• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kondromalazi Patella

lonewolf

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Mart 2011
48
4
46
Kars
Merhaba arkadaşlar. Ön diz ağrısı ve dizden ses gelmesiyle beliren bu rahatsızlık teşhisi size de koyuldu mu?

merhaba, bana öyle bir tanı konmadı ama fizyoterapistim ve bu tanıyı alan hastalarla ilgileniyoruz.
Sana tavsiyem bacak kaslarını kuvvetli tutman ve diz kaslarını özellikle yoğun ve hareketli olduğun günlerde koruyacak bir diz ateli yada bandajlama yöntemi kullanman. Bu noktada hastanelerin fizik tedavi bölümlerinden egzersiz ve atel önerisinde bulunmalarını isteyebilirsin.
Korumaz ve erken yaşlarda önemsemezsen, ileri yaşlarda dizi çok ağrıyan ve total diz protezi uygulaması ihtiyacı duyabilirsin.
Geçmiş olsun..

ÖNEMLİ BİLGİ

Arkadaşlar son cevabımdan bu yana Allah'a çok şükürler olsun ciddi derecede iyileştim. Problemim sol ayağımda. 2009'da çektirdiğim MR'da zedelenme Grade II iken 2011 yılında çektirdiğim MR'da zedelenme Grade I seviyesinde saptandı. Yani 2 sene içerisinde hastalığım geriledi. Bu MR'dan sonra bile hala bazı sıkıntılar yaşıyordum ama kendimi salmadım ve çaba sarfetmeye devam ettim. 2012 şubat ayı itibariyle o sıkıntılardan da kurtuldum, MAŞAALLAH! İşte artık yaşamadığım sıkıntılar :

- Uzun süre oturduktan sonra dizde sızlama
- Bacağımı dümdüz yaptığımda gelen kütleme sesi
- Dizde boşalma

Bu problemlerin üstesinden gelebilmek için yaptıklarım :

1) Diz egzersizleri
Haftada en az 5 gün, 15 dakika diz egzersizlerimi uyguladım ve halen daha devam ediyorum. Programım ise şöyle :
Birinci Hareket : Ayaklarım biraz önde olacak şekilde duvara sırtımı yaslayıp bacaklarımı omuz genişliğinde açtım. Daha sonra dizlerimi kırmak suretiyle, sırtımı duvardan çekmeden ya da kamburlaştırmadan yere doğru hafifçe alçaldım. Baldırlar yere paralel olmayacak yani açı 90 dereceden biraz daha büyük olacak. Bu noktada içimden 30'a kadar sayarak bekledim ve tekrar yükseldim. Bunu 6 set tekrar ettim. Bekle sürelerini 2 sette bir arttırdım. Şöyle ki : 30-30-35-35-40-40
İkinci Hareket : İlk hareketten 6 set yaptıktan sonra bu harekete geçtim. 2 kiloluk kum torbasını ayağıma bağladım ve yere oturup ayaklarımı dümdüz uzattım. Sırtımı koltuğa yaslayıp ellerimi de yere koyarak sol ayağımı yerden 25-30 cm kaldırdım. O noktada 30 saniye bekledim ve tekrar ayağımı yere koydum. Bunu da 8 set yaptım.
NOT : Setler arası dinlenme süresi maksimum 1 dakika olmalı, mümkünse daha az (30 saniye gibi)

2) Dizi zorlayıcı hareketlerden uzak durma
Dizlerimi kıvırıp üstüne oturmadım, doktor görüşü aldıktan sonra namazlarımı sandalyede kıldım (Sadece cuma namazlarında normal şekilde namaz kıldım) ve spor yaparken Squad, Leg Curl gibi dizi zorlayıcı hareketlerden uzak durdum.

3) Ağırlık antrenmanları
Ağırlık antrenmanlarımın son hareketi olan Leg Extension (internetten nasıl bir hareket olduğuna bakabilirsiniz) ile diz üstü kaslarımı daha da kuvvetlendirdim. Ağırlığı kademeli olarak zamanla arttırdım. Önceleri 40 kiloyla 3 set 10 tekrar yaparken birkaç ay içinde 50 kiloyla 3 set 10 tekrar yapar hale geldim. Leg Curl'den uzak durunuz.

