Bebek Beslenmesi kızlar 5 aylık bebeginize neler veriyorsunuz?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

darunn31

Üye
Kayıtlı Üye
23 Nisan 2013
56
0
6
Adana
kızlar 5 aylık bebeginize neler veriyorsunuz? öneri ve tariflerinizi mutlaka bekliyorum bide kaç aylıkken örümceye koymayı önerirsiniz kızım 5 aylık koymayı düşünüyorum sizceee???
 
MERHABA bnm oglum bugun tam 5 aylık oldu bnde havuc ve elma suyu verıorum gecelerı emzırıorum cunku genellkle gunduzlerı emmek ıstemıo aptamıl devam sutu verıorum ıcıne 1 kactane bebe bıskuvısı atıyorum bıde sutlu pırınc unu verıorm gunde 1 kere bu haftada yogurt verıcem gec bıle kaldım sen neler verıosn
 
benimkide anne sütü emmiyor aptamil veriyorum her meyveden yarım kilo alıyorum günlük 1 meyve suyu sıkıyorum tabi hergün farklı bi meyvenin suyunu dedigin gibi bendew arının sütlü pirinçinden yapıyorum yogurda coktan basladım arada danino veriyorum 1 tane özellikle siyah tatlı erik bulabilirsen suyunu ver cok kan yapıyomus ben veriyorum bu aralar mamanın içine 3 tane cici bebe atıp oyle yediriyorum bazen ayran yapıp içiriyorum sabahta biz kahvaltı yaparken süzme peynir koyuyorum agzına yemeklerin suyununada kücük ekmek batırıp verebilirsin milipanın meyve püreleri var ondanda yedirebilrsn canım
 

ekmekmı verıosn bogazında kalmıyormu canm bıde mülüpanın meyve pureleırı bu cam kavanozlardakı demı onlar zaralı deglmı
 
yok ya kalmıo mesela cayın içine ekmegi ayıyorum içinede süzme peynir karıstırıp veriyorum kücük kücük taneli şeyler vermezsen ileride taneli seyleri yiyemez tatlım benm bi tanıdıgımın cocugu öyleydi yavas yavas ver derim çignemeyi ögrensin ... ben yadiriyorum bi zararı yok sadece 48 saat içinde tüketmen gerekiyor güzel yani arının süttü pirinc mamasıda güzel bak
 
MerHabalar, Benim de 3 aylik bir oğlum var. Şimdiden araştırayım istedim,ama kafama takılan bazı şeyler var. Dikkatinizi çektiği bilmiyorum ama Kamu Spotu adi altında çıkan bir reklamda günde 6. Aydan itibaren bebeginize 2 çay bardağı katı gıdadan fazlasını vermeyin diyor. Yani tüm çorba,yoğurt,meyve suyu,muhallebi,devam sütü toplamım 2 çay bardağnı geçmemeli, tecrübeli arkadaslar bu konuda yardımcı olurlarsa sevinirim, çünkü kafam çok karıştı. :44:
 

anne sütününe ek olark günde 2 cay bardagını gecmeyecek eger anne sütü yoksa devam sütü harici 2 cay bardagını gecmeyecek tatlım sevgilerimle....
 
anne sütününe ek olark günde 2 cay bardagını gecmeyecek eger anne sütü yoksa devam sütü harici 2 cay bardagını gecmeyecek tatlım sevgilerimle....

Ok teşekkür ederim, tam olarak sorumun cevabını aldım,çünkü ben anne sütünün yanında bir öğün de mama veriyordum, o yüzden kafam karışmıştı, teşekkürler. :)
 
Merhabalar benimde kızım bu ayın 9 da 4 aylık olacak benimde sütüm yetmiyo aptamil veriyorum bende 4 ayda sonra hafif hafif bişiler vermek istiyorum ama çokmu erken
 
Merhabalar benimde kızım bu ayın 9 da 4 aylık olacak benimde sütüm yetmiyo aptamil veriyorum bende 4 ayda sonra hafif hafif bişiler vermek istiyorum ama çokmu erken

tatlım mama yiyosa yavas yavas meyve suyu ver birkac cay kasıgıyla yogurda basla git gide arttır ben oyle basladm bnm kızım simdi 5 aylık:)
 

devam sütü ek gıda olarak sayılmaz yalnız.süt yerine veya yetmediğinde destek amaçlı verilir.onun dışındakiler doğru ek gıdadır.
 
