sevgili silda öncelikle bebeğin hayırlı ve uğurlu olsun senin hissettiklerini ilk bebeğimde çok yoğun hissetmiştim şimdi ikincisinde rahatım. Sana nacizane bir kaç tavsiyem olacak, sütüm yetiyor yetmiyor kaygısı hep oluyor kaç çocuk olursa olsun bence annenin istekliliği devamına yön veriyor. Tabiki süt işi arz talep gibi bebek isteyecekki sen vereceksin o yüzden tabiki bebeğin isteğide önemli. Bebekler genelde bir rahatsızlığı yada anne ile bir inatlaşması yoksa istekli oluyorlar o yüzden daha çok anneye düşüyor süt artırma işi. Süt artıracak yöntemleri forumda ve bir çok sitede okumuşsundur ama sen kendin deneme yanılmayşa kendine neyin daha fazla süt yaptığını bulabilirsin çünki bence kişiden kişiye değişiyor. Bebeğime süt veremezsem ne olur kaygısını kafandan at elbette süt vermek tüm annelerin istediği çok önemli bir şey ama dünyanında sonu değil bebek ona ihtiyaç duyduğu şeylerin doğru zamanda ona verilmesiyle mutlu olacaktır bu mama yada ek gıda da olabilir bu gerçeği de kabul etmek gerekiyor. biberon alırsa bırakır falan diye hiç korkma anne sütü alsın da nasıl alırsa alsın bence seni de emer merak etme, tabi sende bebeğin meme ile muhabbetini kesme benim ilk çocuğum her ikisinide aldı çokta rahatmışım şimdi ikinci bebeğim biberon almıyor işe de başlayacağım buzluğa koyduğumuz sütleri nasıl vereceğimi düşünüyorum. bence o biberona alışma ve memeyi almama olayı ilk haftalar için geçerli, çünki bebek ilk onu görüyor. ilk ay sonuna doğru gerektiğinde biberon verirsen sonraki dönemlerde rahat edersin. sen evde yokken, hastayken, ek gıdaya başladığında sağdığın sütleri yada mama, meyve suyu gibi sıvı gıdayı biberonla verebilirsin. bebek emmezse süt azalabilir ve bebeğin meme ile muhabbeti kesilirse süttte kesilebilir ama kesinlikle iyi bir pompa sütünü arttırır bunu tecrübe ettim. sana tavsiyem önce emzir sonra pompayla çek, bunu düzenli yaparsan 1 hafta sonra gözle görülür biçimde sütün artacak emin ol. hiç korkma minik bebeğin için sen elinden geleni yapınca ve doğru yaklaşımlarda bulununca herşey yolunda gidecek. bir de kusma konusunda bir kaç tavsiyem olacak, ikinci bebeğimde kusma şikayetimiz çok fazla ve kusan bebek çok kilo almıyor o yüzden çok dikkat etmelisin. benim oğşum da reflü var ve emdikten sonra gaz çıkarayım derken fışkırarak kusuyor, gaz çıkarırken dik ayakta gezinerek yavaş müdehalelerde bulunun, yatağını eğimli hale getirin 45 derecelik açı ve kesinlikle emdikten sonra hemen yatırmayın biraz 10-15 dk yada sizinki daha çok küçük yarım saat sonra yüz üstü yatırın ki uyurken kustuğunda kendine zarar vermesin, tabi bu söylediklerim dr bana söyledikleri ve patıklarım siz de bir dr ile görüşürseniz daha iyi olur. birde fışkırarak kusan bebeklerin annelerinin yediklerine dikkat etmesi lazım altında alerji gibi başka bir neden varmı diye, diyetinizi gözden geçirin, siz ve bebek üşütmeyin. birde bazen bebekler kaptırıp çok fazla emiyor biraz gözlemleyip kontrollü vermek gerekiyor az az sık gibi yada aralıklı gibi, dr daha iyi yönlendirir. Size sağlıcakla büyüyen ve obez olmayacak kadar iştahlı olacak bir bebek ve bol sütlü günler dilerim.