• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

kredi kartlarındaki üyelik ücreti yasalmış

medine

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
KREDİ KARTLARI

Genel olarak

Kredi kartı, kart sahibine harcamalarında nakit para ödemeksizin mal veya hizmet satın almalarını veya nakit para çekebilmelerini sağlayan bir ödeme aracıdır. Uluslararası alanda altı tane temel ödeme sistemi bulunmaktadır:

· Visa-Mastercard (banka kredi kartı sistemi),
· Eurocheque-Postcheck (uluslararası garantili çek sistemi),
· American Express-Diners Club (eğlence kartı sistemi).

Türkiye’de Eurocard/Mastercard, Visa, American Express ve Diners dolaşımdadır. Kredi kartı piyasasında bazı büyük mağazalar da indirim kartlarının yanısıra bankalar, müşterilerine hitap eden kredi kartı uygulamasını başlatmışlardır (Advantage Card, Çarşı Kart, Kip Kart, Atalar Altın Kart vb.).

Kredi kartının kart sahibine (hamiline) sağladığı yararlar ve riskler

· Kredi kartı, kart hamili açısından kısa vadeli bir kredi kaynağıdır.
· Kart hamiline kredi kartı borcunu, bütçesine ve kendi planına göre taksitler halinde ödeme olanağı sağlamaktadır.
· Önde gelen kredi kartlarının birçok ülkede geçerli olması, iş ve turistik seyahatlerde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
· Kredi kartı hamili, kart kullanımı nedeniyle yanında bulundurması gereken nakit parasını banka hesabında tutarak ek faiz geliri elde edebilmektedir.
· Kredi kartı çıkaran banka ve kuruluşların kart talep eden kişilerde aradıkları bir takım nitelikler bulunmaktadır. Bu durum kart hamiline çevresinde ve ilişkilerinde olumlu bir imaj yaratacak prestij sağlamaktadır.
· Kart hamili, kartı çıkaran kuruluşun sunduğu bazı özel nitelikteki hizmetlerden yararlanabilmektedir.

Kredi kartlarının sağladığı üstünlüklerin yanında kartların kaybolması ve çalınması gibi riskleri de vardır. Bu gibi durumlarda bankanın haberdar edilmesi halinde, kartın başkaları tarafından kullanılmasının kart hamiline getireceği zarar büyük ölçüde önlenebilir.

Kredi kartlarından yararlanabilecek kişiler

Düzenli bir geliri olan, 18 yaşından büyük herkes kendi adına asıl, dilerse ailesinin diğer fertleri adına da ek kart talebinde bulunabilir. Şirket yöneticilerine, şirket bünyesinden karşılanması gereken masraflarda kullanılmak üzere şirket kartı verilebilir. Şirket kartlarında hesaplaşmalar şirket hesabı üzerinden yapılır.

Kredi kartı sisteminin tarafları

Bir kredi kartı sisteminde, kredi kartını çıkaran kurum, üye işyeri ve kart hamili olmak üzere üç taraf ve bunlar arasında değişik sözleşme ilişkileri vardır. Ancak üç taraflı sistem pratikte yerini diğer tarafların da sisteme katıldığı genişletilmiş beş taraflı sisteme bırakmıştır. Bu sistemin tarafları ise;

- Lisans veren kredi kartı kuruluşu (Visa, MasterCard gibi),
- Lisans alan ve kart pazarlamasını yapan banka,
- İşyeri ile üye işyeri sözleşmesi imzalamış bulunan banka (bu yukarıdaki banka veya başka bir banka olabilir),
- Yetkili bir bankadan kredi kartını alan kart hamili,
- Üye işyeri sözleşmesini bir banka ile imzalayan ve kart hamilinin kartını kendi işyerinde kabul eden üye işyeri.

Kredi kartını çıkaran kurum ile kart hamili arasındaki ilişki

İmzalanan taahhütname veya sözleşmelerde yer almakla birlikte karşılıklı hak ve yükümlülükler aşağıdaki başlıklar altında gruplandırılabilir.

Kredi kartı kurumunun yükümlülükleri

· Sözleşmeye konu olan kredi kartını hamile (veya ek kartları asıl kart sahibine) teslim etmek,
· Uluslararası kart kuruluşları ile yapılan anlaşmada belirtildiği takdirde, kart hamiline peşin para kullanmaksızın mal ve hizmet satın alabileceği üye işyerlerini sağlamak ve bunun için elverişli bir ortam yaratmak,
· talep halinde hesap ekstrelerini göndermek,
· hamilin talebi üzerine sakıncalı, kayıp ya da çalıntı kartlar listesine kartı dahil etmek ve bunu tüm üye işyerlerine sözleşmeye uygun bir şekil ve zamanda göndermek.
· üye işyerine harcama belgesi tutarlarını ödemek.

