Köpek Aldıktan Sonra

Yelizz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Aralık 2006
444
5
KÖPEK ALDIKTAN SONRA

Eğer ilk defa evinize bir köpek alıyorsanız yetiştirme kurallarına daima uymanız gerekir. Eğer daha önce bir köpek yetiştirdiyseniz geçmişte yapmış olduğunuz bazı hataları artık tekrar etmemelisiniz. köpek yetiştirmiş bazı insanlar çevrelerine yetiştirme ile ilgili bilgi verirler fakat oluşacak kötü sonuçlara asla katılmazlar; derler ki benim köpeğinde sonuç mükemmeldi köpek aldıktan sonra artık dönüşünüz yoktur. bazı insanlar köpek sevdiğini zannedip köpek alırlar bir köpeğe yapabileceğiniz en büyük kötülük onu bir süre besleyip sonra bir başkasına vermek veya sokağa bırakmaktır. Biz bu nedenle diyoruz ki köpek almadan önce çok iyi düşünün aldıktan sonra yapacağınız kural hatalarında üzülmeyin size tavsiye ettiğimiz yetiştirme kuralları yalnızca bizim deneyimlerimiz olmayıp köpek yetiştirmeye yıllarını vermiş insanların köpek yetiştirirken edindikleri tecrübeler ve bilgilerdir. Denenmemiş ve kanıtlanmamış hiçbir konuyu sizlere aktarmıyoruz. Köpeğinizi aldıktan sonra ona bahçenizde veya evinizde zamanınızın bir kısmını yavruya ayırmalısınız. Bu zamanlarda neler yapmanız gerekecek konu başlıkları olarak belirtelim.

1-günlük oyun ve egzersizler : Köpeğiniz yalnız başınayken kendi kendine oyun oynayabileceği malzemeleri olmalı

2-sizinle beraber oynayabileceği malzeme ve oyuncakları olmalı

3-Yaşına ve yeteneğine göre yapacağı egzersizleri tespit edip ona göre çalışmalar yapmalısınız.

4-Köpeğinizin sağlığıyla ilgili periyodik bakımlarını ihmal etmemelisiniz. (Bu konuda Veteriner hekiminiz sizi yönlendirecektir.)

5-Geziler :ailece yapacağınız gezilere köpeğinizi de dahil ederseniz köpeğinizin daha sosyal ve zeki olmasını sağlarsınız.

6-Eğitim : Köpek eğitiminin yaşı ve yeri yoktur. Köpeğinizin fiziki kabiliyeti ve algılama yeteneğini iyi gözlemlemeniz yeterlidir. Bazı ağır ve sistemli eğitimleri ancak 1 yaşından sonra verebilirsiniz.Temel kural köpek eve geldikten sonra eğitim başlar.

Köpeğinizi yetiştirirken daima kararlı ve otoriter davranmalısınız. Hiçbir konuda taviz vermemelisiniz. Kızmanız gerektiğinde mutlaka kızdığınızı belli edin. Övmeniz gerektiğinde de anında övün. Ödül ve ceza sistemi daima uygulanmalıdır. Köpek yetiştirirken gayemiz sağlıklı ve eğitimli bir köpekle beraber yaşamaktır. köpeğinizi eve götürmeden önce mutlaka veterinerinize gösterin..
 
Gerekli Şeyler
Evinize bir köpek getirmeden önce uygun ekipman ve aksesuarları satın almalısınız. Ona bir yatak ve çeşitli oyuncaklar almalısınız. Mama kapları yerde kaymayan cinsten olmalıdır, fırça ve taraklar köpeğinizin tüy yapısına uygun olmalıdır. Hazırda bulundurmanız gereken diğer aksesuarlar arasında bir boyun tasması, bir gezdirme kayışı, isimlik ve gerekiyorsa ağızlık (bekçilik içgüdüleri çok kuvvetli ırklar için) bulunmaktadır.

Yatak
Köpeğinizin boyutlarına uygun yuvarlak puf yataklar yumuşak ve hafif oldukları, vücut sıcaklıklarını korudukları ve kolay yıkandıkları için idealdir.

Sepet
Çiğnenmeyen plastik sepetler kolay temizlendikleri ve diğer sepetlere oranla daha dayanıklı oldukları için idealdir. Sepetin altına kapalı kısmına denk gelecek yükseklikte ve zeminini tam kaplayan, yıkanabilir bir şilte koyunuz.

