KÖPEK EĞİTİMİ - Püf Noktaları ve İpuçları

Kalliste

Guru
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2007
9.109
59
55
Bir gün kitapçıda dolaşırken köpek eğitimi adı altında bir kitap dikkatimi çekti hemen aldım...

En yaramaz köpeği bile bir çok oyun bilen iyi huylu köpeğe dönüştürme yolları diye başlıyordu kitap, haylaz kızım için çok heyecanlanmıştım ve her gün yavaş yavaş sindirerek okumaya çalışıyorum..biz bazı yöntemleri uygulamaya başlaık, yakında size videolu gösteri bile sunacağızhihoyyyt...

Doğru yapabilmek adına çok ağırdan gidiyorum, bir nefeste okumayıp anlayarak uygulayarak ilerlemeyi tercih ettim ve bu yavaşlığı fırsat bilerek buradaki arkadaşlarımında faydanalacağı konulara değinebiliriz diye düşündüm..

Konuları yavaş yavaş buraya aktarmaya çalışacağım, belki benim kızım gibi bir haylaz çıkarda beraber eğitiriz diye düşündüm...kaydirigubbakcemile5

Oyun öğretimi çoğunlukla eğlencelidir, bazen bir parça gülünç hale getirir insanı ama yaramaz bir köpek ve hüsrana uramış sahibine sağlayacağı yararlar büyüktür. Köpeğinize yuvarlanmayı, ölü gibi yatmayı ya da oturmayı öğretmenin önemsiz olduğunu düşünebilirsiniz, ta ki bu becerileri yapabilmesi için köpeğin "otur" ya da "yat" gibi bazı temel komutları anlaması gerektiğini fark edene dek. Köpeğe çeşitli beceriler öğretmek, hayvanın zaten bildiği bazı becerileri geliştirmek ve daha kullanışlı hale getirmekle ilgilidir. Örneğin neşeli ve aşırı hareketli bir köpeğin repartuarında ölü gibi yatma becerisi varsa patilerini etrafındakilerden uzak tutmasını sağlayabilirsiniz. Beceri öğretmenin diğer yararı da köpeğin, köpek sevmeyenlerle olan " halkla ilişkilerini" geliştirme olasılığıdır..

Oyun öğretmenin en güzel yanı bu becerilerin her cinste, her büyüklükte ve her mizaçtaki köpeğe öğretilebilir olmasıdır. Sizi tek sınırlayabilecek şey, köpeğin beceriyi yerine getirebilmesini engelleyebilecek fiziksel eksikliği olmasıdır.Türü nedeniyle cüssesi endişe uyandıran iri köpeklerde eğlenceli hatta aptalca denilebilecek becerilerin yeni karşılaşılan kişilere sergilenmesi çok ilgi çekicidir..Örneğin, kocaman bir Alman çoban köpeğinin uslu uslu oturacağı yerde burnunun ucuna konan bir bisküviyi dengelemeye çalışması karşısında insanlar tamamen farklı tepkiler vereceklerdir. Bu ayrıca köpeğinize ekstra bir yararda sağlar : ziyaretçiler ne kadar rahat olurlarsa köpeğiniz onların varlığından o kadar çok hoşlanır.

BECERİ ÖĞRETMEK DAHA İYİ BİR EĞİTİM SAĞLAR​

Oyun eğitimi, yabancıları gördüğü zaman çok fazla havlayan, tüylerini diken ve huzursuzlaşan hayvanınıza daha farklı alternatifler sunmanızı sağlayacağı için daha kolay kontrol etmenize yardımcı olur.

Beceriler öğreterek köpeğinize daha hakim ve güdüleyen bir eğitici olabilirsiniz.
Köpeğin eğitimi yaşam boyu devam eden bir süreç olduğu için bu konuda ne kadar deneyim kazanırsanız o denli iyi bir eğitici olursunuz ve köpeğinizde öğrettiklerinizi çok daha kolay kavrar.