4) Dengeli beslenme
Günde en az 8 bardak su içtim. Haftada en az 2 gün balık yemeye çalıştım. Balıklardan Omega yağ asitleri açısından zengin olan Somon'u öneriyorum, ben severek yiyorum. Bunun yanında ton balığı da antrenmanlardan sonra sıkça yediğim şeylerdendi. Her sabah 2 yumurta ve bal yedim. Bol sebze ve meyve yedim (özellikle muz ki haftada 1 kilo). Kızartma gibi yağlı ve göbek yapıcı yiyeceklerden uzak durdum. Haftada 2 - 3 gün tavuk ya da et tüketmeye çalıştım. Tatlı yemeyi nerdeyse bıraktım. Öğünlerimi 4 - 5 öğüne çıkardım. Ekmeği sadece kahvaltıda tükettim. Akşam ekmek yerine yoğurdu katık olarak kullanmaya çalıştım. Evde olduğum akşamlar kendime portakal, elma ve muzdan oluşan meyve salatası hazırlayıp afiyetle yedim. Bunları bir yaşam standardı haline getirdim.

5) Takip
Rahatsızlığımın hangi seviyede olduğunu öğrenmek için doktorumla irtibat halinde oldum. Fizik muayene ve MR takibi çok önemli.

5) Pozitif düşünce
Elbette ki Allah'a daha sağlıklı olabilmek için dua ettim. Spor sayesinde daha güzel beslenen bir insan oldum ve bu da ruh halime yansıdı. Spor yapmadığım zamanlarda arkadaşlarımla, nişanlımla birlikte oldum (Seni çok seviyorum Merve). Pozitif düşündüm ve disiplinli olarak egzersizlerime ve antrenmanlarıma devam ettim. Başarıyı hedefledim ve vazgeçmedim.

Umarım bu yazım aynı dertten muzdarip kişilere yardımcı olur.

ALLAH ŞİFALAR VERSİN, GEÇMİŞ OLSUN

merhaba, bana öyle bir tanı konmadı ama fizyoterapistim ve bu tanıyı alan hastalarla ilgileniyoruz.
Sana tavsiyem bacak kaslarını kuvvetli tutman ve diz kaslarını özellikle yoğun ve hareketli olduğun günlerde koruyacak bir diz ateli yada bandajlama yöntemi kullanman. Bu noktada hastanelerin fizik tedavi bölümlerinden egzersiz ve atel önerisinde bulunmalarını isteyebilirsin.
Korumaz ve erken yaşlarda önemsemezsen, ileri yaşlarda dizi çok ağrıyan ve total diz protezi uygulaması ihtiyacı duyabilirsin.
Geçmiş olsun..

Merhaba. Bu başlığı açtığımdan bu yana iyi gelişmeler var. Ne tip bir yaşam tarzını takip ettiğimi uzun bir yazıyla açıkladım. Siz de hastalarınızla paylaşabilirsiniz. İlginiz için teşekkürler.

Bana da bugün bu teşhis konuldu.Uzun süre oturup ayağa kalktığımda, merdiven inip çıktığımda, bağdaş kurduğumda dizimde ağrı oluyordu.Aslında bu ağrılar uzun süredir vardı.Ancak son 1 haftadır ağrılar çok fazla ve beni çok rahatsız edecek şekile geldi ve doktora gittim.Doktor mr çekmeden bu teşhisi koydu.2tane merhem ve bir de ağrıyı kesmek için Antienflamatuar bir hap verdi.3 hafta kullanıcam ağrı ve ödem geçince egzersizlere başlayacakmışım.Merdiven inip çıkma, yokuş yukarı yürüme ,bisiklete binme dedi.Sizin teşhis mr sonucuna göre mi konulmuştu?

Önce doktor fiziki muayene yaptı, MR istedi. MR görüntüleri ve raporu ışığında bu teşhis konuldu.

ÖNEMLİ BİLGİ

Arkadaşlar son cevabımdan bu yana Allah'a çok şükürler olsun ciddi derecede iyileştim. Problemim sol ayağımda. 2009'da çektirdiğim MR'da zedelenme Grade II iken 2011 yılında çektirdiğim MR'da zedelenme Grade I seviyesinde saptandı. Yani 2 sene içerisinde hastalığım geriledi. Bu MR'dan sonra bile hala bazı sıkıntılar yaşıyordum ama kendimi salmadım ve çaba sarfetmeye devam ettim. 2012 şubat ayı itibariyle o sıkıntılardan da kurtuldum, MAŞAALLAH! İşte artık yaşamadığım sıkıntılar :

- Uzun süre oturduktan sonra dizde sızlama
- Bacağımı dümdüz yaptığımda gelen kütleme sesi
- Dizde boşalma

Bu problemlerin üstesinden gelebilmek için yaptıklarım :

1) Diz egzersizleri
Haftada en az 5 gün, 15 dakika diz egzersizlerimi uyguladım ve halen daha devam ediyorum. Programım ise şöyle :
Birinci Hareket : Ayaklarım biraz önde olacak şekilde duvara sırtımı yaslayıp bacaklarımı omuz genişliğinde açtım. Daha sonra dizlerimi kırmak suretiyle, sırtımı duvardan çekmeden ya da kamburlaştırmadan yere doğru hafifçe alçaldım. Baldırlar yere paralel olmayacak yani açı 90 dereceden biraz daha büyük olacak. Bu noktada içimden 30'a kadar sayarak bekledim ve tekrar yükseldim. Bunu 6 set tekrar ettim. Bekle sürelerini 2 sette bir arttırdım. Şöyle ki : 30-30-35-35-40-40
İkinci Hareket : İlk hareketten 6 set yaptıktan sonra bu harekete geçtim. 2 kiloluk kum torbasını ayağıma bağladım ve yere oturup ayaklarımı dümdüz uzattım. Sırtımı koltuğa yaslayıp ellerimi de yere koyarak sol ayağımı yerden 25-30 cm kaldırdım. O noktada 30 saniye bekledim ve tekrar ayağımı yere koydum. Bunu da 8 set yaptım.
NOT : Setler arası dinlenme süresi maksimum 1 dakika olmalı, mümkünse daha az (30 saniye gibi)

2) Dizi zorlayıcı hareketlerden uzak durma
Dizlerimi kıvırıp üstüne oturmadım, doktor görüşü aldıktan sonra namazlarımı sandalyede kıldım (Sadece cuma namazlarında normal şekilde namaz kıldım) ve spor yaparken Squad, Leg Curl gibi dizi zorlayıcı hareketlerden uzak durdum.

3) Ağırlık antrenmanları
Ağırlık antrenmanlarımın son hareketi olan Leg Extension (internetten nasıl bir hareket olduğuna bakabilirsiniz) ile diz üstü kaslarımı daha da kuvvetlendirdim. Ağırlığı kademeli olarak zamanla arttırdım. Önceleri 40 kiloyla 3 set 10 tekrar yaparken birkaç ay içinde 50 kiloyla 3 set 10 tekrar yapar hale geldim. Leg Curl'den uzak durunuz.

4) Dengeli beslenme
Günde en az 8 bardak su içtim. Haftada en az 2 gün balık yemeye çalıştım. Balıklardan Omega yağ asitleri açısından zengin olan Somon'u öneriyorum, ben severek yiyorum. Bunun yanında ton balığı da antrenmanlardan sonra sıkça yediğim şeylerdendi. Her sabah 2 yumurta ve bal yedim. Bol sebze ve meyve yedim (özellikle muz ki haftada 1 kilo). Kızartma gibi yağlı ve göbek yapıcı yiyeceklerden uzak durdum. Haftada 2 - 3 gün tavuk ya da et tüketmeye çalıştım. Tatlı yemeyi nerdeyse bıraktım. Öğünlerimi 4 - 5 öğüne çıkardım. Ekmeği sadece kahvaltıda tükettim. Akşam ekmek yerine yoğurdu katık olarak kullanmaya çalıştım. Evde olduğum akşamlar kendime portakal, elma ve muzdan oluşan meyve salatası hazırlayıp afiyetle yedim. Bunları bir yaşam standardı haline getirdim.

5) Takip
Rahatsızlığımın hangi seviyede olduğunu öğrenmek için doktorumla irtibat halinde oldum. Fizik muayene ve MR takibi çok önemli.

5) Pozitif düşünce
Elbette ki Allah'a daha sağlıklı olabilmek için dua ettim. Spor sayesinde daha güzel beslenen bir insan oldum ve bu da ruh halime yansıdı. Spor yapmadığım zamanlarda arkadaşlarımla, nişanlımla birlikte oldum (Seni çok seviyorum Merve). Pozitif düşündüm ve disiplinli olarak egzersizlerime ve antrenmanlarıma devam ettim. Başarıyı hedefledim ve vazgeçmedim.

Umarım bu yazım aynı dertten muzdarip kişilere yardımcı olur.

ALLAH ŞİFALAR VERSİN, GEÇMİŞ OLSUN

ÖNEMLİ NOT : Namazı eğer yere ayaklarınızı kıble yönünde uzatarak oturabiliyorsanız sandalyede kılmanın caiz olmadığını öğrendim (Kaynak : Diyanet İşleri) Bu konuya dikkat etmenizi öneririm.

