İmmunoloji - Allerji ve Bağışıklık Hastalıkları Kızım Atopik Dermatit'i nasıl yendi.

anormaljade

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Kasım 2011
1
5
Merhaba Arkadaşlar,

Ben şanslı annelerdenim çünkü kızım bu yıpratıcı hastalığı atlattı. Hastalıkla mücadele dönemimizde forum forum gezip "acaba insanlar neler yapmış" diye okumak dışında elimden birşey gelmiyordu, okuduğum bilgiler hastalığın geçmesini sağlamasa da şiddetini azaltmakta oldukça faydalı oldu. Ben de bu sorunu yaşayan annelere belki yardımcı olabilirim diye deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Atopik dermatit kızımda ilk kez 3 aylıkken görüldü, kızarıklıklar ilk başta sırtında ve çenesinin altında çıktı. çenesinin altındaki kırmızı bölgeyi kıyafetin tahriş etmesi olarak düşünmüştüm ama sırtında da çıkınca doktora gittik. nemlendirme ve saf vazelin önerdi. 6.ay da aşı olduktan sonra ateşi artıp rahatsızlanınca atopik dermatit çok şiddetlendi. kızarıklıklar iyice arttı. o dönemden sonra atopik dermatitle yaşama dönemimiz başladı. gitmediğimiz doktor kalmadı. kabuk bağlayacak dereceye gelmedik hiç çünkü çok fazla nemlendirme yapıyorduk ama kaşıntılarını bir türlü geçiremiyordum küçük kızımın. geceleri ağlayarak uyanıyordu ayaklarını yatağa sürterek kaşımaya çalışıyordu minik bebeğim. tırnaklarını hep kısa tutmaya çalıştım çünkü biraz uzasalar kaşınırken kendini yaralıyordu. bu da atopik dermatit de en tercih edilmeyen durumlardan, krem süremiyorsunuz (açık yaralarda kullanılamıyor) ve iyileşme gecikiyor.
bir çok doktora gittik hatta bu alanda adı çokca duyulan ömer kalaycı ya da gittik. gitmemiz birşeyi değiştirdimi? belki! muayene ücreti çok yüksekti. (muayene + test) 450 tl verdik sanırım , çocuğunuz hastaysa hiç birşey gözünüze görünmüyor tabi. Ömer bey in en iyi tarafı dürüst olmasıydı, bu hastalığın geçmesi için benim yapabileceğim birşey yok sizinde yapabileceğiniz birşey yok.. sadece bu hastalığın etkilerini azaltabiliriz, hastalığın geçip geçmemesi bebeğin bünyesinin bu hastalığı yenecek kadar güçlenip güçlenmemesine bağlı..dedi.bazı bebekler bu hastalığı yeniyormuş bazıları gençlik dönemine kadar atopik dermatitle yaşayıp ergenlikte bu hastalıktan kurtuluyormuş birde bu hastalıktan hiç kurtulamayıp onunla yaşamayı öğrenen kesim varmış tabi.
Ömer bey kullandığımız ilaçları kullanmaya devam etmemizi bunun dışında bir de hergün banyo yaptırmamızı hatta hastalık şiddetlenmişse günde iki kez banyo yaptırmamızı önerdi. banyolar gerçekten bir rahatlama sağladı ama geçmesini sağlamadı ne yazıkki.
ilaçlarımızı ve dikkat ettiğimiz noktaları aşağıda yazacağım. konuyu hikayeleştirerek iyice uzatıp sizi sıkmak istemiyorum. sonuca gelirsek kızım 1 yaşına geldiğinde atopik dermatit yok denecek kadar azaldı. şimdi 20 aylık. ara ara dirseklerinin iç tarafı kaşınıyor ama çok önemli derecede değil, atopik dermatit geçti diye düşünüyoruz. Eşimde ben de bunu SARIMSAKla yendiğimizi düşünüyoruz. herkes de işe yarar mı bilmiyorum ama sarımsak ve soğanın alerjiye iyi geldiğini birçok yerde okuduktan ve duyduktan sonra ve tabi kızımda artık onları yiyebilecek yaşa geldiğinde ona bol bol sarımsak közleyip yedirdik. sarımsakları diş diş soyup alüminyum folyoya sarıp fırında 10-15 dakika falan beklettiğinizde pişiyorlar. alüminyum folyonun sağlıksızlığı için kullanmak istemeyenler bir baş sarımsağı kabuklarını falan soymadan fırında pişirebilirler. biz fırında yada elektirikli ızgarada alüminyum folyoya sararak yapıyoruz. sarımsaklar yumuşayıp acılığını kaybediyor. kızımın sarımsağı sevmeside bizim şansımız oldu. bazen her gün 1-2 diş yedirdik bazen haftada 4-5 diş belirli bir ölçümüz yoktu. ama elimizden geldiğince çok, herşeyin fazlası zararlıdır diye düşündüğümüzden zarar vermeyecek kadar az yedirmeye çalıştık. neye göre karar vereceğiz derseniz gün aşırı 2 diş falan yedirebilirsiniz diye düşünüyorum ama tıp bilgim olmadığı için yanlış birşey söyleyip sizi yönlendirmekte istemem doktorunuza da bir danışabilirsiniz.

