SP Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın, Biz, Saadet Partisiyiz. Biz haksızlık yapmayız, yapılana teşekkür ederiz, yanlışı da söyleriz. Kocaeli'nin imkanları, bütçesi dikkate alındığında, 100 iş yapılacağına, 10 iş yapı
SP Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın, Biz, Saadet Partisiyiz. Biz haksızlık yapmayız, yapılana teşekkür ederiz, yanlışı da söyleriz. Kocaeli'nin imkanları, bütçesi dikkate alındığında, 100 iş yapılacağına, 10 iş yapılmış. Kocaeli'miz, Türkiye'nin en yüksek bütçeli belediyelerden birisi. Daha az bütçeli olan belediyeler daha çok hizmet yaptığını görüyoruz dedi
Saadet kazanınca Kocaeli kazanacak sloganı ile yollara koyulan Saadet Partisi'nin Büyükşehir adayı Birol Aydın, gazeteniz KOCAELİ'ye konuştu. Aydın, SP'li belediyelerin geçmişteki icraatlarını anlattı. Mevcut yönetimlerin zaaflarından bahsetti. Seçmene seslenerek, neden Saadet Partisine oy verilmesi gerektiğini anlattı. Aydın, seçildikleri takdirde hayata geçirecekleri projeler hakkında da ipuçları verdi. Seçim çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen Birol Aydın, Kocaeli'de hiçbir hizmetin ertelenme lüksü olmadığının altını çizdi.
TAKDİR GÖRÜYORUZ
Seçim döneminin en hareketli günlerini yaşıyoruz, siz bu dönemi nasıl geçiriyorsunuz?
Önceden belirlenen nokta ziyaretleri yapıyorum. Bütün ilçelerimizde planlanan program dahilinde gezilerimizi yapıyoruz. Bazen ilçe belediye başkan adaylarımızla müşterek çalışmalarımız oluyor. Daha çok noktasal çalışmalar yapıyoruz. Tabii ki karşılaştığımız vatandaşlarımız, bizim söylediklerimizin doğruluğunu teyit ediyor. Çözüm önerilerimiz de insanlarımızın sıkıntılarını çözecek yönde olduğu için takdir görüyoruz ve destek alıyoruz.
BEŞ YIL ÇOK UZUN BİR SÜRE
Yerel seçimler size ne ifade ediyor?
İnsanlar açısından 5 yıl çok önemlidir. Devletler için olmasa da, insanlar için 5 yılın hatta, bir yılın çok uzun bir süre olduğunu söyleyebiliriz. 5 yıl kaybedilecek bir zaman değildir. Kocaeli'de insanlarımızın her birinin umudunun, beklentilerinin masum olduğuna inanıyoruz. Bunların kazanımı açısından da seçimler, tercihler önemli bir fırsattır. Temenni ediyorum, bu fırsatı, bu imkanları kazananlar, kazandıranlar lehinde gereği gibi kullanırlar.
KOCAELİ'NİN AYRI BİR YERİ VAR
Sizin gözünüzdeki Kocaeli'yi
anlatır mısınız?
Önce bir Kocaeli tanımı yapmakta fayda var. 81 vilayetimiz içinde ayrı bir yere sahibiz. Şüphesiz bütün illerimizin nev-i şahsına münhasır özellikleri ve artıları vardır. Kocaeli'de hizmet yapmak için, yatırım yapmak için, şehri dönüştürmek için mimarisiyle, ulaşımıyla, turizmiyle, tarımıyla sanayisiyle herşeyi şehrin insanı lehine süratle dönüştürmek için her nimet hazır. Bir defa, Türkeyi'nin sanayisi buraya toplanmış. Ulaşım açısından çok avantajlı bir noktadayız. Hava yolu, demir yolu, deniz ve kara yolu açısından. Bu her şehre nasip olacak bir durum değil. Her türlü çalışma için iklim çok müsait. Dağlarımız var turizm açısından önemli. Denizimiz var, hem de dünyada belki başka şehirlere nasip olmayacak bir özellikte. Bir iç denizimiz, Körfezimiz var. Öbür taraftan Kandıra'mız var, yani Şileden başlayıp Kaynarcaya kadar giden 60 kilometrelik bir şeridimiz var. Coğrafyamız çok müsait, hizmet ulaştırma açısından çok müsait bir coğrafya, yoğun bir nüfus, şehrin bir ucundan diğer ucuna 45 dakikaya gidebiliyorsunuz. Bu çok önemli bir avantaj
BÖYLE BÜTÇEYLE BU KADAR AZ İŞ
İlimizin belediye bütçesi ile ilgili
söyleyecekleriniz var mı?