Kredi kartı kurumunun hakları

· Hamilden ilk girişte kart ücreti ve giriş ödentisi daha sonra da yenileme ücreti talep etmek,
· Gerekli gördüğünde kartın kullanımını durdurarak, kartı hamilinden geri istemek,
· Kredi kartı borcunun taksitlendirilmesi veya kartla nakit avans çekilmesi ile gecikme veya limit aşımı durumlarında kart hamiline faiz/komisyon tahakkuk ettirmek.

Kart hamilinin yükümlülükleri

· Hesap özeti (kredi kartı ekstresi) tutarını, nakit avans, faiz, komisyon ve ücretleri sözleşmeye uygun olarak ödemek,
· sözleşme veya taahhütnamelerde yer alan adres değişikliği, meslekten ayrılma gibi değişikliklerin bildirim yükümlülüklerini yerine getirmek,
· kartın kaybolduğunu ve/veya çalındığını zamanında bildirmek.

Kart hamilinin hakları

· Nakit para kullanmadan tespit edilmiş kredi limitine kadar mal ve hizmet satın alma veya nakit kullanmak,

· hesap ekstrelerinin gönderilmesini talep etmek.

Kredi kartının kaybedilmesi ve çalınması

Hamil kartını özenle saklamak ve bunu kaybettiği ya da çaldırdığı takdirde kredi kartını çıkaran kurumu derhal haberdar etmekle yükümlüdür. Kartın kaybedilmesi veya çalınması durumunda, kartı veren kuruluşun sorumluluğu müşterinin bildiriminden itibaren söz konusu olabilir. Kredi kartının kaybedilmesi halinde ortaya çıkacak zararlardan doğan sorumluluklar imzalanan taahhütname veya sözleşmelerde yer almaktadır.

Kredi kartının bankalardan temini

Kredi kartı almak için banka şubelerine başvuran kişilerin, öncelikle kredi kartı başvuru formunu doldurması ve imzalaması gerekir. Kredi kartı taleplerinde garantör (müşterek borçlu ve müteselsil kefil) de talep edilebilir.

Kredi kartı ilişkisine geçilen her müşteri ile kredi kartı üyelik sözleşmesi düzenlenir. Kredi kartı hamili gerçek kişi ise; Üye/Üye Şirket bölümüne kredi kartı hamilinin, müşterek borçlu müteselsil kefil bölümüne müşterek borçlu müteselsil kefil imzası alınır.

Müşteri limiti

Kart limiti, kredi kartı ile yapılabilecek azami harcama tutarını belirleyen sürekli (rotatif) bir limittir. Nakit çekme de müşterinin limiti içinde olup, limiti müşterinin kredi değerliliğine göre belirlenir. Bir hesap kesim dönemi içinde alış veriş ve nakit çekme tutarları toplamının (yurtdışı dahil) kart limitini aşmaması gerekir. Ekstrede gösterilen borç ödendikçe risk azalır ve boşalan limit tekrar kullanılır. Bankalarca kredi değerliliği bulunan tüm müşterilere kart limiti tahsis edilebilir.

Ödeme esasları

Kart hamilleri peşin ödeme veya kartı veren kuruluşun imkan sağlaması halinde ekstre borcunun taksitlendirilmesi gibi iki ödeme seçeneğinden birini seçme hakkına sahiptir. Son ödeme tarihi bankadan bankaya değişmektedir. Kart sahipleri harcamalarını bankalarca gönderilen aylık hesap özetleri (ekstreler), otomatik para çekme makinaları ve diğer hizmet kanallarından (telefon, internet bankacılığı vb.) takip edebilir. Yurtiçi harcamalara ait ödemeler genellikle Türk lirası olarak yapılmakta ise de, yurtdışı harcamaların Türk lirası veya Amerika Birleşik Devletleri doları olarak yapılması bankadan bankaya değişebilmekte olup, bu husus da imzalanan sözleşme veya taahhütnamede yer almaktadır.