Başlangıçta en zor olan şey vereceğiniz eğitimi sizin de köpeğinizle aynı anda öğreniyor olmanızıdır. Kendinize karşı da sabırlı olun, köpek eğitimi çok fazla egzersiz ve yineleme gerektiren fiziksel bir beceridir. Başlangıçta göstereceğiniz sabrın ödülünü, daha sonra köpeğinizin güzel performansını izledikçe, yüz katı olarak alacaksınız.

bu tam bana göre bi konu. merakla takip edeceğim. huysuz değil deliiiii bi oğluşum varda:) öyle küçükte deği kartlaştı nerdeyse:) 04-05-06 doğumlu:)

DEVAMLILIĞIN ÖNEMİ​

İyi bir eğitici olmak ve köpeğinizin daha önce belirlediğiniz hedeflere ulaştırmak istiyorsanız düzenli olarak yapılan egzersizler çok önemlidir. Hafta içinde belirli zamanları alıştırma yapmaya ayırabilirseniz, hem sizin dğişik teknikleri geliştirecek fırsatınız olur, hem de köpeğiniz sizinle birlikte çalışmaya daha çabuk alışır.

Bir sorun olduğunda ya da yeni bir beceri öğretmeye çalıştığınızda, hafta içinde belirli zamanları sadece köpeğinize ayırmakta kararlı olabilirseniz başarılı olma şansınız artacaktır.
Ayrıca sizinle çalışmaktan hoşlanan bir köpeğe sahip olmanın ne kadar değerli ve eğlenceli olduğunu hissedeceksiniz.

OYUNLAR SERGİLEMEK YAŞLI KÖPEKLERİ GENÇLEŞTİRİR, DAHA ÇEVİK VE ESNEK OLMALARINI SAĞLAR; GENÇ VE HAREKETLİ KÖPEKLERİNSE ENERJİLERİNİ BOŞALTMALARINA YARDIM EDER.

Bazı köpek sahipleri hayvanlarına belirli zamanlarını ayırmayı başaramadığından; eğitim için bir okula devam etmenin kendilerini daha kolay motive edeceğini düşünebilirler.

DOĞRU KÖPK EĞİTİMİ OKULUNU ARARKEN BU EĞİTİMİN GÜÇ KULLANMAYI GEREKTİRMEDİĞİNİ ASLA AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN. KÖPEĞİNİZİN DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VARSA İHTİYACI OLAN AĞIR İSLAH KOŞULLARI VE AZARLAMA DEĞİL, DAHA FAZLA EĞİTİMDİR.

bu tam bana göre bi konu. merakla takip edeceğim. huysuz değil deliiiii bi oğluşum varda:) öyle küçükte deği kartlaştı nerdeyse:) 04-05-06 doğumlu:)

Teşekkür ediyorum ve hepimize kolay gelsin o zaman demek gerekiyor sanırımkaydirigubbakcemile3 Bende huysuz kelimesini yanlış kullandım aslında hiç bir huysuz davranışı göstermiyor deli bizede daha uygun. Enerji seviyesi çok yüksek benimkininde mesela öyle hafif oyun yada yürüyüş kesmiyor kesinlikle. Yürüyüş yerine bisiklete takılan bir iple koşmayı tercih ediyor ancak bu tür bir davranışta mutlu oluyor..

Eğitimde dikkat edilecek konuları geçip birazdan köpeğimizin nasıl bir huya sahip olduğunu bulmamıza yardım edebilecek bir konuya geçeceğim ve artık yavaş yavaş ona verilebilecek bir iş ile başlayıp oyunlara geçiş yaparız.a.s.

Çok ta komik hallere düşebiliyoruz, ama her ne yapsalar çok güzeller, çok tatlılar...Başarabilirsem az sonra bir video eklemeye çalışacağım çalışmalarımızı pekiştirmeye çalışırken bizimkinin aklı karışıyor bazen ne yapacağını bilemeyebiliyor:roflol: yaptıkça gösterelim bari:sm_cool:

DAVRANIŞ PROBLEMLERİNİ GİDERMEK​

Oyun öğretmek köpeğinizin davranış problemlerini çözmek için daha yaratıcı olmanızı sağlar.