Zirai alt yapı açısından da müsait bir coğrafyadayız. Bunun ötesinde insan unsuru olarak, Kocaeli'de yaşayan insanlarımız sosyal yapı açısından Türkiye'nin çok ilerisinde. Kocaeli'miz, Büyükşehir olarak en büyük bütçelerden birine sahip. Konya, Bursa ve Gaziantep gibi illerin nüfusları Kocaeli'mizden daha fazla, bütçesi ise Kocaeli'den daha az. Hizmet açısından bu saydığımız illerimizde yetersiz, ancak Kocaeli'nin çok daha ilerisinde hizmet görmüş şehirlerimiz. Her açıdan Kocaeli'nin ilerisindeler. Kocaeli'de bunca imkana, bunca potansiyele ve yüklü bir bütçeye rağmen son 10 yıldır arzu edilen, beklenilen, umut edilen büyük yatırımlar yapılabilmiş midir? Buna Kocaeli'de yaşayan hiçbir vatandaşımız evet diyemez.
MEGA PROJELERİ HİÇ OLMADI
Büyükşehir Belediyesi'nin
projelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir kısım hizmetler yapıldı, yollar, kaldırımlar, viyadükler, battı çıktılar yapıldı. Güzel ve önemli hizmetler, ama bunlar Kocaeli'yi dönüştürecek, Kocaeli'de yaşayan insanların hayatını kolaylaştıracak büyük hizmetler, mega projeler değildir. Belki vaat edilen mega projelerden de hiçbirinin gerçekleşmemiş olması söylediğimizi teyit eden bir durumdur. Belki 2004'lerde bir atılım vardı. Bir şeyler oldu, olacaktı ama bir iki yıl içerisinde söndü. Mevcut yönetim ve anlayış, bu potansiyel ve imkanı Kocaeli lehine değerlendiremedi.
10 YILLIK KAYBA, 5 YIL
DAHA EKLENMEMELİ
10 yıllık yerel iktidarı
özetleyebilir misiniz?
Bir defa Kocaeli'nin beklediği değişim ve dönüşüm gerçekleşmedi. Ulaşım açısından daha rahat bir hale gelmedi, daha kötü oldu. Sanayinin önemli ölçüde yükünü taşıyoruz, Türkiye'nin ırgatlığını yapıyoruz biz. Kocaeli ırgat bir şehir. Irgatlıktan gocunmayız biz, neticede ırgatlığı milletimiz, insanlarımız için yapıyoruz. Ancak buna rağmen bu durumun karşılığını hizmet olarak alamıyoruz. İkinci 5 yıl, birinci 5 yıldan daha kötü geçti. Öyle görünüyor ki, bu anlayış, bu zihniyet inşallah devam etmeyecek. Ancak devam etmesi söz konusu olursa ikinci 5 yıldan daha kötü bir 5 yıl olacak. Bu durumdan endişeliyiz. Yaşadığımız şehirle ilgili ciddi endişelerimiz var. 20-30 yıl sonrasını göremiyorlar. Dün yapılmayan maliyeti yüksek büyük projeler bugün önümüze sıkıntı olarak geliyor. Katmerleşiyor sıkıntılar. Dolayısıyla yönetici vizyon sahibi olacak, sığlıktan kurtulacak. Evet, Kocaeli'mizde imar planlamaları yapıldı, çok nitelikli mühendislerimiz, çevre planlamacılarımız ve uzmanlarımız var. Şehrin iyiliği adına bir şeyler yapıldı, ancak her biri kadük kaldı. Ya birkaç yıl sonra istisna tutularak alınan kararlar delindi ya da gerçekleştirilemedi. Nüfus artıyor, her yıl yeni bir şehir çıkıyor artan nüfusun içerisinden. Yine de, Kocaeli'yi geleceğe taşıyacak bir şehir inşa edilemiyor.
ŞEHİRLER HANELERİN BÜYÜK HALİDİR
Şehir veya kent size ne anlam
ifade ediyor?