bu hastalığın en kötü yanı neden olduğunu bulamamanız. yedikleri mi, içtiklerimi, sizin yedikleriniz mi (anne sütüyle geçerek etkileyenlerde varmış gittiğimiz bir doktorda bana yediklerime dikkat etmemi söyledi), giydiklerimi, deterjanlar mı, evin tozu mu vb. o kadar çok kriter varki iyice paranoyak olup çıkıyorsunuz. kim ne derse desin bebeğinize neyip iyi gelip gelmediğini sizden daha iyi görebilecek kimse yok, zavallı çocuklarımızda biz neyin yaramadığını araştırırken kobay olup çıkıyorlar. eğer bir besinin yaramadığını düşünüyorsanız ara ara kesip atopik dermatitin ne durumda olduğunu kontrol edin ama çocuğunuz için çok gerekli bir gıdaysa emin olmadığınız halde sakın tamamen kesmeyin. ben yoğurt yediğinde daha çok kaşındığını düşündüğüm için bir süre yoğurt vermeyi kestim ama doktor bebekler için yoğurt un çok önemli bir gıda olduğunu hergün vermesem bile en azından 2 gün arayla falan vermemi söyledi.

Neler kullandık:

Bioderma Atoderm Foaming Gel - Temizleme jeli
Bioderma Atoderm Cream - nemlendirici bakım kremi

Dermokozmetik ürünlerinden hangi ürünün bebeğinize iyi geleceğini bilemiyorsunuz ve ne yazıkki iyi gelip gelmeyeceğini ancak deneyerek görebiliyorsunuz. birçok insan mustela dan bahsetmiş ben onlarıda alıp denedim ama bize bioderma daha iyi geldi. gittiğimiz doktorlardan biride bize "bir bebeğe iyi gelen bir ürünün diğerini kötüleştirebileceğini" söyledi. yani sizin bebeğiniz için hangisi iyi siz deneyip kendiniz bulacaksınız . bu arada bu dermokozmetik ürünleri pek hesaplı olmuyor oldukça pahalı ürünler, ben internetten arama yaptırıp uygun fiyatlı olan siteler bulmuştum.

Bepanthene
çok fazla kullandım, bazen bioderma ile karıştırıp kullandım, kortizonlu kremler kullanmayayım diye bol bol bepanthen sürdüm ama en son gittiğimiz doktor sonuç itibariyle bepanthenin de bir ilaç olduğunu onu da çok fazla kullanmamam gerektiğini söyledi. (ama ben kızıma iyi geldiğini düşünüyorum) cildinin daha nemli kalmasını sağladığı için kızımı rahatlatıyordu. hala kullandığım bir krem Allah bulandan razı olsun :)