Köpeğinizin yaptığı şeyleri neden yaptığını değerlendirebiliyorsanız, bir sorun anında uygun çözümü bulmanız kolaylaşır.

Çok havlayan bazı köpeklerin eve gelen misafirleri, ağzında bir oyuncak taşıyarak karşılamasına izin verilirse sessizleştiği bir gerçektir.

İnsanların üzerine sıçrayan köpekler "baş selamı verme" , "reverans yapma" , "oturma" ya da " pati sallama" becerilerini öğrenerek bir konukla karşılaştıklarında daha makul davranarak kendilerini sevdirebilirler.

Köpeklerle arasıiyi olmayan, korkan misafirlerinizi, köpeğinize yerde yuvarlanma, ölü gibi yatma gibi beceriler yaptırarak rahatlatabilirsiniz.

Problem ne olursa olsun köpeğin enerjisi ve hevesi bir beceriye yönlendirilerek uygun olmayan davranışını engellemek mümkündür.

OTO KONTROL

Hareketli köpek sahibi pek çok insan köpeklerinin bir noktadan sonra oto kontrolü yitirdiğinden şikayet ederler. Köpekler tabii ki bu konuda doğuştan eğitimli değillerdir, günün birinde uyanıp daha aklı başında, daha uslu davranamazlar. Mutlaka eğitilmeleri gerekir...

Genel davranış konularında köpeğinizin eğitimine zaman ayırmazsanız sonunda insanlarla normal iletişim kuramayan, ortalıkta çılgın gibi dönüp duran bir köpekle yaşamak zorunda kalırsınız.

SİZİN KÖPEĞİNİZ NASIL?

Bir dakikanızı ayırıp düşünmek, onu ailenizle uyumlu bir hale getirmek için nasıl bir eğitim programı çizmeniz gerektiğini görmenize yrdımcı olur. Köepeğinizin eğlenceli şeylere nasıl tepkiler verdiğini, oyuncaklarla ya da oyunlarla motive olup olmadığını bilmeniz, uygulaması daha kolay olan bir program hazırlamanızı sağlar.

KÖPEĞİNİZİ NE KADAR İYİ TANIYORSUNUZ?

Eğitim çalışmalarınızı küçük adımlara bölmek, köpeğinizi neyin motive edeceğini ortaya çıkarmak ve nerede dikkatinin dağıldığını bilmek, eğitime nereden başlayacağınızı planlamak açısından önemlidir. Aşağıda eğitim programınıza başlamadan önce kendinize sorabileceğiniz bazı sorular sıralanmıştır.

- Köpeğiniz enerjik mi ağırkanlı mı? Forlatılan her şeyi deli gibi koşup getiren bir köpek mi yoksa yatağına yığılıp kalan bir patates çuvalı mı?

-Aslında ona yaptırmak istediğiniz ama nasıl yaptırabileceğinizi bilmediğiniz bir şeyi kendiliğinden yapabilir mi?
-Dikkatini odaklama süreci kısa mı uzun mu? Bir olayın ortasında aniden meydana çıkan dikkat dağıtıcı şeylere tepkisi nasıl?
-Yapmayı en çok sevdiği hareket ya da favori oyuncağı ne?
-Çok kolay pes ediyor mu yoksa başladığı şeyi bitirene dek sabır gösterebiliyor mu?

Köpeğinizin kişiliğini anlamak ve stilini bilmek eğlenceli ve başarılı bir eğitim için gereklidir..

ENERJİ SEVİYESİ​

HAREKETLİLİK
Çok hareketli köpekler, doğal olarak hızla dönme, sıçrama, havlama ve pençe atma hareketlerini sıklıkla yaptıklarından karekterlerine uygun olarak hareketli oyunları severler. Köpeğiniz bu kadar enerji doluysa bu avantaj değerlendirilerek onlara uygun hareketli beceriler öğretmelisiniz
Hareketli bir köpeği fazla uzun çalışmalarla bunaltmadan çalıştırırsanız öğrettiğiniz becerileri çok sevecektir.

