Bakın, o yaştaki ve dönemdeki bir çocuk,eğer kaçmayı planlıyorsa, bulunduğu yerde güvende fakat mutsuz demektir. Babanızın baskıcı olmadığını ifade etmişsiniz, fakat farkında olmadan kardeşinizin "baskı" olarak algıladığı birtakım cümleler kurmuş olabilirsiniz ailecek. Çünkü, kimse çok rahat, sıkıntısız, mutlu olduğu bir ortamdan kaçmaya uğraşmaz. Söylediği benden "kurtulacaksınız" ifadesi de bunu gösteriyor.
Baskı yapmadıgınızı düşünseniz de, farkında olmadan yapmış olabilirsiniz yani. Öncelikle ailesi olarak bunu kabul edin, biz olması gerektiği gibi davrandık modundan çıkın.
İkinci olarak, kız o konuştugu adamları bir kaçış olarak görüyor, sizden, rahat olmadıgı o ortamdan, mutsuzluğundan, özgürlüğüne bir kaçış olduklarını sanıyor.
Bu durumda, onunla siz veya anneniz, konuşurken üslubunuzu şu yönde değiştirin:
1) Ona "kaçarsan şöyle kötü olur, böyle zorluklar yaşarsın, şu durumlara düşersin" gibi yaşayacağı olumsuzlukları sıralamayın vazgeçirmek için. Bunlar kafasında işe yaramıyordur, çünkü muhtemelen ne söylerseniz söyleyin "şu anki durumumdan daha kötü olamaz zaten" diye düşünüyordur. O adamlarla kaçarsa zorluk da çekse, en azından özgür olacağına kendisini inandırmıştır çoktan. O yüzden çekeceği zorlukları sıralamanız onu ikna etmez. Bunun yerine sizinle kalıp okuluna devam ederse, sahip olacağı özgürlük ve haklardan bahsedin, üniversite bitirirse ayaklarının üzerinde durabilirse, bi adamla kaçmaktan daha da özgür olacağını anlatın.
2) Konuşurken kendinizle kıyaslamayın, size ve ailesine karşı öfkeli olduğundan sizin şartlarınız onu ilgilendirmiyordur kafasında, "ben sen miyim, sen ben değilsin, sen benden ne anlarsın" diyordur. Konuşurken veya örnek verirken kimseyle kıyaslamayın, yabancılardan veya çok yakınında olmayan kişilerden örnekler verin.
3) Cinsel içerikli konuşmalar, zaten psikolojisinin normal olmadığını gösteriyor. Bu durumdaki bir insanı kontrol etmeniz mümkün değil, ancak zararsız seviyede tutabilirsiniz. 14 yaşında da olsa, sevgilisi olabilir, eğer babanız veya siz buna daha önceden izin vermiyorduysanız, baskı altında hissetmesinin başlıca sebebidir, buna izin vermeye başlayın. Bunu da kendisine açıkça iletin.
"Bir sevgilin olmasına izin veriyoruz, sen de yaşıtların gibi gez, toz, sevgilinle el eleyürü, sinema muhallebici gez, tamam" deyin. Anlayışlı aile olayını çok abartmayın ama, yapmacık görebilir onu. Sadece izin verdiğinizi bilsin.
4) Bazı şeyler, bazı şeylerden daha kötüdür.
Kaçması ve başına daha kötü şeyler gelmesi yerine, eğer sevişecekse sevgilisiyle sevişsin. Biraz zor, fakat kabul edilebilir, içinde bulunduğu şartlar anormal olduğundan, kötünün iyisini seçmek gerekiyorsa, adını sanını bildiğiniz bi çocukla kendi çaplarında keşfetmeleri daha tercih edilebilir. Korunma yöntemlerini anlatırsınız.
5) Asla, sevgilisinin karşısına eğitimini koymayın. Konuşurken söylediğiniz o "bunlarla böyle konuşacağına lise sınavlarına odaklansana" cümlesi yanlış.
Bu cümle onun zihninde ister istemez sevgiliyle konuşma, derse bak, yani ya ders olacak, ya sevgili şeklinde algılanıyor. Bunun yerine "hem sevgilin olsun, hem ders çalış" deyin.
Normal, sıradan bir sevgili yüzünden kimse derslerinden geri kalmaz normalde, o "ereklerle uğraşacağına dersine odaklan" uyarısı ebeveynlerin en büyük hatasıdır.
Ona, sizinle kalıp okuluna devam etmesi için istediği özgür ortamı verin, gezsin tozsun içsin sıçsın ama okuluna devam etsin, bugününü kurtarmanız aksi şartlarda imkansız görünüyor, bu yöntemle en azından geleceği kurtulur.