bence kesinlikle siz önceden anlatın durumu,kardeşiniz eğer onu dinliyorsa bir şans olabilirHayır ben henüz doktorunu bile görmedim.Ama bu bir çözüm önerisi olabilir.
Bence kesinlikle siz onu ailenizden ayirmayin. Komple şehire yerlesin yada yakinlardaki bir liseye verin. Durum ciddi gercekten. Cok kucuk yasta ailesinden ayrilmasinin etkileri olabilir. Tam ergenlik döneminde tek başına kalmis kardesiniz, sevgi ihtiyaci var ki o adamlardan medet umuyor. Kardesiniz kendine bile itiraf edemese de ailesini cok cok fazla ozluyor ve kendini yalniz hissediyor bence. Arkadaşları ile anlasamiyor olabilir ama gerçekten buyuk bi yalnizlik icinde bunun farkinda olun ve onu yurda birakip yalniz birakmayin. Bazi çocuklar yurtta gayet güzel devam edebilir ama bazilari da böyle yapamaz. Sizin kardeşiniz yurt icin uygun degil. Onu asla ama asla bir daha göndermeyin telefon icin kucuk yasaklar getirin onun yerine beraber gezecegiz deyin. Sinemaya suraya buraya gidin her hafta, 1000 parcalik puzzle lar gibi ugrastirici seyler yapin beraber. Ama onu o igrencliklerden uzaklaştırin. Ve asla kinamayin. Onu ikna ederek hattini degistirin o igrenc adamlar sana asla ulasamayacak artik bak yeni bi sayfa açıyoruz kotu gunleri unutacagiz deyin. Yani siz kardesinize yeni bit hayat sunun. Ayni hayatinda hemde aileden uzakta duzelmesi imkansiz.
Sahi siz nerede yasiyorsunuz kardesinizi kendi yanınızda bir liseye alin?
Ben 20 yaşındayım ve üniversiteden bu sene mezun oluyorum.Kız kardeşim 8.sınıfı bitirdi ve 14 yaşında. 4 senedir Devlet yurdunda yatılı okuyor.Yanlış anlaşılmasın,yurda köyde imkanlar kısıtlı olduğu için kaydolduk.2 senedir psikologa gidiyor ve aile olarak iletişimde çok sıkıntı çekiyoruz.Annemin bana söylediğine göre de Son 2 aydır kardeşimde büyük değişiklikler olmuş.Babama yeni telefon aldırtmasıyla birliktede elinden telefonu düşürmemesi,yemek yaparken,yerken,gece gündüz telefonu bırakmamasıyla annem şüphelenip bana anlattı.Memleketimden uzakta okuduğum için tatile eve gittiğimde durumu kendimde fark ettim.Yeni aldığınız telefon bu mu, özelliklerine bir bakayım dedim kardeşime.Önce bir dakika diyerek fotoğraflar sildiğini gördüm.sonra verdi telefonunu.Bende fotoğraflara bakıyormuş gibi yaparak Whatsapp mesajlarına girdim. Mesajlaştıklarının çoğu erkekti ve herhangi bir mesaja baktım.Konuşmayı baştan okudum.İfade edemeyeceğim terbiyesizce iğrenç konuşmalar vardı ve dikkatimi çeken şey kardeşimin KAÇICAZ MI ?? sorusuydu.Kardeşim sürekli telefonu istediği için diğer mesajlara bakamadım.Fakat fırsattan istifa konuştuğu 2 kişinin numarasını kendi telefonuma kaydettim.Telefonu verdim yine bir şeyler sildi.Telefonu aldığımda whatsapp uygulamasını kaldırdığını fark ettim.Bende geri yükledim ve o konuştuğu kişilerin ekran fotoğrafını çektim kendi telefonuma.Fakat numarayı kaydettiğimi benim telefonumdan gördü ve o benim sevgilim değil dedi.Ben de değilse neden konuşuyorsun dedim.Tavrım ve konuşma şeklim özellikle sakindi.Böyle insanlarla konuşmak yerine lise sınavlarına odaklan dedim.Bana sürekli olarak parladı ve sürekli dediği şey, 3-4 ay sonra gidicem zaten sizde kurtulcaksınız bende,bir daha yüzümü bile görmiceksiniz dedi, ve bunların sorumlusu sensin dedi bana.Hayırdır kaçmayı mı düşünüyorsun dedim.Kaçıcak olsam ben kaçarım,20 yaşındayım ve gayette reşitim, okulumuda