Kredi kartı harcamalarının kredilendirilmesi (taksitlendirme) veya geç ödeme durumunda, faizin başlatılacağı tarih ve faiz hesaplamasına esas alınacak tutar

Müşterinin talebi ve bankanın uygun görmesi halinde kredi kartı harcamaları kredilendirilebilir.

Müşterilere gönderilen ekstrede yer alan harcama tutarının (alışverişten oluşan borç) tamamının, ekstre son ödeme tarihine kadar ödenmesi halinde herhangi bir faiz tahakkuku yapılmaz.

Kart harcamalarının belirli bir yüzdesini (hesap özetlerinde ödenmesi gereken en az tutar) ödeyerek kalanını kredilendiren kart sahiplerinden takip eden hesap döneminde kredi faizi talep edilir. Hesap özetinde belirtilen ödenmesi gerekli tutarın son ödeme tarihinden sonraki bir tarihte ödenmesi halinde gecikme faizi, müşterilerin kendilerine tahsis edilen kredi kartı limitleri üzerinde harcama yapmaları halinde aşan kısma limit aşım ücreti uygulanır.

· Kredilendirilen harcamalar için uygulanacak kredi faizi oranı,
· son ödeme tarihine kadar ödenmeyen tutarlar için talep edilecek gecikme ücreti,
· kredi kartı limitleri üzerinde yapılan harcamalar için tahsil edilecek limit aşım ücreti,
· kartın ilk verilişinde yıllık, yenilenmesinde ve nakit çekilişlerde talep edilecek komisyon ve ücretler

imzalanan taahhütname veya sözleşmede yer alır ve bankadan bankaya değişir.

Kredilendirilmeyen Kredi Kartları (Charge Cardlar)

Charge card’ların da bankalardan temin edilme prosedürü diğer kredi kartları gibidir.
Kredi kartlarına benzer. Ancak en önemli farkı, devre içinde (örneğin 1 ay) yapılan alışverişlerin veya nakit çekilişlerin ekstrede gözüken toplam tutarın yeniden kredilendirme özelliğinin olmayışı ve tamamının ilgili bankaya öngörülen gün içinde ödenmesidir.
 
bende akbanktan k.k var ve müşteri hizmetlerini aradım gelen cevap bu idi şimdi ne yapabiliriz bilmiyorum
 
arkadaşlar diğer bankalar bunun yasal olduğunu hala savunuyo ama eğer yapı kredi word kart kullanan varsa arayıp iptal ettirsin bu ücreti. ama biraz azimli olun çünkü herkese farklı cvplar veriliyo ama bana güvenin benim kart ücretimi iptal ettiler.
 
imzaladığınız sözleşmede yer alıyorsa bu madde yapılacak pek birşey kalmıyor galiba ama sözleşmede yoksa sizin izniniz dışında sizden böyle bi para talep etmeleri yasal değil tabi.
 
arkadaşlar aynen benim de başıma geldi bu kart yıllık aidat ücreti. maksimum ve bonus kredi kartımdan 25 ytl kesmişler. iki bankaya da dilekçe yazdım. bu meblanın tarafıma ödenmesi yada kredi kartımın kapatılması diye anında hesabıma bu paraları tekrar yatırdılar. haberiniz olsun .bana da müşteri temsilcileri bu sözleşmede yazıyo hikayesini okudular. ama gelin görün ki tamam o zaman kredi kartımı kapatın dediğimde de parayı yatırdılar haberiniz olsun.
 
Arkadaşlar kart ücreti yasal değil..Bankalar kendilerince bu işe kılıf bulmaya çalışıyor..Bazı bankalar iade ederken bazıları etmiyor..Ben iki farklı bankadan bu konuya ilişkin iki farklı tepki aldım..Biri iade etti öbürü etmedi..İade etmeyen bankayada kartı iade ettim ve kapattırdım..Çok komik bir yaklaşım ama adamlar 25 YTL için müşteri kaybetmeyi göze aldı..Bence bu bankacılık bile değil ama neyse..

