Köpek Sahibinin Sorumlulukları ve Eğitim

Yelizz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Aralık 2006
444
5
Köpek Sahibinin Sorumlulukları
Bir köpeğin sevgisi, sadakatini ve arkadaşlığını paylaşmak ve yaşamak sadece onun bakımını değil, ailenizin, arkadaşlarınızın ve komşularınızın yaşam kalitesini koruma sorumluluğunu da beraberinde getirir.

Bir köpeğin yaşam standartlarını sahibi belirler. Yerel yasalara uymanızın yanısıra köpeğinizin yaralanmasını, zarar görmesini veya hastalanmasını önlemek sizin görevinizdir.

Köpekler sosyal hayvanlardır ve ona ailenizin bir ferdi gibi davranmalısınız. Diğer köpeklere ve insanlara karşı güvenilir, iyi huylu ve sosyal olması tamamen küçük yaşlardan itibaren sizin vereceğiniz eğitime bağlıdır.

Eğitimin Önemi
Pati uzatmak boyun eğmenin işaretidir. Bütün iyi huylu evcil köpekler sahiplerinin emirlerine uymaya eğitilmeli, yabancıların yanında sakin ve uyumlu olabilmelidirler. Bazı büyük köpekler insanlardan daha güçlüdür ve eğitilmezler ise tehlikeli olabilirler.

Köpek Muhabbeti
Köpekler birbirlerine sataşmadan ve isteyerek birlikte oturabilmeleri için eğitilmelidir. Erken yaşlarda sosyalleştirme köpeğinizin başka köpeklerle biraraya geldiğinde rahat ve sakin olmasını sağlayacaktır. Kalabalık şehir hayatında her gün başka köpeklerle karşılaşacak köpekler için bu eğitim zorunludur.

Veteriner Seçimi

Bütün köpekler periyodik olarak veteriner kontrolünden geçmelidir. Solucan ve parazitlere karşı 3 ayda bir hap almalı veya aşı olmalıdır. Bulaşıcı hastalıklara karşı yıllık aşıları tam olmalıdır.

Veterinerizi evcil hayvanları olan arkadaşlarınızın tavsiyelerine ve tecrübelerine göre seçebilirsiniz. Veterinerinizi günün 24 saati arayabileceğiniz telefon numaralarını yanınızda taşıyın!
 
köpek egitimi
Yıllardır, Köpek eğitimi ile ilgili; kitaplardan, medyadan, internetten ve bu işi yapan hocalardan, köpek eğitimi hakkında bir çok şeyler dinledik ve okuduk...

Köpek eğitimi nedir ve ne değildir ?...

Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız pozitif eğitim, operant eğitim gibi stiller ne anlama gelmektedir. Bunları burada köpeğin neonatal döneminden başlayarak 5. safhaya kadar olan köpeğin gelişimi ve eğitimini birlikte inceleyeceğiz. Köpeğin eğitimi ''kritik faz'' dönemi olarak adlandırılan 3. haftalıktan başlamaktadır. Bu dönemde ki yavru köpek öncelikle kardeşleri ve diğer köpekleri tanımaya başlar, 5. haftadan itibaren zihinsel gelişim sürecinin en aktif olduğu dönemde insanlarla tanışmaya ve onlarla iletişim kurmaya çalışır. Asıl ve ileriki safhalarda alacağı ağır ihtisas (narkotik, av, koruma, bodyguard, rehberlik vs...) eğitimlerinin, sağlam temelleri bu süreçte iken atılır. Köpeğin öğrenmesinde ki temel neden; motivasyondur, motivasyonu tetikleyen motifler ve merakıdır. Köpekler; sosyal yada yaşamsal ihtiyaçları için öğrenme gereksinimi duyarlar. Köpeğin eğitilmesi, zekasını, sahibine yakınlığını ve yaşadığı toplumla uyumlu olmasını sağlar. Bilgi alt yapısı olmayan eğitmen tarafından yapılan eğitim köpek üzerinde düzeltilemeyecek psikolojik ve organik bozukluklara neden olabilir. Köpek eğitimi; köpeğin beslenmesini, fizyolojisini ve anatomisini bilmekle yeterli değildir. Köpeğin gelişim ve davranış psikolojisi hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.


tuvalet egitimi
TUVALET EĞİTİMİ : Yavru Köpek sahiplerinin abartısız % 95 inin karşılaştığı bir problem olmasından dolayı tuvalet eğitimi biraz daha geniş anlatmak istiyorum...

