Araştırdığım üzere bulduğum bilgiler:
Kimyasal Peeling
Kimyasal peeeling yani kimyasal soyucular en sık leke, iz ve kırışıklık tedavisi gibi kozmetik nedenler için uygulanır. Ayrıca yüzdeki sivilce izlerini hafifletmek ve sivilceyi tedavi etmek, kanser öncüsü lezyonları gidermek amacı ile kullanılmaktadır.
Sivilce, rozase ve leke tedavisinde yardımcı bir tedavi yöntemidir. Kimyasal peeling deriye kimyasal solüsyon sürülerek, derinin üst tabakasını soyup deriyi iyileştirme ve düzeltme amacı ile kullanılmaktadır.
Kimyasal peeling, işlemin derinlik seviyesine göre; yüzeysel, orta ve derin olmak üzere sınıflandırılır. Bu sınıflandırma peeling yöntemini derinin hangi tabakasına kadar soyulma yaptığına göre yapılmaktadır. Günümüzde, yüzeysel ve orta derinlikteki uygulamalar daha sık yapılmaktadır. Derin peeling uygulamalarının yerine lazer ile soyma ve dermabrasyon yöntemi daha çok tercih edilmektedir.
Yüzeyel peelingler haftalık aralıklarla uygulanabilirken, orta derecedeki peelingler 3-6 ay aralıkla uygulanabilir.
Bütün kimyasal peeling uygulamalarının seyrek görülen belli riskleri vardır.
Kimyasal peeling mutlaka uzman bir hekim tarafından uygulanmalıdır.
Yüzeysel Peeling
Yüzeysel peelingte en çok kullanılan maddeler alfa –hidroksi asitler (AHA), beta- hidroksi asit (BHA), jessner solüsyonu ve düşük konsantrasyolu
triklorasetik asit (TCA)’tir. Tüm bu ürünler ciltte soyulmayı arttırıcı etki gösterir. Böylece hücre yenilenmesi hızlanmış olur. Derinin üst tabakası soyularak, derinin pürüzsüzleşmesi sağlanır.
Yüzeysel Peeling Uygulama Nedenleri:
•Düzensiz , kuru cildin düzenlenmesi
•Ince kırışıklıkların giderilmesi
•Sivilce tedavisi
•Leke problemlerinde
Peeling öncesi ve seans aralıklarında A vitamini türevi retinoik asitli krem veya düşük konsantrasyonlarda AHA ‘lı krem veya yıkama jelleri kullanılmalıdır. Bu ürünler peelinglerin etkinliğini arttırır. Leke tedavisi görenlerde bu ürünlerin yanı sıra leke giderici kremler mesela Hidrokinon eklenir.
Kimyasal peeling muayenehane ortamında uygulanabilir. Ameliyathane şartları gerektirmez.
Yüzeysel peeling uygulamaları esnasında sadece hafif bir batma duygusu yaratmaktadır. Anestezi gerektirmez.
Yüzeysel peelingten sonra geçici kızarıklık, kabuklanma ve soyulma olabilir. Bu tür şikayetler peeling cilt tipine göre ayarlanarak giderilebilir.
Yüzeysel peeling ile geçici kızarıklık, kabuklanma ve kuruluk günlük yaşam ve çalışma hayatını engellemez. Düzenli uygulanan peeling tedavisinden sonra cilt daha canlı ve parlak hale gelir. Mutlaka tedavi sonrası ve seans aralıklarında günlük cilt bakımında güneşten koruyucu krem kullanılmalıdır.
•Tedavi alanları serin tutulur ( örneğin yatıştırıcı su spreyleri)
•Kabuklar koparılmamalıdır. Iz kalabilir.
•Yüzeyel peeling sonrası hafif nemlendiriciler, derin peeling sonrası yoğun nemlendiriler kullanılır.
•En az 6 ay güneşten korunulmalıdır.
•Tavsiye edilirse geceleri retinoik asit, AHA veya hidrokinon kullanılabilir.
Yüzeyel peeling sonrası daha sağlıklı ve canlı bir cilt görünümü oluşur. Tedavi devam ettikçe cildin yapısı daha sağlıklı bir hale gelir.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peeling kimler için uygun değildir?
Gebeler
Uygulama bölgesinde aktif enfeksiyonu olanlar
Peeling tedavisi nasıl yapılır?
