• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kız İsteme Kız İsteme ve Söz Merasimi Hakkında Herşey...

Duygu

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Temmuz 2009
3.755
5
156
Diğer
Kız İsteme ve Söz Merasimi

Gelin ve damat adayının aileleri söz ve nişan merasimleri ile ilgili olarak farklı beklentiler içinde olacağından dolayı söz günü öncesinde damat adayının annesi, gelin adayının annesinin evine giderek beklentilerini öğrenmek istediğini ifade eder. Ailelerin önceden tanışması zor ve gergin olabilecek böyle bir geceye sıcaklık katacaktır.

kopyasimg08701238278412.jpg

Söz Kıyafeti: Kız istemeye giden damatlara önerimiz takım elbise giymeleridir. Gelin adayları içinse evde yapılacak bir merasimde çok sade ama şık bir elbise veya etek-bluz uygun olacaktır. Saç ve makyajınızda da abartıya kaçmamanıza özen gösterin. Ve fotoğraf çektirirken hep gülümseyin!

75100010.jpg

Söz yüzüğü: Erkek tarafından, nişan alyansları ise kız tarafından alınır. Ancak her iki merasimi de aynı gün içerisinde gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız yüzükleri erkek tarafının alması bir teklif anlamına geleceği için daha uygun olacaktır. Türk geleneklerinde kız isteme merasimi için yörelere göre değişen farklı adetler mevcut olsa da genellikle kız evine şık bir çiçek ve söz çikolatası götürmek adettir.

a7a52a1937e4e2b8ee21d4f.jpg

Söz çiçeği: Söz çiçeği erkek tarafının unutmaması gereken bir detay. Gelinin annesine de ayrı bir çiçek yaptırmak hoş bir jest olacaktır. Farklı renklere sahip birbirinden güzel çiçeklerin anlamları hakkında bilgi almak için gelin buketi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

guldemeti.gif

Söz çikolatası: Çikolatayı nereden alacaksınız…ve nasıl bir kaba yerleştireceksiniz. Geleneklerimize göre gümüş tepsi tercih sebebi, fakat gelin adayı gümüş tercih etmiyorsa kristal veya porselen de alabilirsiniz. Tepsi yerine meyve tabağı gibi gondollar da tercih edilebiliyor.

359buyuk.jpg

Söz kahvesi: Misafirler gelince kız tarafının önceden almış olduğu çikolata gelin adayı tarafından davetlilere ikram edildikten sonra Türk kahvesi hazırlanır. Daha bol köpük için kahve tam kaynamadan önce oluşan köpükleri kaşık yardımıyla bardaklara koyabilirsiniz.

kahvec3a7ic49fkc3b6fte0.jpg

Tiryakiye yakışır bir kahve ise ağır ateşte 15- 20 dakika pişirilmeli, cezve sık sık ateşe sürülüp geri çekilmelidir. Her fincan kahve için bir kaşık kahve ve bir kaşık şeker günümüzde kural haline gelmiştir. Nasıl pişirilirse pişirilsin köpüksüz bir Türk kahvesi düşünülemez.

Damat için özel bir kahve yapmak isterseniz ayrı bir fincan kahveyi şeker yerine tuzla pişirip damada sunabilirsiniz.

Kız isteme: Kahvelerin servisi ertesinde, geleneklere göre evlenmeye karar veren erkeğin aile büyüğü (genellikle baba veya dedesi) evlenmek istediği kızı "Allah'ın emri, Peygamber'in kavliyle" ister. Kız tarafının babası da gençlerin kararlarına saygı duyduğunu ifade ederek kızına evlenmesi için izin verir. Bu söz kesme usulü çiftlerden daha çok ailelerin birbirleriyle yakınlaşması ve tanıması anlamına gelmektedir. Bu ana kadar gergin bir şekilde geçen bekleyiş havası sona erer, ve gelin adayı ile damat adayı büyüklerinin ellerini öperler.

Söz alyansları: Aynı gün içerisinde yüzük de takılması kararlaştırılmışsa isteme sohbetinin hemen ertesinde gelin ve damat adayı davetlilerin ortasında biraraya gelerek genellikle erkek tarafından bir aile büyüğünün iyi dilekleriyle yüzük takmasının ertesinde takı takılırken el öpebilirler. (Ayrıca unutmayın, söz yüzükleri sağ elin yüzük parmağına, alyans ise evlendikten sonra sol elin yüzük parmağına takılır). Yüzük takılma merasimi sırasında alyanslar nişan yastıkları üzerinde veya beyaz dantel örtülerle ve çiçeklerle süslenmiş şık bir tepsi üzerinde genç bir kız tarafından takdim edilir.

Söz alyansları satılırken kırmızı bir kurdele eşliğinde teslim edilir. Aile büyüğü tarafından kurdele kesildikten sonra bekar bayanlara bu kurdelenin çok küçük parçaları verilir. Bir bardak su eşliğinde yutulan kurdele ne kadar kısaysa o kişi için evliliğin o kadar kısa süre içinde gerçekleşeceğine inanılır.