Ailenize katılan yavru köpeğin genelde 7-8 haftalık olması, temel alışkanlıklarını edinmesi için ideal bir dönemdir. Yeter ki siz öğretmeye kararlı olun, tuvalet eğitiminde göz ardı edilmemesi gereken konu yavru köpeğin sinirsel ve fiziki yapılanmasını tamamlayamamış olmasıdır. Köpeğiniz için evde tuvalet yeri tahsis ederken, kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda değil, köpeğinizin ihtiyaçları ön planda tutulmalıdır. Yavru Köpekler yemekten sonra, uykudan sonra, oyundan sonra tuvalet ihtiyacı hissederler. Bu da şunu göstermektedir ki köpeğimiz için evimizde uygun istirahat yeri belirlerken ilk dönemler için tuvalet ihtiyacını da rahatlıkla karşılayacağı bölge, istirahat yerine yakın olmalıdır. Buradaki hedefimiz sinirsel yapılanması tamamlanmamış yavrunun uykudan uyanır uyanmaz tuvalet ihtiyacını karşılayabilmesi için hazırlanacak yerin kendine en yakın bölge olmalıdır. İlerleyen haftalar da bu bölge kendi isteklerimiz ve evimizin kullanım koşullarına göre uygun bir bölgeye kademeli olarak taşınabilir. Köpeğimizin tuvaletini yapmasını istediğimiz zemin, gazete, toprak olabilir. Özellikle gazete ile yapılan eğitimde, aynı bölgeye yakın ev içerisinde başka gazete yere bırakılmamalıdır. Köpeğin tuvaletini yaptığı gazetenin yenilenmesi durumunda en üstte bulunan (kirli) gazete sayfası (büyük pisliğini yapmış ise ikinci sayfa) aynı yerde durmak şartı ile altındaki sayfalar değiştirilmelidir. Böylece köpek hem görsel olarak, hem de koku (olfaktorik) yöntemiyle hedefini rahatlıkla bulacaktır. Yanlış yere tuvaletini yapan tekrar o bölgeye pisliğini yapmaması için bölgenin sirkeli su ile temizlenmesi gerekir. Amonyak içeren temizlik maddeleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Köpeğin yanlış yere tuvaletini yapmasında kesinlikle sert ceza uygulanmamalıdır. Yavru köpek bu verilen cezanın çişini yapmakta olduğu bölge ile değil, çişini yapmakta olduğu için cezalandırıldığını düşünecek Bundan sonra tuvalet ihtiyacı geldiğinde, sahibini kızdırmamak için ya sizlerden gizli olarak yada sizin göremeyeceğiniz bir bölgeye tuvaletini yapacaktır.Tuvalet eğitiminde ev içinde önemli problemlerden bir tanesi de, eşlerin çalışıyor olmasıdır. Bu durumda köpeğinizin eğitim süresi 1-2 aya kadar maalesef uzayabilmektedir. Hiç bir zaman unutmayalım ki o bir bebek. O kesinlikle sizi üzmek istemiyor, şartlar Onun bu dönemde, bu şekilde davranmasını gerektiriyor. Her zaman O na karşı hoş görülü olalım. Göreceksiniz ki sinirsel ve fiziki yapılanmasını tamamlamaya başladığında O sizi daha iyi anlayacak ve sizde Onun daha iyi anladığını göreceksiniz...Eğitim esnasında karşılaşacağımız problemler karşısında kesinlikle sabırlı davranarak, çare buluculuk yeteneğimizi devreye sokmalıyız. Burada şu konuyu önemle belirtmek istiyorum ki; duymak farklı bir olay, Dinlemek daha farklı bir olaydır, bu konuyu "Köpeğim ve Problemleri" bölümünde örnekleri ile açıklayacağım. Bu eğitimde yegane başarısızlık köpek sahibinindir.





temel itaat
TEMEL İTAAT : Köpek ile sahibinin birbirlerini anlamalarını ve belli bir mantık çerçevesinde köpeğin tasmalı olarak itaat etmesini sağlayan eğitim düzeyine temel itaat eğitimi ismi verilir. Bu eğitimin sonunda köpek tasmalı olarak “otur, yat, kalk, yürü, topuk, bekle, dur, sürün, öl, aferin ve hayır” komutlarını sesli ve işaretli olarak, sahibinden gelecek komutlara göre yerine getirmesini öğrenir. Hepimizin köpekleri bu komutları bir şekilde uygulamaktadırlar, Ama buradaki hedef, köpeğin komutları tekrarlatmadan düzenli ve seri bir şekilde yerine getirmesidir. Eğitim süresi köpeğin ırk, karakter ve yaş özelliğine göre 20 ila 25 gün arasındadır.



ileri egitim
İLERİ İTAAT : Şekil olarak Temel itaat eğitimindeki komutlar ile aynıdır. Bu eğitimin farkı, köpek ile sahibi arasında her hangi bir tasma, flexi gibi köpeğin bağlı olduğu bir cisim bulunmamasıdır. Tasmasız eğitim olarak ta adlandırılan bu eğitim sisteminin hedefi, köpek uzak mesafelerden komuta edilebilmesini ve tasmasız olarak sahibi yanında rahatlıkla kontrollü bir şekilde hareket etmesini sağlamaktır. Eğitim süresi, köpeğin ırk, karakter ve yaş özelliğinin yanında sahibinin de karakter özelliğine 20 ila 30 gün arasındadır.