Atopiclair
Güven hastanesinde gittiğimiz doktor (ismi hande alp di sanırım) verdi. kortizon içermeyen bir kremmiş genelde ekzama için kullanılıyormuş, vücudunun her bölgesinde rahatlıkla kullanabileceğimizi söyledi. bir nevi dermokozmetik olduğu için sigorta karşılamıyor ve küçük bir tüp ü 35 tl ye falan alıyorsunuz. biz hastalığı hemen hemen atlatmıştık bu kremi öğrendiğimizde o yüzden ne derece faydalı bir krem bilemiyorum ama kaşıntı olursa ilk bunu kullanalım diye hala evimizde bulunduruyoruz

Advantan M Losyon
bir sürü kortizonlu krem kullandık her gittiğmiz doktor "o kullanıdığınızın kortizon oranı çok siz en iyisi şunu kullanın" diye yeni bir krem yazdı. en çok yazılan ürün de advantan m losyon du. tüm kullananlar bilirler sürdüğünüzde hemen iyileştirir ama keser kesmez hemen çoğalır. ömer bey kortizonlu kremlerden korkmamamızı söyledi ama duyduğunuz onca kötü şey varken bunu yapamıyorsunuz. ben genelde 6 gün kadar aralıksız kullanmışsak kremi kesip bepanthene sürmeye başlıyordum. bepantheni ilk kullandığım günlerde kaşıntılar ve kırmızılıklar artıyor kızımın derisi sertleşiyordu ancak inatla kortizonlu krem kullanmayıp bepanthene devam ettiğimde 2-3 gün sonra biraz daha düzeliyordu durumu.. tabi tamamen geçmediği için tekrar advantan a başlıyorduk.

Vazelin
Bize ilk tavsiye edilen ürün vazelindi ancak vazelin gözenekleri kapatıp cildin hava almasını engelleyen bir ürünmüş..ayrıca çok da faydasını görmedim amaaa eğer kilotlu çorap vb bir şey giydireceksem kızımın bacaklarına bol bol vazelin sürüyordum böylece sürtünme yüzünden olabilecek tahrişleri azaltıyorduk (en azından ben öyle düşünüyordum)

Atarax
kremler dışında bir de alerjik durumu içerden tedavi etmenize yardımcı olacak olan şuruplar yada damlalar var. pek tedavi etmiyor bence ama şiddetini azaltıyor. evde mutlaka böyle bir şurup bulundurun bize zyrtec de vermişlerdi ama biz atarax ı tercih ettik. yan etkileri çok olduğu için mümkün olduğunca kullanmamaya çalıştık ama yediği yada dokunduğu birşey birden her yerini kızartabiliyordu bu gibi acil durumlarda şuruplardan daha etkilisi yok. birde çok kaşınarak uyandığı gecelerde hem kaşıntıyı kesip hem de uyku yaptığı için atarax veriyordum. (tüm alerji şurupları uyku yapıyormuş sanırım)

Neler yaptık:
*Nemlendirme çok önemli,atopik dermatit sıcak suyu sevmiyor o yüzden ılık suyla bol bol banyo şart.
*banyo sonrası mutlaka bir nemlendirici sürün (zaten atopik dermatit derinin nemi tutamaması kendini koruyamaması yüzünden oluşan bir rahatsızlıkmış sanırım) biz her banyodan sonra ve her alt açma işleminde kızıma bol bol nemlendirici sürdük. bu cildinin sertleşip kabuk tutmasına engel oldu.
*evin havasını nemli tutmaya çalışın. bizde kaloriferlerin üzerinden ıslak havlular eksik olmadı. onlarında iyileşme sürecinde etkili olduğunu düşünüyoruz.
*ev akarları alerjilerde en büyük sebeplerden yada tetikleyicilerden olabiliyor o yüzden evin temizliği önemli. ama benim gibi ev temizliği için vakit ayırmada oldukça kötü bir anneyseniz durumunuz daha kötü oluyor. gittiğimiz doktorlardan biri hergün ev süpürmemizi söyledi. çalışan bir anneyseniz ve yeni anne olmuş ev işlerinde tecrübesiz biriyseniz bebeğinizde ev işi yapmanıza müsade etmeyecek bir bebekse hergün ev süpürmeniz imkansız oluyor ama en azından onun yattığı yeri temiz tutmaya çalıştık. yatırmadan önce yastığını çarşaflarını battaniyelerini falan çırptık.ev süpürme işini de mümkün olduğunca sık en azından haftada iki kere mutlaka yapmaya çalıştık. her gün ev süpüremiyorsanız en azından sizde bunları yapabilirsiniz.
*tırnaklarını hep kısa tutmaya çalıştık.kaşınmaya başladıklarında kendilerine büyük zararlar verebiliyorlar.
*çamaşırlarını, çarşaflarını vb bebeğimin cildine değecek her şeyi sadece sabun tozuyla yıkadım ve iki kere durulattım.

