• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bakıcı, Kreş, Oyun Ablası Kreş seçiminde kriterler ne olmalı..

Çocuğunuzun bakıcı veya kreş deneyimleri, önerirler, tavsiyeler, karşılaşılan problemler, oyun ablaları ve oyun grupları

innuk

Guru
Kayıtlı Üye
9 Nisan 2009
3.901
2.785
448
İstanbul
Arkadaşlar merhaba..
Oğlum 22 aylık oldu ve artık benimde çalışmam gerektği için oğlumu kreşe vermeye karar verdim ve iş aramaya başladım..
Ama bu süreçte kafamda acayip şekilde karıştı çünkü bir sürü etken var kreş seçerken hangisi daha önemli ne olmalı ne olmamalı işin içinden çıkamadım ve haliyle tecrübeli annelere danışmakta buldum çareyi..ilk defa böyle bir arayış içindeyim neye dikkat etmek gerek öncelik nedir ne değildir bilmekte fayda var.. Bugünden itibaren kreşlerle görüşmeye başlayacağım sizden yardımlarınızı bekliyorum..
Sorularıma gelince..
Kreş eve yakın mı olmalı yani servis ne derece etkiler çocuğu..
bir öğretmene kaç çocuk düşmesi gerekir.. özellikle 2 yaş grubu için..
Bir sürü eğitim modelleri var hangisi tercih edilmeli bu yaş grubu için önemli mi?
yada benim aklıma gelmeyen ama sizin çok dikkat ettiğiniz başka neler var?

Tam bende böyle bir konu açacaktım benimde 26 aylık oğluma şu ana kadar annem baktı ama artık çok yoruldu ve bakmak istemiyor.Bende en azından haftada 2-3 gün yarım yada tam buna daha karar veremedim ama kreşe göndermek istiyorum.En azından annemde biraz dinlenir.Bende henüz araştırma yapmadım.Takıldığım noktalar çok..Mesela oğlum normalde 2-3 saat uyuyor gündüzleri.Orada nasıl uyuyacak kalabalığa alışık değil.Yemesi iyi orada daha güzel yiyeceğini düşünüyorum onda pek fazla sıkıntı çekmez ama birde wc olayı var.Gündüz bezi yeni bıraktık zaman zaman unutuyor söylemiyor.Ben tahmin edip götürüp yaptırıyorum 2-3 saate bir.Uyurkende bezliyorum.Bunlar nasıl olacak çok kafama takılıyor.2 yaş çokmu erken bilemiyorum ama başka çaremde yok gibi görünüyor..

Canım ben bunları kreşe mail atıp sordum cevapları hep aynı..ve bana tatmin edici geldi..
Uyku konusunda öğretmenler onları 1-2 günde kendi kendilerine uyumaya alıştırıyorlarmış zorlanmıyormuş çocuklar öyle ağlatma falanda olmuyormuş..
Yemek için bende endişeliyim kendi başına yiyemiyor birde henüz tam olarak pütürlüye geçmedi ve birde alerjisi var süt ürünlerine.. yemek konusunda da yavaş yavaş alıştırdıklarını söylediler alejisi olan gidaları vermediklerini falan.. iştahlarıda açılıyormuş kreşte yoruldukalrı ve düzene girdikleri için..

Wc eğitimini çoğu kreş kendisi bile veriyormuş bezliyse çocuk bezliyorlar . Ama seninki tam öğrenme aşamasında ne olur bilemiyorum..
Sen hangi şehirdesin nerelerde bakıyorsun kreş?

Eşim aradı az önce.Kreşleri araştırmış hatta tanıdığı bir kreş sahibi vardı onunla görüşmüş.Ve henüz küçük olduğu için 6 ay sonra nisanda alabiliriz daha önce önermem demiş.Şartları çok iyi bir kreşti.Güvenebileceğim bir yerdi tanıdıkta olduğu için.32 aylıkken alabileceklermiş yani.:59:

Eşim aradı az önce.Kreşleri araştırmış hatta tanıdığı bir kreş sahibi vardı onunla görüşmüş.Ve henüz küçük olduğu için 6 ay sonra nisanda alabiliriz daha önce önermem demiş.Şartları çok iyi bir kreşti.Güvenebileceğim bir yerdi tanıdıkta olduğu için.32 aylıkken alabileceklermiş yani.:59:

