Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, özellikle giyim sektöründe kredi kartına tek çekim ile taksit arasında yüzde 10 civarında fiyat farkı konulduğunu belirterek, "Kredi kartıyla yapılan taksitli satışlarda fiyat farkı talep etmek hukuki değildir" dedi.
Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, giyim başta olmak üzere birçok sektörde firmaların kanunlara aykırı hareket ederek, tüketicilerden haksız bedeller aldığını ileri sürdü.
Banka Kartları ve
Kredi Kartları Kanunu'nun 17'nci maddesini hatırlatan Ağaoğlu, şöyle devam etti:
"Bu madde şöyledir, 'Üye iş yerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye iş yerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye iş yeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye iş yeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz.' Aynı kanunun 40'ıncı maddesinde ise firmaların cezalandırılmasıyla ilgili hükümler var."
Ağaoğlu, özellikle giyim sektöründe kredi kartına taksitlerde yüzde 10 civarında fiyat farkı konulduğuna vurgulayarak, "Kredi kartıyla yapılan taksitli satışlarda fiyat farkı talep etmek hukuki değildir. Örneğin, bir ceket alacaksınız üzerindeki etikette peşin ve nakit çekimde 90 lira, taksitli satışlarda 99 lira yazıyor. Taksitli satış sözleşmeyle yapılan satıştır. Burada risk vardır ve o riski üzerine komisyon koyarak karşılamaya çalışırlar ancak kredi kartıyla taksitli satışlarda firma, bankanın kendisinden istediği bedeli tüketicinin sırtına yüklüyor" diye konuştu.
Kanuna aykırı uygulamalarla tüketicinin cebinden fazladan para çıktığını iddia eden ve tüketicilere öneride bulunan Ağaoğlu, kredi kartıyla alışveriş yaparken kendisinden fiyat farkı alınan kişilerin, tüketici hakem heyetine başvurarak fazladan ödediği bedelin iadesini talep edebileceğini söyledi. Ağaoğlu, aynı şekilde tüketicilerin, bulundukları yerlerde İl Ticaret Müdürlüğüne başvurarak, uygulamayı yapan firmaya idari para cezası kesilmesini de sağlayabileceğini belirtti.
hürriyet.com.tr