bitirdim işimi elime almama az kaldı,ben niye hala sabrediyorum dedim.Erkek arkadaşımı ailem dahil herkesin tanıması avantajıyla onu örnek gösterdim.Bizim şimdiye kadar nişanımızda olacaktı evliliğimizde,neden o memleketinde çalışıyor ?Neden ben burda işe gireyim diye uğraşıyorum ?Bizde kaçıp gidelim öyleyse dedim ve babamıda örnek vererek devam ettim.Hadi beni boşver,ben kendimi kurtardım okulum bitti ama babamın emeklisinin dolmasına rağmen adamın her türlü hastalığına rağmen hala çocuklarım okusun diye çalışması niye dedim,cevap bile vermedi.Elinde telefonla ugraşıyordu çünki.Bak dedim kardeşime.Sen 4 sene yurtta kaldıysan,bende 7 sene kaldım.Senin psikolojin bozuksa benimde bozuk.Sen antidepresan kullanıyorsan bende kullanıyorum.Yani her açıdan aynıyız ve eşitiz dedim.Seni en iyi anlayabilecek insan benim dedim.Bana yine sanane,karışmayın bana,beni rahat bırakın dedi ve yine 3-4 ay sonra kurtulcaksınız zaten demeye başladı.Ailem hiçbir şekilde baskıcı değil,aksine babamın tek isteği ve sürekli öğütlediği konu; okuyun,ekonomik özgürlüğünüzü elinize alın ben her zaman arkanızdayım demesidir.Kardeşimle konuşmayı denedim fakat pekte yararlı olabildiğimi sanmıyorum.İki gün sonra sabah ezanı saatlerinde annemle tartışmışlar.Anneminde çözüm bulamayışıyla ne yapacağımızı bilemedik.Acil yardım edebilirseniz cok sevinirim.Teşekkürler..
Çok tehlikeli yaşlarda,bence bilene danışmadan hiçbir harekette bulunmayın ters tepebilir.Bizim yürüttüğümüz düz mantık böyle şeylerde pek işe yaramıyor.
Bakın, o yaştaki ve dönemdeki bir çocuk,eğer kaçmayı planlıyorsa, bulunduğu yerde güvende fakat mutsuz demektir. Babanızın baskıcı olmadığını ifade etmişsiniz, fakat farkında olmadan kardeşinizin "baskı" olarak algıladığı birtakım cümleler kurmuş olabilirsiniz ailecek. Çünkü, kimse çok rahat, sıkıntısız, mutlu olduğu bir ortamdan kaçmaya uğraşmaz. Söylediği benden "kurtulacaksınız" ifadesi de bunu gösteriyor.
Baskı yapmadıgınızı düşünseniz de, farkında olmadan yapmış olabilirsiniz yani. Öncelikle ailesi olarak bunu kabul edin, biz olması gerektiği gibi davrandık modundan çıkın.
İkinci olarak, kız o konuştugu adamları bir kaçış olarak görüyor, sizden, rahat olmadıgı o ortamdan, mutsuzluğundan, özgürlüğüne bir kaçış olduklarını sanıyor.
Bu durumda, onunla siz veya anneniz, konuşurken üslubunuzu şu yönde değiştirin:
1) Ona "kaçarsan şöyle kötü olur, böyle zorluklar yaşarsın, şu durumlara düşersin" gibi yaşayacağı olumsuzlukları sıralamayın vazgeçirmek için. Bunlar kafasında işe yaramıyordur, çünkü muhtemelen ne söylerseniz söyleyin "şu anki durumumdan daha kötü olamaz zaten" diye düşünüyordur. O adamlarla kaçarsa zorluk da çekse, en azından özgür olacağına kendisini inandırmıştır çoktan. O yüzden çekeceği zorlukları sıralamanız onu ikna etmez. Bunun yerine sizinle kalıp okuluna devam ederse, sahip olacağı özgürlük ve haklardan bahsedin, üniversite bitirirse ayaklarının üzerinde durabilirse, bi adamla kaçmaktan daha da özgür olacağını anlatın.
2) Konuşurken kendinizle kıyaslamayın, size ve ailesine karşı öfkeli olduğundan sizin şartlarınız onu ilgilendirmiyordur kafasında, "ben sen miyim, sen ben değilsin, sen benden ne anlarsın" diyordur. Konuşurken veya örnek verirken kimseyle kıyaslamayın, yabancılardan veya çok yakınında olmayan kişilerden örnekler verin.
