kızamıkçık aşısı hamile kalmadan ne kadar süre önce yapılmalı?

netertua

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
31 Temmuz 2007
2.110
12
[Merhabalar hamilelik öncesi rubella testi yaptırdım.IgG ve IgM negatif çıktı..Aşı yaptırdıktan ne kadar süre sonra hamile kalabilirim.Bu konu kafamı karıştırıyor çünkü bazı kaynaklarda 3 ay sonra bazı kaynaklarda ise 28 gün sonra yazıyor. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. Teşekkürler /SIZE]

ben 3 ay diye biliyorum. birçok kaynakta da 3 ay diye yazıyor zaten. ama yine de doktorunuza sorun bence yerimseniben

Yabancı sitelere baktım 4 hafta-1 ay deniliyor. Bir araştırmada gebelik öncesi ve sonrasındaki 3 ay içinde kızamıkçık aşısı olan 700 kadın incelenmiş 10 yıl süre ile ve bebeklerinde herhangi bir problem olmadığı görülmüş. Ama yine de önlem olarak en az bir ay beklenmeli diye öneriyormuş doktorlar.

Bu arada eskiden bu süre 3 aymış, fakat yeni verilerin gelmesiyle 2001 senesinde 1 aya düşürülmüş. Düşüren kurum Aşılama Uygulamaları Danışmanlık Komitesi imiş (ACIP), anladığım kadarı ile dünyada etkin bir komite bu.

Son düzenleme:
arkadaşlar bu arada yazmayı unutmuşum benim doktor yaptırmaya gerek bile yok demişti.içime şüphe düşürdü.ama ben yaptırmayı düşünüyorum yine de.tedbir almak lazım.(çünkü ben çocukken bu hasatlığı geçirmemişim.bağışıklığım da yokmuş tahlillere göre. ve kızamıkçık yetişkinlerde nezle gibi bile geçebiliyormuş.yani farkında olmadan geçirebilirim gebelik döneminde )
cevap yazan arkadaşlar çook teşekkür ederim.
sizler bu aşıyı yaptırdınız mı?yaptıran arkadaşlar varsa tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.

Kızamıkçığa yakalanma riskinin düşük olduğunu düşünmüştür. Sonuçta tıpta 2x2 her zaman dört değil ve bir çok şey tamamı ile o doktorun yorumu ile ilgili. Gerçekten de bu risk çok çok çok düşükse neden vücuduma canlı mikrop alayım diye de bakabilirsin olaya. Mesela benzer birşekilde tetanoz aşısı durumu var, Sağlık Bakanlığı gebelik esnasında 2 doz vurulsun diye şart koşmuş, ama bazı doktorlar istemeyebiliyorlar.

Yani bence önemli olan doktorların hastalarını getiriler ve götürüler konusunda en ince şekilde aydınlatmaları. Nihayetinde zaten kararı hastaya bırakıyorlar.

sevgili sui cevabın için teşekkür ederim.(Gerçekten de bu risk çok çok çok düşükse neden vücuduma canlı mikrop alayım diye de bakabilirsin olaya) bu cümlenizi tam olarak anlayamadım.yani virüsü alarak daha mı riske gireceğim?
doktorun dediği tamam ,ama vicdanım rahat degil.aslında doktorla tam olarak da görüşemedik.zaten devlet hastanesi gerek yok dedi bana ben tam ayrıntılı soracaktım ki doktorun telefonu çaldı,uzun uzun konuştu,benim de acil işlerim vardı,sormak için bekleyemedim.
ilerde pişman olmamak için,içim rahat olsun diye bu aşıyı yaptırmak istiyorum aslında.

Aşıların türleri var, kimisinde güçsüzleştirilmiş canlı mikroorganizma veriliyor, kimisinde ölü mikrop, kimisinde başka maddeler. Kızamıkçık aşısı güçsüzleştirilmiş mikroorganizma içeren bir aşı.

Benim aslında demek istediğim şu idi. Aldığımız her ilacın kendine göre yararları ve riskleri var. En masum denilebilecek vitaminler bile kilo alımını tetikleyebiliyor mesela. Dolayısıyla, ilaçlar hakkında karar verirken bu risklerin ve yararların dengesini gözetmek gerekiyor. Bu söylediğim sadece kızamıkçık aşısı için geçerli değildi yani, kızamıkçık aşısının özel bir riski olduğundan değil.

Benim eşim farmakolog doktor olduğundan biz evde ilaçlar vb. hakkında çok fazla muhabbet ediyoruz, biraz da mesafeli duruyoruz genelde ilaç kullanımına, o yüzden de olabilir hassasiyetim, sen bana bakma :)

biraz geç oldu cevap ama bugün oldum aşımı doktorum 4 ay gebelik yok dedi

hihoyyyt sevgilerle bu arada 3 hafta sonra tetanoz aşımı yapacak doktorum : ))

bende bu hafta aşı vuruldum , 4 hafta gebelik yasak dedi , sonrasında olabilir dedi arkadaşlar

şimdi 4 ay mı 4 hafta mı kafam karıştı.
funmak arakadaşım 4 ay demiş
asnil arkadaşım 4 hafta demiş.

doktoru gene aradım 4 ay dedi bana arkadaşlar ama bazı doktorlar en az 4 hafta diyomus benim ki 4 ay dedi bilemiyorum karar sizin

sağlık ocaklarında bir kampanya başlatmış sağlık bakanlığı 18-35 yaş arası tüm kadınlara ücretsiz kızamıkçık aşısı yapılıyor.
bugün gittim yaptırdım.
hemşire 4 hafta hamile kalmaman gerekiyor dedi.ayrıca aşıyı yaptırmadan önce hamilelik var mı dedi.hamile olmaman gerekiyormuş.
kesin eminsen öyle yapalım dedi.

X