isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
28.000
798
49
Küf Lekesi



Küfle mantar, havadaki sporların neden olduğu bitkisel organizmalardır. Bunlar; sıcak, nemli, karanlık ve az havalandırılan ortamlarda gelişir.

Küf oluşumunu engellemek sadece temizlik yapmakla sağlanamaz. Bunun yerine, çimlerinizdeki yabani otlar gibi küfün de kökünü kazımanız gerekir. Küf öldürücü bir dezenfektan, ürün etiketinde yazılı talimatlara uygun şekilde kullanıldığında işinize yarayabilir.

Küf ve küf lekesi olan yüzeyler üzerinde kullanım süresi, bu ürünlerin etkinliğini de arttıracaktır.


Küf Lekesi Nasıl Çıkar?


Bütün önlemlere rağmen küf lekesi, günün birinde evde uğraşmak zorunda kalacağınız bir sorun olabilir. Ütülenmek üzere dertop ettiğiniz nemli giysiler, bodrum katlarındaki döşeme kumaşları ve kilimler, banyolardaki küvet derzi ile duş perdeleri büyük risk altındadır.

Kumaşlarda oluşan küf; selülozik maddelere, pamuğa, ketene, ipeğe ve yün elyaflarına tutunabilen canlı ve gelişen bir organizmadır. Küf, kumaş dokusunu yiyerek lifleri zayıflatabilir. Çeşitli yüzeylerde meydana gelebilecek olan küf, bir küf kokusu yaratır ve küf lekesi de kumaşların rengini açar. Bazen küf lekesi, kumaşın veya elyafın çok derinine işleyerek çürümesine ve parçalanmasına da yol açabilir. Küf, deriyi ve kağıdı da soldurur. Küf lekelerini saptar saptamaz çıkarmaya çalışın. Çünkü yerleşen küf lekelerini çıkarması çok daha zor olacaktır.
 
Küf Nasıl Önlenir?

Evinizdeki küfü gidermek için, daima küfün gelişmek için ihtiyaç duyacağı koşulların oluşmamasını sağlamanız gerekir. Küf birçok bölgede özellikle de havasız, nemli ve karanlık yerlerde oluşur. Bu faktörler için önlem alarak, evinizde küf oluşumunu asgari düzeye indirmiş olursunuz.


Küf Oluşumunu Önlemeye Yönelik Bazı Püf Noktaları:

  • Havalandırın: Sözkonusu alanları en az ay da bir havalandırarak hava sirkülasyonunun olmasını sağlayın.
  • Havanın kuru olmasını sağlayın: Nem, küf oluşumunda büyük rol oynar. Küfün önünü almak için, evinizin içindeki nemi tercihen % 45-55 arasında tutarak ve % 65’in üstüne çıkmasına izin vermeyerek kontrol etmek suretiyle, sporların çimlenmesi için gerekli nemi ortadan kaldırın. Bazı noktalara nem gidericiler de koyabilirsiniz.
  • Temiz tutun: Yerde ve göz önünde olmayan noktalarda (mahzenler, kilerler) küçük bile olsa yiyecek kırıntıları olmaması gerekir. Küf sadece orada oluşmakla kalmayacak, aynı zamanda çevreye de bulaşacaktır.
  • Buzdolabınıza bakın: Küf oluşumunu engellemek için daima yiyeceklerinizi kapalı tutmaya çalışın ve buzdolabınıza son kullanım tarihini geçmiş ürünler koymayın.
  • Malzemeleri depolarken, saklama yapılan eşyayı kapatmadan önce neme karşı koruma sağlamak için nem gidericiler kullanmak aşırı nemi engellemenize yardımcı olacaktır.
  • Banyo zeminleri söz konusu olduğunda her duştan sonra ve ara sıra banyoyu duş perdesi de açık olarak havalandırın.
  • Bodrum katlarında, özellikle dış duvarlara bakın. Eğer bodrum nemliyse, zeminlerin altına ve duvarların arkasına bakın. Bodrumda küf oluşumu ve küf kokusu sözkonusuysa zeminin üzerine klorlu kireç serpin, birkaç gün sonra süpürerek temizleyin. Bodrumdaki hava dolaşımının artırılması da bu işleme yardımcı olacaktır.
Bütün önlemlere rağmen küf oluşursa yalnız temizlik yaparak tekrar küf oluşumunun önüne geçemeyebilirsiniz. Bunun yerine, bahçenizdeki yabani otlar gibi küfü de kökten kazımanız gerekir. Kaliteli bir küf öldürücü dezenfektan, bu aşamada işinize yarayabilir.
 