DAHA AZ AKTİF
Düşük enerjili köpeklerin, ne yapmalarını istediğinizi anlayarak harekete geçmelerini sağlamak daha zor olabilir. Bu tür köpekler düşünür statüsüne alınabilir; onlar sizin tüm bunlarla nereye varmak istediğinizi anlamak isterler. Köpeğiniz bu karakterdeyse acele etmeyin. Çalışmalarınızı kısa tutun,çünkü hayvan kolaylıkla sıkılarak,bu ardı ardına yinelenen denemeleri yapmaktan nefret edebilir. Ama ödül olarak çok sevdiği yiyecekleri sunarak onları neşelendirebilir ve iyi bir ders yapabilirsiniz.
Orta enerjili köpekler, daha az tepkisel olduklarından sizin hata yapmanıza daha çok izin verdikleri için , birlikte çalışmanın en kolay olduğu türdür.
Denemeleri tekrar tekrar yapmaya aldırmazlar, bir hata yaptığınızda ya da öğretmeye çalıştığınızı iyi planlamadığınızda sabırlı davranırlar. Orta enerjili köpeklerin tüm eğlence ve enerjileri içlerinde saklıdır; gerektiğinde bir roket patlaması gibi bunu ortaya çıkarabilirler, ama genellikle siz ne yapmayı istiyorsanız uyum içinde olurlar.

Son düzenleme:
benim oğluşum pek kategorize edilemiyor:) hareketli ama aynı zamanda hımbıl:) atılan herşeye koşuyor ama geri getirmek için değil.alıp saklamak için:) favori oyuncağı peluş fred çakmaktaşı:) pes etme gibi bir huyu yok inatçı :)
aslında insan türü bir erkek:) pasaklı,obur,şımarık,gürültücü...

daha önce bende konu açmıştım havlaması çok :) susmak bilmiyor:) profesyonel eğitimde aldı. normal süre 25 gün olmasına rağmen 70 güne yakın kaldı:) geldi basit komutları öğrenmişti. ama eğitmeni günde 4-5 defa çalıştırın.sert ve ciddi olarak komutları tekrarlayın biraz öğrenme sorunu varr psikolojiside bozuk dedi)
sert şekilde otur yada yat dediğimde gözleri dolu dolu bakıyor. sanki anne ben anlamıyorum napayım der gibi... anlama özürlü sanırım birazcık. kıyamıyorumda olsun salakta olsa benim oğluşummm çok seviyorummmm onu:) varsın istediği zaman otursun
bi havlamamayı öğrense yeter. huysuz komşularla savaşmak istemiyorum

KİŞİLİK
Eğitim programına nereden başlayacağınızı belirleyebilmek için kendinize köpeğinizin kişilik özellikleriyle ilgili bazı sorular sorun. Köpeğinizi eğitmeye, çok fazla dikkat dağıtıcı şeyin bulunmadığı bir çevrede başlamak size zaman kazandırır. Cana yakın, sempatik bir köpek becerilerini kalabalık önünde sergilemekten hoşlanacakken daha çekingen bir köpek büyük olasılıkla daha tenha bir ortamda bulunmayı tercih edebilir. Köpeğinizi eğitmeye onun kendisini en fazla rahat ve endişesiz hissedeceği yerde başlamanız daha başarılı bir eğitim için gereklidir.
Sosyal Yapı​
Dost canlısı olduğu için çevresindeki insanların varlığı yüzünden kolayca dikkati dağılacak bir köpeğin eğitiminin daha sessiz ve sakin bir yerde yapılması gerekir. Ama hemen ardından yeniden kalabalığa karışıp kendisini göstermesine izin verilmelidir. Köpeğinizin öğrettiğiniz becerileri kalabalık ve dikkat dağıtıcı ortamlarda sergilemesine ilk başlangıçtan itibaren dikkat ederseniz ilerde kalabalık karşısında bocalamasının da önüne geçmiş olursunuz.
Öte yandan utangaç köpekler kendilerine olan güvenlerini kazanmadan oyunlarını kalabalık önünde sergilemekten kaçınabilirler.Böyle bir köpeğiniz varsa mümkün olan en rahat ve tenha ortamda çalışmalarınızı sürdürünüz, oyunları öğrendikçe de öncelikle tanıdığı insanlardan başlayarak başkalarının önünde sergilemesi sağlanabilir. Amacınız köpeğinizin hiç tanımadığı insanlar ve hiç bilmediği yerlerde de oyunlarını sergilemesini sağlamak olmalı.

