Konutta büyük sorun kalite

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.053
30.485
61
ULUSLARARASI İnşaatta Kalitesi Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce inşaat malzemeleri, işçilik ve mevzuatta kalite sorunu yaşandığını söyledi. Merdiven altı üretim sorununa dikkat çeken İMSAD Başkanı Dündar Yetişener ise, “Benim ürünümü Amerikalı alıyor, İkitelli’deki müteahhit almıyor” dedi.


İNŞAAT Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından “6. Uluslararası İnşaatta Kalitesi Zirvesi” düzenlendi. Zirvede inşaat sektöründeki kaliteli sorunu masaya yatırıldı. Türkiye’de malzeme, işçilik ve mevzuat anlamında kalite sorunu yaşandığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı, İdris Güllüce, bakanlık olarak bu konuta denetim ve kontrolleri arttırdıklarını söyledi. Türk inşaat malzemecilerinin ihracat alanında dünyada ilk 5’e girdiğini belirten İMSAD Başkanı Dündar Yetişener ise, “Benim ürünümü Amerikalı alıyor, İkitelli’deki müteahhit almıyor. Ucuz ürün seçiliyor, sonra olan son tüketiciye oluyor. Ayşe teyze yeni aldığı evine girince borulardan gelen seslerle yaşıyor. Türkiye’de o sesin duyulmayacağı, kaliteli üretim var” dedi.

MALZEME DENETİMİ ARTTI

Geçtiğimiz haftalarda kalitesiz demir kullanım konusunda aldıkları şikayetle denetimlere başladıklarını belirten Bakan Güllüce, “Hem demir sattıklarını kişiyi aldatıyor, hem de pazarda haksız rekabet yaratıyorlar. Bakanlık olarak inşaat malzemeleri denetimine ciddi enerji harcıyoruz” dedi. Mevzuat sorunu nedeniyle inşaat sektöründe ucuz iş yapanların ön plana çıktığını belirten Güllüce şunları söyledi: “Mesela bir işi 10 liraya yapan ve 11 liraya yapan var. 10 liraya yaparım diyen kaliteden ödün verecek. Ama biz işi 11 lira yapana veremiyoruz. Bu durumu onaylamıyorum ama mecburuz.”

Zirveyi katılan İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da kalite vurgusu yaptı. Çağlar, “ Dünyanın en iyi inşaat malzemelerini biz yapıyoruz. Ama bunu üretmek yetmiyor. Müteahhitlerin işlerinde bunu öne çıkarmaları kaliteli üretime katkı sağlar” dedi.

5-10 KURUŞ İÇİN UCUZ SEÇİLİYOR

Pazarda yaşanan kalite sorununu mevzuat ve yönetmelikten kaynaklandığını belirten Yetişener ise merdiven altı üretime dikkat çekti. İşini doğru yapan sanayicilerin zorlandığını belirten Yetişener, “Doğru iş yapan tüm kalemlerde gerekli harcamayı yapıyor ve maliyetleri tam gösteriyor. Bu defa bu maliyetle rekabet gücü azalıyor” dedi.

Tek başına mevzuat değişikliğinin yeterli olmayacağına dikkat çeken Yetişener, denetim konusunda da hassas davranılması gerektiğine dikkat çekti. İç pazarda maliyet hesabı yapan müteahhitlerin kalitesiz ürüne yöneldiğini belirten Yetişener, “ Türk ürünleri 130 ülkeye gönderiliyor. Demek ki işimizi doğru yapıyoruz. Ama Amerikalı benim malımı alırken, İkitelli’de iş yapan müteahhit 5-10 kuruş fark için kalitesizi seçiyor” dedi. Tek tip bina yönetmeliği olmamasını eleştiren Yetieşener, müteahhitlerin ucuz maliyetli olanı seçerek yoluna devam ettiğini dile getirdi.

Hedef yurtdışı

ÖNCEKİ gün GYODER zirvesinde müteahhitlere yurtdışına açılın çağrısında bulunan Bakan İdris Güllüce inşaat malzemeleri üreticileri de aynı çağrıyı yaptı. Dündar Yetişener ise “Hepimiz kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz. Gelin müteahhidi, müşaviri, inşaatçısı bir olup, birlikte yeni bir güç oluşturup dışarıya gidelim. Enerji fiyatları düşüyor, dünya ekonomileri daralıyor. Kara Kıta’da büyük bir potansiyel var. Bize de yeni pazar lazım” diye konuştu.

ÇED değişikliği AB’ye uyum için

ÇEVRE mevzuatında çok sık değişiklik yapıldığını belirten İdris Güllüce, “Çok sık değişiklik bazı sorulara neden olabilir. Tabi bu duruma yatırımcılar ve bakanlıkça bir adaptasyon süreci olacaktır. AB’ye uyum fasılları içerisinde en iddialı yer çevre olduğumuz için sürekli değiştiriyoruz. Orada çok hızlı ilerliyoruz.’ÇED kalktı o yüzden ormanlar katlediliyor gibi haberlerin hiçbirinin gerçekle bağı yok. Birilerinin gazetesi var diye de, siyanür akan yerlere istediğimiz zaman ruhsat vereceğiz diye bir şey yok. Bu tamamen AB’ye uyumun yüzde 99 olmasını sağlamak amacıyla çıkartılan bir yönetmelik” diye konuştu.

Yerli malına destek geliyor

BAKAN İdris Güllüce, yüzde 100 yerli malı kullanan ve yeşil bina kriterlerine göre yapı inşa eden müteahhitlere destek vereceklerini söyledi. Yerli malı kullanımı ile ilgili bilincin henüz yerleşmediğine dikkat çeken Güllüce, “Düşüncelerimiz de yerli olmalı. Bu topraklara göre düşünmeliyiz. Hala Türk ve Alman maıı kıyaslamasında ‘O Alman malı, onu seçelim’ diyenle var” diye konuştu.

Dönüşüm kurnazlarına önlem geliyor

KENTSEL dönüşüm sürecini değerlendiren Bakan Güllüce, dönüşümün siyasi bir malzeme haline gelmesini eleştirdi. Parti ayrımı yapmadan tüm belediyelerle iş birliğine açık olduklarını belirten Güllüce, “Adına ister dönüşüm, ister değişim ya da gelişim diyelim, bu iş olacak. Kentsel dönüşüm rayından çıkar hale geldi. Anayasa mahkemesinde birkaç madde iptal ettik. Yine böyle çalışmalarımız olacak. Kurnazların önünü kesecek çalışmalarımız olacak” diye konuştu.
hürriyet.com.tr