Kızlar garip ama denemeli miyiz???

action

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Ağustos 2008
244
3
Dün 1 yaşlarında bir torunu olan komşu teyze doğum yapıp eve gelince banyo yapmadan kuru soğanı kesip göğüs uçlarına iyice sür 5-10 dk.beklet yıka dedi ( 1 defaya mahsus )emzirme dönemi boyunca hiç yara olmuyormuş gelini de onayladı. Bilmiyorum ben pek inanmam böyle şeylere ama doğum yapan anneleri okuyunca bu konuda çok acı çektiklerini yazmışlar paylaşmak istedim sizlerle doğumdan önce.)) Sevgiler... :uhm:
 
ilkdefa böyle bişi duyuyorum ama eski insanlarıda hafife almamak lazım paylaştığın için teşekkürler.
 
Denemek zarar vermez ama bana pek inandirici gelmedi,
Cildi hassas olan ne yazikki emzirme doneminde gogus ucu yara va catlaklariyla ugrasiyor.Bazi doktorlar yanlis emzirmeden yanlis tutustan diyor,ama bazi doktorlarda emzirmenin teknigi olmaz son derece dogal bir olaydir yaralarin onunla alakasi yok diyor.
Onemli olan o bolgeyi temiz,kuru tutmak ve surekli hava almasini saglamak.
Benim oglum 2 yil emdi,benim 2 yil boyunca donem donem gogus uclarim yara oldu..
 
pekiii bu soğanı surunce yıkasak bıle kolay kolay gecmez kokusu ordan.
ilk hastanede emzırıcez sonra evde bu tekniği yapıp bebeği emzırmeye kalkınca o kokudan ve tattan bebeğimiz bır kez tıksınıp redderse memeyi ozman halımız harap..
ben pek ıyı bır yontem olduğunu düşünmüyorum acıkcası..
yıne de bılemıyorum tabi..
 
Ben de duymuştum bunu yara olmasını önlüyormuş. Aynı şekilde limon da. Burada önemli olan göğüs uçlarının hassasiyetini azaltmak. Daha az duyarlı hale getirmek.
 
Bir de şöyle bir yazı okumuştum:
(1) "Bu bebekcik yalnızca tek bir yolla beslenebilir. Canınızın bile onun yanında kıymeti olmadığını düşünürken o da ne? emzirme sırasındaki acı işkenceden beter. Bitmek bilmez ağrılı emzirme dönemlerinde 9 aydır kararlılıkla anne sütü vermek fikrinde olmanıza rağmen bu işi her an bırakabilecek gibi hissedebilirsiniz. Meraklanmayın dışarı belli etmese de herkes bir dönem bunu hisseder ve sütünün hiç bir zaman bebeği doyurabilecek kadar artmayacağı fikrine kapılmayan kadın yok gibidir.

Yazık ki emzirme sırasına meme ucunda çatlak, yara ya da hassasiyetin hiç oluşmaması veya hiç gelişmemesini sağlayacak bir ilaç ya da krem mevcut değildir. Varolan ürünlerin temel amacı travmaya uğramış meme ucu dokusunun nemlenmesini onarımının hızlanmasını ve ağrısının azalmasını sağlamaktır.

Altın kurallar:

Doğum sonrasında anne sütü olmayan kadın yoktur.
Gebelik süreci meme bezlerini büyütürür ve olgunlaştırır. Süt salgısı ise bebeğin meme ucunu emerek uyarması sonrasında başlar. Hiç bir annenin doğumsonrasında hemen sütü gelmez. Olgunlaşmış meme bebeğin emmesi sonrasında sütü kanalları dolduracak şekilde emzirdikçe artan miktarda süt salgılar.
Süt salgılanması gebelik süresi tamamlanmamış yani premature doğum bile olsa bebek emzirilirse başlayacaktır.

Hiç bir meme ucu yarası çatlağı ya da hassasiyeti doğru emzirme tekniği kullanılıyorsa 3 haftadan uzun sürmez.