Peki neden önermediğini söyledimi canım çok merak ettim.. Çünkü biz oğlum daha 17 aylıkken pedagog a götürmüştük o zaman bize kreşe verebileceğimizi ama öncelikle annenin bakmasının daha sağlıklı olacağını söylemişti.. neden önermedi acaba??
Ben dün bir kreşe gittim genel olarak olumlu bir intiba bıraktı bende. Ve oğlumdan daha küçük çocuklar vardı.
Off kafam çok karışıtı şimdi yaaa..

arkadaşlar benimde kızım 27. ayını doldurdu ve pazartesi kreşe başlıyor. bende bilmem kaç tane kreş gezdim. öncelikle eve ve işime yakınlığına dikkat ettim. serviz kullanmayacağım ve kendim bırakıp alacağım ama serviste olsa yakınlık çok önemli bence. fiziki şartlar ve öğretmelerin tavırlarını gözledim. kafamda olumlu izlenim bırakan kreşlere bir kaç kez ziyarette bulundum. mesela öğretmen benimle konuşurken çocuk sesi gelince hemen yanımdan kalıkıp çocukla ilgilendi verdiğim yerde. bazı yerlerde ise benimle sohbete devam edildi. ayrıca kızımı denemek amaçlı bir kaç gün götürdüm ve izledim. ücretsiz onlar teklif etti. yemek listeleri güzel. tuvaletler kötü kokmuyor. mesela bence en önemli yer tuvaletti. tuvaleti kötü olan yerleri baştan eledim. ve inş pazartesi başlıyoruz. ayrıca bir de pedegog var onunla da görüştüm. o da çocukları haftalık gözlüyormuş.böyle işte hepimiz için zor olsa da deneme yanılma yoluyla en iyiyi bulmaya çalışıyoruz.Allah hepimizi iyi insanlarla karşılaştırsın

arkadaşlar benimde kızım 27. ayını doldurdu ve pazartesi kreşe başlıyor. bende bilmem kaç tane kreş gezdim. öncelikle eve ve işime yakınlığına dikkat ettim. serviz kullanmayacağım ve kendim bırakıp alacağım ama serviste olsa yakınlık çok önemli bence. fiziki şartlar ve öğretmelerin tavırlarını gözledim. kafamda olumlu izlenim bırakan kreşlere bir kaç kez ziyarette bulundum. mesela öğretmen benimle konuşurken çocuk sesi gelince hemen yanımdan kalıkıp çocukla ilgilendi verdiğim yerde. bazı yerlerde ise benimle sohbete devam edildi. ayrıca kızımı denemek amaçlı bir kaç gün götürdüm ve izledim. ücretsiz onlar teklif etti. yemek listeleri güzel. tuvaletler kötü kokmuyor. mesela bence en önemli yer tuvaletti. tuvaleti kötü olan yerleri baştan eledim. ve inş pazartesi başlıyoruz. ayrıca bir de pedegog var onunla da görüştüm. o da çocukları haftalık gözlüyormuş.böyle işte hepimiz için zor olsa da deneme yanılma yoluyla en iyiyi bulmaya çalışıyoruz.Allah hepimizi iyi insanlarla karşılaştırsın

Canım çok saol yazdıkların az çok kafamda bir şekil oluşturdu inşallah bende gönlüme göre bir kreş bulabilirim..
Çok zor bu işler çokkk

Şu son bir haftadır yaklaşık 6 tane kreş gezdim ve az çok doğru yada yanlış izlenimlerim oldu..
henüz bir yere karar verip yazdırabilmiş değilim ama aklıma yatan iki tane güzel kreş var.. Bu konuyu açarken belki birileri deneyimini paylaşır bende faydalanırım demiştim ama olmadı en azından benim başkasına faydam olsun o yüzden gittim kreşlerde neler dikkatimi çekti yazayım hemen..