Bu linkte konuya ilişkin olarak verilmiş mahkeme kararı var :

Link Silinmiştir.
 
evet bende ıptal ettırdım .banada 35 ytl yazmışlar ekstreye müşterı hızmetlerını aradım bu nedenden dolayı kartımı ıptal ettırmek ıstıyorum dedım.acılan mahkemenın kazanıldığını falan soyledım.arkadaşlar konuşurken cok kararlı olacaksınız ıptal ettırmek ıcın bıraz terddut gorurlerse kıvırıyorlar.daha doğrusu adamına gore muamele yapıyorlar kaba bır tabır olacak ama yedırebıldıklerınden alıyorlar catır catır.her bır vergıyı ustumuze yukleyen devletımız he ne hıkmetse bu konuda bır şey yaptıramıyor bu bankalara
 
kızlar benim bildigim o iptal ettirme daha onceden oluyordu şimdi olmuyor yanlış mı biliyorum acaba
 
ya benim başıma da geldi,bir anda 30 ytl uçtu:))ilk defa olunca dedim başka biri çekti ne oldu,bankamatiğimi çıkartalı 1 yıl olmamasına rağmen,sık kullanmama rağmen,1 yıl tak peşin hizmet ücreti diye kesilmiş,bankamatikte para biriktirmiyoruz ki parayı oraya yatıralım,bu da resmen GASPtır,deseler ki sizin bu hizmet ücretini yatırmazsanız şu hesaba ya da ne bileyim şuraya otomatik ödeme talimatı vermezseniz kartınız iptal olur diye,ama bi bakıyon para yok ,ya parasını geri alan oldu mu yasal hakkımız nedir?
 
3 ay önce bununla ilgili karar alınmış,ama neden uyulmuyor?

bankaların kart bedeline tarihi bir karar



Bankaların alma konusunda ısrarcı olduğu kart bedeli ile ilgili Zile Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin 08/02/2007 tarih ve 2007/5 sayılı kararını değerlendiren Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer KESER “kanun ve yönetmeliklere alenen aykırılığı tespit edilen kart bedeli ayrıca “Anayasanın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesine” de aykırı bulunmuştur.” dedi.

Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer KESER’in konuyla ilgili açıklaması aşağıdadır.

Hüseyin DEMİR isimli bir tüketicinin kredi kartından alınan 25.00 YTL lik bedelin iadesi için başvuruda bulunduğu Zile Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, yaşanan kart bedeli tartışmaları arasında içeriği ve dayanakları itibariyle tarihi bir karara imza atmıştır. İlgili kanun ve yönetmeliklere alenen aykırılığı tespit edilen karar ayrıca Anayasanın 10. Maddesindeki “eşitlik ilkesine” de aykırı bulunmuştur.

Türkiye’de kart bedeli hakkında mahkemelere açılmış olan davalar için çok önemli bir delil niteliği de taşıyan hakem heyeti kararını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Öte yandan Derneğimiz Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER’in uygulamasına başlatığı ve halem devam etmekte olan, resmi internet sitesi www.tuketicimerkezi.org ve www.tumer.org ta tüketici hakları uzmanları ile hukukçular tarafından hazırlanan, yalnızca şahsi bilgilerin girilmesi ile yazıcıdan çıktı almayı sağlayacak kadar kolaylaştıran “online dilekçe” mağdur tüketicilerimizin kullanımı için ücretsiz olarak yayınlanmaya devam etmektedir.

Ömer KESER
Genel Başkan

T.C.
ZİLE KAYMAKAMLIĞI
TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI

KARAR NO: 2007/5
KARAR TARİHİ: 08/02/2007

ZİLE TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ KARARIDIR


Oktay ÇAĞLIYAN TSHH Başkanı
Osman DOĞDAŞ
Av.Metin ERYİĞİT
Zeki DAĞKURS
A.Hamdi GÜRSOY
Ahmet YİĞİT


ŞİKAYET EDEN

ADI VE SOYADI : Hüseyin DEMİR
ADRESİ : Hüseyin Gazi İlköğretim Okulu - Zile/TOKAT
TELEFON NO : 0505 …. ….. ….

ŞİKAYET EDİLEN

ADI VE SOYADI : AKBANK T.A.Ş. Zile Şube Müdürlüğü
ADRESİ : İstasyon Caddesi / ZİLE-TOKAT
TELEFON NO : 0 356 318 07 29


ŞİKAYET KONUSU : 5571 ….. …. 6157 Numaralı Kredi Kartı Üyelik Ücreti

ŞİKAYET TARİHİ : 27 / 12 / 2006

OLAYIN ÖZETİ :

Tüketici Hüseyin DEMİR’in Zile TSHH Başkanlığına vermiş olduğu 27.12.2006 tarihli dilekçesinde ;
1- Söz konusu kredi kartını talebi olmamasına rağmen banka yetkililerinin okula gelerek kendisine verdiğini,
2- Kredi kartı sözleşmesini imzaladığını ancak kendisine bir nüshasının verilmediğini ve bu nedenle okuyamadığını,sözleşme şartlarını bilmediğini ve dolayısı ile sözleşme şartlarından olan üyelik ücretinden bilgisi olmadığını,
3- Kredi kartı kendisine verilirken banka yetkililerinin hiçbir ücret alınmayacağını ifade ettiklerini,
4- Bu taahhütlere rağmen 2006 yılında kendisine bilgi verilmeden hesabından 25,00.- YTL üyelik ücretinin haksız olarak alındığını belirterek 4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Kanunun 4/A ve 6. maddeleri gereğince alınan ücretin iadesini talep etmektedir.


