• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Koronavirüste Tüp Bebek Tedavisi Güvenli mi? Covid-19 İVF

Mart ayında, Coronavirus salgını tüm dünyada hızla yayılınca, tüp bebek tedavisi de dahil olmak üzere, doktorlar kısırlık tedavilerine bir süre ara verilmesini önerdi. Acil olmayan birçok hastane ziyareti ertelendi. Ayrıca, COVID-19 döneminde hamileliğe ve bebeklere olan risk hala bilinmediği için endişe oldukça büyüktü. Dünya çapında tüp bebek tedavi merkezleri, COVID-19 salgını nedeniyle, embriyo transferleri de dahil olmak üzere, bu çok beklenen uygulamaların çoğunu iptal etti.

hamilelik_tup_bebek_corona_virus.jpg


Bu durum; süreç içerisinde duygusal, fiziksel ve maddi olarak zaten gergin olan çiftler için, ebeveyn olma şansının ne zamana kadar ertelendiğini anlamaya çalışırken, daha fazla stres yarattı. Ve, kimlerin tedaviye devam etmesi gerektiği ve kimlerin erteleyebileceğini belirlemeye çalışmak, doktorlar için yeni bir karmaşıklık getirdi.

Salgın döneminde alınan güçlü önlemlerin nedeni, iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak; Coronavirus’un yayılma hızını yavaşlatmak için sosyal mesafe adına acil olmayan tıbbi ziyaretleri askıya almaktır. Ayrıca, insanların hayatını tehdit eden daha fazla risk nedeniyle, tıbbi sistemlerin kapasitesini korumak da önemlidir.

COVID-19 ile ilgili bilgilerden bunalmış olabileceğinizi anlıyoruz. Ve bu belirsizlik günlerinde, Coronavirus’ün doğurganlık tedavinizi nasıl etkileyebileceği hakkında sorularınızın olması da doğaldır. Tüp bebek merkezleri, Dünya Sağlık Örgütü ve önde gelen sağlık kuruluşlarının tavsiyelerini takip ederek; hasta güvenliği ve personel güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atmaya devam ediyor.

Kısırlık Zaten Duygusal Yükler Getirir

Çiftlerin birlikte evde daha fazla zaman geçirmesi nedeniyle bebek patlamasının öngörülmesi hakkındaki şakalar, kısırlık sorunu yaşayan çiftlere yardımcı olmuyor. Pek çoğu, bu istatistiklerden biri olamayacağını düşünüyor.

Toplumsal baskı, çiftler üzerinde gerçek bir travmaya neden olabiliyor. Ve bu, hiç de nadir olmayan bir travma! Türkiye’de, her 7 çiftten biri, hamile kalmak için kısırlıkla mücadele ediyor. Salgın bittikten sonra bile, bu olayın tüp bebek tedavisi üzerinde daha uzun süreli etkileri olabilir. Bununla birlikte; ekonomik durgunluk pek çok çiftin tedaviyi ertelemesine neden oluyor.

Ancak, mümkün olan en kısa sürede tedaviye devam edecek olanların bile, birçoğu yıllarını bekleyerek ve umut ederek geçirdi. Ve daha fazla sabretmek gerçekten zor. Bir kadının doğurganlığının, özellikle de 35 yaşından sonra büyük bir hızla düştüğü düşünülürse, salgın tamamen bitene kadar tedaviyi ertelemek, çiftler üzerinde yeterince büyük bir baskı yaratabilir.

Coronavirus bulaşmasını önlemek için ne gibi tedbirler alınır?
  • Tedavi merkezinin giriş noktalarında ve klinik içerisinde el dezenfektanlarının yer alması ve ortak alanların temizlik sıklığının arttırılması önemlidir.
  • Hastalar randevu ile alınarak birbirleriyle olan teması azaltılmalıdır. Bu sayede, herhangi bir bulaşıcı hastalığa maruz kalma riski en aza indirilmektedir.
  • Artan sosyal mesafe ihtiyacına uymak için, herhangi bir zamanda klinikteki hasta sayısı azaltılır.
  • Kliniğe gittiğinizde, bekleme odasında sosyal mesafe kuralına uymanız önemlidir.
covid_19_tup_bebek_ivf_tedavisi.jpeg

Tüp bebek tedavisini ertelemek gerekir mi?

Dünya genelinde, tüp bebek tedavi merkezlerinin hemen hepsi yeniden açıldı. Ve yine hepsi, tedaviye devam eden hastaları güvende tutmak için mümkün olan tüm önlemleri almaktadır.