Yalnızca anne sütü alan bebek için ek gıdaya başlama yaşı 6 aya kadar beklenebilir.
Eğer anne sütü ve devam sütü beraber veriliyorsa veya tamamen devam sütü veriliyorsa 4. ay bitimine doğru(doktorunuzun ek gıdaya artık geçebilirsiniz demesi önemlidir çünkü her bebek birbirinden farklıdır) ek gıdaya başlanabilir.Benim en mantıklı bulduğum ve uyguladığım,-bebeğimin dedesi olan :)- çocuk doktorumuzun da tavsiyesi ek gıdaya mamasından mayaladığımız yoğurtla başlamak oldu.Önce bir kaç çay kaşığı ile başladık ve 1.5 hafta kadar bir sürede bir öğüne çıkardık.
Yoğurdu tamamen bir öğün olarak yemeye başladıktan sonra patates,havuç,kabak ve bir tatlı kaşığı kadar pirinç haşlayıp bir hafta sadece bunun suyundan yine aynı şekilde 1-2 çay kaşığı ile başlayıp yavaş yavaş arttırarak,bir hafta sonra sulu bir püre şeklinde ve buna iyice alıştıktan sonra çatalla iyice ezerek vermeye başladım.
arada taze fasulye,semizotu gibi ilaveler yaptım.her seferinde yalnızca yeni tek bir çeşit eklemek önemli.Bu sayede alerji olursa neye olduğunu hemen anlıyoruz.
Sebzeyi de severek yediğine emin olunca artık meyveye geçebiliriz.Elma hem hazmı kolay hem de pek alerji yapmayan bir meyve olduğu için genelde ilk meyve olarak tercih ediliyor.Ben elmayı pişirip çatalla ezdim içine de bir miktar tarçın ekledim.Bebiş bayıla bayıla yiyor.Tarçın da ilk baharat olarak öneriliyor.Şeftali denememiz alerji oluşuyla hüsrana uğradıysa da muz ve anjelik erik yine çok sevdiği meyveler.
Avokado yabancıların bebeklere çok verdiği ve faydalı bir meyve.Ben henüz vermedim ama markette ilk gördüğümde alıp onu da vereceğim.
Bal, yumurta akı, inek sütü, çikolata, kakao, çilek, domates, kivi, fıstık ezmesi gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar,patlıcan, deniz ürünleri, şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk&#8230, konserve ve dondurulmuş gıdalar, katkılı, tuzlu, salçalı, baharatlı hazır gıdalar, kuruyemiş, patlamış mısır, pastil, sakız gibi boğulmaya neden olabilecek taneli ya da yapışkan besinler 1 yaşına kadar kesinlikle verilmemesi gereken gıdalar.Muhallebi pişirecekseniz lütfen şekersiz yapın.Bebeğin şekeri mümkün olduğu kadar geç tanıması inanın onun için faydalı olur zararlı olmaz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.Bebeğinizi güzel günlerde büyütün :)
 
Dr. Alev Kutlu'nun programı ve önerileri doğrultusunda gidiyoruz. Sadece biz meyve faslını biraz uzattık. Pazardan aldığımız armut'a saldıran oğluma armutu tattırdığımda çok sevdi ve ilk armutla başladım. Elmaya sıra geldiğinde ise yemedi. Sonra fark ettim ki armutu kıvamının yoğun olmasından dolayı sevmiş. Elmayı rendeleyip verdiğimde yedi ve topu topu üç gün kullandığım katı meyve sıkacağını kullanmayı bıraktım. Onun dışında programa günü gününe uyduk. İlk zamanlar 120 ml yoğurt yemedi mesela. Ama zamanla yağurt ve çorbasını bitirmeye başladı.


Ek gıdaya başlama serüvenimiz için program şöyle:

1.gün sabahla öğle arası bir elmanın dörtte birinin suyu kaşıkla içirilecek.
2.gün yarım elma suyu
3.gün tam elma suyu
4. gün tam elmaya küçük bir havucun dörtte biri ilave edilecek.
5. gün havuç yarıma çıkartılacak.
6. gün havuç tam olacak.
7. gün sabah verilen meyve sularına ek olarak ikindi zamanı 1-2 tatlı kaşığı yoğurt verilecek.

Yoğurt Tarifi: Bir su bardağı inek ya da keçi sütünü ısıt (parmağını içine soktuğunda yakmayacak ama içinde gezdirdiğinde yanacak kadar). 1 Çay kaşığı yoğurdu ekle ve karıştır. 3-4 saat beklet.

8. gün sabah meyve suyu, ikindi yoğurt yarım çay bardağına çıkarılacak. (60 ml)
9. gün sabah meyve suyu, ikindi bir çay bardağı yoğurt verilecek. (120 ml)
10-11 gün sabah meyve suyu, ikindi bir çay bardağı yoğurt, öğlen çorba verilecek.

Çorba Tarifi: Bir küçük patates, bir küçük havuç, iki tatlı kaşığı (silme kaşık) pirinç, 350 ml su ekle, pişir. Piştikten sonra iki tatlı kaşığı zeytinyağı koy. blenderdan geçir. yarısını içir. geri kalanı (cam kavanozda) ertesi gün benmari usulü ısıtılıp tekrar verilir.

