Kına Gecesi Kızlar yardımınıza ihtiyacım var, lütfen benimle ilgilenir misiniz?

incitanemtuana

EVLI MUTLU IKI COCUKLU :)
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2007
25.343
26
208
41
İsviçre
kizkardesime dügününden bir gün önce kina gecesi yapicaz malum kiz tarafi yapar ve biz annemle düsündük kinaya cagiricaklarimiza ayri davetiye yapalim hem deyisik hemde hatira olsun diye benim düsüncem ikisinin fotografiyla bisey basmak olucak kendimiz yapicaz davetiyeyi anlicaniz ama annemde güzel biseyler yazalim dedi kinayla ilgili nasil nisan ve dügün davetiyesinede yaziliyosa sizden fikir danismak istiyorum ne yazabiliriz diye lütfen yardimci olun bana buarada bilenler vardir ama bilmeyenler icinde kizkardesimde buraya üye fakat giremiyomus asksinsencansinsen benim biricik kizkardesim kimi seyleri icine sinmedigi icin malesef istedigi gibi olmadigi icin bizde ufak defeklerle unutulmaz olsun istiyoruz elimizden geldigince
sizlere simdiden cok tsk ederim
ve kina davetiyesi icin güzel özel sözler bekliyorumyerimsenibenopuyorumnanaktan

cok guzel dusunmussunuz bıtanem kaydirigubbakcemile5 Allah mesut etsın fıstıgım opuyorumnanaktan valla su ara aklım karısık ama bı netten bakayhım bır neler bulabılırım.. CADIARZU

incim öncelikle kardeşini tebrik ederim........... bir ömür mutlu olurlar inşallah....... :Saruboceq:

Sevdik seviyoruz
Allah'tan mutluluk diliyoruz
Bu mutlu günümüze
Tüm dostlarımızı bekliyoruz zemuszemus

bir de bu var......

Mutluluk gele dursun
Dostlara haber olsun
Kınamız var bugün
Bizi sevenler buyursun zemuszemus

ben biraz daha araştırayım bulursam yine dönerim sana incim...

alkisalkisalkis alkisalkisalkis alkisalkisalkis vereliniortak
harikasın zuzum.güzel düşünmüşsün.gerçi bu aralar pek giremiyorum kk ya ama aklıma bişeyler gelir gelmez bildiririm canımcım.
bu arada kız kardeşine ömür boyu mutluluklar ve sizlere de kolaylıklar diliyorum zuzucuğum.sevgilerimle...
kaydirigubbakcemile5 kaydirigubbakcemile5 opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan

:delphin:kaydirigubbakcemile3Canım ben şimdi mantı yapıyorum konuyla ilgileneceğim
kayıtsız kalır mıyımCADIARZU
naçizane birşeyler yazarız inşallah mujx

Son düzenleme:
Ne yıldızlar istiyoruz gecelerimize
Ne güneşi istiyoruz karanlığımıza
Çok değil sadece siz dostlarımızı
İstiyoruz yanımıza...

......................................

Denizler durulmaz
Dalgalanmadan
Umutlar yeşermez
Sevgi olmadan
Yalnızlıklar yok olmaz
Yuva kurmadan
Mutlu anlar yaşanmaz
Dostlar olmadan.
-------------------------------------------
Soruyordunuz bize
Ne zaman evleneceksiniz diye.
Evleniyoruz işte
Bekleriz sizleri ailece kına gecemize.............

.................................................
Allah'ın emrine uyuyoruz,
Mutlu bir yuva kuruyoruz..
Allah'tan saadet diliyoruz,
Bu mutlu günümüze,
Sizleri de bekliyoruz...

.........................................

inşallah beğenirsin canım.....

Şeniz opuyorumnanaktan Şeniz

balım sole bı nete baktım ama hos seyler yok yaa :olmaz: elıme aldım kagıt kalem cızıkdırıyorum bıtınce hemen yazıyorum fıstık.. opuyorumnanaktan

Bende manilerin anlamlı olacağını düşündüm incim................

Burada dilin tatlı olsun
Çağırın gelsin kızın anasını
Kızı gelin oldu görsün
Allah muradını verdi bugün

Atladım çıktım eşiği
Sofrada kaldı kaşığı
Kız anasına danışır mı?
Haydi kızım kınan kutlu olsun

Kınayı getir ana
Parmağın batır ana
Bu gece misafirim
Yanında yatır ana.

Yemenin turalıdır
Kenarı oyalıdır
Dostlara haber verin
Sevdiğim buralıdır.

Dağlarda kar kalmadı
Yüreğimde fer kalmadı
Daha yazacaktım
Mektupta yer kalmadı.

