Merhaba,
Öncelikle inatla geçmeyen çenedeki sivilce konusu... Bende de vardı. Üniversite boyunca hiç geçmedi çene bölgesi. Doktora gittiğini söylemişsin. Oral yolla mı tedavi edildi de işe yaramadı yoksa krem, jel vb harici kullanılan ürünler mi denendi? Ben Roaccutanne kullandım 7 ay. Tedavim biteli 4 yıl oluyor ve ayda yılda bir hormonal sivilce çıkıyor artık. Onun dışında temizlendi yüzüm. (Roaccutane, eğer kullanıp da sonuç alamadığın ilaç bu değilse, ayrı bir tartışma konusu tabi. Onunla ilgili başlıklar var. seveni de var lanet edeni de)
Roaccutane'la bağlantılı olarak ilk önerimi yapıyorum: Roaccutane kullanırken Neutrogena temizleme jeli (
Liquid Neutrogena® | Neutrogena®) ve SPF 15 yağsız nemlendirici kullanmıştım. Cilt zaten yağ üretmediği için sadece düzenli nemlendirmek yeterli oluyordu. İlaç kullanmadan bu iki ürün etkili olur mu, bilmiyorum.
Tedavim bittikten sonra da paranoya yapıp "Aman tekrar sivilce çıkmasın" diye Clinique Acne Solutions serisini kullandım 3 yıl. temizlik açısından çok memnum kaldım.
Amaaa...
Dediğin gibi bende de bir süre sonra ciddi kurumalar, kurumaya bağlı kırışık görüntü oluştu. Bir gün aynaya bakarken göz ve yanak üstünde derin çizgiler fark edince dedim ben bu işte bir yanlışlık yapıyorum. Sivilce serileri içeriğinde alkol olduğu için tenimizi içten kurutuyor. o nedenle ne kadar nemlendirsen de kar etmiyor.
Bu nedenle "ama sivilcem var, yağlı bölgeler var" demeden, olabildiğince hafif bir yüz yıkama jeli ile başlamanı öneririm. (Şu an Korres milk proteins kullanıyorum. Çok memnunum. Piyasa fiyatı nedir, bilmiyorum Türkiye'de. fakat çok az miktar kullanıyorsun. o nedenle pahalı sayılmayabilir. Bir de, çok iyi makyaj temizliyor. ayrıca makyaj temizleme sütü vb satın almana gerek kalmıyor - ki göz makyajını dahi çıkarıyor)
Jelden sonra pekçok marka tonik önerir. Ama toniklerdeki alkol de cildi kurutuyor. Gül suyu, maden suyu gibi geleneksel ürünler kullanmakta fayda var.
Gerçekten sivilcelerle başının belada olduğu bölge için Clinique Acne Solutions treatment gel veya daha pahalı ama sanırım daha etkili bir seçenek olarak Dr Murad ürünlerini (
Murad Acne Treatment Products | Acne Treatments & Medications from Murad) uygulayabilirsin.
ve en son nemlendirici aşaması: Ben yeni öğrendim; ama iki farklı amaç için üretilmiş kremi araya 5-10 dakika koyarak uygularsak daha efektif sonuçlar alabilirmişiz. Mesela, yüzünün tamamında karma ciltler için üretilmiş yağsız bir krem kullanıp, ekstra nemlendirme için su bazlı kuru cilt için yapılmış nemlendirici ile tamamlayabilirsin. Ekstra nem için Clinique Moisture Surge deneme boyları var bende. Memnun kaldım. etkisini hemen görüyorsun. yanaklarımın üstüne, kaz ayaklarına doğru sürüyorum (ki çok abartmamak kaydıyla göz çevresine uygulanabilecek kadar hafif bir krem zaten).
Umarım kafalar daha çok karışmamaıştır.