Köpek maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler

filtrekahve

kötü söz, kötü göz ırak olsun.
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
14 Ekim 2012
1.416
38
ne zamandır aklımda bu konu. maalesef ülkemizde gerek veterinerlerin kendi sattığı mamaları övmesi, gerekse pahalı olan kalitelidir yanılgısından, çoğu köpek sahibi parası ile rezil olup, köpeğine pek de sağlıklı olmayan mamalar yedirmekte. mama seçerken dikkat edilmesi gereken belli başlı maddeler var;

1. İlk içerikler et ile başlamalı.. İlk içerikte bulunan gıdalar mamanın çoğunluğunun ne ile dolu olduğunu gösterir. (yani pirinç, mısır gibi içeriklerle başlıyorsa, eleyin gitsin.)

2. İçeriğinde hayvansal türevler, tavuk ürünleri vb gibi hayvan ürünleri yazan mamalardan uzak durunuz. Genelde chicken by product, meal by product olarak yazar. (yani tavuk ürünü ama tavuğun neresi? tırnağı mı derisi mi neresi belli değil)

3. İçeriğinde eklem, sindirim sistemi gelişimi v.s için glucosamine, chondritin, l-carnitin v.b gibi doğal ek takviyeler olmalı (bizim vitamine ihtiyacımız var da köpeklerin yok mu)

4. A, D, B1 gibi vitaminler ve mineraller içermeli ayrıca Kalsiyum, Demir, Fosfor, İyot, Bakır gibi maddeler içermeli..

5. Tarihi çok önemli, muhakkak son kullanım tarihi kontrol edilmeli.

6. Köpeğin ırkına ve yaşına göre seçilmeli. yavru ise, yavru maması verilmeli. her ne kadar artık her mamada yazar olsa da "super premium" mama tercih edilmeli.

7. Bazı mamalara köpeğin dışkısının katı olmasını sağlamak için zararlı maddeler katılır. Sodyum Bentonit, selüloz ve türevleri, pancar küspesi gibi maddeler.. Köpeğin dışkısının sert ve az olması mamanın çok iyi olduğu anlamına gelmez. Gördüğünüz gibi bunun da bir hilesi hurdası var.. Mamaların içine sindirimi zor gıdalar katılarak dışkının az ve katı olması sağlanıyor.

8. GDO'lu mamalara dikkat edin. Forumda defalarca yazıldı çizildi buradan marka vermek istemiyorum ama bu mamalardan kesinlikle uzak durun. İnternette araştırma yaparsanız zaten hangi mamaların GDO'lu olduğunu anlarsınız.

9. Kaliteli bir mama almak istiyorsanız karbonhidrat değerinin dengelenmiş olması ve glisemik oranı yüksek mısır, pirinç gibi ham maddelerin olmaması gerekiyor. (yani tahılsız mama daha sağlıklı)

10. Köpeklerin genel olarak glutene karşı laktoz gibi intoleransı vardır. Gluten, bazı tahıllardan sağlanan bir çeşit protein grubudur. Mamalarda genellikle .. gluten unu diye belirtir bu mamalara dikkat etmelisiniz. Hipoalerjik mamalarda gluten içeren ürünler bulunmamaktadır.

11. Mamalarda soya olmamasına çok dikkat edin. Mamalarda soyanın fermente edilip edilmediği bile yazılmaktadır ve günümüzde çoğu soyalı gıda ürünlerinde soya fermente edilmemektedir. Soya protein sindirimini sağlayan tripsin enziminin etkisini bozuyor. Ayrıca içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var. Soya proteini izolatı üretimi yapılırken eklenen ya da yapımı sırasında oluşan nitritler, lizinoalanin, alüminyum, mono-sodyum-glutamat (MSG) ve flor bileşikleri gibi çeşitli toksinler var. Bunlardan nitritler ve flor kanserojendir. Royal Canin, Hills ve Proplan markalarının mamalarında soya kullanılmaktadır.

12. Kuru mamalardaki tahıl oranı çok önemlidir. İçeriğinde bulunan yüksek tahıllı ürünler köpeklerin sağlığı açısından olumsuz etki yaratmaktadır. Pirinç içerisinde bulunduğu sudan ve gübreden arsenik maddesini emmektedir. Arsenik kanserojen ve zehirli bir maddedir. İlk seviyede akciğer ve mesane kanserine risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Royal Canin ve Hills gibi mamalarda ilk içerikte pirinç ya da mısır yazmaktadır. İlk içerikte yazmasının sebebi ise mamada en çok bulunan ürün olmasıdır. İçeriğinde yüksek miktarda tahıl bulunan mamalardan uzak durunuz.

Tahılsız olarak Acana, Taste of the Wild, Maxima, N&D, Orijen ve Brit Care Geyik etli mamaları uygundur.

Tahıllı mama olarak Artemis, Bonacibo, Brit Care, Profine gibi mamalar uygundur.

Bu markalar tüm yaşam evreleri için mama üretmektedir. Orijen 6 balıklı yavru maması da iyi bir seçimdir.

Yetişkin olarak Acana, Taste of the Wild, Orijen, N&D, Brit Care (tahılsız olanları) markaların mamaları yukarıdaki maddelere uymakta ve gayet uygun bir seçim olacaktır.

ALINTIDIR (2 ayrı sitede gördüğüm için, kim kimden alıntı yapmış bilemediğimden, sadece alıntıdır yazdım, parantez içinde olan 2-3 cümlecik benim eklemem)

Konunuz içeriği nedeniyle ilgili bölüme taşınmıştır,bilginize..

tüm bunların yanısıra hayvan dostumuza hangi mama yarıyorsa o en iyi mamadır. Benim köpeğime kullandığım super premium olarak nitelenen ancak tahıllı olduğu söylenen bir mama ama çok memnunum, oğluma yarıyor

Konunuz içeriği nedeniyle ilgili bölüme taşınmıştır,bilginize..

evcil bölümüne açmamış mıyım, allahım nasıl bir körüm ben gece açmıştım konuyu belki de bu sebeple, dikkatimden kaçmıştır.

zaten yazıda illa da tahılsız denmiyor hatta en altta tahıllılar arasından alınabilecekler var. tahıllı/tahılsızı boş verin, diğer maddelere uyum sağlasın yeter ki.

Tabikide tahıllı mamalar da iyi, başka birşey aryordum sürekli bunu konuşulmasına sinir oldum. Biz de Hills in tahıllı bir mamasını kullanıyorum ve okadar sağlıklı ki. Resmen hurafe bunlar, besin değerlerine bakın eğer et oranı çok düşük değilse alabilirsiniz. Tabi çok da premium dan şaşmamak lazım. Kalitesiz mamalarda çok fazla gereksiz katkı maddeleri olduğu için bir zaman sonra onlar da problem yaratabilir. Kaliteli mama alın.

marka önerir misiniz arkadaşlar kaliteli ama uygun fiyatlı. sokaktaki köpeği beslemek istiyorum bu nedenle pahalı alamam açıkçası ama aç hayvancık en azından her gün yediği bi maması olsun

Reflex mama olabilir. 95 TL/120 TL arası fiyatı.
Aynı firmanın daha alt sınıf maması da var. King 65TL ye bulabilirsiniz.. Bunlar gibi çok mama var.
Goody kuzu etli olabilir. 75/85 TL gibi fiyatı.
Biraz daha premium olsun derseniz profine var. 180/200 TL gibi. Ama güzel mama. Somonlusu var, kuzulusu var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…