İlk gittiğim kreş evime yakın sayılırdı yani yürümemesafesinde ama hergün yürüyerek gidilmez..
Kreşe gittiğimde kreşin sahibi ve müdürü ikiside düzgün eğitimli bayanlardı, kreş binası iyi görünüyordu, Ancak bana 2009 lu çucukların sınıfı olarak gösterilen ve 7 kişi oldukarı söylenen sınıf oldukça kalabalıktı ve sanki daha büyük çocuklarda vardı orda.. Ama öğretmen küçük çocuklardan birine yemek yediriyordu birebir ilgi vardı yani. İlk gittiğim kreş olduğu için çok fazla detaya bakmadım zaten ücret olarak bizim bütçemizi aşacağı için eledim.

ikinci gittiğim kreş eve uzaktı ücret olarak oldukça uygun ancak tabi yoğun talep nedeniylede bayağı kalabalık bir kreşti. Genel izlenim olarak bana oldukça şirin göründü, öğretmenleri falanda çok ilgili güleryüzlü ancak bir kargaşa hali vardi içerde.. ufak detaylar aklıma takıldı merdivenlerde koruma kapısı vardı ama acaba sürekli kapalı tutuluyormuydu? Sınıf 7-8 kişilikti ve öğretmen bir çocuğa ilaç verdi bizim yanımızda hastalığı neydi sormadım ama hasta çocuk diğer çocukların yanında tutuluyordu, bazı oyuncaklar ve sandalyeler kırıktı falan ufak detaylar belki ama aklıma takıldı işte.. Bu kreşide bizim oturduğumuz bölgeye servisi olmadığı için elemek durumunda kaldım..Kendim götürüp getirme durumda çok ters kalıyor çünkü..

üçüncü olarak gittiğim kreş zaten yeni açılmıştı. Heryer pırıl pırıl ve sahipleri çok güleryüzlü çok nazik ve bilinçli bayanlardı. Ancak 2 haftalık bir okul oldukları için henüz 5 çocuk vardı ve öğretmen alımları hala devam ediyordu yani daha tam oturmamış. Fakat programları,güleryüzlü ve deneyimli öğretmenleri, bahçeleri, kullandıkları kırtasiye malzemelerinin özenli seçimi.. yiyecek içecek konusundaki hassasiyetleri herşey istediğim gibiydi. Ama işte yeni olması ve fiyatından dolayı elemek durumunda kaldım çünkü bölge olarak yine eve uzak ve servis masrafıyla bütçemizin çok çok ötesinde br rakamla karşı karşıya kaldık..

Dördüncü baktığım kreş evime yürüyerek 5 dk mesafede.. ve gerçekten içeri girince sıcak bir ortam görüyorsunuz bahçesi falan geniş düzenli, öğretmen işine son derece adapte sınıf sadece 5 kişilik. Küçük grup oldukları için uyku odaları içerde.. sınıf geniş aydınlık.. Kendilerinede çok güveniyorlar her konuda.. Ama fiyat olarak yine beni aşan bir rakam ama olursa ve anlaşabilirsek burası ilk tercihim olacak müdürleri çok tecrübeli..Öğretmende son derece işine adapte, temiz düzgün biryer.. Sadece iki şey aklıma takıldı burası için brincisi bizim grubun sınıfında daha büyük gruplardan birinde bir çocuk biraz rahatsızmış ve orda dinleniyormuş tabi nesi var diye soramadım ama niye hasta bir çocuk orda yatıyor anlamda veremedim.. İkinciside oğlum biraz hırçınlık yaptı orda çığlık falan attı hem müdür hemde kreşin sahibinden şöyle tepkiler geldi tabi şaka yapar gibi söylüyorlar. Müdür " sen çok bağrıyorsun, evde kalırsın bak almaz seni kreşler böyle yaparsan" diyor, Kreş sahibi bayan "ooo senin çok sesin çıkıyormuş sana burda bişe yapsak herkesi toplarsın başıma" diyor.. Bu kreşe çok ön yargılı gitmiştim Çünkü internet sitesinde şöyle bir yazı vardı