ŞİKAYET EDİLENİN SAVUNMASININ ÖZETİ : Akbank Zile Şube Müdürlüğüne Zile TSH Heyetinin 08/02/2007 tarihinde saat 14.00’de yapacağı toplantıya bizzat veya kanuni temsilcisinin katılması veya yazılı savunmasının gönderilmesi hususunda Zile TSHH Başkanlığının 050/01/2007 tarih ve 2007/2 sayılı yazısı tebliğ edilmiş,toplantıya kurum adına kimse katılmamış,ancak Hakem Heyeti Başkanlığımıza gönderilen 09/01/2007 tarih ve 65 sayılı Akbank TAŞ Genel Müdürlüğü Kart Operasyonları Bölümü Müşteri İtirazları Yöneticisi Ebru AKER İmzalı yazılı savunma da ;
“Kredi kartlarından alman üyelik ücreti, Bankamızın kredi kartları üzerinde sunduğu hizmete yönelik olarak asıl kart hamili ve ek kart hamili için düzenlenmiştir Bu uygulama, bankacılık sektöründe uzun yıllardan beri uygulanmaktadır. Bankamızda da ilk kart kullanımını takip "eden 3.ayda hesap özetine yansıtılır ve takip eden her yıl döneminde senede 1 kez olmak üzere tahsil edilmektedir. Bu hizmet bedeli, diğer bankalar tarafından da alınmaktadır.
5411 sayılı Bankacılık Kanunumun "Faiz oranlan ile diğer menfaatler" başlıklı,
144.maddesinde;
Bakanlar Kurulu, bankaların ödünç para verme işlemleri ve mevduat kabulünde uygulanacak azamî faiz oranlarını, katılma hesaplarında kâr ve zarara katılma oranlarını, özel cari hesaplar dâhil bu maddede belirtilen işlemlerde sağlanacâk-diğer menfaatlerin nitelikleri ile azamî miktar ya da oranlarını tespit etmeye, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakmaya yetkilidir. Bakanlar Kurulu, bu yetkilerini Merkez Bankasına devredebilir."
yer alan düzenlemesi ile; Bankaların ödünç para verme işlemleri ve mevduat kabulünde uygulayacakları azami faiz oranlan ile sağlayacakları diğer menfaatlerin nitelikleri ile azami miktar yada oranlarını tespit etmeye, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınmış, Bakanlar Kurulunun ise bu yetkisini Merkez Bankasına devredebileceği ifade edilmiştir.
Yukarıda yer verilen düzenleme gereğince, halen yürürlüğünü ve geçerliliğini koruyan 2002/3707 sayılı Mevduat ve Kredi İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlan ile Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Kararın 3.maddesinin ikinci fıkrasında yer alan düzenleme gereğince Bankaların.... tahsil olunacak masrafların nitelikleri ile azami miktar ya da oranların, bunların kısmen veya tamamen serbest bırakılması Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasınca yayımlanacak tebliğlerle düzenlenir" hükmü getirilmiştir. İşbu hüküm gereğince ise. TCMB faiz dışı menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların bankalar tarafından serbestçe belirleneceğini kararlaştırmıştır.
Bu düzenlemelerle birlikte TTK nun Ücret İsteme Hakkı başlıklı 22.maddesi,