Köprünün altı ırmak
Su gelir parmak parmak
Herkesin kârı değil
Al duvaklı kız almak

canm benm ne kadar güzel kardeşnn mutluluğu için bu kadar özenerek bişeler yapman alkisalkisalkis

2sinin resmi ve altına üsteki arkadaşn yazdığı manilerden en begendigini yazabilirsn canm...
davetiye hazrlamanz bikere artı zaten :))) süper bi fikir

meleğim suvesabunun yazdığı maniler çok güzelmiş ben maalesef pek yaratıcı değilim bu konularda ama fotoğraf olan davetiye de güzel fikir :lepi:

tskler kizlar suan annemlerdeyim hemen bi göz atiim dedim destek yardim ve fikirleriniz icin cok cok tskler
beni yalniz brakmadiginiz icinde ayrica tskler
iyiki varsiniz hepinizi cok seviyorum
ilgilenicem tek tek sizlerle :)

Bunları biliyor muydunuz?

Kına gecesinde söylenen kına ağıtları, tıpkı ölüm ağıtları gibi belli bir tören unsuru taşıyan ağıtlardır. Yalnızca kadınlar tarafından, geline kına yakılırken ve genellikle sazsız, çalgısız söylenir. Kına gecesinde amaç gelini ağlatmaktır. Eğer ağlamazsa “kocada gönlü var” şeklinde yorumlanır ve ayıplanır. Kına ağıtlarında ağırlıklı tema ayrılık ve gurbettir. Bu ağıtların oluşumunda coğrafi özellikler, ağıtı yakanlar tarafından sıklıkla kullanılır.

Nasıl bir kına gecesi?

Kına gecesi ritüeli günümüzde, özellikle büyük şehirlerde yerini bekarlığa veda partilerine bıraktı. Artık düğünden birkaç gün önce ve farklı eğlence mekanlarında düzenleniyor kına geceleri. Eskiden evlerden dışarı taşan kına eğlenceleri, şu sıralar popüler barlarda, SPA merkezlerinde, otellerde, karaoke barlarda yapılıyor. Kına gecesi düzenlenecek mekan, çoğunlukla gelin adayının arkadaş ve akrabaları tarafından kapatılıyor. Dansözlü, sazlı sözlü eğlence başlıyor. Kimi zaman bu kutlamaya erkek tarafı da katılıyor. Hem ağlarım hem giderim durumu gece boyunca sürüyor. Hem kızlarla çene çalalım hem de düğünden önce biraz güzelleşelim diyenler ise soluğu SPA merkezinde alıyor.

Kına deyip geçmeyin

Orta Asyalı kadınlar kınayı süslenmek ve kendilerini diğer kadınlardan farklı göstermek için kullanır, törenlerde birbirlerini boyarlarmış. Kadınların bol göz yaşı döktükleri ama eğlencenin de bol olduğu bu geceler özellikle Hindistan’da oldukça yaygın. Kına yakılan kadın, kınanın vücudundan yok olmasına kadar hiçbir işte çalıştırılmaz, hatta kutsal sayılırmış. Ayrıca bazı ülkelerde kınanın bol şans getirdiğine de inanırlarmış.

ılginç kına gecesi ritüelleri

Muğla’da kınası yakılan gelin adayı, “bebeğin ana rahmindeki pozisyonunda” odanın ortasına yatırılır. Kucağına aynı pozisyonda bir erkek çocuk, sırtına da bir kız çocuk yerleştirilir. Bir süre sonra çocuklar alınarak kadınlar teker teker odadan çıkar ve gelin sabaha kadar odada tek başına kalır.

Afyon Dinar’daki Türkmen kınasına katılan kadınlar “tarla sattıran” adında ilginç kıyafetler giyerler. Rengarenk pullarla işli etek, ceket, şalvar ve sarı-siyah fosforlu, yün çoraplardan oluşan kıyafeti, rengarenk tüllerle “tavus kuşu”nu çağrıştıran başlık tamamlar. Damat, kına merasimine gelirse ıslatılarak kovulur.

ızmir’de kına töreninden sonra arabalara binilerek deniz kenarına gidilir ve gelin deniz suyuyla ellerini yıkar.