Bebeğin başarması gereken emme eylemi onun sahip olduğu tek yeteneğidir. Bebeğin de yeni geldiği bu farklı ortama uyum sağlamaya çalıştığını unutmamak gerekir. Ağır premature bebekler dışında (bu bebekler yoğun bakımda izlendiği için anne yanına verilmez) tüm bebekler ufak bir yardımla tüm bebekler emme işlevini gerçekleştirebilirler.

Öncelikle sakin olun. Bebek ne kadar güçlü ve bağırarak ağlarsa ağlasın panik yapmayın. Bebekler acıkmalarını bu yolla bildirirler iletişim için başka bir yöntemleri yoktur. Ağlaması çok olağan ve doğal bir ifade şeklidir. Bebeğiniz sizi çok iyi tanır. Onunla iyi iletişim kurmak için özellikle doğumu izleyen ilk dört ila altı hafta her ağlama sonrasında onu emzirin ve asla ağlayan bebeği (aile büyüklerinin popüler yöntemi olan) pışpışlamayın ve sallamayın. Anlatılan yöntemlerle bebek sersemleyerek geçici süre susup uyuklayabilir. Ama bu onun kafasını karıştırır. Ağladığında kucağa mı alacaklar yoksa yemek mi verecekler? Her ağlama için (önceki emzirmenin üzerinden 5 dk bile geçmemiş olsa da ) onu emzirin bebek her ağlama karşılığında emebileceğini sandığınızdan çok daha iyi algılar. Bu sayede bebeğinizin açlık dışında ağlamayacağını göreceksiniz ve bu işleri inanamayacağınız kadar kolaylaştıracak. Ağlama eşittir emzirme. Bebek ağladığında eyvah panikleri yaparsanız bu aynı zamanda süt yapan kanallarının kasılmasına ve az süt akımına yolaçarak meme angorjmanı (tam boşalamama) dediğimiz meme apsesine yol açan durumun gelişmesini sağlayacaktır. Bebeğin emme süreleri ancak 2. Aydan sonra sabitleşip kısalır ve düzene girer.

Bu son bahsettiğim konuda çok dikkatli olmalısınız. Emzirmeye mama takviyesi ekleme vakaların hemen hepsinde bu aşamada sizin ve ailenizin bebek doymuyor mu kaygısıyla gelişiyor. Bebek ağlamadan hemen az önce memede olabilir. Siz yine sakince bebeğinizi alın ve emzirin. Peki bebek neden bu kadar sık emmek istiyor? İşte duyacaklarınız:
-Senin sütün az bak bebek doymuyor.
-Sütün beslemiyor.
-Hiç uyumadan emmek istedi
-Memen boş, çocuk boş memeyi çekip yoruluyor.
-Biraz mama verelim bak nasıl uyuyacak
-Memen biraz dinlensin mama verelim
-Ben dört çocuk büyüttüm bana güven sütün etmiyor
-Susamıştır biraz su verelim
-Biraz pekmez (veya helva) ye sütün artsın

Bunların hiç birine kulak asmayın. Elbette sizi seven ve iyiliğinizi isteyen yakınlarınız yardım etmek arzusundalar. Ancak doğruluğu bilimsel yolla kanıtlanmış gerçekler asla bireysel tecrübelerin yerini almamalıdır. Herkese sözde ‘aaaa tabi evet ‘ deyin önerilerini ise uygulamayın yalnızca gerçekten doğru olanı yapın. Bu aileyle olan iletişiminizi bozmamanızı sağlar. Süt salgılamak için dinlenmeniz gerekir ve bebek dışındaki işler için yardımcı olmalarına ihtiyacınız olacaktır. Bu yüzden onları kırmayın.
Bebek sık emmek ister çünkü henüz güçsüz olan bebeğiniz meme emme sürecinin (yani memenin bebeğin ağzında olduğu sürecin) çok az kısmında aktif vakumlama yapar. Depo enerjisi yoktur. Durarak uzun aralar vererek hatta memede uyuyakalarak emecektir. Uyandığında ’YEMEK YİYORDUM TABAĞIMDAKİ BİTMEDEN SERVİSİMİ MASADAN KALDIRMIŞLAR’ cümlesi tam olarak bebeğinizin duygularını ifade eder. Elbette ağlayacaktır. Bu zor ve yorucu ama kısa dönemde özellikle de meme uçları açık yaraya tuz basar gibi acırken dayanabilirseniz bebeğinize en az bir yıl anne sütü verebilirsiniz.