12. gün bir elma cam rendede rendelenerek verilecek. ikindi yoğurt, öğlen çorba verilecek.
13. gün elma püresine bir iki dilim armut suyu ilave edilecek. ikindi yoğurt, öğlen çorba verilecek.
14-15. gün sabah meyve, ikindi yoğurt, öğlen çorba (yaz günü bir küçük kabak, kış günü bir kibrit kutusu kadar bal kabağı ilave edilir).
16. gün sabah yazsa yarım şeftali püresi, kışsa dörtte bir muz püresine yarım elma ya da armut suyu eklenerek verilir. Diğer öğünler aynı.
17. gün önceki gün verilen şeftali ise tama, muzsa yarıma çıkarılır. Diğer öğünler aynı.
18-19. gün çorbaya dört beş sap maydanoz ilave edilir. Piştikten sonra maydanozlar çıkarılıp atıldıktan sonra blenderdan geçirilir. ( Yeşil yapraklı gıdalar oksalat yüklü olduğu için 7,5 aya kadar sadece suları kullanılırmış ). Diğer öğünler aynı.
20-21. gün çorbaya 3-4 sap ıspanak aynı şekilde ilave edilir. Diğer öğünler aynı.

Bebeklere 9 aya kadar günde en fazla iki porsiyon meyve verilirmiş. Ek gıda öğünleri anne sütünden 2-2,5 saat sonra verilmeliymiş. Anne sütü ise ek gıdadan sonra herhangi bir saat verilebilirmiş.

Bu 21 günlük bittiğindeki yemek düzenimiz ise şu şekilde olacak:

Sabah 06.00-07.00 gibi emzir.
2-2,5 saat bekle meyve suyu ver
İstediğinde emzir
2-2,5 saat bekle çorba ver
İstediğinde emzir
2-2,5 saat bekle yoğurt ver
İstediğinde emzir
Akşam emzir uyut
Gece 22:30 da emzir
Gece bir daha emzirme

YASAKLAR


7,5 aya kadar yumurta sarısı, domates,mercimek
8 aya kadar brokoli, lahana, kuru fasulye, nohut, bezelye, mandalina
9 aya kadar tuz,şeker,balık,yumurta akı, portakal suyu, enginar, bamya, kereviz
1 yaşa kadar bal,süt,kivi,salça,baharat,çikolata,çilek,patlıcan
2 yaşına kadar kuruyemiş yasakmış.

Ek Gıda Kuralları

1- Ek gıdayla birlikte gayta rengi, kokusu, kıvamı değişir. kabız olan çocuklara gün kurusu (koyu renkli kayısı) kullanılır. (4-5 adet gün kurusu bir su bardağı su ile kısık ateşte kaynatılır, rondodan geçirilir, 6 aya kadar günde 1-2 çay kaşığı, 6 aydan sonra 1-2 tatlı kaşığı kadar meyve ya da yoğurduna karıştırılarak verilir.

2- Ek demir damlası 5 aydan sonra kilo başına bir damla olacak şekilde başlanır. gaytayı siyaha boyar. Demir damlası herhangi bir gıdaya karıştırılmadan, su ile, herhangi bir öğünden yarım saat önce verilir.

3- Çiğneme fonksiyonu 18 ayda gerçekleşir. 7-8 aya kadar bebeklerin öğünlerinin hazırlanmasında blender, süzgeç gibi araçların kullanılması gerekebilir.

4- 9 ay bitene kadar bebeklerin tad alma duyuları tam olgunlaşmadığından "tadını alsın" amacıyla verilen gıdalardan uzak durulmalı. (örnek: tuz, şeker...vb) Ayrıca mesela bebek bir sebzeyi yemiyor olabilir, bunun sebebi tadını beğenmediği için değildir. Bu yüzden bir daha o sebzeyi sevmedi diyip vermemezlik yapma. Mesela pastırmayla şekerin tatlarını belki ayırt edebilir (yani farkli tadlarda olduğunu farkedebilir) ama bir kabakla havucun tadını ayırt edemez.

5- Ek gıdalar anne sütünden en az 2-2,5 saat sonra verilir. Aksi takdirde aylarca anne sütü almış bir bebeğin ek gıdalara tepki göstermesi normaldir.

6- Ek gıdaların hazırlandığı sebze ve meyveler organik tarım ürünleri olması tercih edilmelidir.

7- Her yeni ek gıdayla birlikte bebeğin cildi kontrol edilmelidir. Döküntü, kızarık kuruluklar, pullanmalar alerjiye işarettir.

8- Gülümseyerek yedirin. (Yalvaran gözlerle ve kaygı ile bakmadan)

9- Dik Oturtun.

10- Meyve sularını dahi kaşıkla yedirin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…