Tedavi odalarında, yumurta toplama ve embriyo transfer işlemleri devam etmektedir. Doktorunuz, kişisel koşullarınıza göre size en uygun tedaviyi önerecektir. Peki, salgın bitene kadar hamileliğinizi erteleyebilir misiniz? Evet! Bugünlerde hamile kalmak ile ilgili endişeleriniz varsa; embriyolarınızı hazır olana kadar saklayabilirsiniz.

Ek olarak, bu yeni Coronavirus’un hamile kadınlar ve fetüs üzerindeki etkileri henüz tam olarak araştırılmamıştır. Doktorlar, virüsün hamilelik döneminde büyük bir risk oluşturmadığı konusunda iyimser olsa da, hala veri eksikliği olduğunu hatırlamak önemlidir.

Coronavirus sürecinde tedavi nasıl farklı olacak?

Tüp bebek merkezleri, hastaların ve gebeliklerinin refahını korumak için en iyisini yapmalıdır. Tedaviyi mümkün olduğunca güvenli hale getirmek için, bir takım değişiklikler yapılması önemli.

Çoğu insan için tedavi döngüsü, salgın döneminden önceki ile aynı olacaktır. Altta yatan önemli bir tıbbi durumunuz varsa; güvenliğinizin en üst seviyeye çıkarılması için tedavi planınızın değiştirilmesi gerekebilir.

Hastaların istedikleri zamanda tedavi edilmesi önemlidir. Halihazırda tedaviye başladıysanız, tedavi yolculuğunuzda devam etmek için yeniden planlama yapabilirsiniz.

koronavirus_tup_bebek_tedavisi.jpg


Tedavi sırasında COVID-19 olursanız ne olacak?

Yumurta toplama işleminden önce COVID-19 testi sonucunuz pozitif çıkarsa, tekrar negatif çıkana kadar tedaviyi duraklatmanız gerekir. Tedaviye yeniden başlamadan önce, iyileştikten sonra 4 hafta beklemeniz önerilir. Bu süre, embriyoların güvenliği içindir.

Test sonucunuz, yumurta toplama işleminden sonra pozitif çıkarsa; herhangi bir transfer işlemi öncesinde iyileşmeniz için yine zaman verilecektir.

COVID-19 olursanız, bebeğiniz riske girer mi?

Pek çok ülkede, COVID-19’un hamile kadınlar ve bebekleri üzerindeki riskleri hakkında çok sayıda çalışma ve araştırma yayınlandı. Özetleyecek olursak:
  • Genel olarak, hamile kadınların COVID-19 olması durumunda, diğer yetişkinlerden daha hasta olma olasılığı daha yüksek değildir.
  • Hamile kadınların büyük çoğunluğu, yalnızca hafif ve orta dereceli grip benzerli belirtiler yaşamaktadır.
  • Bu yeni bir virüs olduğundan ve yeni tanınmaya başlandığından, düşük riski de merak edilmektedir. Ancak, mevcut verilerde, düşük yapma riskini arttırdığını gösteren bir kanıt yoktur.
  • Hamilelik ya da doğum sırasında, virüsün anneden bebeğe geçmesi mümkündür. Bununla birlikte, bu durumun bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye yol açtığı görülmemiştir.
  • Virüsün, hamilelikte bebeğin gelişimi ile ilgili sorunlara neden olmadığı görülmektedir.
Hamilelik öncesi ve sırasında, COVID-19’a yakalanma riskinizi azaltmak için; sosyal mesafe ve temel hijyen kurallarına uymanız son derece önemlidir.

Kliniğe gelirken maske takılmalı mı?

Sağlık kuruluşlarının ve devletin tavsiyelerine uygun olarak, bir tüp bebek tedavi kliniğine giderken yüz maskesi takmalısınız. Ayrıca, üstlenilen prosedüre bağlı olarak, personel de maske takacaktır.

Kademeli normalleşme döneminde, tüp bebek tedavisi merkezleri yeni ve mevcut hastalar için tıbbi ve danışmanlık hizmetleri vermeye devam etmektedir. Sosyal mesafe ve temel hijyen kurallarına uyarak, maske takarak, sizin için uygun önlemler almış bir merkez tercih ederek ve doğru tedavi planlaması yaparak, tüp bebek tedavinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz…

Hamilelikte Korona Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler Tıklayın !
 

Benzer Konular

Back