Şöyle bir şey söyleyeyim, evlerde hanımefendiler ne yaparlar? Mobilyaları yenileyemiyorsa bile yerlerini değiştirirler. Bir değişiklik yaparlar. İnsanlar günlük hayatlarında değişiklik yaparlar, tıraşında, giyiminde kuşamında. Her bir değişiklik o haneye, o eve, o insana huzur verir. Şehirde böyle bir şeydir. İnsanlar sokağa çıktığı zaman sağına soluna bakarken huzur duymalı. Şehirler hanelerin büyük halidir. İnsanlar için değişim gereklilikse şehirler içinde bu böyledir. Kocaeli'miz mevcut sığ ve vizyonsuz hareketlerle mesafe kazanamazlar. Yerel yöneticilerimizin vaat ettiği şeylere gülüyorum. Geçmişte yapılması gerekenleri önümüzdeki yıllar için vaat ediyorlar.
NEDEN BİR HAMBURG OLMAYALIM
Kocaeli, sanayi kenti mi olmalı,
turizm kenti mi?
Kocaeli'miz turizm şehri olma potansiyeline sahip, sanayi zaten var, tarım zaten var. Hem de öyle bir tarım var ki, Kocaeli istese tüm ihtiyacını kendi karşılayabilir. Her tür üretime müsait bir arazisi var. Sanayi kenti de oluruz, liman kenti de. Kocaeli'nin Hamburg'dan ne eksiği var. Orası bir endüstri şehri, liman şehri olmuş. Kocaeli'nin doğal olarak böyle bir liman hüviyeti var. Kocaeli'de planlama vizyon eksikliği var.
Sizce İbrahim Bey, nasıl
bir belediye başkanı?
Hep soruyorlar mevcut anlayışı ve Karaosmanoğlunu, şu cevabı veriyorum, İnsan olarak iyi biri. Kocaeli'nin iyiliğinden başka bir şey düşüneceği kanısında değilim. Ancak İbrahim Bey, belediyecilik açısından Yuvacık Belediyesinde kalmış. O günden bu güne kadarda son on yılda da israf diz boyu. Kayırmacılık diz boyu olmuştur.
BİR GÖZÜ EURO'YA, DİĞERİ DOLAR'A BAKIYOR
Size göre seçmen neden Saadet
Partisi'ne oy vermeli?
Seçmenimiz, insanımız 10 senedir bir şeyleri denedi. Büyük ümitlerle denedi. Kocaeli'de değişim ve gelişim beklendi. Bir emare gösterildi ama sonradan klasik belediyecilik yapıldı. Çöpleri toplamak, park yapmak, yol yapmak, peyzaj yapmak gibi. Bunlarla göz boyandı. Neden SP'ye oy verilmeli sorusuna gelince Bu çamlaşmalar bizim açımızdan çok basit hizmetlerdir. Bunlar vaat bile edilmez. Bunlar günlük ihtiyaçlarımızı görmek gibi bir şey. Tıraş olmak gibi yemek içmek gibi hususlar. Kocaeli'nin değişim ve dönüşüme ihtiyacı vardır. Kocaeli'mizdeki idarecilerimiz bir mental yorgunluğa kapılmışlar. Dün kabul ettiklerini bugün reddediyorlar, dün reddettiklerini de bugün prensip haline getirmişler. Kaynaklar israf ediliyor derken bunun arka tarafında başka kokuşmuşluklar olduğunu belirtmek istiyorum. Bizim yerel yöneticilerimizin bir kısmının bir gözü Euroyu, diğeri Doları görüyor. Hayata, çevreye, insana bakışta bu belirleyici bir durum oluyor. Saadet Partili bir yönetici ise bir gözü ahreti gören, diğeri ise milleti ve hizmeti gören insandır. Doğrudan anlayışla ilgili bir şey bu
YAPAMAYACAĞIMIZ ŞEYİ SÖYLEMEYİZ
Saadet Partisi'nin belediyecilik anlayışından
bahsedelim mi?