Son olarak, bir kutlama yapılmak istenirse söz veya nişan pastası kesilebilir. Ortaya getirilen pastayı gelin ve damat adayı birlikte keser ve ilk dilimi ayrı bir tabağa alarak birbirlerine yedirirler.

izafet.com'dan alıntıdır...

Duygu , tesekkürler paylaşımın için

resimlerlee nasıl bi güzel olmuş ellerinee sağlık canımm

Teşekkürler arkadaşlar. Evet güzel olur burada paylaşımlarda bulunabiliriz. Ee var mı kısa zaman da sözlenecek adaylarımız?

ben varım...opuyorumnanaktan

teşekkürler paylaşım için....

ooyy oyyy çok güzel anlatmışsın ellerine sağlık :))
ama şimdi bunları okurken bile yüzümde güller açtı ama çok gerildim
temmuza az kaldı
kafamçokkarıştı

Damat tarafının, kız tarafından görüşmek için izin istemesiyle kız isteme geleneği başlamaktadır. Sonraki aşamada ise damat tarafı elinde çikolata ve çiçekle kız tarafının evine gider. Yeni tanışan ailelerin birbirleriyle sıcaklık kurmasıyla damat tarafında yer alan aile büyüğü “Allah´´ın emri ve Peygamber’in kavli” diyerek kızı ister ve kız istemenin ilk bölümü tamamlanır. Kız tarafıyla, damat tarafı önceden anlaşmışsa kız tarafında yer alan aile büyüğü, kızı damat tarafına verir. Kız isteme geleneği tamamlandıktan sonra evin büyüğü tarafından söz kesilerek evlilik yolunda ilk adım atılmış olur.

Nişan:

Aileler tanışıp, söz kesildikten sonra nişan gününe karar verilir. Nişan gününe kadar erkek evi tarafından nişan giysileri ve yüzük hazırlanır. Ayrıca nişan bohçası da erkek evi tarafından hazırlanarak kız evine mutlaka götürülmelidir. Nişan bohçasının içinde gecelik, terlik ve parfüm bulunmaktadır.

Nişan organizasyonunda; pastanın hazırlanması, müzik ve eğlence kısmı kız tarafına aittir. Nişan organizasyonu sırasında aile büyüğü tarafında nişan yüzükleri takılır. Ayrıca her iki tarafta gelin ve damada çeşitli hediyeler takabilirler.

çok heyecanlı yaaa:ecrin_bebek: kızlar söz bohçasıyla nişan bohçası arasındaki fark nedir bilen varmı??

wuu huuu :) çok heyecanlı olcak. nerdeyse bütün sıralamayı ezberledim ama son dakika bi değişik bişi olcak gibi gelio hep.. yani ben bunu biliorum öğreniyorum ama ya karşı taraf sormadıysa öğrenmediyse bilmiosa.. yüzükler onlarda mesela. alın kızım hazırlayın diyip vermezse ille verin tepsime koycam denmez ki.. :) yarın büyük gün bakalım nasıl olcak :18: :91:

merhaba arkadaşlarsevdiğim erkeğin ailesi beni istemeye gelcek bu ay sonunda.ama biz söz yapmadan direkt nişan yapmak istiyoruz temmuz gibi

Arkadaşlar merhaba.. 2 hafta önce ailemle erkek arkadaşımın ailesi tanısmaya gedıler.. Cumartesi günüde istemeye gelecekler fakat annem ilk geldiklerinde beni vermeyeceğini ve kahve tutulmayacağını daha sonra onları haberdar edip geldiklerinde tekrar isteme merasımı olacagını ve o zmn söz kesileceğini söylüyor.. bende ilk geldiklerinde kahve tutmamanın ayıp olacağını düşünüyorum.. Başından geçen arkadaslar yardımcı olurlarsa cok sevinirim:):3:

Arkadaşlar merhaba.. 2 hafta önce ailemle erkek arkadaşımın ailesi tanısmaya gedıler.. Cumartesi günüde istemeye gelecekler fakat annem ilk geldiklerinde beni vermeyeceğini ve kahve tutulmayacağını daha sonra onları haberdar edip geldiklerinde tekrar isteme merasımı olacagını ve o zmn söz kesileceğini söylüyor.. bende ilk geldiklerinde kahve tutmamanın ayıp olacağını düşünüyorum.. Başından geçen arkadaslar yardımcı olurlarsa cok sevinirim:):3:

canım öncelikle hayırlı olsun. bizim tanışma isteme söz bi arada oldu. annem aslında ilk geldiklerinde kız verilmez dedi. bi daha gelirlermiş. ama ayrı şehir hatta ayrı ülke söz konusuydu o yüzden ikna etmek zor olmadı. boş yere zaman kaybetmeye gerek yok bence tanışın kaynaşın telefonlaşın daha güzel geçsin o süre. umarım baban kahve içilmesinden yanadır.. bence erkek arkadaşın k. pederine sölesin. kahve gelmesede seni istesinler :)

Back