Tacir olan veya olmayan bir kimseye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir, münasip bir ücret isteyebilir. Bundan başka, verdiği avanslar veya yaptığı masraflar için ödeme tarihinden itibaren faize de hak kazanır,."
düzenlemesi gereğince ve işbu konuda Yargıtay kararlarında da yer verildiği üzere Bankamızın ticari işletmesiyle ilgili olarak bir iş veya hizmet görmesi durumunda ücret isteme hakkı bulunmaktadır.
5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun Kurumsal yönetime ilişkin hükümler başlıklı Madde 13/11 fıkrasında;
" Kart çıkaran kuruluşlar, kredi kartlarına uyguladıkları faiz, gecikme faizi, yıllık
ücret ve her türlü komisyon oranlan ile istenilen diğer bilgileri kamuoyuna yayınlanmak üzere aylık olarak Kuruma iletir. Yayınlanacak bilgi ve belgelerin içeriği ve yayınlama usûl ve esasları Kurulca belirlenir." düzenlemesi gereğince yıllık ücretin yasal çerçevesi çizilmiştir.
Axess Kredi Kartı Sözleşmesi 'nin Faiz, Ücret ve Vergiler başlıklı maddesinin Üyelik Ücreti başlığı altındaki düzenlemeye göre;
Üye ve/veya Ek Kart Hamili Banka'ca belirlenecek tutarda bir defaya mahsus olmak üzere giriş aidatı ile, her yıl Üyelik Aidatı (kredi kart ve/veya Ek kart yenileme ücretini) ödemeyi kabul ve taahhüt eder... Son kullanma tarihinden bir ay öncesine kadar kredi kartının yenilenmemesi hususunda Banka'ya noter aracılığı ile yazılı müracaatta bulunmaması ve kredi kartının yenilenmesi halinde üyelik aidatı kredi kartının yenilendiği dönemde Üye'nin kredi kartı hesabına Banka tarafından borç kaydedilir ve Üye bunu ödemeyi kabul eder. Kart giriş aidatı ve üyelik aidatı kart limitinin en fazla %10'u olarak uygulanır.

Yukarıda yer verilen yasal ve Bankamız düzenlemeleri gereğince, Bankamızın kredi kartları üzerinde sunduğu hizmete yönelik olarak düzenlenen ve üyelik ücretine ilişkin duyurular, Bankamızın tüm şubelerinde,müşterilere gönderilen hesap özetlerinde ve Bankamızın www.akbank.com., www.axess.com.tr adresli Internet sitesinde ilan edilmiştir.
Yukarıda ve eklerde belirtilen yasal düzenlemelere göre müfterilerden alman ücret ve komisyonlar bankalarca serbestçe belirlenebilmekte, tüketicilerin haklarım ihlal eden bir durum söz konusu olmamaktadır.
Yukarıda yasal düzenlemeleri ile birlikte yer verilen gerekçelerle, Sayın Hüseyin DEMİR'den tahsil edilen üyelik ücreti yasal olduğundan bu yönde yapılan şikayetin reddi hususunda bilgilerinizi rica ederiz.”
İfade edilmiştir.

İNCELEME VE GEREKÇE

Raportörün görüşüne göre ;

Zile TSH Heyetinin 07/12/2006 tarih ve 2006/48 numaralı dosyasında dava konusu olan Tüketici Bedrettin DALKIRAN’a ait için Zile Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığının alınan ücretle ilgili olarak Akbank Zile Şubesi Müdürlüğüne yazdığı 10/11/2006 tarih ve 2007/84 nolu yazımıza ,Akbank A.Ş. Genel Müdürlüğü Kart Operasyonları Grubu Yönetici Ebru AKER ve Yetkili Ümran GÖKÇE imzalı 24.11.206 tarih ve 2553 sayılı yazıda “Sn.Bedrettin DALKIRAN’a ait 4355 0840 0229 0952 nolu Axess Kredi Kartına yansıyan 25,00.- YTL üyelik ücretinin iadesi yapılmıştır.” cevabı verilmiştir.
Anayasanın 10. Maddesinde “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadırlar” hükmünü taşımaktadır.
Bu hüküm yasa ile kurulan bütün kurum ve kuruluşları kapsadığı ve bağladığı için Sn.Bedrettin DALKIRAN için verilen iade kararı bütün tüketiciler için uygulanmalı,kurum ve kuruluşlar muhataplarına farklı farklı işlem yapmamalıdırlar,

5464 Sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanununun Altıncı Bölüm Sözleşme Şekli ve Genel İşlem Şartları Madde 24 “Kart çıkaran kuruluşlar ile kart hamilleri arasındaki ilişkiler,bu kanun ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde en az oniki punto ve koyu siyah harflerle hazırlanacak yazılı sözleşme ile düzenlenir.Sözleşmenin bir örneği kart hamiline ve varsa kefile verilir.Sözleşme hükümleri ve kartın kullanımı hakkında kart hamiline ayrıntılı bilgi verilmesi zorunludur……”Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez.” denilmektedir.

