Konserve Nasıl Yapılır?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.027
602.892
43


Sebze ve meyveleri tazeyken alarak diğer mevsimlerde de tüketebilmek için konserve yaparak saklamak en eski mutfak tekniklerinden biridir. Günümüzde sebze ve meyveler derin dondurucularda da saklanmaktadır fakat konserve tekniği güncelliğini yitirmemiştir.




Sevilen sebze ve meyvelerin diğer mevsimlerde de yenilebilmesi içi, sebze ve meyveleri konserve yaparak saklayabilirsiniz. Bunun için yöntemi doğru uygulamanız gerekir. Hem yöntemi doğru uygulamak hem de konserveyi doğru zamanda kurmak önemlidir.

Sebze ve meyveleri doğru mevsiminde almalı, aldığınız malzemelerin çürüksüz, eziksiz olduğuna dikkat etmelisiniz.

Mevsimine Göre Konserve Yapımı
Her mevsimde konserve yapabilirsiniz.

Kış mevsiminde: Narenciyeler ocak ayından mart ayı sonuna kadar konserve yapılabilir. Limon, greyfurt, portakal konserve yapımı için uygundur.

İlkbahar mevsiminde: Bu mevsimde bezelye, enginar, kuşkonmaz sebzelerinin nisan ayından mayıs sonuna kadar konservesi yapılabilir.

Yaz mevsiminde: Kayısı, kiraz, vişne, şeftali meyvelerinin konservesi yapılabilir. Sebzelerden fasulyenin konservesini yaparak kış boyunca tüketebilirsiniz.

Sonbahar mevsiminde: Domates ve kırmızı biber için konserve vakti. Menemenlikleri de hazırlayabilirsiniz.


Nasıl Konserve Yapılır?
Öncelikle kavanoz ve kapaklarının temiz olmasına dikkat edin. Kavanozları yıkadıktan sonra tekrar kullanılabilir ama kapakları yenilemenizde fayda var.

Evde düdüklü tencere ve kaynama yöntemlerini uygulayarak konserve yapabilirsiniz. Her sebze ve meyvenin kendine has konserve öncesi hazırlığı vardır. Sebzeleri tuzlu, meyveleri tatlı suda haşlamak gerekir. Haşladığınız malzemeyi kavanozlara sıcakken koymalısınız. Suyunu da kavanozda iki parmak boşluk kalacak şekilde doldurmalısınız. Ardından kapakları sıkıca kapatmalısınız.



Düdüklü tencerede: Düdüklü tencerenin altına bir nihale koyun. Kavanozları düdüklü tencerenin içine aralarına bez koyarak yerleştirin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra da 10 dakika boyunca kaynatmaya devam edin. Bu işlem sonunda kapaklar içe doğru bombelenmelidir. Son olarak kavanozları bir mutfak havlusunun üzerine çıkarıp soğumaya bırakın.



Kaynama yönteminde: Kaynatma işleminden sonra kapağını kapattığınız kavanozları mutfak bezinin üzerine ters şekilde koyun. 1 gün boyunca böyle bekletin. Kapağın bomelenmesi gerekir, aksi durumda konserve tutmamıştır.



Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Konserve yaparken basınçlı kaplar kullanın.
  • Kabak, bamya, mısır, bezelye, fasulye gibi sebzelerin asit seviyesi yüksek olduğundan konserveleri yaparken dikkat etmeniz gerekir.
  • Konserve tüketilmeye başlanmadan evvel kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağında sızıntı ya da şişme varsa kapağı açarken çok dikkat etmeniz gerekir.
  • Sıcağa dayanıklı kavanozlar kullanmalısınız.





Konserve yaparken kullanacağınız malzemeler kadar uygulayacağınız yönteme de dikkat etmeniz gerekir. Kavanozların güvenli olmasına dikkat edin. Konserve yaparken her aşamada güvenlik tedbirinizi alın. Konserveleriniz zamanında tüketin uzun süre bekletmeyin.


 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…