Bizde kaynakların israf edilmemesi çok önemlidir. Hizmeti adil bir şekilde yapmak, partizanlık yapmamak ve millete tepeden bakmamak, milletin içinden çıkmış bir fert olma duygusunu, makam ne olursa olsun taşımaktır. Bizim anlayışımıza göre insanların makamları yükseldikçe tevazusu artar. Ancak bizim ilimizde makamları mevkileri yükseldikçe gurur abidesi haline geliyorlar, küçük dağları ben yarattım, benim dediğim olacak, dediğim dedik çaldığım düdük mantığı hareket ediyorlar. Saadet Partisi'nin şimdiki ve geçmişi insanların zihninde ve kalbinde ayrı bir yerdedir. Biz bir şeyleri söyleriz ve yaparız. Yapamayacağımız şeyi söylemeyiz. Zaten 1994 ile 2004'e kadar birçok ilçede iş başındaydık. Eğer bir takım insanlar AK Parti'ye oy verdiyse bu geçmişten dolayıdır. Yani yerel yöneticiler gökten zembille gelmedi. Bunların arka planı milli görüş belediyeciliği algısından kaynaklandı. Bunlar geçmişte yaptı, gelecekte de yaparlar.
BELEDİYECİLİK BİZİM İŞİMİZ
Eskiden belediyenin içine giremezdi, insanlar derdini anlatamazdı. 1994'te biz geldik bunların her birini düzelttik. Sularımız akmaya başladı, 10-15 gün suların akmadığı olurdu. İnsanlar bidonlarla tulumbaların başındaydı. Kırmızı sinyalizasyon bizimle birlikte şehre geldi. Çöplerin düzenli toplanması, kaldırımların yapılması, yolların asfaltlanması, belediyelerde halka eşit hizmet verilmesi bizimle birlikte geldi. Belediyelerin duvarına Rüşvet alan da veren de melundur sloganları asıldı. Öyle bir hale geldik ki şimdi rüşvet alanda verende memnun hale geldi.
TEMEL SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLMEDİ
Kocaeli'de mevcut yönetimin en büyük
icraatı sizce nedir?
Koskoca Kocaeli'nin, Gebze'nin, Darıca'nın Çayırova'nın kanalizasyon atıkları halen Marmara Denizine akıyor. 10 yılda bu temel meseleye çözüm bulunamadı. Nasıl çözülemez insan düşünüyor. Temel hiçbir sorunumuz çözülmedi. Bir sürü parklar bahçeler yapıldı. Spor adına ne yapıldı? Parkların kenarlarına demirleri koymak spor mudur? Amatör kulüplerin durumu ortada, Kocaelispor'un durumu ortada.
İŞ EHLİNE VERİLİR
Siz nasıl bir belediyecilik örneği
sergileyeceksiniz?
Bir defa işi ehline veririz. O şunun adamıdır, şu bunun adamıdır anlayışımız yoktur. Bir işi kim yapabiliyorsa iş ona verilir, partizanlık yapmayız, hizmeti eşit dağıtırız. İşi kolaylaştırırız, zorlaştırmayız. Bürokrasiyi azaltırız. İdareciliği kar maksatlı yapmayız. Kaynakları israf etmeyiz, belediyelerin bütçelerini yüzde 200 artırırız. Büyük bir bütçemiz var, ikiye, üçe, hatta dörde katlarız. Bu katlama suyun fiyatını artırarak değil, yeni kaynaklar yaratarak yapabiliriz. Rüşvetsiz, kayırmasız, talansız belediyecilik anlayışı başlı başına büyük bir projedir. Belediyecilik anlayışımız doğrudan budur.
MARTTA AÇIKLAYACAĞIZ
Projelerinizden söz eder misiniz?
Mart ayının başında projelerimizi, düzenleyeceğimiz bir basın toplantısıyla aktaracağız. Bu toplantıların biri Gebze'de, diğeri ise İzmit'te olacak. Ulaşımdan, ticari hayata, ekonomik ve çevresel hayata dair birçok projemiz bulunuyor. Mimari, deniz ve liman gibi projelerimiz var. Her birini anlatacağız. Ama bizim en büyük projemiz bu mevcut sığ ve vizyonsuz anlayışı Kocaeli yönetiminden uzaklaştırmaktır. Kibir kuleleri oluşturanları buradan uzaklaştırmaktır.
KANDIRA'YA HAVAALANI
Projelerden birini az da olsa çıtlatsanız?