4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6. Maddesinde “Satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden ,tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu,tarafların sözleşmeden doğan hak ve hükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.
Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.
Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse,o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.
Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden,standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa,bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması , sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.
Bir satıcı veya sağlayıcı,bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa,bunu ispat yükü ona ittir.
6/A,6/B,6/C,7,9,9/A,10,10/A ve 11/A maddelerinde yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen tüketici sözleşmeleri en az oniki punto ve koyu siyah harflerle düzenlenir… “ denilmektedir.

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 31. ve 4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6. Maddesine dayanılarak hazırlanan Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik’in 7. maddesinde “satıcı,sağlayıcı ve kredi veren tarafından tüketici ile akdedilen sözleşmede kullanılan haksız şartlar batıldır . Yok sayılan bu hükümler olmadan da sözleşme ayakta tutulabiliyorsa sözleşmenin geri kalanı varlığını korur.

Bu konuda Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 23.11.2005,E.2005/11428, K.2005/17306 kararında “ Tüketicilerle imzalanan sözleşmelerdeki haksız sözleşme şartları geçersizdir.Tüketici sözleşmedeki haksız şartın gereğini yerine getirmez.Hukuken haksız şartlar batıldır.Yani geçersizdir.Geçersiz sayılan bu hükümler olmadan da sözleşme ayakta tutulabiliyorsa sözleşmenin geri kalanı varlığını korur,başka bir deyişle sözleşme geçerlidir.Bu durumda,sözleşmenin kısmen veya tamamen ifa edilmiş olmamasına göre sözleşme tamamen geçersiz sayılmamalı,o sözleşme hükmünün hukuk ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde edimler ve menfaatler dengesine göre düzeltilmesi yoluna gidilmelidir.” denilmektedir.

T.C.Kocaeli Asliye Hukuk Mahkemesinin Esas 2006/65 , Karar 2006/368 nolu kararında Davacı Finansbank’ın Kocaeli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığının vermiş olduğu 20,00 YTL hesap işletim ücretinin geri ödenmesine ilişkin yapmış olduğu itiraz davasında “davacı tarafından davalı aleyhine açılan davanın reddine davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerine bırakılmasına, dair davacı vekilinin yüzünde,davalı tarafın yokluğunda kesin olarak verilen karar açıkça okundu,usulen anlatıldı. 04.10.2006” denilmektedir.

Davamıza konu olan Tüketici Hüseyin DEMİR’ e ait 5571 1340 9426 6157 numaralı kredi kartından alınan 25,00.- YTL üyelik ücreti ilgili davanın;
• Anayasanın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesi ,
• Sözleşmenin, 5464 Sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanununun 24. ve 4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6. Maddesinde belirtilen “en az oniki punto ve koyu siyah harflerle” düzenlenmediği,
• Sözleşmenin, 5464 Sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanununun 24. ve 4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6. Maddesinde belirtilen “ tüketici aleyhine haksız şartlar içerdiği ve Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verdiği,tüketiciyle müzakere edilmediği ve müzakere edilmeden tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu,tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı bir biçimde tüketici aleyhine dengesizle neden olduğu ve dolayısıyla haksız şartlar oluşturduğu,
• 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 31. ve 4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6. Maddesine dayanılarak hazırlanan Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik’in 7. maddesinde ve Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 23.11.2005,E.2005/11428, K.2005/17306 kararında belirtilen “satıcı,sağlayıcı ve kredi veren tarafından tüketici ile akdedilen sözleşmede kullanılan haksız sözleşme şartları geçersizdir.Tüketici sözleşmedeki haksız şartın gereğini yerine getirmez.Hukuken haksız şartlar batıldır.Yani geçersizdir.” Hükmüne göre tüketici ile banka arasında akdedilen sözleşme tüketici aleyhine haksız şartlar içerdiği,
• T.C.Kocaeli Asliye Hukuk Mahkemesinin Esas 2006/65 , Karar 2006/368 nolu emsal kararı,

Gerekçeleri ile davanın kabulüne ve tüketiciden alınan 25,00 YTL üyelik ücretinin iadesine karar verilmelidir.