Giysideki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Giysideki Küf Lekesi

Bebeğinizin kirli çamaşırlarını çamaşır sepetinde ıslak bezlerle birlikte bırakırsanız, birkaç gün sonra küçük, toplu iğne başı büyüklüğündeki küf lekeleriyle karşılaşmanız hiç de sürpriz olmayacaktır. Havasız kalan, karanlık ve nemli evlerdeki gardıroplarda bulunan giysilerde de küf lekesi olması kuvvetle muhtemel bir durumdur.

Giysideki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Buradaki tavsiyeler özellikle yıkanabilir, ağartıcı kullanılabilir ve açık renkli kumaştaki küf lekeleri için geçerlidir. Hassas ve yıkamaya müsait olmayan giysiler için Kuru Temizleme hizmeti alabilirsiniz. Ayrıca bazı küf lekelerinin kalıcı olduğunu da gözardı etmeyin.


Açık Renkli Giysiler için Küf Lekesi Çıkarma Tavsiyeleri

  • Önce küfün giysi yüzeyinde bulunan fazla kısmını evin dışında (küfün evinizin içine yayılmasını engellemek amacıyla) yumuşak bir fırça yardımıyla temizleyin.
  • Beyaz giysiler için, küf çıkarıcı olarak klorlu ağartıcı kullanmanız birçok durumda etkili olacaktır. Klor içermeyen ağartıcı kullanmak daha güvenlidir, ama etkisi daha azdır.
  • Ağartıcıyı, bütün giysiye uygulamadan önce kumaşın rengini açmadığından emin olmak için daima görünmez bir bölgede (kumaşın iç kısmında, küçük bir dikiş yerinde vb.) mutlaka test edin. Ayrıca, küf lekesi olan bölgenin altına kalın bir kağut havlu veya bez koymanız küf lekesinin, giysinin lekeli olmayan yüzüne geçmesini engellemek açısından iyi olacaktır.
  • Bir yemek kaşığı klorlu ağartıcıyı bir bardak suyla karıştırarak seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan küf lekesi üzerine uygulayın. Uygulamayı sprey tabancasıyla püskürterek de yapabilirsiniz.
  • Küf lekesini çıkarmak için giysinin iki yanını birbirine yavaşça ve kuvvet uygulamadan sürterek kumaştaki lekeli kısmı çok az çitileyin.
  • Son olarak giysiyi talimatında belirtildiği gibi yıkayın ve tercihen açık havada kurumasını sağlayın. Kurutucunun ısısı, küf lekesi çıkmadıysa lekenin çıkarılmasını imkansız hale getirebilir.

Koyu Renkli Giysiler için Küf Lekesi Çıkarma Tavsiyeleri


Koyu renkli kumaşların renk hassasiyeti ve yalnız kuru temizleme yapılabilen kumaşlar göz önüne alındığında koyu renkli giysileriniz için rofesyonel leke çıkarma işleminin yapıldığı kuru temizleme hizmeti almanız yerinde olacaktır.

Risk taşımakla birlikte aşağıda evde deneyebileceğiniz bir küf lekesi çıkarma yöntemi de açıklanmaktadır:

  • Küfün kumaşta bulunan yüzeysel kısmını evin dışında (küfün evinizin içine yayılmasını engellemek amacıyla) yumuşak bir fırça yardımıyla temizleyin.
  • Sonra küf lekesi olan bölgenin üzerine limon suyu dökerek küf lekesini nemlendirin.
  • Küf lekesinin üzerine biraz tuz dökün ve tuzu küf lekesine yedirin.
  • Daha sonra giysiyi güneşte kurumaya bırakın.
  • Giysi kuruduktan sonra küf lekesi için müdahale ettiğiniz alanı durulayın.
  • Son aşamada giysiyi, bakım talimatı doğrultusunda benzer renklerle yıkayın.