Tüy Bakımı
Kısa ve ince bir tarak ile deriye yakın ince ve yumuşak tüyler taranır, metal bir tarakla ise kalın ve uzun tüylü köpeklerin düğümleri açılır, tüylerin arasına kaçan pislikler çıkartılır. Köpeğinizin ırkına uygun bir fırça kullandığınızdan emin olunuz.

Mama ve Su Kabı
Her köpeğin kendi özel mama kabı olmalı ve daima temiz tutulmalıdır. Ağır seramik bir kap veya kenarları kaymasın diye lastik ile kaplanmış paslanmaz çelik kaplardan kullanınız. Mama kabının yanında her zaman bir su kabı olmalı ve günlük olarak tazelenmelidir.

Çiğneme Kemikleri
Bütün köpekler çiğnemekten hoşlanırlar. Çiğneme kemikleri hem çeneyi kuvvetlendirir, hem de dişlerin temizlenmesinde yardımcı olur.

Çiğneme Oyuncağı
Lastik çiğnenebilir oyuncaklar yerde sektiklerinde köpeğinizin kovalama içgüdüsünü uyaracaktır.

Ses Çıkartan Oyuncaklar
Çiğnendiğinde ses çıkartan oyuncaklar köpeğinizin avlanma içgüdüsünü uyaracaktır. Yutulabilen oyuncaklara dikkat!
 
İlk Tanıştırmalar
Evinize ilk getirdiğinizde ortama alışması için ona zaman tanımalısınız. Bu süre içinde evinizin bir odasında kalmalı ve yavaş yavaş etrafını keşfetmelidir, ancak korkmaması için yalnız da bırakmamalısınız. Mümkünse üstü açık bir kafesin zeminini kazalara karşı gazeteyle kaplayarak içinde ona su, mama, çiğneme oyuncağı ve rahat bir yatak bırakmalısınız.

İlk günlerde size gelmeden önce beslendiği mamayla beslenmeli, mama değişikliği yuva değişikliğiyle çakışmamalıdır.

Üstü açık zemini gazete kaplı bir kafes, köpeğinize güvenlik duygusu vermenin yanısıra sizin bulunmadığınız zamanlarda dahi köpeğinizin gazete kağıdıyla tuvalet eğitimine katkısı olacaktır.

Yetişkin köpeğiniz eve yeni bir yavru getirmenize kızabilir. O nedenle ilk birkaç karşılaşmalarında dikkatli olun. Yavru köpeğiniz uyurken yetişkin köpeğinizin onu araştırmasına izin verin. Kediler ve köpekler ilk karşılaşmaları tehditkar olmadığı sürece barış içinde ve birbirlerine arkadaşlık ederek yaşayabilirler. Evdeki kedinizi köpeğinize, köpeğiniz uyurken tanıştırın.

Yavru köpeğiniz içgüdüsel olarak her karşılaştığı yeni objeyi koklayarak veya çiğneyerek tanımak isteyecektir, o nedenle kırılabilir tüm eşyalarınızı bir süre için ortadan kaldırın ve köpeğinizin elektrik kabloları vb. tehlikeli olabilecek şeyleri çiğnemelerine izin vermeyin.
 
Evde Eğitim
Köpekler doğal olarak temiz hayvanlar olup, uyudukları alanları isteyerek pisletmezler. Bildikleri yerlere rutin bir şekilde işemekten hoşlanırlar. Bir köpek sahibi olarak bu yerlerin (evde önce gazete kağıdı, daha sonra çimenler ve su giderleri) nereleri olacağına siz karar verebilirsiniz. Köpek dışkıları nahoş ve sağlık açısından da küçük de olsa riskli oldukları için köpeğinizin dışkılarını arkasından toplamalısınız.

Gazete Eğitimi

Bir köpeğin bağırsaklarını ve sidik torbasını boşaltma isteği genelde yedikten, içtikten, oynadıktan ve uyandıktan sonraki zamanlarda gelir. Yavru köpekler birkaç saatte bir kendilerini rahatlatmak durumundadır, o nedenle bir köpeğin ev eğitimi olana dek birkaç kaza olması çok muhtemeldir.

Yavru köpeğinizin bağırsaklarını veya sidik torbasını boşaltmadan önce vereceği tek sinyal yeri koklamak olacaktır. Bazı yavru köpekler koklamanın yanı sıra aynı yerlerde hızlı hızlı dolaşırlar. Bu durumda yavru köpeğinizi uygun bir yere koyabilmek için sadece birkaç saniyeniz olacaktır.