söylenecek çok şey var ama tüm bu söylenenler sadece bebeğin rahatlaması için yapılacak şeyler. bebeğinizin atopik dermatiti yenmesi tamamen onun bünyesinin gücüne bağlı. umarım sizin bebeğinizde atopik dermatiti yenen şanslı bebeklerden olur. bünyesinin güçlenmesi için ben sarımsağı tavsiye ediyorum benim kızımda işe yaradı belki sizin bebeğinizde de işe yarar. bir annenin, çocuğu hastalandığında onun için yapabileceği hiç birşeyin olmamasının ne kadar beter bir his olduğunu biliyorum. Allah kimseyi bu hisle karşılaştırmasın. Hepinize çok geçmiş olsun arkadaşlar.
 
Çok sevimdim Rabbim saglıklı günler nasip etsin
Bizde 1,5 aylıktan başlayıp 6 yasına kadar mücadelemize devam ediyoruz
çeşit çeşit doktor bütün form sitelerde yazılanları ezberledim
ama durumumuzda yol kat edemedik
çok üzülüyorum kasındıkca anne anne ne zamn gececek diye sordukca yavruma çare olamadıkca içimin bir tarafı hep acıyor.
 
Benim bebeğimde suan 3 aylık ve 15 gün önce atopik dermatit hastalığıyla tanıştık dünya resmen basıma yıkıldı. Gitmediğimiz doktor kalmadı 15 günde. genetik bi rahatsızlık olduğunu sölediler. Kortizonlu krem verdiler, Hepside aynı kremde vakıf, ben ağladıkça vermeeyeceğim dedikçe geçiremessin dediler. Çok çaresizim. Oğlumu suratını çizmiş, kaçınmaya çalışırken gördükçe içim acıyo. fakat doktorlar sütle ilgili olduğunu, çilek muz kivi bal çikolata yemememi önerdiler. Şimdi her an gözlemdeyim. ne yedim ne oldu ne yemedim noldu diye. Dün akşam Lezyonlardan birinin üzerine kendi sütümü sürdüm. Ve lezyon bugündaha kırmızı ve belirgin. Umarım süt alerjisidir ve sütten kesildiğinde geçer. Allah kimseye özellikle çocuğuna hastalık vermesin, canım çok yanıyoo :KK43:
 
forumdaki yazan arkadaşları okuyunca bende paylaşmak istedim .benim kızımda da var atopik dermatitden. bizim 3 aylık olmadan belirdi.doktorumuza gittik tabi atopik dermatit oldugunu söyledi. ne zaman nasıl geçer dedik .bebegin bünyesine baglı genetik bir durum oldugun söyledi.ney sebeb dedik herşey dedi.kortizonlu ilaç verdi bizede. kortizonu duyunca bi geri gidiyor insanın ayagı heleki birde bebegine süreceksin!mümkün oldugunca kaçındım sürmekten çokda sürmedim.ama neyin tetikledigini bulmak için tek tek denedim yündenmi havadanmı sudanmı yedigimdenmi içtigimdenmi derken yediklerimden oldugun keşfettik süt ve süt ürünleri her türlü hayvanın farketmez.domates patlıcan soya ambalaj içindeki her şey! çikolata ıvır zıvır dondurma gibi .bu durum anneden geçiyormuş ki benim kardeşimde vardı daha şiddetliydi hemde ama onun nedenini bulamamıştık annem fazlasıyla dua etti dua istedi bi gün komşumuz kardeşimin durumunu bildigi için birisinden dogal ilaç almış sürdük ve geçti!şaşılcak bir durum ama herkez bu kadar şanslı olmuyor tabi.şimdilik vücudumuzda çıkan bi yaramız yok çünkü yemiyorum bildigim kaşındıran şeyleri ama alerji kalleş birşey miş şimdi dokunmayan şey sonra kaşındırabilirmiş.sarmısak kuvettli dogal bir antibiyotik kaşıntısının sebebini bilmedigimde sarmısaklı ezme yedigimde hafiflemişti aslında 6 aylık oldugumuzda bol bol çorbalara koyup başlarız inşallah.
 