Lonewolf hastaligin ne durumda suan.sikintilarin hepsi gectimi. Ftr doktoru bana kondramalazi patella dedi.kirecleme baslangici var dedi.sanada rontgen sonucunda kirecleme ile ilgili bisey dendimi.ortapedi dr u mr sonucunda 2. Derece meniskus, kikirdak zedelenmesi ve diz kapagi asinmasi var dedi. 30 yasindayim hayata kustum resmen.egzersizleri yapmaya baslayinca agrilarim dahada artti saga sola donerken yada bir paspasi ayagimla duzeltirken dahi agrim olyodu. Oysa once sadece merdiven inerken ve otururken olyodu. Dr egzersizlere birden bire yuklendigin icin olmustur dedi.bende bu durumdan kurtulabilir miyim://

Yaaa dizlerimde kireclenme baslangici varmis.prolo terapi diye tedavi varmis nette rastladim. Bu hastaligi geciriyormus.yaptiran var mi??nolur soyleyin:2:

Merhaba. Mesajınızı uzun zaman geçtikten sonra gördüm. Kusura bakmayın. Öncelikle Allah'tan acil şifalar dilerim. Doktorunuzun tavsiyelerine kulak verdiğiniz müddetçe daha iyi hissedeceğinize eminim. Egzersizlerin tamamının size sıkıntı vereceğini düşünmüyorum. Belli başlı egzersizler ağrılarınızı arttırıyor olabilir. Size tavsiyem bunların hangileri olduğunu tespit edip ona göre egzersiz planınızı oluşturmanızdır. Egzersiz olmazsa olmazlardandır iyileşme sürecinde. Duvara yaslanarak yapılan Wall Squat, ayak bileğine kum torbası bağlanarak ayağı yerden dümdüz olacak şekilde 30 cm havaya kaldırdığınız egzersiz ve dizlerinizin arasına katlayarak koyduğunuz havluyu içe doğru dizlerinizle baskıladığınız hareketi önerebilirim. Wall Squat için alçaldığınız noktada ve düz ayak kaldırma için ayağın yerden 30 cm kalktığı noktada 15-20 sn bekleyin. Havlu sıkıştırma hareketinde de 10 saniye kadar güçlü bir şekilde havluyu sıkıştırır vaziyette bekleyin. Her hareketi en az 4 tekrar şeklinde yapın. Haftada en az 4 gün bu egzersizleri muhakkak yapın. Düzenli olmadığı taktirde yardımı dokunmaz. Ayrıca dizlerinizi zorlayan aktivitelerden kaçının. Kireçlenmeyle ilgili bir problemim olmadı. Bu konuda bilgim yok. Benim durumum 1 yıl öncesine göre daha iyi. Ağrılarım geçti diyebilirim Allah'a şükürler olsun. Dikkat etmeye devam ediyorum. Tekrar geçmiş olsun.

Sagolun tavsiyeleriniz icin.insallah benimde gecer.yanliz egzersiz yaparken ayagin gosterdigi yone gore hangi kaslarin calismasi gerektigi ayarlaniyormus.diz ustu kaslari icin oturup duz bacak kaldirma hareketinde bacagi kaldirdigimda ayak parmak ucumu kendimemi cekmeliyim yoksa karsiyi mi gostermeli.

Sagolun tavsiyeleriniz icin.insallah benimde gecer.yanliz egzersiz yaparken ayagin gosterdigi yone gore hangi kaslarin calismasi gerektigi ayarlaniyormus.diz ustu kaslari icin oturup duz bacak kaldirma hareketinde bacagi kaldirdigimda ayak parmak ucumu kendimemi cekmeliyim yoksa karsiyi mi gostermeli.

Parmak ucu kendinize doğru çekilmeli. Allah şifa verdi, hastalığım geçti. Doktorunuzun dediklerini yapar ve tevekkül ederseniz siz de iyileşirsiniz inşaallah.

Merhaba arkadaşlar. Ön diz ağrısı ve dizden ses gelmesiyle beliren bu rahatsızlık teşhisi size de koyuldu mu?

geçen kış kaldırıma çıkmak için ayağımı attım müthiş bir ağrı duydum dizimde
sonra merdiven çıkarken de aynı ağrıyı hissettim..
fizik tedavi ve rehabilitasyona gittiğimde tehşis konuldu..
kaslarım zayıfmış..egzersiz verdi. egzersizler bir süre ağrılarını arttıracak dedi
Allah a şükür şuan ağrım yok
egzersizlerimi de artık yapmıyorum ama yapmam gerek sanıırm bu ömürlük bir rahatsızlık

Merhabe ya bnmde kikirdagimda yumusama ikincu evrede cok agrilarim oluyor bnde dedigunuz herseyi uyguluyirum su anda ama agrim gecmiyor stresten heralde ikitane kucuk cocugum var surekli onlarla ugrasmktan hep ayaktayim iki aydr bu sikintim var cok ayakta durmamak mi gerekir bnde sizin gibi takipe gdcm bnde bunun ikinci evreden 1 e hatta sifir dereceye dusecegune cok inanyrm sifa once allahtan

Merhaba şimdi nasılsın
bende de çıktı bu hastalık 2. Evre. İyileşti isen umut olacaksın bana. Cidden psikolojim bozuldu artık

Back