- 29 Şubat 2012
- 61.512
- 62.451
- 898
- Konu Sahibi Huy Meselesi

Ev ısıtma sistemlerinin en verimlisi olan kombiler, çok güçlü ısı verebilen karmaşık tesisatlardan oluşur. Hava sıcaklığının çok düşük olduğu durumlarda bile ortamının ısısını koruyabilen bu sistemlerden zaman zaman yanlış kullanım ve bakım eksikliğinden dolayı verim alınamayabilir.
Bunun altında yatan nedenleri bulmadan önce dairenin kombi sayacı kontrol edilmelidir. Eğer doğalgaz akışında sorun varsa veya haneye doğalgaz ulaşmıyorsa, tesisatın içindeki su ısınmaz ve dolayısıyla kombi ortamı ısıtamaz. Bu duruma şehrin doğalgaz dağıtım şebekesinde meydana gelen bir sorun sebep olabilir veya boru hatlarında iletim sorunu olabilir. Doğalgaz dağıtım şebekesine arıza bildirimi yapılırsa bu konu hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Kombi sayacı çalışmaya devam ettiği halde petekler ısı vermiyorsa kalorifer sisteminde hava olabilir. Bu hava sistemde olmaması gereken ve ısıyı oluşturmayı engelleyen büyük bir sorundur. Çözümü için kombi peteklerinin yan taraflarında bulunan vanalardan biri olan hava vanasını yavaşça gevşetmek gerekir. Bu sayede tesisatın içindeki hava basınçlı bir şekilde dışarı itilmiş olur. Vanayı fazla açma durumunda basınçlı havanın ardından neredeyse kaynama noktasına gelmiş su da dışarıya püskürebilir. Bu çok tehlikeli bir müdahale olacağından kombi sisteminin teknik servisini arayarak yardımcı olmalarını istemek daha güvenlidir.
Sorunun devam etme durumunda kombinin kazan sisteminde meydana gelmiş bir arıza düşünülebilir. Bu durum kombi sisteminde oluşabilecek en büyük sorundur, fakat çok nadir görülür. Böyle bir durumda teknik servise ulaşılmalıdır.
Evin duvarları arasında yalıtım malzemesi ve dış duvar yüzeyine yapılan mantolama olmaması durumunda meydana gelen büyük ısı kayıplarından dolayı kombi ısıtmakta yeterli kalamayabilir. Pencereler çift cam yerine tek camlı ve tahta çerçeveli ise kombi petekleri genellikle pencerelerin hemen altına yerleştirildiğinden yeterince ısı alınamayabilir. Duvar yalıtım malzemesi eksikliği halledilmesi zor bir sorun olsa da pencereleri değiştirmek daha kolay ve daha verimlidir. Eğer yalıtım konusunda eksiklik varsa ısıtma zorluğudan dolayı daha fazla yanan kombinin masrafı zamanla yalıtım masrafına yaklaşmış olabilir.
Peteklerin yakın çevresinde duran koltuk, sandalye, masa gibi eşyalar ısının dağılması engelleyecektir. Bu nedenle peteklerin etrafı mümkün olduğunca boş tutulmalıdır.
nasılkolay