Kizimda 1.5 yasindayken basladi.sacinin diplerini ve dirseginin icini cok kasiyor.ozellikle sikinti yaparsa kasintilari daha da artiyor.kasirken yaralar olusuyor.bazi geceler aglayarak uyniyor.surekli basini kasiyor.ben de hep uykusu oldugu halde uyuyamadigi icin sikinti tapip kasindigini dusunmustum ama acaba kasintidan dolayi mi uyaniyor?krem suruyoruz rahatliyor birde odaya goturuyorum yatagini degistirince tekrar uyuyor.
 
çok geçmiş olsun Rabbim bir daha yaşatmasın. Tedavi sürecini böyle ayrıntılı şekilde paylamanız da takdire şayan doğrusu.
 
Benim kızım kırkı çıkmadan bu hastalıkla tanışmıştı o zaman mustela steletopia ile geçirmiştik. O zaman gittiğimiz doktorumuz yüzüne kafasına ayçiçek yağı sürmemizi söylemişti. Zeytinyağı değiş de ayçiçek yağı olması işgi gelmişti ama sanırım steletopia nın içinde de ayçiçek yağı var. Şükür biz atlattık bu hastalığı. Bol banyo çamaşırları iki kere duruşmama vs. Her denileni yapmıştık. Şimdi bir aylık bebeğim var yirmi günlükten onda da atopik dermatit çıktı. Yüzü kabuklandı. Bu sefer gittiğimiz doktor coresatin pembe diye bir krem önerdi. 30gr lık bi ürün 30 lira kullanmaya yeni başladık bugün ikinci gün. Sanki pembeleşmeye başladı kabuklu yaralar. Daha çok yeni umarım bu sefer de atlatabiliriz. Çok çok geçmiş olsun tüm kuzulara
 
ATOPIK DERMATIT e benim buldugum care ORIFLAME TENDER Kremi ..bende egzamadan bu kremle Kurtulmuş birinden duymuştum içeriği bal mumu olan bir krem denemek hiç birşey kaybettirmez ben 4 5 sürmede etkiyi gördüm Allah derman siz dert vermesin INŞALLAH
 
Benim oglum onbeş yaşında ve suan ne olduğunu bilmediğimiz bir hastalığın başlangıcında..astım vardı yıllardır yeni bitti oh sukur demiştik saç kıran çıktı onu durdurduk şimdide atopik dermotit çıktı..hiçbirşey yokken birden on günün içinde boynu ve kollarını sardı
Birkaç devlet hastanesine gittik .hastalığın ne oldugunu bilemedikleri gibi birde altı ay zaman kaybettik.sincan da bilgi tip hastanesinde sackiran i tedavi eden özlem hanımın yanına gittik ordan ayrılmış lokman hekim has geçmiş koşa koşa oraya gittik allah yüz bin kere razı olsun bu bizi hastalık illetinden ikinci kurtarisi oldu..bi iğne verdi ve krem .iki gün sonra sanki hiç birşey yokmuş gibi oğlumun cildi hastalıktan önceki haline döndü. Kaşıntı azaldı şimdi biodermanin krem ve sampuanini kullanın dedi ..bin sukur rabbim e kurtulacağız insallah ..inanın bu konularda doktor çok onemli..özel hastaneye gitmedim ama 35 lira muayene ücreti ile gayet güzel karşılıklı oturup herşeyi konustuk çocukluktan bugüne bu hastalığı nelerin tetikledigini falan...rabbim herkese şifa versin..zor bi rahatsızlık hele ki deri kalinlasip kanamalar başlayınca insan cocugu nda kalıcı hasarlar kalacak diye korkuyor
 