Sağlıklı normal yenidoğan bebek ilk haftalarda bir memeyi yarım saat diğer memeyi yarım saat emdikten sonra bir saat bile geçmeden yeniden ağlayarak aç olduğunu ifade edebilir.

DOĞUMDAN HEMEN SONRA POMPA İLE SÜT SAĞMAYA ÇALIŞMAYIN!

Doğumdan hemen sonraki haftada normal süt salgısı olmaz, onun yerine kolostrum denen salgı vardır. Bu sıvı renk olarak normal sütden daha koyu da olabilir. Yapısal içeriği ile besleyici ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir. Kolostrumun geldiği dönemde emzirme yerine pompa ile sağma işe yaramaz. Kolostrum sekresyonu pompa ile sağılamaz. Elle ya da pompa ile yeterli miktarda süt sağılabilmesi doğumdan sonraki 4-6. Haftalardan sonra mümkün olacaktır. Ayrıca bu dönem henüz emzirmeye adapte olamamış meme ucu derisi pompa ile daha çok travmatize olur.

Insan vücudunda deri travma ile karşılaşınca daha kalın ve dirençli bir doku oluşturur (ayakkabı vurması sonucu nasır gibi) Yıllarca düzenli tahrişe maruz kalmayan meme ucu derisi bebeğin emmesine adaptasyon geliştirerek daha dirençli bir yapı olacaktır. Unutmayın bu olmasa ve ağrılı emzirme sürse idi hiçkimse bebeğini 1-2 yıl emziremezdi. Gebeliğin son ayında her gün iki üç kez oksijenli suya batırılmış pamuk ile meme başını silmek az da olsa bu dokuyu kalınlaştırır.

Çalışmak ya da değişik nedenlerle bebekle birarada bulunamayacağinız durumlar dışında sağarak biberonla süt vermeyin. Hem emme ile meme başı uyarısı süt salgısının sürekliliğini sağlar hem de bozulmamış ve çok iyi saklanmış olsa da sütün tadı kötü yönde değişir.

Dört hafta geçmiş ve hala meme ucu yaraları mevcut ise bunun iki nedeni vardır Birincisi yanlış emzirme yöntemi uyguluyorsunuzdur. Memenin kahverengi uç kısmının tamamı ya da tamama yakını bebeğin ağız boşluğunda olmalıdır. İkinci sebep: meme ucu yarası ağırlaştı diye sağılan sütü biberonla vermek meme ucu biraz düzelince yeniden emzirmek. Bu yöntem sadece filmi başa sarar. Yani tüm meme ucu adaptasyonu için tüm yaşadıklarınızı sil baştan yaşamanızı sağlar. Aynı zamanda süt salgısını da (bebek meme ucunu emerek uyarmadığı için) azaltır.

