Kızım disleksi olduğunu öğrendim.

ozlem28

Nirvana
Kayıtlı Üye
6 Aralık 2007
983
81
643
İstanbul
Mrb kizlar kızım 3 .sınıfa yeni başladı ben 1. Sınıfta şüphelendim ama daha erken dedi öğretmenimiz. 2. Sınıfın 2. Yarısında ogretmrnimizde artık test yapılmasını önerdi ve sonuç disleksi. Ama Dr dediki hafif boyutta. Kızım öğrendiği şeyleri unutuyor. Harfleri esberletene kadar çok uğraştım sürekli unutuyordu. 2. Sınıfta işlemler eklendi onlarida zor ogreniyor ama hemen yine unutuyor. Ben çalıştırıyorum mesela algılamıyor ogrenmiyor. Farklı sorular soruyor. Zekası iyi ama ben bu çocuğa nasıl çalıştırıcam. Soruları ben yaparak anlatarak çözüyorum ama kendisi yine yapamıyor. Özel eğitime baslicak ama daha rapor çıkmadı. Ekstra evde daha çok çalıştıralım diyorim ama çocuk anlamiyor anlattigimi özellikle matematik. Problem hiç amlamiyor bende ne yapacağımı sasjrdim. Busefer oda çalışmak bende çalıştırmak istemiyorum isteksizlik oluşuyor. Ümitsizliğe kapılıyorum busefer. Biyerde çocuk almıyorsa bende devam etmek istemiyorum

Daha henüz raporumuz çıkmadı. Rehberliği danisicam. Burda da soruyorumki disleksi veliler nasıl yol izlemis. Özel eğitim baslicak zaten ama ramde var başka özel kurumalrdada varmış devlet karsiliyomus 8 seans. Özel disleksi eğitimi veren bir hocamı tutmak lazım başka özel ek kurslarami gitmesi lazım. Bu işin ben anlatarak cozumlenmeyecegi belkide yinede eş gecemiyorum uzerinden geçiyorum derslerin sonunda biraz anladığı yaptığı oluyor ama algısı baya zayıf özellikle matematikte. Fikir edinmek için yazdım en doğrusu nasıl olur

Ben de çıkamadım işin içinden, özel derse başlatacağım galiba.
Çok masraflı ama olmuyor evde.
Sizin rapor çıkacakmış ücretsiz olacak sanırım.
Orda eve düzeyine göre ödev de verir sizi yönlendirirler.

Sizin raporunuz yokmu? Öğretmenlerde ne kada rbilincli pek sanmıyorum çok bilinçli gibi gelmiyolar bana. Okuldaki öğretmenler kendi düzeyine göre ayrı nasıl olcak herkese verilen ödev veriliyor herkese yapılan test yapılıyor busefer çocuk yapamıyor kendini geri cekiyor

Herkes çalışkan olmak zorunda değil ki algıları açıksa kendini ifadesi iyise belki sorun yoktur diycem ama siz daha iyi bilirsiniz tabiki bende matematiği asla anlamazdım, suan hesabı mı bile hesap makinesi ile yapiyorum oyle soylim :)

Devlette çalışan özel eğitimcilerin pek çoğu maalesef ücretli öğretmenlik yapan insanlar. Faydadan çok zararları olabiliyor. İyi bir özel eğitim öğretmeni bulup gerekirse onun okuluna yazdırabilirsiniz. Bir de hangi ildesiniz bilmiyorum ama bazı eğitim fakültelerinde özel eğitim öğretmenliği bölümü var. Oradaki asistan ve öğretim üyelerinden anne olarak ne yapabilirim diye destek alabilirsiniz.

Geçmiş olsun.
Özel egitim alkrken oradan ekstra ders isteyin ücreti karşılığında.