Erkek gözüyle kına geceleri

Biz kızlar kına gecelerine pek meraklıyız ancak erkekler tarafından bizim bu ilgimiz gereksiz karşılanabilir. Erkeklerden duyduğumuz kına gecesi yorumlarını merak ediyorsanız…

* Garip ritüelleri olan gecedir bu. Misal, kayınvalide kına yakmak için gelinin elini tuttuğunda gelin kızımız avucunu açmaz. Kaynananın kınayı yakabilmesi için gelinin eline altın koyması gerekmektedir. Bir de artık son çıkan parçalarla “Yüksek yüksek tepelere” adlı nostaljik eserimizin pabucu dama atılmıştır.
* Evden ayrılacak kızı, haliyle annesini ağlatmaktan başka bir işe yaramayacak olan gereksiz bir törendir.
* Kına gecesi bir grup ergin kadının eğlenmeye mi, üzülmeye mi geldiklerini kendilerinin de bilemedikleri bu garip durum karşısında elde mum gezdirmek, ellerine kına yaktıkları, sürekli oynadıkları bunun yanında ağlamayı da ihmal etmedikleri müsamere çeşididir.
* Gelin ağlatma gecesidir.
* Kadınlar arasında, düğünden bir gün önce gelin için yapılan bir tür bekarlığa veda partisidir.

Kına gecesinin olmazsa olmazları

Şimdi bilinmese de eskilerde kına gecesinin belli başlı aksesuarları vardı ve kına farklı şekillerde yakılırdı…
Kına elbisesi (bindallı)
Gelin kemeri (bindallı üzerine takılan gelin süsü)
Kına takımı (kırmızı pullu gelin başı örtüsü, eldiven ve mendil)
Çarık
Kına
Kına sepeti (misafirlere sunulan keseler)
Kına tepsisi

Kına şekilleri

Sıvama: Elin bileğe kadar hiç boşul bırakmadan,
Yüksük: Yalnızca parmak uçlarına,
Kuşgözü: Avuç içine tekerlek şeklinde,
ıp kınası: Ele ip sarılarak, kına yakılmasıdır.

Ana kizin çok muydu?
Bir kiz sana çok muydu?
Kör olasi emmilerim
Hiç oglunuz yok muydu?

Yaziya bostan ekerler
Hem ekerler hem biçerler
Gelin olacak kizin
Gözüne sürme çekerler.

Kinayi getir ana
Parmagin batir ana
Bu gece misafirim
Yaninda yatir ana.

Elimi yikadigim arklar
Belimi dayadigim dutlar
Iste geldim gidiyorum
Silip süpürdügüm yurtlar.

Atladim geçtim esigi
Sofrada kaldi kasigi
Büyük evin yakisigi
Kiz anasi kinan kutlu olsun.

Merdiven indirdiler
Saltana bindirdiler
Kizim seni kahir eline gönderdiler
Aglar silinir, silinir aglar.

Merdivenin alti kuyu
Kulaçladim alti suyu
Kiz ananin eski huyu

Haydi kizim kinan kutlu olsun
Burada dilin tatli olsun
Çagirin gelin kizin anasini
Kizi gelin oldu görsün

Hani bu kizin anasi
Önünde mumlar yanasi
Çagirin gelsin kizin anasi
Kizi gelin oldu görsün

Allah muradini verdi bugün
Anasini kizsiz koyan
Evlerini issiz koyan
Testisini susuz koyan

Merdivenden indirdiler
Saltanata bindirdiler
Kahir evine gönderdiler

Burada dilin tatli olsun
Çagirin gelsin kizin anasini
Kizi gelin oldu görsün
Allah muradini verdi bugün

Atladim çiktim esigi
Sofrada kaldi kasigi
Kiz anasina danisir mi?

Kizini unuttu mu,
Hem orada, hem burada günün mutlu olsun.

Odalarda yeri kalan
Menciliste yeri kalan
Sofralarda eli kalan

Atladi gitti esigi
Sofrada kaldi kasigi
Kiz ananin asigi

Gelin geldi evimize
Senlik kuruldu köyümüze
Hos geldin alli gelin
Sefa geldin pullu gelin

Kizim kinan kutlu olsun
Benda dilin tatli olsun
Çagirin gelsin kizin anasini
Kizi gelin oldu görsün.

Baban çarsiya vardi mi
Alini yesilini aldi mi
Suda kizima dedi mi
Haydi kizim kutlu olsun

Gördü gözlerimiz
Sevdi kalplerimiz
Hayatın baharında
Birleşti ellerimiz
kınamız var bizim
hepiniz bekleriz..

Biz kenardan gidiyoruz yol sizin olsun
Biz pınardan içiyoruz, göl sizin olsun
Biz evleniyoruz haberiniz olsun
Bizi seven dostlar kınamıza buyursun

cnm benım herşeyım sade gectıgı ıcın bu konlarda sıfırım:) anca bunları buldum ıns faydam dokunur
cok guzel dusunmussun ya buuyk jest oluca kardeşinee kıskandım ya ablam olurmusunopuyorumnanaktan

Back