kalistecim yazılarının devamını bekliyorum. benimde 3 aylık pointerim var. evde bakılmaz deniliyor ama bana geldiğinde 10 günlüktü şimdi ise tam bir fırıldak. canım benim köpecik çok ama çok hareketli. şimdiden otur.yat. getir. bekle. küs. komutlarını ögrendi. ama bir türlü kemirme huyundan vaz geçemiyor. :) ama kendi çocugum gibi seviyorum. bu arada benim çocugum yok :KK43: belki ondan çok üstüne düşüyorum.

DİKKAT DAĞITICI ORTAMLARDA KÖPEĞİNİZLE NASIL ÇALIŞMALISINIZ?​
Eğer köpeğinizin ilgisini 10-15 saniyeden daha fazla üzerinizde toplayamıyorsanız dikkatinin dağıtan şeyle aranıza mesafe koymak için oradan uzaklaşın. Belirli bir uzaklığa gitmek köpeğin dikkatini dağıtan şeyle ilgisini kesip size odaklanmasına yardımcı olur. Güven kazandıkça ve dikkatini toplamayı öğrendikçe araya koyduğunuz mesafeyi yavaş yavaş kaldırabilirsiniz.

ÖZEL YETENEK VE İLGİ
Tür özelliğine bağlı olarak köpekler bazı oyunlar için özel bir yetenek sergileyebilirler. Örneğin Labrador ve Golden Retriever cinsi köpekler özellikle ağza cisim almakla ilgili "Oyuncağını sakla" ya da "Git bana buzdolabından bir kola getir" gibi oyunlarda çok iyidirler. Çoban köpekleri "Sağa dön" , "Sola dön" gibi yönle ilgili oyunları tercih edebilirler. Küçük bir köpek arka ayakları üzerinde uzun süre durma özelliği ile "Dik dur", "Yalvar" ya da "Dans et" gibi oyunlar için ideal olabilir. İri köpekler ise özellikle de düşük enerjili olanlar, " Ölü gibi yat" oyununu çok başarılı uygulayabilirler.
Hatırlanması gereken en önemli nokta şudur: Her köpek kendi fiziksel özelliklerine en uygun becerilerde ustalaşabilir.Köpekler mükemmel yaratıklardır, ilgimizi hissettikleri sürece bizimle birlikte olmak ve bizi mutlu etmek için her şeyi yapabilirler. Yeterli sabır ve deneme sonucu, gerekli eğitim gereçlerinin de yardımıyla, köpeğiniz neredeyse her şeyi öğretebilirsiniz!!!

GÜVENLİĞİ AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN
Eğitim verirken köpeğinizin güvenliğini ihmal etmeyin, hayvanın fiziksel kapasitesinin sınırlarına dikkat edin. Örneğin av tazısı gibi uzun bedenli, kısa bacaklı bir köpeğiniz varsa ona arka ayakları üzerinde dik durmakla ilgili beceriler öğretmeniz, kısaca bacakları görece ağır bedenini taşımakta zorlanacağı için sakıncalıdır. Ayrıca Danua, Saint Bernards gibi iri köpek sahipleri hayvanlarına zıplamayla ilgili oyunlar öğretmemelidirler. Bu iri ve ağır hayvanların zıplama sonrası yere sertçe inişleri eklemlerine zarar.

Köpeğiniz belirli bir pozisyonu almayı reddediyorsa bedeninde herhangi bir yarası olup olmadığını kontrol edin. Köpekler acılara katlanan yaratıklardır; acı neredeyse son noktaya gelene dek bir rahatsızlık işareti vermeyebilirler. Acıları gizlemek içgüdüseldir; Bu da kuzenleri kurtların vahşi doğaya ayak uydurmak için benimsedikleri "Sağlam olan yaşar." felsefesiyle ilgilidir.

Ayrıca köpeğinizin ağırlığına da dikkat edin. Aldığı her fazla kilo yaralanma riskini artırabilir. Köpeğinizin fiziksel kapasitesine uyun olarak eğitimini sürdürürseniz o da size hevesle eşlik eder. Özellikle sıçrama, hızlı dönme ya da yuvarlanma gibi hareketler içeren oyunları çalışırken mümkün olduğunca halı, çimen ya da kum gibi yumuşak zeminleri tercih etmelisiniz.

KÖPEĞİNİZ NE MOTİVE EDER?​
Başarılı bir köpek eğitmeni olmak için en can alıcı noktalardan biri köpeğinizin ödül olarak neleri sevdiğini bilmektir. Pek çok insan köpek kurabiyeleri ya da diğer kuru köpek gıdalarının bazen işe yaramadığını görerek şaşırabilirler. Köpeğinize ödül olarak vereceğiniz şeyleri seçerken yaratıcı olun ve bu gıdaysa mutlaka çok küçük ölçülerde olmasına dikkat edin. Hatta kocaman bir Danua bile olsa vereceğiniz miktarın boyutu yarım santimi geçmemeli. Vereceğiniz ödülleri minik porsiyonlarda tutmak köpeğiniz hemen doymayacağı için daha uzun zaman çalışmanızı sağlar.
Ödül, köpeğinizin bu eğitim oyununu sizinle oynaması karşılığında kazandığı küçük bir ödeme gibidir. Sadece sizin ona vermek istediğiniz bir şeyden çok, çalışmak için istek duymasını sağlayacak bir şey olmalıdır. Bazıları, köpeklere çalışma karşılığında yiyecek vermenin aralarındaki bağı yozlaştıracağını sanarak tereddüt ederler. Onlara göre bu durumdaki köpekler sahiplerine duydukları bağ ve sevgiden dolayı performanslarını göstermelidirler ki, bu saçmalıktır. Köpeğinizin eğitiminde ödül olarak yiyecek kullanmak ulaşmaya çalıştığınız noktaya varmanın bir yoludur.
Köpekler sevgiden dolayı performans sergilemezler; onların olumlu ya da olumsuz davranışlarının bize duydukları sevgiyle hiçbir ilgisi yoktur. Koltuğu kemiren, postacıyı kovalayan köpekler de sahiplerini sevmektedirler. Ancak "postacı kovalayıcınızın" bundan böyle postacıları sevmesini istiyorsanız, ona ödül olarak kafasını okşamaktan biraz daha fazlasını sunmalısınız. İşte köpeğinize lezzetli bir ödül olaak sunabileceğiniz yiyecek önerileri:

• haşlanmış tavuk
  • haşlanmış hamburger
  • patlamış mısır
  • makarnalar
  • havuç
  • muz
  • dondurulmuş-kurutulmuş ciğer
  • sosis(pişirilmiş)
  • kuru yemiş

Köpeğinizin ishal olmaması için ona hiçbir şeyden çok fazla vermeyin. Köpeğiniz eğitim oyununu sevdikçe daha az lezzetli gıdaları da (köpek maması gibi) ödül yiyeceklerine karıştırmaya başlayın, öyle ki becerisinin karşılığında ne kazanacağını asla anlayamasın. Ani komutlar köpeğin bu oyuna daha fazla ilgi duymasını, sizin de hedeflerinize yaklaşmanızı sağlayacaktır.

