• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi kızım 6 ayın içinde ek gıdaya başlıyorum

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

nilay81

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2009
61
0
86
İstanbul
arkadaslar doktorumuz ek gıdalara baslaya bılecegımızı soyledı sizce hangı besınle baslamak daha yararlıbilmiyorumkismile

kabak,havuç püresiyle başlamıştım ben.Ama havucu az kabağı çok olmalı.sindirim kolaylığı açısından.Sonrada elma ve armut püresiyle devam ettim.önce suyunu değil meyvenin kendisini vermemi söylemişti doktor

ben ilk önce şeftali suyu ve üzüm suyu verdim (1-2 çay kaşığı) tadına alışsın diye, daha sonra şeftali,armut muz gibi meyveleri çatalla ezerek 1-2 kaşık verdim. şuan mamayla yoğurt mayalayıp veriyorum, havuç- patates gibi sebzeleri haşlayıp çatalla ezip suyuyla karıştırıp yediriyorum. muzu üzüm suyuyla sulandırıp veriyorum. bende iki hafta önce ek gıdaya geçtim. 5 buçuk aylık bi oğlum var. pek tecrübeli sayılmam yani:emir_bebek:

Merhaba benim kızım da 6,5 aylık..15 gündür ek gıdalara geçmeye çalışıyoruz ilk 6 ay sadece anne sütü aldı sanırım bu nedenle de bir hayli zorlanıyoruz biz de...

Canım biraz uzun yazacağım kusura bakma bu konuda ben de sıkıntıda olduğum için bildiklerimi ve doktorumuzun önerilerini paylaşmak istedim.

Doktorumuzun önerileri şöyleydi...

Sabahları bir gün yumurta sarısı ( sekizde bir) bir gün geceden ıslatılmış nohut büyüklüğünde beyaz peynir.. Yumurta 1 ay sonunda tam yumurta sarısına ulaşacak.
Ama kızım beyaz peyniri hiç sevmedi ben bunun yerine küçücük ekmek içlerinin üstüne koyduğum labneyi veriyorum.

Kahvaltı karışımlarını önermedi, çünkü bebişler bu şekilde alışınca kahvaltıya zor geçiyormuş. Tatları ayrı ayrı öğrensin tek tek ver dedi.

Ara da cam rendeden geçirilmiş meyve, ki benim kızım sadece bu öğünü sevdi. (elma, armut, kayısı, şeftali, muz ) Kavun ve karpuzun pek vitamini olmadığı için önermedi.

1 çay kaşığı da pekmez bunu da ben meyve pürelerine katıyorum..Süte ve yoğurda katmamak gerekiyormuş.

Öğlen sebze püresi..Havuç kabak ve patates buharda pişirilip piştikten sonra 1 çay kaşığı zeytinyağı...Bunu da çok denedim ama kızım bunu da hiç sevmedi ağzına bile almıyor..Ben de artık bu pürenin içine kendimize yaptığım çorbalardan tuzunu eklemeden önce katıyorum..
Mesela bugün bildiğin şehriye çorbası katıım naneli falan..

Böyle olunca yarım türk kahvesi fincanı kadar içti..

Arada yoğurt, doktor hazır da kullanabilirsin ama ben mayalamanı öneririm dedi..
Maalesef ben yoğurdu da henüz sevdiremedim:(( Sade de versem içine meyve de katsam pek yemiyor..

Akşam yatmadan önce de tahıllı kaşık maması..Bunu genelde yiyor kızım ama yemediği de oluyor..

Doktorumuz 6. ay geçiş ayı olduğu için çok üstüne gitme, istediği kadar emsin ana besini gene süt olsun sadece tatlara alışsın dedi..Zaten benimkinin gözü de şimdilik sürekli emmek de ama 18 gün sonra işe başlıyorum bakalım o zaman halimiz ne olacak...

7. ayda bunları öğün haline getirmek gerekiyormuş ama bu kadar az yemeyle nasıl olacak bilmiyorum ben de...

Ek gıdaya alıştırmaya çalışan tüm annelere kolay gelsin.

canım bende kahvaltıyla başlamıştım tabii doktor önerisiyle sonra sebze püresi ve yoğurt ama öyle birden çok değil 2 çay kaşığıyla başlayıp arttırdım ilk başta kabullenmeleri zor oluyor ki çok normal hiç bilmedikleri bir tat sonuçta ama moralini bozma (ben çok üzülüyordum) sonra yavaş yavaş alışıyorlar ben meyve suyu ve püreside vermiştim bunların yanında arkadaşın dediği gibi cam rendede rendeleyipte suyunu vereceksen rendelediğini temiz bir tülbent parçasından sıkarsın.. her zaman aç olduğu zaman dene daha kolay kabul eder.. eminim melis ciğim hepsini sevecektir zamanla :)) öpüyorum ikinizide..

he canım bu arada benim düştüğüm hataya düşme verdiğin muzun miktarına dikkat et miktarını kaçırınca kabız yapıyo ben ohh kayra sevdi yemeside kolay diye 1 e yakın muz vermiştim yavrum kabız oldu :)) yarımın yarısıyla başla..:):1:

canım yaa bıde 1 yasına kadar ınek sutu we inek sutuyle mayalanmıs yogurt wermeyın dedı bırı pardonda neyle mayalayacagım

sıkıntı cektın ama cok tatlı we guzel buyutmussun masallah takdır edıyorum cok guzel bı yas gunu yaptın ogluşuna ıyı wakıt gecırdık ayrıca damadı yakından ızledık bıraz şiddet:oklava: içerikli ama olsun yakısıklı cocuk ayrıca tatıl ıznımız 20 sı engın ne yaptı haberleselımm canıım:delphin:

canım ya catalla ezıp werdıgını yazmıssın yutabıldımı olece

kaydirigubbakcemile3 rendeden geçmiş gibi oluyo çok eziyorum. bide posası çok olunca bağırsakları daha iyi çalışıyo. bizim bebiş sıvılardan çok koyu kıvamlı mamaları seviyo ondan öyle veriyorum. bide benim dr da inek sütünü önermiyo. bulabilirsen keçi sütü veya devam mamasıyla yap diyo. inek sütüyle mayalarsan sulandırarak yap diyo. sindirimi zormuş ondan.

