Kızartma Kokusu Nasıl Giderilir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.227
603.269
43
20150129_185833.jpg

Lezzetli ve bol kalorili kızartmalar aynı zamanda evlerde ağır ve kötü bir kokuya da neden olur. Yapılan kızartmalardan sonra rahatsız edici kızartma kokusunun hem kıyafetlerden hem de evden uzaklaştırılması gerekir. Bu koku kıyafetlerin yıkanması ile kolaylıkla giderilebilirken evdeki kızartma kokularının giderilmesi biraz daha zahmetli olabilir. Bazı pratik yöntemler kullanılarak bu işlem çok daha basit hale gelebilir.

evdeki-balik-kokusu-nasil-giderilir.jpg

Kızartma Kokusu Nasıl Giderilir?

Kızartma kokusunun giderilmesi için öncelikle havalandırmaya dikkat edilmelidir. Bunun için mutfak penceresi ve varsa balkon kapısı açılarak mutfakta hava akışı sağlanmalı ve kızartma kokusunun bu hava akımı ile birlikte büyük ölçüde mutfağı terk etmesi sağlanmalıdır. Havalandırmanın yanında mutfakta kullanılan aspiratör ya da davlumbazlar da kızartma esnasında yüksek kademede çalıştırılarak kızartma kokusunun büyük bölümünün dışarı atılması sağlanmalıdır. Kızartma kokusunun eve sinmemesi içinse mutfak kapısının kapalı tutulması da unutulmamalıdır.

Kızartma kokusunun giderilmesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kızartma yapıldıktan sonra kızartma tavasının kısa sürede temizlenmesidir. Soğumaya bırakılan tavadan bu kötü koku yayılmaya devam edeceğinden dolayı tava kızarma işleminden hemen sonra ılık ya da soğuk su ile yıkanarak temizlenmelidir.

Maydanoz kötü kokuların önlenmesinde oldukça etkilidir. Bu amaçla kızartma yağı içerisine 1-2 dal kadar maydanoz atılması kötü kokunun giderilmesine yardımcı olacaktır.

Çoğu temizlik işleminde kullanılan doğal ve son derece etkili bir madde olan sirke de kızartma kokusunun giderilmesi için kullanılabilir. Kızartma kokusunun sirke kullanılarak giderilebilmesi için, kızartmaya başlamadan hemen önce bir kap içerisine su-sirke karışımı koyularak kaynatılmalıdır. Bu işleme kızartma işlemi bitene kadar hatta kızartma işleminin bitmesinin ardından bir süre daha devam edilmelidir. Buharlaşarak havaya karışan sirke buharı bu şekilde kızartma moleküllerini etkisiz hale getirir.

Kızartma kokusunun giderilmesinde ayrıca adaçayı, defneyaprağı, kekik, tarçın, portakal kabuğu ve limon kabuğu gibi koku verici maddelerden de faydalanılabilir. Bu maddelerden biri ya da birkaçı tencereye veya uygun bir kap içerisine koyulan suya ilave edilerek karışımın kaynatılması hem kızartma kokularını giderir hem de mutfağa oldukça hoş kokuların yayılmasını sağlar.

Kaynak:nasıl kolay

Kızartma yaparken mutfak cami açık olur bulasiklari yıkarken de bütün mutfak dolaplarıni yagcozle siliyorum yerleri yagcozle siliyorum daha sonra ertesi gün yani sabahın köründe camlari hep açıyorum süpürge tutuyorum halıları kokulu deterjanli sularla siliyorum ve camlari kapatıp yerleri yüzey temizleyiciyle siliyorum güzelce de oda spreyimi sıkıyorum gidiyo :KK47::KK9::KK8: böyle yapmazsam kafam rahat etmiyo

Kızartma yaparken mutfak cami açık olur bulasiklari yıkarken de bütün mutfak dolaplarıni yagcozle siliyorum yerleri yagcozle siliyorum daha sonra ertesi gün yani sabahın köründe camlari hep açıyorum süpürge tutuyorum halıları kokulu deterjanli sularla siliyorum ve camlari kapatıp yerleri yüzey temizleyiciyle siliyorum güzelce de oda spreyimi sıkıyorum gidiyo :KK47::KK9::KK8: böyle yapmazsam kafam rahat etmiyo
Oh eline sağlık miss

:KK57: bu kadar ugraşsam hiç kizartma yapmam sanırım :KK53:
Maşallah diyeyim :nazar:

o değilde mesajı okurken o görseldekinden çok canım çekti ya.şimdi yapasım geldi bak :KK45::KK68:

:KK57: bu kadar ugraşsam hiç kizartma yapmam sanırım :KK53:
Maşallah diyeyim :nazar:
Yok heri kizartmasiz olur mu hiç :) :) yagli yagli :KK70: artık yere sofra bezide seriyorum eşim çok sevdiği için sık sık istiyo ocagi da sürekli çekip siliyorum yoksa altında kalan yağ lekelerine karıncalar hücum ediyo bide karınca derdim var ahh ahh ben nerelere gidem

ben de kızartma ve ağır kokan yemeklerde sirkeli suyu kaynatıyorum. sonrasında da ocak, fayans, tezgah ve ocağın altındaki, üstündeki dolabı siliyorum.mutfağı havalandırıp tavada biraz tarçın üzerine şeker koyup kısık ateşte kavuruyorum, tütsü gibi kokuyor. hem de tütsü gibi zararlı da değil

X