Az önce okudum ve herkes ile paylaşmak istedim.
Sağlık ocağıyla yapmış olduğum görüşmede dün akşam itibariyle 6 ay üstü bebekler içinde Pnömokok aşısını yapıyorlarmış
Haber aynen şöyle :
Sağlık Bakanlığı, bebek ölümlerini azaltmak için koruyucu tedavi yöntemlerine ağırlık verdi. En son zatürre ve menenjit gibi hastalıkları önleyen 'Konjuge Pnömokok Aşısı' (KPA) aşı takvimine alındı.
Çağlar Avcı haberi
Bebeklere bir yaşına kadar dört doz halinde yapılacak aşı için devlet çocuk başına 100 dolar ödeyecek.
Pnömokok, 2008'in Kasım ayından itibaren uygulanmaya başladı. İlk önce kış şartları düşünülerek, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde takvime konuldu. Ocak ayından itibaren ise tüm Türkiye'ye yayıldı. Sağlık Bakanlığı, hastalıklarla etkin mücadele için 2009 aşı bütçesini 300 milyon TL'ye çıkardı.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, bebeklerin korunması için büyük fedakarlıklar yaparak fiyatı çok yüksek olan pnömokok aşısını takvime bağladıklarını açıkladı. Aşının eczanede tek doz fiyatının 110 lira olduğunu belirten Torunoğlu, bakanlığın uzun pazarlıklar sonucunda bunu 25 dolara (42 TL) çektiğini aktardı. Aynı aşının Amerika'da 70 dolar (117 TL) olduğunu vurguladı. Aşılama oranlarının Türkiye'de yüzde 96'lara ulaşması ise bakanlığın bir diğer başarısı. Önceki yıllarda bu oran yüzde 60-70'ti. Başarıyı, özverili çalışmalara bağlayan Torunoğlu, "Aşıların toplumun her kesimine ulaşması için kendi kurumlarımızın yanında özel sağlık kuruluşlarına da ücretsiz dağıtıyoruz. Hatta gelemeyen kişiler olursa bizzat ayaklarına gidiyoruz." dedi.
Ankara'da iki gün süren 'Pnömokok Aşıları Sempozyumu'nda 11. aşı olarak takvime konulan KPA, enine boyuna tartışıldı. Pnömokok bakterisi zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi hastalıkların en önemli sebebi. Sempozyumda konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşının hastalıklara karşı korunmada tek yol olduğunu kaydetti. Pnömokok hastalıklarının son dönemde antibiyotiklere karşı direnç kazandığı için tedavisinin güçleştiğine dikkat çekti. Okulöncesi çocukların yaklaşık yarısının boğazlarında bu bakterinin bulunduğunu da aktardı.
Pnömokok aşısı 2, 4, 6 ve 12. aylarda birer doz olarak uygulanıyor. İki yaş altı çocukların bu süreyi kaçırmaları halinde farklı uygulamalar da yapılıyor. Tüm aşılar özel ve devlet hastanesi farkı olmadan ücretsiz vuruluyor. Dünyada zatürre (pnömoni) yüzünden yılda ortalama 4 milyon çocuk hayatını kaybederken, Türkiye'de yılda yaklaşık 250 çocuk pnömokoka bağlı menenjit geçiriyor. Bunların 50'si yaşamını yitiriyor.