Köpeğinizi çabucak tutup gazete kağıdı üzerine koyun. Gazete kağıdı hem ucuz, hem kolay bulunabilir, hem de emicidir. Kirlenmiş gazete kağıdından bir parçayı daha sonra köpeğinize kendi kokusunu anımsaması ve aynı yere tekrar yapmasını cesaretlendirmek için saklayın.

Gazete kağıdının üzerine yaptığında yavru köpeğinizi överek sevin. İstemediğiniz bir yere yaptığında cezalandırmayın, burnunu pisliğe sokmayın. Her iki hareket de anlamsız olup, yavru köpeğinizin sizden korkmasını sağlamaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Kaza ile yapılanları koku yok eden dezenfektanlar ile temizleyin, ancak amonyak içeren ürünler kullanmayınız, çünkü yavru köpeğiniz amonyak kokusunu kendi çişiyle karıştırabilir.
 
Köpeği Kucağa Almak
Okşanmak ve taranmak bir köpek için rahatlatıcı olmasının yanısıra kontrolün de insanlarda olduğunu öğretir. O nedenle yeni bir köpeğe olabildiğince çok dokunmalısınız.

Köpeğinizi kucağa alınıp taşınmaya alıştırmalısınız. Büyük köpeklerin dahi zaman zaman kaldırılması gerekebilir, o nedenle en iyisi daha yavruyken alıştırmaktır. Yabancı bir köpeğe yaklaşırken daima dikkatli olun. Sevilmeye alıştırılmış eğitimli bir köpek dahi yabancıları ayırt edebilir.

Köpeklerle çocukları tanıştırmak

Arkadaş canlısı köpekler dahi, örneğin Golden Retriever, çocuklarla yetişkin birinin yanında tanıştırılmalıdır. Köpekler yetişkin bir insan tarafından okşanmaktan hoşlansalar da, çocukların hızlı ve dengesiz hareketlerine alışık olmayabilirler.

Çocuklar ailenin köpeğinin bakımına yardım edebilirler. Eğlenceli bir görev seçerek, örneğin taramak, beslemek veya yürütmek (daima bir yetişkin gözetiminde), çocukların köpekleriyle daha yakın bir ilişki kurması sağlanabilir.

Büyük bir köpeği kucağa almak

Köpeği kaldırmadan önce onunla konuşarak güven tazeleyin. Doğal içgüdüleriyle ilgili şüpheniz varsa mutlaka ağızlık takın. Bir kolonuzu göğsüne (ön patilerinin önüne), diğer kolunuzu poposunun altına (arka patilerinin arkasına) yerleştirin. Dizlerinizi bükerek köpeği göğsünüze doğru çekin. Sırtınızı düz tutun. Köpeği sıkıca tutarak kaldırın. Sinirli bir köpeği kaldırabilmek için onun başını sevecek ve onunla konuşacak bir yardımcıya ihtiyacınız olabilir. Köpeğiniz kaldırılmaya yavruyken alıştırılmalı ve kucaktan kurtulmaya çalışmamalıdır. Panik olursa onu yere bırakın.

Küçük bir köpeği kucağa almak

Ona güven vererek bir elinizi ön patilerinin arasından göğsüne, diğer elinizi arka patilerinden poposuna doğru tutun. Bu şekilde onu kontrol etmeniz kolaylaşır ve debelenmesine engel olursunuz. Köpeği kaldırırken bir elinizi göğsüne doğru kaydırın, diğer elinizle de arka patilerinin altından poposuna doğru kavrayın. Bu durumda köpeğiniz kucağınızdan atlamaya çalışmayacaktır.

Bir köpeğe yaklaşmak

Tanımadığınız bir köpeğe yaklaşırken dikkatli olun. Ani hareketlerde bulunmayın. Köpeğin yüz hizasından koklaması için ona elinizi uzatın. Yukarıdan aşağı doğru yapmaktan kaçının, çünkü bu gözdağı veren bir jesttir. Eğer köpek ise ve bariz korku ya da saldırganlık işaretleri vermiyorsa, artık sevilebilir. Başına vurmayın, çünkü bu baskınlık ifade eden bir jesttir.
 
Oyun ve Egzersiz
Her yaş ve boyuttaki köpekler birbirleriyle, insanlarla ve objelerle oynamaktan hoşlanırlar. Köpeğin düşünsel ve fiziksel aktiviteleri kısıtlanırsa, enerjisini zarar verici ve kabul edilemez davranışlarda bulunarak boşaltır. İhtiyaç duyulan egzersiz, köpeğin ırkına, yaşına ve sağlık durumuna bağlıdır, ancak bütün evcil köpeklerin her gün kayışlarından serbest bırakılarak bir süre özgürce koşmalarına izin verilmelidir. Bazı objeleri geri getirmeyle ilgili olarak köpeğinizi eğitiebilirseniz, bu ihtiyacı kısaltabilirsiniz. Köpeğinize birkaç oyuncak alırsanız, yokluğunuzda dahi aklını ve duyularını kendi kendine uyarma şansı olacaktır.