Küf Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar Sorusu İçin Ek Bilgiler


Buradaki amacımız, kolay erişilebilir ürünleri kullanırken iyi sonuç verecek bir yöntem tarif etmektir. Yıkanabilir kumaştan küf lekesi çıkaracak başka yöntemler de vardır. Güvenilir kaynaklardaki, küf lekesi kumaştan nasıl çıkar konusunda işe yarar diğer teknikleri de deneyebilirsiniz.

Ayrıca, kumaştan küf lekesini çıkardıktan sonra, küf öldürücü bir dezenfektanı ürün etiketinde yazılı talimatlara uygun şekilde kullanarak kumaşta tekrar küf oluşmasının önüne geçebilirsiniz.
 
Halıdaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdaki Küf Lekesi

Küf, kimsenin görmekten veya işitmekten hoşlanmadığı bir maddedir; fakat yine de herkesin halılarında bir şekilde ortaya çıkabilir.

Küfün nerede geliştiğini belirleyen birçok faktör vardır. Islandığı zaman zor kuruyan eşyalardan biri de kullandığımız halılardır. Özellikle halının üzerine dökülen ve sıçrayan sıvıların; kuru ve temiz bir kağıt havlu, bez veya süngere emdirilme yoluyla en kısa sürede alınması gerekir.
Nemli kalan halılar, küf lekesi için risk unsuru taşımakla beraber, halılar kuru bile olsa iyi havalandırılmayan, karanlık ve nemli ortamlar küf oluşumu için davetiye çıkarmaktadır.
Halıdaki küf lekesi, sadece küf kokusuna neden olmakla kalmaz, aynı zamanda halının renginin açılmasına hatta çürümesine de yol açabilir.

Ayrıca birden çok elyaf içeren veya özel boyalar kullanılmış olan halılar için profesyonel destek almak küf lekesi gibi inatçı bir leke için faydalı olacaktır.


Halıdaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Halıdaki veya koltuktaki küfü, fırçalayarak olabildiğince çıkarın.
  • Sonra halıdaki küfü, mümkün olduğunca elektrik süpürgesiyle vakumlayın. Küfü, halıdan veya koltuktan elektrik süpürgesiyle aldıktan sonra süpürgenin torbasını çöpe atın.
  • Bir bardak suya bir yemek kaşığı ağartıcı içermeyen deterjan ekleyin ve deterjan köpürene kadar karıştırın (Deterjan yerine sabun da kullanabilirsiniz.).
  • Hazırladığınız karışımı temiz, desensiz ve beyaz bir kağıt havlu, bez veya süngere emdirin ve küf lekesi olan bölgeyi silin.
  • Küf öldürücü bir dezenfektan kullanmanız küfün tekrar oluşmaması için yararlı olacaktır.
  • Daha sonra halıyı mümkün olduğu kadar az su ile durulayın.
  • Küf lekesi için müdahale ettiğiniz halıdaki ıslak alanı, kuru ve temiz bir pamuklu bez veya kağut havlu ile tamponlayarak kurulayın.
  • Fanınız varsa veya halının olduğu oda doğrudan güneş ışığı alıyorsa halının kurumasını hızlandırabilirsiniz.
 
Banyodaki Küf Lekeleri Nasıl Çıkar?


Banyodaki Küf Lekeleri

Küvetler, duşakabinler, seramik zeminler ve banyo duvarlarında küf oluşumları görülebilir. Özellikle duş alırken veya banyo yaparken küf gelişimine engel olmak için varsa banyo aspiratörünü çalıştırın, duştan sonra da pencereleri ve duş perdesini açık tutun.

Banyodaki Küf Lekeleri Nasıl Çıkar?

Küf lekesini çıkarmak için:

  • 4.5 litre su içine 1 bardak klorlu ağartıcı koyarak bir karışım hazırlayın.
  • Banyo zeminlerinde suyla seyrelttiğiniz ağartıcılı karışımla fayans döşeli duvarları ve diğer zeminleri fırça yardımıyla ovarak küfü temizleyin. Ellerinizi korumak için su geçirmez eldiven kullanın.
  • Temiz suyla durulama yapın ve temizlediğiniz alanı silerek mümkün olduğunca kurutun.
  • Duvarlar ve zeminler tamamen kuruyuncaya kadar pencereleri ve duş perdesini açık tutun.