3) Cinsel içerikli konuşmalar, zaten psikolojisinin normal olmadığını gösteriyor. Bu durumdaki bir insanı kontrol etmeniz mümkün değil, ancak zararsız seviyede tutabilirsiniz. 14 yaşında da olsa, sevgilisi olabilir, eğer babanız veya siz buna daha önceden izin vermiyorduysanız, baskı altında hissetmesinin başlıca sebebidir, buna izin vermeye başlayın. Bunu da kendisine açıkça iletin.
"Bir sevgilin olmasına izin veriyoruz, sen de yaşıtların gibi gez, toz, sevgilinle el eleyürü, sinema muhallebici gez, tamam" deyin. Anlayışlı aile olayını çok abartmayın ama, yapmacık görebilir onu. Sadece izin verdiğinizi bilsin.
4) Bazı şeyler, bazı şeylerden daha kötüdür.
Kaçması ve başına daha kötü şeyler gelmesi yerine, eğer sevişecekse sevgilisiyle sevişsin. Biraz zor, fakat kabul edilebilir, içinde bulunduğu şartlar anormal olduğundan, kötünün iyisini seçmek gerekiyorsa, adını sanını bildiğiniz bi çocukla kendi çaplarında keşfetmeleri daha tercih edilebilir. Korunma yöntemlerini anlatırsınız.
5) Asla, sevgilisinin karşısına eğitimini koymayın. Konuşurken söylediğiniz o "bunlarla böyle konuşacağına lise sınavlarına odaklansana" cümlesi yanlış.
Bu cümle onun zihninde ister istemez sevgiliyle konuşma, derse bak, yani ya ders olacak, ya sevgili şeklinde algılanıyor. Bunun yerine "hem sevgilin olsun, hem ders çalış" deyin.
Normal, sıradan bir sevgili yüzünden kimse derslerinden geri kalmaz normalde, o "ereklerle uğraşacağına dersine odaklan" uyarısı ebeveynlerin en büyük hatasıdır.
Ona, sizinle kalıp okuluna devam etmesi için istediği özgür ortamı verin, gezsin tozsun içsin sıçsın ama okuluna devam etsin, bugününü kurtarmanız aksi şartlarda imkansız görünüyor, bu yöntemle en azından geleceği kurtulur.
çok güzel örnekler vermişsin canım. ama köylünün tutumu çok yanlış. insanlar elbet hata yapabilir. ikinci sınıf muamelesi yapmak çok yanlış...Aman Allahim Allah korusun.
Bence baska sans yok.
Kardesinin hattini kirin telefonunu degistirin.
Ve doktoruyla randevularini 3 katina cikarin.
Bu olamaz, hic ic acici degil durum.
Cocukluk zamanlarimda annem bana cok seyj yasakladi. Arkdaslarin dogum gunu partine gidemezdim, gezemezdim arkdaslarla okul saati dsinda felan.
Ama su an diyorumki : o arkadaslarim zaten hak yolunda degiller hic, iyikide yollamamis annem".
Sonradan anlar insan yapilan iyiligi.
Benim eskiden kaldigim koyde 2 tane kiz vardi benim yakin arkadasim.
Birisi aynen boyle bi erkekle konusmus.
Hatta tvden teletext bolumunden, o nasl oluyo hala anlamadim. Kiz oglani gormeden tm hadi kacalim diye yola cikti.
Cika cika doguda evli 3 cocuklu bi adam cikti hemde 30 yasinda.
Tarlada calistirildi kiz. Sonra bi imam boynu bukuk oldugunu gormuste. Sormus noldu diye. Beni kacirdilar demis gitmek istiyorm demis. Polisleri aramislar kiz su an koye geri donde babasinin yanina. Ama artik kiz degl diye dul yada 3 5 cocuklu adamlar talip oluyo gencecik kiz olmasina ragmen. Hatta onlar bile o.... diyorlar istemiyorlar. Ibretlik olsun diye yazdim bunlari. Cok cok dikkat etsin.
Baska bi arkdasim, bi oglana kacti sivastan tokata.
Oglanda kizin teyzesinin kocasinin bi akrabasiymis.( oda zamaninda kacmisti, evli oldugu halde)
Teyzesi aralarini yapmis resmen, evet yanlis degl, teyzesi.
Kiza tm he he dugun yapicaz demisler ama dugun yapmadan kiza sahip olmak istemis.
Kiz zorlamis ve yan odadaki teyzesi resmennn kapiyi uzerlerine kitlemis kacamasin diye...ve o kizda geri dondu.
Oda diger kiz gibi, kor topal birisine laik olarak gorunuyor artik. Oylede guzelki kiz.
Kardesine okut buralari.
Okusunda belki akli basina gelir.
Ama bence dinlemez seni.
Sen acilen doktoruyla gorus, acilenn..