Kadın senin hiç vicdanın yok mu. Yazdıklarına içimiz umut doldu. Yeğenim 4 aylık egzama ve durumu çok kötü. Bizde senin yazını okuyup ona sarımsakla çözüm aradık. Ama yeğenim çok kötü olmaya başladı fenalıklar geçirdi günlerdir o kadar kötü oldu ki yüzü yüzünden sular akıyor. Sonra araştırdık internetten İbrahim Saraçoğlu egzemalıların mutlaka mutlaka sarımsaktan uzak durması gerektiğini söyledi. Ablam sarımsağı bıraktı ama günlerdir yeğenim kendine gelemiyor. Sevgili anneler lütfen bu yazıya kanıp sarımsağı denemeyin. Belki art niyetli değildin ben bunu bilemem Allah bilir. Ama neler görüyoruz çevremizde. Eğer bunu bilerek yaptıysan yani egzemanın en büyük düşmanını bize şifa diye söylediysen Allah'ından bul kadın Allah'ından !
 
Arkadaslar atopik dermatitin halk arasindaki adi temre. Oglumda 3 aylikken cikti. Bu hastaligin ilacla tedavisi yok. Temre duasi diye yazin googleye. Bana dua etmeyi unutmayin...
 
Sarımsağı kullanan Yokmu. Son yorumdan sonra kullanmaktan korkuyorum.kızım 2 aylık 1 Aydır bu durum ile uğraşıyoruz. Corosatin pembe, nemlendirici mustela kullanıyoruz ama faydası kısmi olarak var. Bilgi olarak söylüyorum kızarıklığın fazla olduğu yerlerde kısmen pişik de diyebiliriz HAMETAN kullanıyorum iyi geliyor. Sarımsak mantıklı gelmişti aslında çünkü bu sistem immünolojik bir rahatsızlık ve sarımsak insan direncini arttıran bir yiyecek ama bebeklerde nasıl bir etki yapar bilemiyorum. Ayrıca bebeğimin ig değerleri yani bağışıklık değerleri kısmen düşük çıktı bebeklerde bağışıklığı güçlendirmek için ne yapmak gerekir. Bu sorunun cevabını bulursam egzemayıda yeneceğime inanıyorum. Not : sadece anne sütü veriyorum
 
Bize de atopik dermatit teşhisi kondu. Başta yanlış teshisle (seboreik dermatit) bebeğim daha kötü olmuştu. Dr. Bize z.yağı ile ovala hergün yıka dedi Z.yağı bize yaramadı asidik yapısından olduğu için heralde daha kötü yaydı tüm vücuduna. Neyse cildiye Dr bize hergün yıkamak cildini kurutur gün aşırı yıka sabun kullanma sadece su ile duş aldır dedi biodermanin abcderm ve atoderm ürünlerini aldırdı bugün henüz kullanamadım inşallah çare olur. Birde dermecto kullandık tamamen bitkisel bi krem çocuk Dr vermişti ben pek faydasını görmedim. Iki gündür de coresatin pembe kullanıyoruz sanki kızarıklıklari hafifledi. Ben sarımsaklı yoğurt yediğimde ilk belirtiler çıkmıştı.süt Alerjimiz olduğu kesin diyet yapıyorum ama ben sarımsağa da güvenmiyorum açıkçası bir de çikolata şimdilik farkettiklerim bunlar yumurta da yemiyorum . Dr bir de yünlü giysi battaniye ne varsa yasakladı baharatlar yasak badilerini tersten giydiriyorum dikişleri rahatsız etmesin diye şimdilik bunları yapıyorum
 
Son düzenleme:
Bu arada sarımsaklı yoğurt yedikten sonra belirtiler başlayınca süt diyetine başladım. Cümle biraz karışık olmuş yanlış anlaşılma olmasın diye belirteyim
 
selam herbalist ismail yıldız ile tanışmanı öneririm kesin çözüm aloevera jel , kollodiol gümüş suyu v.s
 
X