DİĞER ÖDÜLLER

Eğitim sırasında çabuk ve kolay verildiği için çoğu zaman ödül olarak yiyecek kullanırız. Özellikle de başlangıç derslerinde, haftada bir saatte başarılacak çok şey vardır. Köpeğiniz tenis toplarına, oyuncak hayvanlara bayılıyorsa ya da frizbi yakalamak el feneri ışığını kovalamak gibi oyunlardan hoşlanıyorsa bu gibi ödülleri de kullanabilirsiniz.

Oyuncaklar ve oyunlar köpeğinizi heyecanlandırabilecek, tamamıyla farklı kategoride ödüllerdir. Köpeğinizin oyun ve oyuncaklardan hoşlandığını keşfederseniz, eğitim çalışmalarınızda bunları yiyecek ödülleriyle brlikte sunarak daha verimli bir çalışma sağlayabilirsiniz. Ödül olarak oyun ya da oyuncaklar kullanılacaksa, dikkat edilecek en önemli nokta oyun bölümünü kısa ve eğlenceli yapmaktır. Oyun 5 ila 10 saniye sürmeli, ardından oyuncak saklanmalı ve çalışmaya geri dönülmelidir. Bu yol sayesinde köpeğinizin dikkatini fazla dağıtmadan çalışmanızı sürdürebilirsiniz. Yiyecek dışı ödüller için bazı öneriler:

• Kısa süreli bir alıp getirme oyunu
  • Kısa süreli bir çekme oyunu
  • Kısa süreli bir yakalama oyunu
  • Bir oyuncağı saklama, sonra da beraber arama oyunu
  • Frizbiyi bir kere fırlatma
  • Sabun köpüğünü yakalamaca
  • Kuvvetle okşama ve mutlu ses tonuyla konuşma
  • Fener ışığını kovalamaca
  • Peluş oyuncak köpek
  • Sıkınca öten, irkiltici ve yüksek ses çıkaran bir oyuncak

Köpekler sevgi dolu hayvanlardır, ne zaman onları över ve ilginizi belirgin biçimde hissetirirseniz birlikte iyi zaman geçirirsiniz. Muhtemelen siz de en az onun kadar sevgi ve oyundan zevk alırsınız!!

KÖPEĞİNİZİN DİĞER ÖDÜLLERİ SEVMESİNE YARDIM EDİN
Bazı köpekler oyuncaklara bayılır, kimi zaman topun bir kerecik dönmesi karşılığında bile mutlulukla çalışabilirler. Oyuncağa bu denli düşkün olmayan köpekler ise, üzerinde durulursa, oyuncakları sevmeyi öğrenebilirler. Sizin açınızdan, köpeğinizin farklı türde ödüllerle ilgileniyor olmasını sağlamak için göstereceğiniz bu çaba önemlidir. Köpek ne kadar çok şeyi ödül olarak kabul ederse bu sizin için de kolaylık yaratır, dersleriniz daha verimli geçer. İşte nasıl başlayacağınız konusunda öneriler:

1. Köpeğinizin tasma kayışını sıkıca tutun ve elinizdeki bir oyuncağı gösterip dokundurarak onunla şakalaşın.
  2. Ardından oyuncağı uzağa atın; peşindengitmek için göstereceği tüm çabasına krşın onu serbest bırakmayın.
  3. Gerekiyorsa oyuncağı daha cazip hale getirmek için bir yakınınız size yardımcı olabilir.
  4. Köpeğiniz gözlerini oyuncaktan alıp size çevirene dek sabırla bekleyin.Ödül olarak köpeği serbest bırakıp oyuncakla oynamasına izin verin.
  5. Oyuncağın yanından 30 saniye sonra hala uzaklaşmadıysa tasmasından yavaşça çekerek köpekle oyuncak arasını açmaa başlayın. Tekrar size baktığında oyuncağa dönmesi için yeniden serbest bırakın.
  6. Bunu farklı oyuncaklarla deneyin, köpeğin size yardımcı olan yakınınınızın elindeki oyuncakla oynamasına sık sık izin verin.
  7. Ödülün oyun kısmı yaklaşık 10 saniyelik bir kısalıkta olmalı.