HÜKÜM

Hakem Heyetimiz yukarıda açıklanan gerekçeler ve tüm dosya kapsamına göre ;

• Davanın kabulüne,
• Banka tarafından alınan 25,00.- YTL üyelik ücretinin tüketiciye geri ödenmesine,

Yargı yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar vermiştir.
 
kızlar ben de bankaların bu uygulamasından nasibimi aldım.hatta protesto köşesinde de dile getirdim.tbk nın sitesine girdim.aynen şöyle diyor:

bankaların yıllık kart aidat bedeli almaması ile ilgili bir hüküm yoktur.
yani yasal demek istiyorlar.epey araştırdıktan sonra il hakem kurulu heyetinin bu işle ilgilendiğini duydum.arayıp sordum ve şunu öğrendim:

bankanıza gidip yaptığınız sözleşmeyi görmek istiyorsunuz.şayet sözleşmede bu aidatın ödeneceğine dair bir madde varsa ve de miktar yazılmışsa paşa paşa ödemek zorundasınız.aksi halde ödeme yapmanıza gerek yok.ödediyseniz de geri alıyorsunuz.

bilginiz olsun.bana geri ödeme yapılacak.
 
Ben de bonus kartımı iptal ettirdim. www.sikayetvar.com'a bonus kartla ilgili olan şikayetimi yazdım. 2 gün içinde haklı müşteri hattından aradılar. yasal olmadığını söyledim. onlarda bu paralar alınmasa bu banka nasıl çalışır dediler. siz insanları soyuyorsunuz, kartımı iptal edin istemiyorum artık dedim. kartımı kapattılar. 1 hafta sonra tekrar garanti bankasından aradılar bu kez de eee biz bu 35 ytl nin 10 ytl sini size bonus olarak verelim ama bir şartımız var mayıs ayı içinde 300 ytl lik alışveriş yapıcaksın dedi. ben de yani 35 değil de 25 ytl kart bedeli ödemiş olucam dedim adam hala inatla hayır efendim deyip durdu sinirlendirdi beni. kart mart istemiyorum dedim adamın suratına kapattım telefonu.
 
ben maaşımı işbankasından alıyorum ve bizim işyeri işbankasıyla bir anlaşma yapmış. işbankası bizden kart bedeli, hesap işletim ücreti, havale ücreti falan almıyor.
 
arkadaşlar benimde onus vardı ödedim ama şikayet dilekçesi gönderip itiraz ettim 1 hafta sonra bana dilekçeyle yazı geldi yasal olduğunu sözleşmede belirtildiği falan filan gerekirse mahkemeye başvurmam gerektiğini tabi ki ben bu kadar uğraşmadım ve ödedim parayi.Şimdi de yapı krediden geldi ama ödemedim 15 gün oldu hiç bişi yapmadım telefonla arayıp ödemeyeceğimi söyleyecem bakalım ne olcak.
 
asusi valla bilmiyorum sözleşmede yazıp yazmadığını ben e-mail yoluyla bankaya dilekçe göndermiştim sonra bana değerlendireceklerine karşılık bi mail geldi daha sonrada bi baktımki ödemişler
 
Valla Kizlar Bend Eayni şekilde Bende 4 Kart Var Eşimdede Belki Daha Fazla Boşuna Para ödiyceğime Aradim Bankalari Telden Hepsiyle Konuştum Ikna Etmeye çalişiolar Ilk önce Daha Sonra Kartimi Kapattiridm Sizin Bankayi Daha Kullanmicam Dedim Kartin Arkasina Bakarsaniz Orda Orda Kartin Bankaya Ait Olduğunu Söyluyor Bankaya Ait Bir Karta Neden Para Vereyim Dedim Kira Mi Aliyorsunuz Falan Illede çok Israr Ettim Ama Bin Dereden Su Getiriyorlar Kapatin Dedim En Sonunda O Anlik Kapattilar Daha Sonra Ertesi Gun Başka Birileri Aradilar Işte Bu Ucreti Almak Zorundayiz şöle Böle Ikna Etmeye çaliştilar Ben Istemiyorum Diyincede Kapatin Diyincede Tekrar Işte Hulya Hanim Yetkililerle Göruşelim Ariycaz Sizi Dediler Sonra Bir Daha Aradilar Bankalardan Işte Biz Uyelik ücretini Iptal Ediyoruz Siz Surekli Kullanicimizsiniz Oyuzden Yoksa Yapmayiz Falan Dediler Karti Tekrar Açtilar Sonraki Ekstrede Geri ödediler Parayi Bence Inatla Ararsaniz Illede Silinmesini Istiyorum Derseniz Duzeltiolar Bankaya Ait Bir Kartin Ne Parasini ödiycem
 
Back
X