Günümüzde gelişen teknoloji ve tıp sayesinde, kalp ve damar gibi kompleks sistemlerde dahi başarılı operasyonlar yapılabiliyor.
Kalp damar cerrahisinde gelişen tıp ile birlikte başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan yöntemlerden koltuk altı kalp ameliyatı,
avantajlarıyla diğer operasyonlardan ayrılır.
Koltuk Altı Kalp Ameliyatı Nedir?
Koltuk altı kalp ameliyatı; açık kalp ameliyatlarının,koltuk altı bölgeden yaklaşık 6-7 santimetrelik kesi ile gerçekleştirilmesidir. Bu teknikte herhangi bir kemik kesilmez, ameliyat kaburgaların arasından girilerek yapılır.
Açık kalp cerrahisinde standart teknik göğüs ön duvarının (Sternum kemiği: iman tahtası) kesilerek bu ameliyatın yapılmasıdır. Klasik yöntem, oldukça güvenli ve rahat bir çalışma alanı sağlar. Fakat ameliyat sonrası süreçte kemiğin kaynamasının zaman alması ve sabit tutulması hastaları sıkıntıya sokabilir. Hastalar 2 ay süreyle sırtüstü yatar ve normal hayatlarına dönmeleri zaman alır. Oysa koltuk altı tekniğinde herhangi bir kemik kesilmediği için, hastaların ameliyat sonrası dönemleri oldukça rahat geçer ve hastalar normal hayatlarına kısa sürede döner.
Koltuk Altı Kalp Ameliyatları Hangi Hastalara Uygulanır?
Bu ameliyat tekniği, kadın erkek yaşlı genç tüm hastalara uygulanabilir. Bu teknik özellikle kapak cerrahisi ve doğuştan kalp hastalıklarında (ASD gibi kalbin delik olduğu durumlarda) uygulanır. Son günlerde bu teknik kalp tümörü olan hastalarda da başarıyla uygulandı. Mitral kapak cerrahisi, aort kapak cerrahisi, triküspit kapak (sağ kulakçıkla sağ karıncık arasında çalışan kapak) cerrahisi yapılacak tüm hastalara bu teknik rahatlıkla uygulanabilir. En önemlisi de daha önceden normal şekilde kalp ameliyatı geçirmiş hastalarda 2. kez ameliyat gerekli olduğunda, bu teknik öncelikli olarak tercih edilebilir. Özellikle şeker hastalığı olan kilolu hastalarda yara yeri iyileşmesi açısından koltuk altı tekniği çok avantajlıdır. Bu teknik ayrıca kemik erimesi olan yaşlı bayan hastalarda da başarılı sonuçlar vermektedir.
Koltuk Altı Kalp Ameliyatları Nasıl Yapılır?
Bu yöntemde kesi göğüs altından değil de, koltuk altı bölgeden yapılır ve kaburgalar arasından girilerek kalbe ulaşılır. Sağ koltuk altından memenin bitim yerine gelen bölgeye 6-7 santimetrelik bir kesi yapılarak, kaburgaların arasından girilip uygulanır. Herhangi bir kemik kesme işlemi uygulanmaz. Bundan sonra küçük kesiden aynı şekilde ameliyata devam edilir. Bu teknikte klasik yöntemden farklı olmayacak şekilde aynı konforda ameliyat gerçekleştirilir. Hem kapak tamir ameliyatı hem de kapağın değiştirilmesi rahatlıkla yapılabilir. Bazı vakalarda 2 hatta 3 kapağa bile aynı anda müdahale edilebilir.
Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl Olur?
Hastalar ameliyatın ardından yoğun bakıma alınır ve kısa bir süre sonra solunum cihazından ayrılır. Hastalar, ameliyat sonrası ilk gün servisteki odalarına çıkabilir. Bu dönemde hastalar rahatlıkla yürüyebilecek, yardım almadan günlük işlerini yapabilecek seviyeye gelir. Hastaların servisteki takiplerinde, hastaların göğüs kemiği kesilmediği için solunum egzersizleri rahatlıkla yapılabilir ve iyileşme hızlı olur. Ameliyat sonrası ortalama 5. gün hastalar taburcu olup, 1 hafta sonra da kontrole çağrılır.
Koltuk Altı Kalp Ameliyatının Avantajları
– Koltuk altı kalp yara yeri küçüktür ve kozmetiktir. Kimse ameliyat olunduğunu fark edemez.
– Ameliyat yeri koltuk altına denk geldiği için görünmez. Hasta sosyal sıkıntı çekmez.
– Hasta ameliyattan sonra sırt üstü yatmak zorunda değildir, istediği pozisyonda yatabilir.
– Göğüs kemiği kesilmediği için, kemiğin iyileşmesinin sıkıntılı olduğu yaşlı hastalarda çok avantajlıdır.
– Enfeksiyon ihtimali diğer tekniklere göre daha düşüktür.
– Yara yeri çabuk iyileşir.
– Hasta solunum egzersizlerini ve öksürmeyi rahatlıkla yapar, kemiğin açılma riski yoktur.
– Ameliyattan sonra toparlanma çok daha hızlı ve kolay olur.
– Yoğun bakım ve hastanede yatış süreleri çok kısadır, normal hayata dönüş çok çabuk olur.
– Hasta taburcu olduğu gün araba kullanabilir, kollarını istediği gibi kullanabilir ve ağır kaldırabilir.
ALINTIDIR..
Kaynak:yazarkafe