önemli
Önemli : Özellikle ileri itaat eğitiminde köpek sahibinin, karakteri (ör.: panikatak) eğitimde uygulanacak ödül programlarından, eğitim süresine kadar bir çok faktör üzerinde etki yapar. Bu nedenle köpek alırken, kendi karakterimizi ve sosyal yaşantımızı göz önünde bulundurmalıyız

hangi irk köpegi almayalim
Hayatımıza bizim isteğimiz ile girecek olan dostlarımızı sahiplenirken, ileri ki dönemlerde ciddi problemler yaşamamamız için mutlak uymamız gereken kurallar ve ırk seçiminde almayı düşündüğümüz yavru köpeğin tabii tutulması gereken testler vardır.

UYMAMIZ GEREKEN KURALLAR :

Hangi Irk? : Bu konu hiçte hafife alınmayacak kadar çok önemlidir. Hangi ırkı alacağımızı, kendi kişilik yapımız ve aile yapımızla uyumluluğu son derece iyi etüd edilerek karar verilmelidir. “101 DALMACYALI” filminden dolayı ülkemizde, bu ırka karşı yüksek bir sempati oluşmuş, yüksek rakamlar ödenerek satılan bu ırk,ırk özellikleri araştırılmadan alındığı için kişisel ve aile yapımıza uymadığından dolayı sokaklara insafsızca terk edilmişlerdir. Günümüzde bu sorularımızın cevaplarını rahatlıkla bulabileceğimiz internet siteleri bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için “Köpek ırkları ve özellikleri” bölümüne bakabilirsiniz…
Köpeğin Yaşı : Genelde hepimiz haklı olarak sahiplenmeyi düşündüğümüz köpeğin yavru olmasını arzularız. Tabii ki de haklıyız. 7-8 haftalıkken alınmış bir yavru, bizim istediğimiz kriterlerde karakter yapılanmasına çok rahatlıkla cevap verir. Ama şu konuda göz ardı edilmemelidir ki, iyi eğitim almış bir yetişkin köpekte ihtiyaçlarımız doğrultusunda alınabilir.
Köpeğin Cinsiyeti : Bu konu ne zaman gündeme gelse çoğunlukla, yavru köpeğin erkek olması kararı hemen verilir. Cinsiyet seçiminde ön yargılı davranmadan, köpeğin cinsiyete bağlı davranış özelliklerini göz ardı etmeden karar vermeliyiz.
YAVRU KÖPEĞİN TABİİ TUTULMASI GEREKEN TESTLER :

Köpeğimizin fiziki ve huy özellikleri bakımından ileri ki dönemlerde üzücü olaylar yaşamamak için tabii tutmamız gereken testler vardır…Her ne kadar bu testler köpeğin ilerleyen yaşlarında sosyal veya anti sosyal karakterini de belirleyebileceği gibi ilk etapta fiziki hatalarının olup olmadığını görmemiz gerekir. Bu testlerdeki hedefimiz yavru köpeğin kör veya sağır olup olmadıklarını anlamamız için hazırlanmış basit tekniklerdir.

Görme : Yavru köpeğe rahatlıkla fark edebileceği büyüklükte, üzerinde özellikle ana renklerin hakim olduğu (bir bez parçası olabilir) cismi, köpeğin göz hizasında sağa sola doğru sallayarak gözle takip yapıp yapmadığını gözleyerek, köpeğin görsel bir probleminin olup olmadığını anlayabiliriz…

İşitme : Köpeğin ilk etapta görmeyeceği bir cismi, (bir metal parçası olabilir&#8230:KK66: sert bir zemine bırakarak çıkardığı sese karşı yavru köpeğin vereceği fiziki tepkiyi takip ederek sağır olup olmadığını çok basitçe anlayabiliriz…




ihtisas egitimleri
İhtisas eğitimlerinin temelinde kesinlikle sağlam temeller üzerine oluşturulmuş bir itaat eğitimi olmalıdır. Köpek; hafif görev eğitimine (Alan Koruma) veya ağır görev eğitimine (Narkotik, Arama kurtarma, Kör eğt. Vs&#8230:KK66: tabii tutulmadan önce, mutlaka ki belli testlere tabii tutulmalıdır. Bir çok köpek sahibi ihtisas eğitimi ile ilgili ön görüşmede, (köpek her hangi bir teste tabii tutulmadan önce&#8230:KK66: köpeğinin ısrarla eğitim süresini ve bu eğitimin sonunda eğitim derecesini öğrenmek isterler. Genellikle şu örneği kendilerine veririm… “Anne ve babası fakülte eğitimi almış, ilköğretimde okuyan bir çocuğun, fakülte dönemine geldiğinde hangi fakülteyi kazanabileceğini ve fakültedeki başarı derecesinin ne şekilde olacağını ve bu fakülteyi kaç yıl içerisinde bitirebileceğini söylemek kesinlikle afaki olur ve yanıltır.”…
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X