- 12 Temmuz 2006
- 35.047
- 30.494
- 61
Yapılan egzersizlerin temposu, egzersizin hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için önemlidir. Sık yapılan egzersizlerden birisi olan koşuda da bu durum geçerlidir. Koşu egzersizi koşu bandı ile yapıldığında hız değeri bir ekrandan okunabilir ancak dış ortamdaki koşularda hızın ölçülmesi için farklı yöntemlere başvurulması gerekir.
Koşu Hızı Nasıl Hesaplanır?
Koşu Hızı Nasıl Hesaplanır?
- Koşu hızının hesaplanması için mümkünse üzerinde mesafe değerleri yazılı olan bir yürüyüş ya da koşu parkurunda koşulmalıdır. Bu şekilde koşulan mesafe belli olacağından saat ya da kronometre ile zaman ölçümü yapıldığında hangi mesafenin hangi hızla koşulduğu hesaplanabilir ve farklı tempolarda koşu egzersizleri yapılabilir.
- Koşu hızının hesaplanması için diğer bir yöntem de interaktif harita hizmetlerinden faydalanmaktır. Bu hizmetler sayesinde koşulacak olan bölgedeki başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki mesafe hesaplanarak bu mesafenin koşu süresine bölünmesi ile koşu hızı bulunabilir.
- Hız ölçme özellikli spor saatleri de koşu hızının hesaplanması için kullanılabilir. Bu saatlerin içinde bulunan özel akselerometre parçası sayesinde koşu egzersizlerinde anlık hız kontrolleri yapılabilir. Aynı zamanda akselerometre özelliğine sahip olan akıllı telefonlarla da koşu hızı ölçümü yapılabilir.
- Koşu hızı ölçümünde akıllı telefonlara yüklenen uygulamalardan da faydalanılabilir. GPS özelliği bulunan akıllı telefonlara yüklenen spor uygulamaları ile koşu sırasında konum sürekli telefon tarafından takip edildiği için koşu mesafesinin koşu süresine oranlanması ile telefon üzerinden koşu hızı anlık olarak belirlenebilir. Bu amaçla akıllı telefon kol bandı şeklinde bir kılıfla kullanılırsa telefon üzerinden ölçümler kolaylıkla takip edilebilir.
- Koşu hızının hesaplanmasında kullanılabilecek bir diğer yöntem de adım genişliği hesabıdır. Bu yönteme göre koşu sırasında atılan adım 1 metre ya da yarım metre olacak şekilde ayarlanabilirse, 1 saniyede atılacak adım sayısı ile koşu hızı hesabı yapılabilir. Eğer adım uzunluğu standart şekilde ayarlanabilirse sadece kronometre kullanarak istenen hızda koşu yapılması mümkün olur.
- Koşu hızının ölçülmesi için hız göstergesi olan bisikletli bir arkadaştan da yardım alınabilir. Bunun için koşu esnasında bisikletlinin koşucu ile aynı hızda hareket etmesi gerekir. Bisikletin hız göstergesindeki değer aynı zamanda koşucunun da hızını vereceğinden bu değere göre koşu hızının temposu istenen seviyede ayarlanabilir.