Yeni başladığı dönemde çocuğa fazla soru sormak, okulu fazla övmek, ne yediğiyle fazla ilgilenmek, sık sık okula gidip bakmak çocuğun uyumunu bozabilmektedir. Çocukla ilgili bilgileri çocuğunuz yanınızda değilken okul yetkilisinden almalısınız. Çocuğu sorularla bunaltmak yerine kendi anlattığı bir şey olursa onu dinleyip, ne kadar takdir ettiğinizi ve okula başladığı için onunla ne kadar gurur duyduğunuzu belirtebilirsiniz.
Her şey yolunda gidiyor görünürken bile bir gün birden bire çocuğunuz okula artık gitmek istemediğin belirtebilir. Paniğe kapılmadan sıkıntısının ne olduğun anlamaya çalışmalısınız. Çünkü çocukların okula gitmek istememeleri genellikle okul ile ilgili bir sorun olmamaktadır. Bazen yeni bir kardeşin geliyor olması, bazen anne ile ilgili sıkıntılar, bazen evde olan bir huzursuzluk gibi bir çok neden çocuğun okula gitmek istemediğin belirtmesine neden olabilmektedir. Bu durumda okuldaki uzmanlarla görüşüp onlardan yardım almalısınız.

Bu yazıda beni çok irite etti yani hiç okulddan kaynaklı bir durum olma ihtmalini düşünmemeliyiz ve yine kreşten yardım istemeliyiz falan gibi bir anlam çıkardım ve irite oldum bilmiyorum birde üzerine bu şakalar beni biraz düşündürdü ama okul şimdiye kadar gezdiğm en sıcak okulların başında..

Beşinci gittiğim kreş tam bir rezaletti..
zaten okula girerken bir rutubet konusu vardı ki inanılmazz.. karanlık havasız geldi bana. Kreş sahibi başka biriyle görüştüğü için abenimle bir öğretmen ilgilendi öğretmenlerede hiç ısınamadım öğretmen gibi değildiler çünkü..
Oğlumun dahil olacağı grupta 15-17 çocuk falan varmış hepsi bir arada ve 1,5 ile 3 yaş arasındalar hepsi yani en küçükte o sınıfta en büyükte.. yan odada TV vardı ne işi varsa orda ona çok irite oldum.. çok temiz görünmedi gözüme. Bahçesi falan küçük ve dağınıktı..sonra bir kız çocuğu hıçkıra hıçkıra ağlıyordu yanımıza geldi o sırada biz oğlumu küçük grupların sınıfına bıraktık biz gezerken orda dursun diye biz merdvenlerde o kıza bakarken baktım ğlum gelmiş peşimden yani öğretmenler farkında bile değil oğlumun o bölümden çıktığının.. daha neler neler.. baştan sona fiyasko yani.. Çıkışta bir veliyle konuştuk oda geri almış oğlu 1 hafta gelmiş 4. gün enfeksyon olmuş. Kreşten kaynaklı değil falan dedi ama nerden bilecek ki..

altıncı olarak gezdiğim okul 10 yılllık bir okul ama yine bana hiç sıcak gelmedi yani oyun salonu dedikleri yerde kocaman bir plazma tv tüm çocuklar karşısına oturmuş çizgifilm izliyorlar tamam sınıfta tv falan yok çocuklar anne babalarını beklerken zaman geçirsin diye izletiliyor. Ama hoşuma gitmedi başka bişeylerlede oyalanablir çocuklar ne biliyim hikaye falan okunabilir yani Tv niye.. Öğretmenler çok bıkmış görünüyorlardı. Temizlik falan iyiydi ama yinede ortalama bir okuldu yani daha iyisini görünce pek tercih edesi gelmiyor insanın.. Fiyatıda benim verebileceğim maksimum seviyede.. Yani yüksek olanlar indirim yaparlarsa tercih edeceğim bir okul değildi açıkçası..

Sonuç olarak en çok nelere dikkat ettiğime gelince..
1. Ortama ilk girdiğimde ne hissetiğim.. (ilk izlenim+temizlik)
2. Kreş müdürü kurucusunun tavır ve davranışları (sonuçta balık baştan kokar)
3. Öğretmenin ilgi ve tutumu (en önemlisi)
4. Okuldaki genel faliyetleri ( oyun, aktivite, bahçe, vs..)
5. Sınıfların büyüklüğü, güneş alması ve genel durumu
6. Fiyat tabiki..

Back