Fayans Derzlerindeki Küfler

Fayans derzleri yukarıda anlatıldığı şekilde temizlenebilir, etkiyi arttırmak içinse piyasada satılan püskürtmeli küf çıkarıcı dezenfektanlardan kullanabilirsiniz. Derzdeki küf lekesi çıkarılırken eski bir diş fırçası işe yarayacaktır.

Fakat küf derzin altına geçmişse, küfü temizlemenin anlamı olmaz, çünkü çok geçmeden küf ve küf kaynaklı lekelenmeler tekrar ortaya çıkacaktır. Böyle durumlarda en iyisi eski derzi çıkarıp yeni derz tatbik etmektir.

 
Yüzeylerdeki Küf Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Evdeki Küf Lekeleri

Evinizde küf istilasına uğrayabilecek birçok nokta vardır. Yine de, biraz yardımla ve iyi temizleme teknikleriyle küfü birçok durumda çıkarabilir ve bunların düzenli olarak uygulanmasıyla küfün ve küfün neden olduğu küf lekesi ve küf kokusunun tekrar oluşmasını engelleyebilirsiniz.


Çeşitli Yüzeylerdeki Küf Lekesi Nasıl Çıkarılır ?


Evinizdeki çeşitli yüzeylerde bulunan, temizlemesi göreceli olarak kolay küfü çıkarmak için aşağıdaki çözüm yollarını izleyebilirsiniz:

  • Küfün yerini saptayın. Bulunduğu bölgedeki küf kalıntılarını temizleyin.
  • 4.5 litre suya bir bardak ağartıcı katarak bir çözelti hazırlayın.
  • Hazırladığınız çözeltiyi kolay kullanmak için bir püskürtme kutusuna koyabilir, ayrıca küf çıkarma işleminden sonra bu şekilde de saklayabilirsiniz.
  • Temizlik yaptığınız yerde pencereleri açın veya iyi bir havalandırma sağlayın. Eldiven giyin.
  • Bu çözeltiyi, küfün görüldüğü yerin üstüne püskürtün.
  • Küf olan bölgeyi yıkamak için bir fırça kullanabilirsiniz.
  • Bölgeyi temiz suyla durulayın.
  • Küften arındırılan bölgeyi tercihen eski bir kumaş havluyla kurulayın.
  • Küf lekesi çıkarılır iken yapılan işlemin etkisini arttırmak için küf öldürücü dezenfektan ürünler de kullanabilirsiniz.
  • Küfün tekrar oluşmasını engellemek için hava sirkülasyonunu sağlayın ve nem giderici kullanın.
 
Teknelerdeki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?


Tekneciler için Küf Lekesini Çıkarmanın Birkaç Püf Noktası

Tekne güvertelerinin üzerindeki brandaların çoğu küfe dayanıklı dokuma akrilik kumaştan yapılır. Bunlar üzerindeki gevşek pislikleri, fırçalayarak temizleyin ve daha sonra yumuşak sabunlu çözelti ve ılık su kullanarak yıkayın. Daha sonra bütün sabun kalıntısını çıkarmak için soğuk su kullanarak iyice durulayın.

Tekne Brandalarındaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar ?

Tekne brandalarında küf lekesi oluşmuşsa, mümkün olan en yumuşak klorsuz ağartıcı ve su karışımını brandaya tatbik edin ve sonra hemen su dökerek kalan ağartıcıyı durulayın.
Bu işlemden önce ağartıcıyı, brandanın küçük ve fazla görünmeyen bir yerinde test etmeniz, ağartıcının branda dokusuna veya renklerine zarar vermediğinden emin olmanızı sağlar.

Küf Lekesine Karşı Etkili Önlem

Yelkenler üzerinde küf oluşumunu ve küf lekesini engellemek için, bunları istiflemeden önce daima kurulayın.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…