Okul başlayana kadar hep çok zeki bunda hiç zorlanmam diyodum cokta istekliydi. Sonra isteği kırıldı şimdi soğudu derslerde de. Matematik basit problemler mesela ne kadar anlatsamda hiç anlamiyor. Bazı disleksiler zamanla diğer yasitlarini yakaliyolarmis umarım öyle olur. Test yapıyor öğretmeni iki soru doğru yapmışım diye hem üzülüyor hem arkadaşları dalga geçiyor falan

İstanbul anadolu yakasindayim. Tskr ederim

Sanki beni anlamışsınız, aynı bende öyleydim ismimi yazıp veriyordum , o kadar ki kafam almıyordu, ama diğer dersler de süper değildim ama anlıyordum, tarihim iyidi mesela , İngilizceyi de hiç anlamazdım:) yani üzülmeyin belki potansiyeli budur , ben gayet konuşkan girişken sevilen biriyim

Disleksi, diskalkuli gibi öğrenme güçlüklerinde ekstra ders aldırdığında veliler olayın çözüleceğine inanıyorlar ama maalesef durum böyle olmaz.
Motorda bir problem var diyelim siz en iyi benzini aldınız, daha çok gaza bastınız diye araba daha hızlı gider mi? Gitmez. Var olan sorunu daha da derinleştirirsiniz.
Bir psikolojik danışman olarak söylüyorum hem rehabilitasyonda hem de kişisel gelişim merkezinde çalıştım öncelikle bilişsel gelişime ağırlık verin. Ne demek istiyorum? Dikkat, algı, bellek, anlamlandırma, yaratıcı düşünce gibi bilişsel becerileri kuvvetlendirmeye çalışın ki bunu bir uzman yapabilir. Özel eğitim hakkınızdan da yararlanın tabiki raporu çıkınca ücretsiz olacak.
Bir kişisel gelişim merkezi arayın. Disleksiye yönelik özel eğitim programları ve testler var. Onları araştırmanızı öneririm.

Rapor yok, şu an başvurmayı düşünmüyorum.

Okulda henüz bi problem yaşamadık, sınav olmadıkları için başarısızlık gibi bir duygusu olmadı ama ödev çok zorluyor bizi tabii.
Ödevlerde yapamaz dediğim yerleri ben kolaylaştırıyorum, kısa kısa yazmasına izin veriyorum, uzun okuma metni olursa biraz sen oku, biraz ben okuyayım diyorum.
Yine de çoğu zaman çok geriliyoruz.

Bu dershane gibi kurumlarda ilk okul çocukları için öğretmenle bire bir ders işliyorlar. Onlarla bi görüşürseniz illaki fayda sağlayacaktır

Merhaba kızım anaokuluna gidiyor . Dediğiniz sorunları şimdiden yasiyoruz malesef . Tek başına sayı yazma sekilleri yapma resim çizme gibi becerileri çok kötü maalesef. Bende aynı şekilde şekilleri öğretiyorum ilk bir kaç dakika evet aklında sonradan unutuyor. Simdi böyle ise 1. Sinifa nasıl geçecek nasıl yapacak gerçekten çok kötü durumdayım psikolojik olrak . Bu durumda ne yapacağımı bilmiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim. Ve maddi durumum da çok kötü Adana da yaşıyorum devlet hastanelerinde bildiğiniz ilgili bir doktor varsa daha önceden giden çok sevinirim

Merhaba ben supheliniyorum . Ama nasıl bir yol izleyeceğimi ve ne yapacağımı bilmiyorum hangi bölüme götürmem gerekir ilk olarak

Mrb kızın durumu nasıl? umarım iyidir. Benimde oğlum anasınıfina gidiyor şüphelenmeye başladım. Ama neler yapacağımız Hk bilgimiz yok. Araştırıyoruz.