Bebekler için emmek yorucu bir işlevdir. 5 ml süt emmek için en az 3 kez vakumlaması gerekir. Oysa ki biberon akışı en küçük delikli emzikle bile bunun en az üç katı hızda sıvı almasına izin verir. Bebek o kadar akıllıdır ki memeden emme işini tam kavrayamadan biberonla tanışırsa yorulmadan emmeyi seçecek ve memeyi rededecektir. Daha önce biberonla tanışmış bir yenidoğan aç olduğu halde memeyi kabul etmeyebilir. Hatta ağlama süresi sabrınızı zorlayacak kadar uzayabilir. Bu aşamada pes etmek mama ile devam edeceğinizi garanti eder. Bu nedenle daha gebeyken BİBERON SATIN ALMAYIN. ASLA ÖNCE EMZİRİP MAMA İLE TAMAMLAMAYIN. Mama alan bebek sadece anne sütü aldığından fazla uyuyacaktır bu onun daha çok doyduğu ya da iyi beslendiği anlamına gelmez. Bunun nedeni mama sindiriminin daha zor olmasından dolayı uzun sürmesi ve emme sürecinde yorulmaması yani hiç enerji harcamamasıdır. Mama takviyesi birinci ayın sonunda tartı alımı yetersiz ise çocuk doktoru tarafından önerilmedikçe yapılmamalıdır. İlk hafta sonunda tüm bebekler yaklaşık % 10 tartı kaybeder. Bu tüm bebeklerde olur. Paniklenmeyin. Sağlıklı ve yeterli anne sütü alan bebekler doğumdan iki hafta sonra doğum tartısının üzerine çıkar.
Her konuda olduğu gibi insan faktörünü de unutmayın. Çocuk doktorunu meme ucu çok acıyor ya da bebek emmiyor diye bir günde beş kez ararsanız elbette bi de mama deneyelim diyecektir. Unutmayın tek arayan siz değilsiniz. Bebeğe su da dahil anne sütünden başka hiç birşey vermeyin. Su mide de doluluk hissi oluşturarak besleyici olamayan bir madde olarak doygunluk yapar ve beslenme bozukluğu oluşur. Emzik ucuna bal reçel vb sürmek şekerli su vermek ise bebeğin metabolizmasında ve sindiriminde toleranssızlığa ve hastalığa yol açar.

Bir diğer önemli ayrıntı meme ucu pedleridir. Bu ergonomik ürünleri düzenli süt salgısı başladıktan ve meme ucu yaraları iyileştikden sonra süt salgısı kıyafetleri ıstlatıp kirletmesin diye kullanmalısınız. Doğumdan hemen sonra kullanımda meme başlarını sürdüğünüz kremi de emerek kurutur ve iyileşmesini geciktirir. Kremin meme başında kalmasını sağlamanın en iyi yolu bir süre açıkda bırakmak daha sonra da strech film gibi memenin kremle devamlı nemlenmesini sağlayan örtücü kullanmaktır. Bebek sık aralarla emeceği için cildin havasız kalması söz konusu olmaz. Sık aralarla emzirme nedeniyle krem olarak emzirme öncesi silinme gerektirmeyen ürünleri tercih edin.

Emzirme süreci boyunca diş doktoru da dahil tüm hastane başvurusu ve tedavilerde emzirdiğinizi ilaçlar düzenlenirken bildirin. İlaçların süte geçişi ya da bebeğe etkileri göze alınarak tedaviniz düzenlenecektir.

Emzirmeye engel olabilecek durum yok gibidir. Meme apsesi ya da iltihabı da dahil emzirme devam edebilir. Kesin engel olan sayılı bir kaç durum:
-annenin tedavi gerektiren aktif verem hastası olması
-annenin kanser tedavisi alıyor olması
-annenin ağır psikolojik ilaçlar almak zorunda olması
-bebekde yarık damak"
 
(2) "
Anne sütünün bebeğe yararları:

Mükemmel ve hiç bir mama tarafından TAKLİT EDİLEMEMİŞ besin içeriğine sahiptir.

Tam olarak bebeğin ihtiyacına göre üretilir. Erken doğum yapan, doğum tartısı az olan , salgın hastalık alanında yaşayan kadınların her birinin süt bileşimi farklıdır.

Ayrıca bir emzirme seansının başlangıcı ve sonundaki bileşimi de farklıdır. Emzirmenin ilk dakikalarında miktarca fazla yüksek protein bileşimi varken sona doğru yağ içeriği daha fazla olan ve doyma hissi veren süt bileşimine geçilir.

Bebek EN SICAK YAZ GÜNLERİNDE BİLE tüm su ihtiyacını anne sitinden alır. Kesinlikle ayrıca su verilmemelidir.

Bebeği ishal akciğer hastalıkları vebulaşıcı hastalıklardan korur. Bu bağlamda adeta bebeğin aşısı sayılabilir.

Çok kolay sindirilir ve bebek organizması tarafından verimli bir şekilde kullanılabilir.

ZEKAYI arttırır.

Obesiteyi önler.

Yenidoğan sarılığının kolayca düzelmesini sağlar.

Sosyal uyum, öğrenme yeteneği gibi psikolojik süreçlerin gelişiminde pozitif etkileri gösterilmiştir.

Anne sütünün anneye yararları:

Emziren kadınların doğum sonu kanama miktar ve süreleri emzirmeyenlerden daha azdr.

Emzirme bebek ile aranızdaki bağı pozitif yönde geliştirir.
Doğum sonu depresyonunun daha kolay atlatılmasına yardımcı olabilir.

Mali yük getirmez. Oysa ki paha biçilmezdir.

Hazırlama ısıtma gibi aç olduğu için ağlayan bebeğin sabrını zorlayan süreçler gerektirmez.

Doğru emzirme için:

Doğru pozisyon alın. Önce siz rahat ve dik olarak oturun sonra bebeği kucağınıza alın. Rahat oturmazsanız meme ucu acılarına bir de kas tutulmaları eklenecektir. Bebeğe doğru kaykılmayın. Başlangıçda size daha rahat gelse de yatarak emzirmeyi tercih etmeyin. Çünkü süt bebeğin nefes borusuna kaçabilir, bebeğin östaki borusunun fonksiyonunu bozarak otite yol açabilir ayrıca gece yatarak emzirme sırasında meme kitlesi uykunuz nedeniyle farketmeden bebeğin ağız ve burnunu kapatarak hava almasına engel olabilir.

Emzirme sırasın bebeğin her iki omuz ve vücudu size dönük olmalı ve burnu meme başı ile anı hizada olmalıdır.
Etkin emzirme için bebek memeyi iyi kavramalıdır. Bu da bebeğin yalnız meme ucunu değil kahverengi kısmın tamamını ağzına almasıyla başarılır. Emzirme sırasında yanaklarının içe doğru göçmesi ve şapırtı sesi bunu başaramadığınızı gösterir.
Bebeği yavaşça memeye doğru yaklaştırırken ağzının en açık olduğu sırada (bunu sağlamak için meme ucunu alt ve üst dudaklara değdirmek işe yarar) meme ucunu damağına doğru uzatacak şekilde ağız boşluğuna doğru ilerletin. Erken dönemde emzirme öncesinde yıkadığınız ellerinizi kullanabilirsiniz. Meme başını baş ve işaret parmakları ile tutmak işe yarayacaktır. İki haftanın sonunda bebek kavrama işini yardım almadan başarabilir hale gelir.

Dr. Sibel Açıkalın"
 
soğanıbana da çok tavsiye ettiler kızlar çok iyi geliyomuş
 
kızlar bu acıları son noktasına kadar yaşadım hatta bir göğsümün ucu koptu bu yüzden ne varsa yapın çünkü çatlak oluşunca hiçbirşey işe yaramıyor
 
Kızlar verdiğiniz cevaplar için hepinize teşekkür ederim ben denemeye karar verdim hele de dimple2 nin cevabından sonra bi zararı olmaz sanırım ama belki yararı olur ne dersiniz?
 
slm kızlar ben ağustos annesiyim sezeryan ile doğum yaptım doğumdan sonra hastanede bir anne göğsüne soğan sürerken kayınvalidem görmüş ve soğanın yarısını almış bana da sürdü ama onlar çatlak için dememişler göğüslerin üzerindeki siyahlıkları gidermek için sürüyorlarmış..
neyse annem de bana sürdü 2 aydır emziriyorum ve göğüslerim hiç çatlamadı bununla ilgisi varmı bilmiyorum ama çatlamadı benim hiç
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…