Kulak Çubuğundaki Bilinmeyen 5 Tehlike!

petek118

Guru
Kayıtlı Üye
13 Ağustos 2010
2.319
221
52
Uzmanlar uyarıyor: Kulak çubuğu deyip geçmeyin!

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Baylançiçek, normalde kulak kepçesindeki kıvrımlı yerlerin temizlenmesi amacıyla üretilen kulak çubuklarının, kulak kanallarının içini temizlemek amacıyla bilinçsizce derinliklere sokularak temizlenmesi durumunda mantardan kulak zarında delinmeye, enfeksiyondan işitme kaybına dek birçok hastalığa yol açabileceğini belirterek uyarıyor.

Dr. Baylançiçek, kulak çubuğundaki o 5 tehlikeyi anlattı.

DIŞ KULAK YOLUNDA ÇİZİK YA DA ZEDELENME MEYDANA GELİYOR
Özellikle yaz aylarında havuz, deniz ve duş esnasında suyla temas artarken; kulağını sık sık temizleme ihtiyacı hisseden ve kulak çubuğuyla karıştıran insanlar, dış kulak yolunda gözle görülmeyen bazı çiziklere, zedelenmelere yol açabiliyor. O zedelenmeler ve çatlaklardan bakteriler kolayca girerek dış kulak yolunda enfeksiyona neden olabiliyor. Haliyle çok kolay enfeksiyon kapılıyor. O nedenle bilinçli hareket etmek, kulak çubuklarını kulakların derinliklerine doğru koyuvermemek gerekiyor.

KİRLER DAHA DA DİBE İTİLİYOR
Normalde dış kulak yolu kahverengi bir salgı yapıyor. Dış kulak yolunu enfeksiyonlardan koruyan bu salgı normalde dış kulak yolu tarafından dışarı atılıyor ama biz onu günlük yaşantımızda göremiyoruz. Dışarı atılmasında problem olması durumunda ise bu içeride birikebiliyor. İşte o salgıyı kulak çubuğu ile temizleyeceğiz derken aslında tam tersi o birikenleri daha da içeri atıp birikmesine neden olabiliyor, dış kulak yolu kanalını kapatabiliyoruz.

İŞİTME KAYBINA YOL AÇABİLİYOR
Kulağımız doğal yapısı gereği kendi kendini temizleme özelliğine sahip. Üstelik kulak kirleri sanılanın aksine kulağımız için faydalı. Ama kulak çubuğu ile bu faydalı kirlere müdahalede bulunarak kendi kendimize kötülük yapıyoruz. Zira bilinçsiz kullanım kulak tıkanıklıklarını hatta işitme kaybını beraberinde getirebiliyor.

KULAK ZARINDA DELİNME MEYDANA GELEBİLİYOR
Kulak zarı yaklaşık 2.5-3 santim ileride yer alıyor. Ani ve aşırı basınç değişikliklerinin yanı sıra, patlama, aşırı ses, travma, tokat atma ve darp gibi sebeplerle delinebilen kulak zarı, kulak çubuğu ve şişle kulağı kurcalama sonucunda da aynı sorunla karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle özellikle havuz, deniz ve duştan sonra kulağın nemini almak yeterli oluyor.

MANTARA NEDEN OLABİLİYOR
Kulak çubukları normalde kulak kepçesindeki kıvrımlı yerlerin temizlenmesi amacıyla üretilmesine karşın, kulak kanallarının içini temizlemek için bilinçsizce derinliklere sokulması kulağın kendi kendini doğal yoldan temizleme mekanizmasını bozduğu gibi buşon denilen tıkaçların ortaya çıkması ve suyla temasıyla mantar gelişimine de neden olabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Baylançiçek "Kulak çubukları kulağımızda temizlik olarak sadece en dış kısmın nemini almak ya da kurulamak amaçlı kullanılabilir. Ama kulak kiri nedeniyle kulakta bir tıkanma olduğunda KBB uzmanı tarafından kirin temizlenmesi en doğrusudur" diyor.(sabah)

DİYARBAKIR (İHA) - Akademi Kulak Burun Boğaz Hastanesi doktorlarından Mehmet Akdağ, kulak kirinin kulağı korumakla görevli normal bir sıvı olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydederek, temizleme çubuklarının kulak zarını zedeleyerek işitme kaybına kadar tehlikeli sonuçlara yol açabildiğini söyledi.

Dr. Akdağ, kulak kirinin miktarının kişiden kişiye değiştiğini belirterek, "Kulak kirinin az üretilmesi enfeksiyon riskini arttırırken, fazla üretilmesi ise tıkaç oluşumu ve buna bağlı işitme kaybına yol açar. Normalde kulak kiri, dış kulak yoluyla kıllar tarafından taşınarak vücut dışına atılıyor. Kulak temizleme çubukları ve benzeri cisimlerle kulak temizleme alışkanlığı olan kişilerde ise bu mekanizma bozuluyor. Pamuklu kulak temizleme çubukları kulak kanalındaki salgıları zara doğru ittiği gibi aynı zamanda zarı zedeleyerek işitme kaybına kadar tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Kulak kanalındaki sarı-kahverengi asidik salgı mikrop üremesini engelliyor" dedi.
Kulağın dış kısmını havlu veya mendille temizlemenin yeterli olacağını kaydeden Dr. Mehmet Akdağ, "Dış kulak yolu girişini pamuk veya havluyla temizleyebilirsiniz. Tozlu ortamlarda çalışanlar, kulak tıpaları kullanabilir ve böylece dış kulak yoluna toz kaçmasını önleyebilir. Eğer kulak zarınız yırtık ya da delik değilse haftada bir kez banyo öncesi birkaç damla gliserin damlatılabilir" dedi.

Kulak Ağrısı İçin Bitkisel Çözümler Tıklayınız
kulak_agrisi_icin_bitkisel_cozumler-1.jpg
11065301_10152757527118575_8705668244576720104_n.jpg
 
Son düzenleme:
Benimde kbb. Drum kulaklarını bu kadar temizleme demişti ama insan kulak çubuğu kullanmadan da rahat edemiyor:63:
 
X