Güney Koreli sanatçı JeongMee Yoon‘un 2005’te başlayan ve halen sürmekte olan The Pink & Blue Project (Pembe ve Mavi Projesi) isimli çalışması oldukça ilgi çekici. Kültürler, coğrafyalar değişiklik gösterse de “Erkek çocuk mavi giyer, kız çocuğa pembe bebek almak gerekir.” algısının değişmediğini gözler önüne seriyor bu çalışma. 5 yaşındaki kızının alışveriş esnasında sürekli pembe oyuncaklara ve kıyafetlere yöneldiğini izleyen sanatçı daha sonra farketmiş ki aslında etrafına hatta neredeyse Dünya geneline böyle bir durum hakim. Bu esnada 11 yaşındaki oğlu da mavi rengini çok sevmemesine rağmen mavi ve tonlarındaki kıyafetlere yöneliyormuş.
Bu yönelimin çocuğun hangi kültürden geldiği farketmeksizin şekillendiğini gören Yoon, dünyaca ünlü Barbie, Hello Kitty gibi markaların çocuklara yönelik reklamlarına bağlıyor bu durumu. Reklamı izleyen kızların feminen görünebilmek amacıyla pembeyi tercih ediyor olabileceğinin altını çiziyor.
kaynak: nolm.us
Kucukken pembeyi o kadar severdim ki odam pembeydi, ranzamiz pembe beyazdi, esyalarim ,tisortlerim hep pembeydi. Belki de pembe guzelligi ve estetigi cagristiyor
Babam "artik pembe bir sey gormek istemiyorum"diyordu yakin zamana dek
Simdi ise maviyi daha cok seviyorum..Mavi ,denizi guzellikleri umutlaei cagristiriyor cunku
Cogu insanin maviyi sevmesindeki psikolojik sebep budur belki de