sebze çorbası ile başlamanı öneririm. önce tatlı şeyler verirsen (meyve püresi,meyve suyu,yoğurt,muhallebi gibi) sonra sebzenin tadı ona yavan gelebilir,reddedebilir. 1 küçük patates,yarım havucu küp küp doğra,1 tatlı kaşığı pirinç ve kaşığın ucuyla azcık irmik koy,üzerini geçicek kadar temiz su ekle,haşlansın blender dan geçir yedir güzelce... 3-4 günde bi yeni bi sebze ekleyebilirsin. kabak,karnıbahar,brokoli,bezelye,fasülye gibi sebzeleri tek tek ekle. eğer alerjik bi reaksiyon gösterirse,neye gösterdiğini anlamak için sebzeleri tek tek eklemeni öneririm.
sebze çorbasına alıştıktan sonra meyve ve yoğurda başlayabilirsin.
aslında doktorunun seni bu konuda bilgilendirmesi gerekiyodu...

canım bugun armut suyu werdım sewerek yedı ama baya zor hazmettı galıba kucagıma aldıkca geğirdi canımm ya

sıkıntı cektın ama cok tatlı we guzel buyutmussun masallah takdır edıyorum cok guzel bı yas gunu yaptın ogluşuna ıyı wakıt gecırdık ayrıca damadı yakından ızledık bıraz şiddet:oklava: içerikli ama olsun yakısıklı cocuk ayrıca tatıl ıznımız 20 sı engın ne yaptı haberleselımm canıım:delphin:

teşekkür ederim hayatım.. evet oğlum biraz sert erkek modunda ama merak etme ben gelinimi üzdürmem.:teytey: darısı melis in yaş gününe...tatil için yarın arayacağım ben seni canım..yoğurdu günlük inek sütüyle mayalayabilirsin canım anne sütüyle yada devam sütüyle mayalayanlar var ama bana biraz abartı geliyo ben günlük sütle mayalıyorum...

canım bugun armut suyu werdım sewerek yedı ama baya zor hazmettı galıba kucagıma aldıkca geğirdi canımm ya

hımmm afiyet olsu tatlıma... olabilir ek gıda döneminde alışana kadar sindirimle ilgili problemler olabiliyor kayra da olmadı ama kabızlık sorunu bile yaşanıyo korkma zamanla alışıyorlar hatta doktorumuz bize öyle söylemişti vücudunun bunu bile yaşaması lazım demişti kabızlığa armut birebir.. ölçüye dikkat et ilk başlarken sorun yaşamazsın

sebze çorbası ile başlamanı öneririm. önce tatlı şeyler verirsen (meyve püresi,meyve suyu,yoğurt,muhallebi gibi) sonra sebzenin tadı ona yavan gelebilir,reddedebilir. 1 küçük patates,yarım havucu küp küp doğra,1 tatlı kaşığı pirinç ve kaşığın ucuyla azcık irmik koy,üzerini geçicek kadar temiz su ekle,haşlansın blender dan geçir yedir güzelce... 3-4 günde bi yeni bi sebze ekleyebilirsin. kabak,karnıbahar,brokoli,bezelye,fasülye gibi sebzeleri tek tek ekle. eğer alerjik bi reaksiyon gösterirse,neye gösterdiğini anlamak için sebzeleri tek tek eklemeni öneririm.
sebze çorbasına alıştıktan sonra meyve ve yoğurda başlayabilirsin.
aslında doktorunun seni bu konuda bilgilendirmesi gerekiyodu...

evet kesinlikle katılıyorum önce tatsızdan başla mesela biz kahvaltıyla başladık doktorumuz cicibebe de ver demişti ama ben vermedim sonrada sebze verdim bir süre sonra meyve sularından verdim ve şuan herhangi bir rahatsızlığı yoksa diş vs gibi herşeyi yiyo seçmiyo

can cagızım gögsümden sagıpta yogurt yapamam zaten sunduler gobegımın ustunde tasıyorum göguslerımı bıde bu aralar melıs ben uyuya kalınca cekıp cekıp agzına goturuyoo ıyıce ınek memesıne donduu bısey degıl sonra estetık ıcın masraf ınekle ıdare ederız

ayrıca werdiğiniz bu guzel bılgler ıcın cook tesekkurler kızlar ılk anneliği yasayınca tecrubesız oluyo ınsan sagol destegınız ıcın

can cagızım gögsümden sagıpta yogurt yapamam zaten sunduler gobegımın ustunde tasıyorum göguslerımı bıde bu aralar melıs ben uyuya kalınca cekıp cekıp agzına goturuyoo ıyıce ınek memesıne donduu bısey degıl sonra estetık ıcın masraf ınekle ıdare ederız

delikafadulden koptum yaaa sen çok yaşa emi melis te aferin işini biliyo... analık zor işte her yönden fedakarlık neyse birer tane daha doğurup sonra bi estetik mestetik 18 lik çıtır gibi oluruz inşallah (fazlamı abarttım ne?) :)) öptüm seni canım ben biraz uzancam çok uyku bastırdı...

Back