güzelim insan tabiki uyku sersemiyken hareketlerini kontrol edemez..ancak sana şunu önerebilirim,gün içinde ufaktan kestirmelerin olsun yanii sadece gece uyuyup,sabah uyanıp,tekrardan geceye kadar uyumamak için direnme bence..çalışıyorsan,akşam eve geldiğinde hemen on-onbeş dk.kestir bu gece uykunun biraz daha hafiflemesini sağlar..yanii halk arasında bir tabir vardır deli uykusu diye çok ağır ve zor pozisyonlarda uyumak,dağınık yatmak falan gibi..bunu engellemenin en güzel yolu budur..öğlen fırsat bulabiliyorsan bir-iki saat uyu derim..mümkün olduğu kadar dinlen ve gündüz de uyuma saatlerin olsun derim..bak göreceksin gece uykuların daha kontrollü olacak..şayet bunu yapamıyorsan,çalışıp,gündüz uyumaya fırsat bulamıyorsan,ve gece uykudan gözünü açamayacak dereceye geliyorsan,o zaman iş biraz sana düşüyor..dikkatli olmalısın..bak şunu da önerebilirim..yatmadan önce hafif şeyler atıştırırsan eğer ki biz hamileler azar azar ve sık aralıklarla yeriz,bu da gece uykunu bir nebze olsun hafifletir..bir tavsiyem daha var sırt üstü yatma..devamlı ya sağına,ya da soluna yat..hatta mümkün olduğu kadar sol tarafına yat ki,bebeğine daha iyi oksijen gitsin..ben ilk doğumumu erken yaptım..düşük tehlikem yoktu ancak bebeğim 35 haftalık doğdu..bu 35 hafta boyunca hep sol tarafıma yatmaya özen gösterdim ve bebeğim doğduğunda 2 kilo,750 gr dı..ciğerleri de gelişmişti 7.5 aylık doğmasına rağmen rahat rahat nefes alabiliyordu..küvezde bile kalmadı..bu işte anne karnında iyi oksijen almasından kaynaklanıyor..sol tarafına yat dememin bir diğer sebebi de mide çıkışı sol tarafımızda olduğundan ötürü bebek daha iyi beslenir daha kolay beslenir..besinler daha rahat geçer bebeğe...bu bilgileri doğum kursunda öğrenmiştim tavsiye ederim..bebeğini sağsalim kucağına alman dileğiyle e darısı da bana artık:)) inşallah ben de sağsalim kucağıma alırım:))