Bir başkası konuşmaya başladığında bilinç altında -ben şimdi bu konuda ne konuşacam ki-onun benden daha çok bilgisi vardır-o konuşurken dinletiyor ben şimdi konuşmaya başlasam kim dinler ki beni vs..gibi şeyleri kurma bilinç altından bunları çıkartıyorsun.
bilgiye dayalı konuşmalarda ,eğer okonu hakkında yeterli bilgin yoksa bunu direk söylemesin."araştırma yapmam lazım,bu konu hakkında pek bir bilgiye sahip değilim "demek bile bir konuşmadır.Yani bilgi tabanlı konularda bilgili ve o konuyla ilgili tecrüben varsa konuşursun.Ancak,normal günlük hayatın akışına bağlı konuşmaları seri ve pratik zekanla örnekler vererek konuşabilimen için ya hayatta çok tecrübe sahibi olup,içine kapalı olmaman yada çok kitap okuyup öncelikli olarak okuduğun kitapların içeriğini bir arkadaşına anlatarak yapabilirsin.
daha da güzel ve akıcı konuşmak için
-bilgi yönlü kitaplar okumalısın (alanlarını belirlemelisin,öncelikli alanların ilgi duydukların olmalı)
-öncelikle ailenle çok sıkı iletişimin olmalı yakın çevrenle konuşmayı denemelisin
-bol kitap okuyup,günlük konuşma dilini geliştirebilirsin
-al kağıdı kalemi yazı yazmayı dene (hiçbirşey yazamazsın,buda senin konuşma yeteneğinin bir parçasını gösterir)
-demekki bir hikaye kitabı yazmayı deneyerek kendini standartların üzerinde durmanı sağlayabilirsin
yalnız başına iken bir konu belirle ve sanki karşında insanlar varmış ve onlar seni dinliyorlarmış gibi konuş ve onlara başından geçen iyi veya kötü olaydan bahset.Bu seni deli yapmaz :) merak etme...konuşma yeteğini güçlendirirsin
-ne zamanki kağıda birşeyleri düşünmeden,önceden tasarlamadan döktürmeyi başarıp,yazabiliyorsan ,,çok çok çok iyi konuşmaya başlamışsındır.