Bizim mega projelerimiz arasında yok, ama şu anda, halen tereddüt ediyoruz söyleyelim mi, söylemeyelim mi diye? Karadeniz tarafında, Kandıra sahil bölgesinde bir kongre merkezi ve havaalanı ihtiyacı vardır. Türkiye'nin ihtiyacıdır. Şu anda Harmanköy tarafından yapılan havalimanının burada olması lazım. Türkiye'nin Karadeniz'den dünyaya açılan kapısı burada olmalı. Körfezle de entegre ederek, dünyanın sayılı turizm, ticaret, sanayi, endüstri kenti haline gelebilir. Orta vadede bu mümkündür. 5 ila 10 yılın periyotta bu gerçekleşebilir.
İŞSİZLİK ÇÖZÜLEBİLİR
Yerel yöneticilerin işi değil biliyorum ama
işsizlikle ilgili bir projeniz olacak mı?
Yerel yönetimler yasasından düne göre bugün daha elverişli imkânlar var. İşsizliği çözmek, yerel yönetimlerin görevi değildir. Ancak mevcut yasalar el verdiği ölçüde, şehrin tabii imkânlarını o şehrin insanları yararına kullanabilecek yol açıcılığı ve zorlamayı yapabilir. Bu işin çözümü belediye imkânlarıyla değil, tabii imkânların mobilize edilmesiyle mümkündür. Kocaeli'de işsizliğin hiç olmaması gerekir. Böylesi bir sanayinin bulunduğu Kocaeli'de ciddi bir işsizlik sorunu var, sanayi ve ticaret odalarıyla birlikte bu durumun üstesinden gelinebilir.
BİZ VAATLERİMİZİN TÜMÜNÜ YAPARIZ
Beş sene sonra burada neleri konuşacağız
Beş sene sonra bugün yeni projeleri konuşuruz ve vaat ettiğimiz her şeyi bitirmiş oluruz. Gelecek projelerle seçmenin önüne çıkarız. Biz İstanbul'u aldık, Konya'yı aldık, Sivas'ı aldık başarılı olduk. Bunlar tesadüf değildir, partimizin anlayışıdır. Çok güçlü bir oto kontrolümüz var. İşe nasıl başladığınız önemlidir. Yozlaşmalar iktidarları kuşatabilir, bir değer zafiyeti yaşanabilir. Makamlar rant ve geçim kaynağı haline gelebilir. Nereden yol geçiririm de, nereyi satabilirim denebilir. Mesela bir MİA projesi yapılıyor ya da bir lojistik merkezi yapılıyor, bunlar Kocaeli'yi geleceğe taşıyabilir mi? Gelecekte faydalı mı, yoksa zararlı mı olur? Bu açıdan bakılmıyor, yandaş nasıl kazanırım, arsa nasıl kapatırım anlayışıyla bakılıyor.
DİĞER PARTİLER BİZDEN MEDET UMUYORLAR
Saadet Partisi, diğer partileri neden
bu kadar çok korkutuyor?
Bize haksızlık ediyorlar. AKPli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz bize şöyle söylüyorlar, 'Ya çok çalışmayın, çok asılmayın yoksa CHP gelir, MHP gelir diyorlar. Böyle bir algı oluşturuyorlar. CHP'li ve MHP'li kardeşlerimiz ise, Siz çok çalışın AKP'ye ancak siz zarar verirsiniz diyorlar. Biz kimseye zarar vermeyiz. CHP kazansın ya da kaybetsin diye, AKP'ye faydamız olsun ya da olmasın diye siyaset yapmayız. Biz insanımıza, milletimize, halkımıza en hayırlı hizmeti yapabilmek için çalışıyoruz. Biz bir defa milletimiz için yola çıktık, geçmişte yaptık, yine yapabiliriz diyoruz. Kimseyi karalamadan hakikatler üzerinden siyaset yapıyoruz ve gönülleri kazanıyoruz. SP kazanınca herkes kazanır, CHP'li de, MHP'li de, AKP'li de kazanır. SP kazanırsa kimse kaybetmez, herkes kazanır. Sadece, Saadet Partisi ile Kocaeli yeniden inşa edilir.
Birol Aydın Kimdir?
1969 yılında Gümüşhanede doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Gebzede yaptı. Yükseköğrenimini Tunus Zeytune Üniversitesinde tamamladı.
Milli Gençlik Vakfı Gebze İlçe Başkanlığı, Anadolu Gençlik Derneği Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı görevlerinde bulundu.
2002-2005 yıllarında Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanlığı yaptı. Halen Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
İyi derecede Arapça bilen Birol Aydın, evli ve 3 çocuk babasıdır.