Bu egzersiz normal olarak oyuncaklarla fazla ilgilenmeyen bir köpeğin ilgisini artırmanızda size yardımcı olur. Köpeği böyle ısındırmak bir eğitim çalışmasna başlamak için mükemmel bir yoldur ve köpeğin şimdi çalışma zamanı olduğunu anlamasını sağlar.

ÖDÜL MÜ RÜŞVET Mİ?
Köpeğinize beceriler yapmayı öğretirken yiyecek kullanmak basit, eğlenceli ve etkilidr. Bununla birlikte pek çok insanın şikayet ettiği bir durum da ortada yiyecek olmayınca köpeğin hareketini sergilememesidir. Bu sadece istenilen noktaya henüz gelemediğinizi gösterir. Yiyecek ödülünü doğru bir biçimde kullanırsanız, köpeğin becerisini yapmasını sadece yiyecek vererek sağlamadığınızı görürsünüz. Ödül mutlaka becerinin sergilenmesinin ardından verilmelidir. Bu da rüşvetle ödül arasındaki en önemli farktır.
Rüşvet köpeği bir hareketi yapmaya ikna edecek herhangibir şeydir. Örneğin köpeğiniz dışarıda ve eve gelmekte nazlanıyor, içi bisküvi dolu bir kabı sallayarak ( rüşvet iması) onu içeriye gelmeye razı edebilirsiniz. Bu tabi ki kötü bir şey değildir, ama şüphesiz ki bir eğitim de değildir. İşin gerçeği, aceleniz varsa ve başka seçeneğiniz de yoksa rüşvet vermenin önemli yararları da vardır.

Rüşvetle ödül arasındaki farklılığı aklınızda tutun. Bu, davranışlar "iyi yönetilen bir köpek" ile kendisine verilen işaretlere, sonuçlarının güzel olacağını bildiği için hemen ve güvenilir bir biçimde tepki veren "iyi eğitilmiş bir köpek" arasındaki farklılığı gösterir.

Öte yandan ödül ancak sergilenen davranışın ardından verilen bir şeydir. Ödül bu davranışın gelecekte de tekrarlanması olasılığını güçlendirir. Örneğin parkta oynayan köpeğinizi yanınıza çağırırsınız, gelince ona bir ikramda bulunursunuz ve tekrar oyuna dönmesine izin verirsiniz. Ödüllendirilen bir köpek; her çağırdığınızda yanınıza gelmeye, eve dönme zamanı tasmayla çekiştirilip arabaya zorla bindirilen bir köpekten daha yatkın olacaktır. Burada işleyen iki ödül vardır: Köpeğe sahibinin çağrısına uyarak yanına geldiği için verilen yemek ödülü ve bu itaatin ardından yeniden oyuna dönmesine izin verilme ödülü.Öğretme tarzınız ve eğitim çalışmalarını köpeğiniz hakkında öğrendiklerinize göre ayarlamanız sonucu çok etkili ve başarılı bir program ortaya çıkarablirsiniz.

kalistecim yazılarının devamını bekliyorum. benimde 3 aylık pointerim var. evde bakılmaz deniliyor ama bana geldiğinde 10 günlüktü şimdi ise tam bir fırıldak. canım benim köpecik çok ama çok hareketli. şimdiden otur.yat. getir. bekle. küs. komutlarını ögrendi. ama bir türlü kemirme huyundan vaz geçemiyor. :) ama kendi çocugum gibi seviyorum. bu arada benim çocugum yok :KK43: belki ondan çok üstüne düşüyorum.

Yazıların devamı bu gün yarın derken sizin mesajınız ile birlikte ateşlendiği için bu gün geldi:1closedeyes:

Kemirme huyuna gelince, en kısa zamanda kitapta ki uyarıları var sa yazacağım eğer yoksa biz nasıl vazgeçtik onu yazarım..a.s.

X