Merhaba ben supheliniyorum . Ama nasıl bir yol izleyeceğimi ve ne yapacağımı bilmiyorum hangi bölüme götürmem gerekir ilk olarak
Her ilde rehberlik ve araştırma merkezleri var (RAM) orada ücretsiz testler ve gözlem yapılıyor. Prosedür gereği okulun sizi Rama yönlendirmesi gerekiyor sanırım. (devletteki işleyişe çok hakim degilim.) Okul psikolojik danışmanı ile görüşüp sizi Ram a yönlendirmesini ve bu konu hakkında bilgi vermesini isteyebilirsiniz

Merhaba konuyu hortlatıyorum. O kadar bunalmış durumdayım ki. Oğlum 2. Sınıfa gidiyor. Geçen yıl hareketli olduğu için yaramaz damgası yedi. Yapmadığı her iş üstüne kaldı. Neyse ki öğretmenimiz değişti. Neden yapmadığı şeyler diyorum çünkü bir çok okuldaki başka öğretmenler konuşurken de duydum çocuklar arasında konuşurken de duydum ve psikologumuz ile yeni öğretmenimiz de asla öyle sorunları olmadığını yalnızca bölünmüş dikkati olduğunu ve ara ara konuşup başka işle ilgilendiğini ama kimseyi rahatsız etmediğini söyledi. Bölünmüş dillati ile başka iş yaparken beni dinleyebiliyor hatta bir kaç kez ne anlattığımı sorduğumda hiç şaşırmadan tekrarlıyor. Keşke tam dinlese inanın iki katı olur deneme notları tam not geliyor dedi. Biz zaten yaz tatilinde psikolog ile yol alma kararı almıştık ve okul ile başladık. Moxo testimiz hiperaktivite 4. ,dikkat ek. 4. , dürtüsellik 2. Sv çıktı. İlaçsız bir şekilde bunu baya aştık ve artık gerekirse ara seanslar yapıcaktık. E tabi hem geçen yılın travmasını attık hem de baya bununla baş etmeyi öğrendik. Geçen yıl harfleri ters yazma sesleri karıştırma problemimiz vardı. Baya aştık onlarıda. E o zaman sorun ne diyeceksiniz. Sorun şu 2. Sınıf ama hala defter kullanamıyor. Ortadan yazıyor, yazısı kötü ama başında durup sürekli uyarırsam düzeliyor. Bazı harfleri ısrarla baya kötü yazıyor. İmla kurallarının nasıl olduğunu biliyor ama uygulayamıyor. Harfler orantısız büyük küçük harf ve boşluk araları hak getire. Bunu geçiyorum çünkü en azından okuyabilir yazısını anlıyor ve düzelme var yavaşta olsa ancak matematik tam bir kabus oldu. Bir buçuk haftadır çarpım tablosunda 2 leri öğrenemedik. Aslında öğreniyorda 5 dk içinde unutuyor. 2 li işlemleri yapıyor sonra unutuyor. Komşudan almayı yanlış yapıyor. 4 ten 7 çıkarıp 3 buluyor. Halbuki psikologumuz üstğn potansiyelli dedi. Bilseme de aday gösterildi çünkü yaratıcılık müthiş etraftan eşya toplayıp birşeyler yapıp üretiyor resmi çok iyi ve algısı gayet açık. Artık diskalkuli den şüphelenmeden edemiyorum. Bu kadar çabaya nasıl akılda kalmaz ki çabasını görüyorum. Bu akşam 3 saat oynayarak şarkıyla filan 2 ler ve 3 lere çalıştık. Yatarken tekrar edelim dedik sonuç hüsran. Afallamış durumdayım. Ama duyduğum kadarıyla rapor oluyormuş rapor sicile işliyormuş. Böyle birşey var ise bu sorun olmaz mı ? Raporsuz bir şekilde uzmanlarından yardım alamaz mıyım? Perişan oldum çünkü zaten dehbsi var ve çok zorlanıyor çok çabalıyor. Bir de bu durumda olma ihtimali beni fazlasıyla üzdü. Sizler ne durumdasınız.

Son düzenleme: