kontrolüm ramazanın ilk günü napıcam ben?

Esra Naz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Haziran 2008
51
0
Çok üzgünüm çoookKızlar merhaba...Bu ay ilk kez gonaphene ilacı kullandım .
Doktorum 12.gün kontrole gelmem gerektiğini söledi yumurtaların durumuna bakmak için...
Ama benim 12.gün ramazanın ilk gününe gelio napıcam ben?Aradım doktorumu 12.gün gelmen lazım dedi...Nasıl oruç tutarım o zaman?
 
esra naz canım bende senin durumundayım.büyük ihtimalle 02 - 03 eylül bende doktora gidicem ve yaklaşık iki hafta takipte olucağım.ramazanın ilk iki haftasına denk gelicek.önce yumurtlama iğnesi ve çatlatma iğneleri olucam sabah akşam.sonrasında da aşılamam yapılacak.yani orucu iki hafta yemiş olcam.bana kalsaben ramazan ayını çıkarıp ekimde devam etmek istiyorum ama eşim çok ısrar ediyor .gidiceksin diyor.ne yapalım bu senede böyle olsun.inşallah sonu güzel olur.kafana takma bence.sevgiler.....
 
pekı kıslar vajınal ultrasonda oruc bozuluyormu?yanı ourclu olupta ultrasona girsek bozulurmu?tutmamak mı gerekıyor?
 
arkadaşlar,vajinal ultrasonla oruç bozulmaz.muayenelerinizi aksatmayın.bende pco luyum bende gideceğim muayeneye.ayrıntılı bilgiyi netten arama yaparakta bulabilirsiniz.
 
arkadaşlar bence vajinal ultrason orucu bozar ben her muayeden sonra gusül abdesti alıyorum.çünkü belden aşağı soyunuyoruz ve ultrasonun ucundaki jel vücuda giriyor.bence düşünecek bişey yok kazaya bırakıcaz.Allah affeder.bende ramazanın 3üne gidicem.senağlama
 
Değerli Kardeşimiz;

Gene kural ve kesin hüküm olarak hastanın vücuduna direnç sağlamak için bir gıdayı serum yoluyla enjekte etmek orucu bozar. Ağrıyı kesmek veya zorunlu tedavi maksadıyla yapılan enjeksiyon da, İmam Azama göre orucu bozar. Fakat, İmam Ebu Yusuf, İmam Muhammed ve diğer mezhep imamlarına göre bozmaz. İhtiyata uygun olan bu tür tedavileri gece yapmaktır. Bununla beraber gündüz yapılması gereken muayene ve tedaviler için bu ruhsattan istifade edilebilir. Jinekolojik muayeneden dolayı oruç bozulmaz.

Diyanet İşleri Başkanlığının Orucu Bozan ve Bozmayan Muayene ve Tedavi Yöntemleri hakkında vardığı sonuçlar:

Din İşleri Yüksek Kurulu, 22/09/2005 tarihinde Kurul Başkanı Vekili Prof. Dr. M. Saim YEPREM’in başkanlığında toplandı.

Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonunca hazırlanan “Orucu Bozan ve Bozmayan Muayene ve Tedavi Yöntemleri” konusu görüşüldü. Yapılan müzakereler sonucunda;

Birçok kişi, çeşitli sağlık problemleri nedeniyle tedavi görmektedir. Günümüzde Hz. Peygamber döneminde bulunmayan pek çok muayene ve tedavi yöntemleri ortaya çıkmıştır. Tedavi gören hastalardan bir kısmı, tedavi görürken oruç tutmayı da arzulamaktadırlar. Ancak, bu tedavi ve muyane yöntemlerinin oruçlarına zarar verip vermeyeceği konusunda tereddüde düşmekte ve bu konuda Başkanlığımızdan bilgi istemektedirler.

İslâm’ın beş temel esasından biri olan oruç, ayet ve hadislerdeki tanımına göre, fecr-i sâdıktan güneşin batmasına kadar yemekten, içmekten ve cinsî münasebetten uzak durarak ifa edilen bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç gecesinde kadınlarınızla birleşmek size helâl kılındı (...) Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” buyurulmaktadır (Bakara 2/187). Hz. Peygamber de; “İnsanın oruç dışındaki bütün ameli on mislinden yediyüz misline kadar mükafatlandırılır. Ancak oruç konusunda Yüce Allah, ‘Oruç benim içindir, mükafâtını da ben vereceğim. Kulum benim için yemesini, içmesini ve cinsel arzularını terk etmiştir.’ buyurur” demiştir (Müslim, Sıyam, 30, H.No: 1151). Buna göre oruç, ibadet niyetiyle yemekten, içmekten ve cinsî münasebetten uzak durmaktan ibarettir ve bunlardan birinin yapılmasıyla oruç bozulur. Bu konuda bütün İslâm bilginleri görüş birliği içindedir. Yemek, içmek ve cinsî münasebet dışındaki konular ise, bunlara kıyaslanarak veya “sıyam” kelimesindeki imsak anlamından hareketle müçtehitler tarafından hükme bağlandığı için, bu konularda görüş ayrılığına düşmüşlerdir; birçok İslâm bilgini, orucu bozan şeyleri genişletirken, bir kısmı da, sadece ayet ve hadisteki orucun anlamından hareketle, bunları dar tutmuştur.

Yemek, içmek ve cinsî münasebete ek olarak, kendi fiiliyle ağız dolusu kusmak ve hacamat yapmak/yaptırmak dışında orucu bozan herhangi bir şey hadislerde bulunmamaktadır (bk. İbn Mâce, Sıyam, 18; Ebû Dâvûd, Sıyam, 28; Tirmizî, Savm, 25). Buna karşılık, yıkanmak, ağza su almak (mazmaza), diş fırçalamak (misvak kullanmak), sürme çekmek, eşini öpmek, yağlanmak, koku sürünmek gibi pek çok şeyin orucu bozmayacağı hadislerde yer almaktadır (bk. Buhârî, Savm, 24, 27; Müslim, Sıyam, 12; Tirmîzî, Savm, 29, 31, 76; İbn Mâce, Sıyam, 17; &#8230:KK66:.

Oruç, nasıl ifa edileceği, bu ibadeti nelerin bozup bozmayacağı bütün Müslümanlarca bilinmesi gereken bir ibadettir. Bu nedenle Hz. Peygamber’in, diğer ibadetlerde olduğu gibi, orucu bozan başka şeyler olsaydı, bunları da detaylı olarak açıkça belirtmesi, sahabenin de bunu kendilerinden sonraki nesle aktarmaları gerekirdi. Halbuki, yukarıda zikredilenlerin dışında orucu bozan şeyler hakkında, ne sahih, ne zayıf, ne müsnet, ne de mürsel bir hadis rivayet edilmiştir.

Fıkıh kaynaklarımızda orucu bozan şeyler arasında yer alan âmmeye (baştaki derin yaraya) ve câifeye (karındaki derin yaraya) ilaç konulması, hukne yaptırılması gibi bazı hususlar, Hz. Peygamber döneminde de meydana gelmesine ve bütün Müslümanların bununla karşı karşıya kalma ihtimali bulunmasına rağmen, Peygamberimiz’den bunların orucu bozduğuna dair bir rivayet gelmemiştir. Oysa, bütün Müslümanların maruz kalabileceği konularda Peygamber’in açıklamada bulunması, tebliğin gereğidir. Bu itibarla orucu, yalınız Kur’an’ın ve sahih sünnetin açık beyan ettiği yemek, içmek ve cinsî münasebet bozar. Bu da dinimizin oruçtan kastettiği, nefsanî arzulardan ve bedenî alışkanlıklardan uzak durmakla örtüşmektedir.

alıntıdır
sorularlaislamıyet.com
 
Evet Oruc oGun tutamazsin
olsun cnm kazaya birakirsin
sonucta saglik problemin var birsey olmaz canim uzme canini
 
saglıgın ıcın gereklıyse bı gun tutmucaksın canımcım, keyfı deıl kı Allah ta ıcını bılıodur, ınsallah ıbadetlerımız kabul olur, kazasını tutarsın ınsallah kabul eder, kendını uzme, demekkı o zamanda olması gerekıomus
 
X