- 6 Mart 2012
- 17.739
- 28.000
- 798
- 49
Küf Lekesi
Küfle mantar, havadaki sporların neden olduğu bitkisel organizmalardır. Bunlar; sıcak, nemli, karanlık ve az havalandırılan ortamlarda gelişir.
Küf oluşumunu engellemek sadece temizlik yapmakla sağlanamaz. Bunun yerine, çimlerinizdeki yabani otlar gibi küfün de kökünü kazımanız gerekir. Küf öldürücü bir dezenfektan, ürün etiketinde yazılı talimatlara uygun şekilde kullanıldığında işinize yarayabilir.
Küf ve küf lekesi olan yüzeyler üzerinde kullanım süresi, bu ürünlerin etkinliğini de arttıracaktır.
Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
Bütün önlemlere rağmen küf lekesi, günün birinde evde uğraşmak zorunda kalacağınız bir sorun olabilir. Ütülenmek üzere dertop ettiğiniz nemli giysiler, bodrum katlarındaki döşeme kumaşları ve kilimler, banyolardaki küvet derzi ile duş perdeleri büyük risk altındadır.
Kumaşlarda oluşan küf; selülozik maddelere, pamuğa, ketene, ipeğe ve yün elyaflarına tutunabilen canlı ve gelişen bir organizmadır. Küf, kumaş dokusunu yiyerek lifleri zayıflatabilir. Çeşitli yüzeylerde meydana gelebilecek olan küf, bir küf kokusu yaratır ve küf lekesi de kumaşların rengini açar. Bazen küf lekesi, kumaşın veya elyafın çok derinine işleyerek çürümesine ve parçalanmasına da yol açabilir. Küf, deriyi ve kağıdı da soldurur. Küf lekelerini saptar saptamaz çıkarmaya çalışın. Çünkü yerleşen küf lekelerini çıkarması çok daha zor olacaktır.