Koah dünyada dördüncü ölüm nedeni

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.071
602.982
43
300520140945052346876_2.jpg


Kronik Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harflerinden oluşan KOAH, hava yollarını daraltan, solunumu güçleştiren bir hastalık. Genellikle kronik bronşit ve amfizem içeriklerine göre KOAH’da hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşte bile oluşan nefes darlığına kadar değişik belirtiler yaşayabiliyor. Kronik öksürüğün en sık nedenlerinden biri de KOAH’tır. Dünyada 4. ülkemizde ise 3. ölüm nedenini oluşturan KOAH ne yazık ki sinsice ilerliyor ve zamanında tanı konulamadığı için tedavisinde yetersiz kalınıyor. Hastalığın en önemli sebebi sigaradır. Sigaranın bırakılması KOAH gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişimdir. KOAH için kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikayetlerini azaltmak için kullanılır. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur. 3 haftadan fazla süren öksürüğünüz varsa dikkate alın. Altından KOAH çıkabilir.

İnsan neden KOAH olur?

Hastalığın en önemli sebebi sigaradır. Sigara dumanı ile hava yollarına ve hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar. Yıllar geçtikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşların hastalanması ve tıkanması ile bronşit, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanması ile amfizem ortaya çıkar. Akciğerlerde ortaya çıkan bu tıkanıklıklar ve bozulmalar sonucunda kana oksijen geçişi azalır ve vücudun oksijensiz kalması ile pek çok ciddi rahatsızlıklar doğar.

index.jpeg



KOAH sigarayı bırakınca düzelir mi?

KOAH ilerleyici bir hastalıktır. Sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Aksi halde çok hızlı ilerler. Sigaranın bırakılması KOAH gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişimdir. KOAH için kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikayetlerini azaltmak için kullanılır. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur.

Tanı nasıl konulur?

Öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı olan hastalarda yapılan solunum fonksiyon testi ile tanı konulur ve hastalığın şiddeti belirlenir.

KOAH evreleri nelerdir?

KOAH hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere 4 evrede incelenir. Çok ağır evrede kalp yetmezliği meydana gelebilir ve ayaklarda su toplama (ödem) başlar. Kalp yetmezliği gelişen hastalarda hastalığın ileri dönemlerinde nefes darlığı çok şiddetlenir ve hastalar evden dışarı çıkamaz hale gelir. Bu dönemdeki hastalar artık günün yarısından çoğunda oksijen makinesine bağlı kalırlar.

koah.jpg


Tedavisi nasıl yapılır?

Etkili bir tedavi programında dört basamak vardır.

Hastalığın değerlendirilmesi ve izlenmesi

Risk faktörlerinin azaltılması

Farmakolojik ve farmakolojik olmayan yaklaşımlarla stabil KOAH’ın tedavisi

KOAH semptomlarında kısa süreli kötüleşme ile karakterize akut alevlenmelerin tedavisi.

Stabil KOAH tedavisi, şikayetler için bronş açıcı ilaçların kullanımını ve yılda bir kez grip aşısı yapılmasını içerir. Farmakolojik olmayan tedavi yaklaşımları ise, solunumsal rehabilitasyon programları, oksijen tedavisi ve sınırlı sayıdaki vakada uygulanan bronkoskopik valf yerleşimi gibi girişimleri içerir.

Kaynak: doktor sitesi​
 
Ben de annemi sigara kaynaklı koah yüzünden 2 ay içinde kaybettim... Çok tehlikeli ve sinsi bir hastalık ve en büyük sebebi sigara...
 
Babam koah hastası ve daha 60 yaşında.
Bir kere kalp krizi geçirdi,ve yıllardir her telefonum çaldiğinda özellikle akşam içim ürperiyor.Allah korusun Onu kaybetme düşüncesi bile beni ürkütüyor :KK42:
O öksürükleri içimi acıtıyor Allah kimseyi sevdiklerinden ayırmasın.
 
Babam koah hastası ve daha 60 yaşında.
Bir kere kalp krizi geçirdi,ve yıllardir her telefonum çaldiğinda özellikle akşam içim ürperiyor.Allah korusun Onu kaybetme düşüncesi bile beni ürkütüyor :KK42:
O öksürükleri içimi acıtıyor Allah kimseyi sevdiklerinden ayırmasın.
Amin...
Acil şifalar diliyorum..
 
X