Oyun Oynamak

Köpeğinizle oynamanız onun üzerindeki otoritenizi arttıracaktır, çünkü oyuncakların oraya buraya atılması için size ihtiyacı vardır. Oyunlar sizin zamanınızı daha iyi kullanmanıza da yardımcı olur, çünkü onun aktivitelerini daha kısa bir zamana konsantre etmiş olursunuz.

Kayışsız Koşmaca

Spanieller gibi bütün aktif ırklar günlük fiziksel aktivitelerden hoşlanırlar. Köpeğiniz sözünüzü dinleme eğitimi almış ise onu izin verilen alanlarda enerjisini boşaltabilmesi için düzenli olarak serbest bırakmalısınız.

Yürüyüşe Çıkmak

Günlük olarak serbest bıraksanız dahi sık sık köpeğinizi tasma ve kayışlı olarak yürüşe çıkartın. Otomatik uzatması olan kayışları tercih edin.

Oyuncak Çiğneme

Oyuncakları olan bir köpek sahibi yokken dahi aklını ve duyularını uyarabilir. İnsanlarla oynamadıkları ve içerde kalmak zorunda oldukları zamanlarda çiğneme oyuncaklarıyla eğlenebilirler.

Birbirleriyle Oynama

İnsanlar gibi köpekler de yetişkin olduklarında dahi birbirleriyle oynamaktan hoşlanırlar. Oyuncakları paylaşabilir, bir ucundan biri diğer ucundan öbürü çekiştirebilirler.

Top ve Çekiştirme Oynunu

Kovalamaca oyunları köpeğinizin doğal köpek davranışlarını uyarır. Örneğin bir topu kovalarken doğada avlarını kovalıyormuş hissine sahiptirler. Çekiştirme urganıyla ip çekmece oynadığınızda köpeğinizin kazanmasına asla izin vermeyin, çünkü o zaman sizden üstün olduğunu düşünebilir.


kopekler tek basina oynamayi pek sevmezler..onlarla ilgilenin beraber kosun yuruyuse cikin oyuncaklariyla beraber oynayin..bunu cok severler..
 
Bahçe ve Köpek
Köpekler tercihen sahipleri veya başka köpeklerle günlük olarak dışarıda dolaşmak isterler. Dış ortam aktiviteleri köpeğinizin duyularını uyarır, ancak kendi başlarına köpekler için tehlikeli olabilir. Kontrolü tekrar kolayca ele alabileceğiniz yerler dışında köpeğinizi tek başına serbest bırakmayınız. Köpeğinizin tek başına sokaklarda dolaşması onun için bir tehlike, komşularınız için de nezaketsizliktir. Çalışan köpekler techizatlı bir kulübede açık havada bakılabilir, ancak düzenli olarak fiziksel aktiviteler için serbest bırakılmalıdır.

Bahçede bırakacağınız zamanlarda bahçenizden kaçmasının mümkün olmadığından ve bahçenizde onun için tehlikeli olabilecek nesneler olmadığından emin olun. Yüksekçe bir çit işinizi görecektir. Bahçedeki en büyük tehlike dışarı kaçma olasılığıdır. Sağlam kilit, çit, sürgü ve menteşeler kullanın. Çitleri delik ve yırtıklara karşı kontrol edin, çöp tenekeleri ve bahçenizle ilgili kimyasaları kapalı bir dolapta tutun. Kullanılan bir barbeküden köpeğinizi uzak tutun. Çiçek saksılarınızı devrilebilir şekillerde tutmayın. Bahçenizin belirli bir bölümünde (çimlerin kötü olduğu veya kumluk bir alan) tuvaletini yapması için onu eğitin. Yaz günlerinde arada bir bahçede geceleyebileceği açık bir kulübe alın.

Birçok bahçe bitkisi (zakkum, baldıran veya ağıotu, porsuk ağacı, zambak, sarmaşık, mantar) köpekler için zehirlidir ve bu tür bitkileri yemeleri engellenmelidir.
 
çok faydalı bir paylaşım olmuş,teşekkürlervereliniortak
 
paylasım icin tesekkürler eminim cogu arkadas icin gerekli bilmek isteyeceği bilgilerdir :)
 
X