İşlem öncesinde cilt temizlenir aşırı yağdan arındırılır. Daha sonra "Alfa Hidroksi Asitler (AHA)" uygulanır. Bir süre bekletildikten sonra kimyasal ciltten uzaklaştırılır. Seans aralarında kullanılacak kremlerle tedaviye devam edilir. Uygulama ortalama olarak 10 Dakika sürer.
AHA peeling 1-3 haftalık aralarla 6-8 seans yapılır. İşlem sırasında ve sonrasında geçici olarak hafif yanma hissedilebilir, ancak kişi normal aktivitesine devam edebilir.
Peeling tedavisinde ne tür problemler görülebilir?
Tedaviden sonra kısa süreli hafif kızarıklık, pullanma ve soyulma olabilir. Tedavi sonrası enfeksiyon, skar (nebbe dokusu) oluşma riski ise AHA peelingde yok denecek kadar azdır.
Peeling sonrası nelere dikkat etmek gereklidir?
Peeling uygulamasını takiben güneşten korunma çok önemlidir. AHA peeling sonrası kişiler normal aktivitelerine devam ederler. Uygulamayı takiben birkaç Saat makyaj yapılmaması, bazı özel kremler dışında ürün kullanılmaması ve güneşten korunulması önemlidir.
Kimyasal peeling nasıl uygulanır?
Kimyasal peeling doktor tarafından ihtiyaca göre belirlenerek uygulanır. Konsantrasyon arttıkça daha derin bir soyma işlemi yapar. Bu nedenle cildin durumuna göre doktor asit komsantrasyonu ve ciltte kalma süresini belirler. Derin soyma işlemlerinde ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ve lokal anestezik kremlerden faydalanılabilir. Bazı peelinglerden sonra yüzeye bandajda uygulanmaktadır.
Kimyasal peeling yan etkileri
Kimyasal peeling sonrası ciltte bir hassasiyet oluşmaktadır. Özellikle kimyasal peeling sonrası cildi güneşten korumak şarttır. Bazen ciltte yaralar oluşabilir. Bu yaralar derin olabilir. Bu duruma antibiyotik başlamak gerekebilir.
Kimyasal peeling zararları
Bazı derin peeling uygulamalarından sonra ciltte kalıcı lekeler oluşabilmektedir. Özellikle doğum komntrol hapı kullananlarda, gebelerde ve ailesel olarak ciltte pigment bozukluğu olanlarda kimyasal peeling uygulanmamalıdır. Nadirde olsa kalıcı skar denilen cilt izleri de oluşabilir.
Kimyasal peeling sonrası iyileşme
Kimyasal peeling sonrası iyileşme tipik güneş yanığının iyileşmesi gibidir. İlk önce kızarıklık oluşur. Daha sonraki günlerde pullanma gözlenir. Pullanma sonrası soyulma ve cildin yeniden iyileşmesi başlar. Pullanıp soyulma 4–7 gün sürebilir.
Bazen ilk günlerde uygulanan alanda ödem oluşabilir. Kabuklanma olup soyulmalar gözlenebilir.
Kimyasal peeling Sonuçları
Kimyasal peeling sonuçları bir seansta alınmaz. Tekrar eden seanslar yapılmalıdır. Seans ihtiyacı cilde göre doktor tarafından belirlenmektedir. Cilt sorununa göre birçok peeling uygulama yöntemi vardır. Orta derce peelingler genelde 15 günde bir kez uygulanmaktadır. Daha derin peeling uygulamaları ise 6–12 hafta arayla yapılmaktadır. Genelde orta derece peeling uygulamaları 2 seneye kadar kalıcılık sağlar. Daha derin peeling uygulamalarının sonuçları kalıcı olabilir.
-------------------------------------------------------------------------------
Yani kısaca adı üzerinde KİMYASAL. Herkesin cilt reaksiyonu cilde göre farklılık gösterecektir.
Benden herkese tavsiye, bir kişiye iyi gelen herkese iyi gelecek diye birşey yok aynı zamanda hekime danışmadan, kişinin düşüncesine göre bu şekilde bir cilt tedavisine başvurması, ileride geri dönülemez sorunlar yaratabilir.
Yine de siz bilirsiniz 