Kıymık Nasıl Çıkartılır: Kıymık Çıkarmanın Kolay Yolu

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.225
603.267
43


Kıymık batması nasıl çıkar?


Kıymık acıya ve zonklama tipi ağrıya neden olabilir. Tahta ya da demiz tozunun küçük parçası ete girdiğinde buna kıymık denir. Kıymık genellikle bir cımbızla alınabilir. Ancak bazı durumlarda ciltten çıkarılması o kadar da kolay olmaz. Cilt ve deri altına girdiğinde çıkarılamayabilir. Çıkarılmadığında ise cilt altında iltihaba neden olur. Bu durumda acı ve ağrı artabilir. Kıymığı kolaylıkla çıkarmak için ya da derinin kıymığı atmasını kolaylaştırmak için bazı yöntemler denenebilir.


Batan kıymık nasıl çıkartılır: Kıymık batmasına ne iyi gelir?
1. Kıymık batması için karbonat:

Karbonat vücutta deride gömülü olan küçük kıymık parçalarını çıkarmada son derece etkilidir. Biraz su ve karbonat karıştırılarak hamur haline getirilir. Elde edilen hamur kıymığın olduğu alana uygulanır. Üzeri bir bandaj ile sarılır ve birkaç saat bu şekilde bekletilir. Bölgenin yumuşamasını sağlar ve cildin yabancı cismi atmasını kolaylaştırır.

2. Kıymık batmasına yapışkan bant:

Sabun ve su ile öncelikle alan yıkanır. Ardından kıymığın olduğu yere yapışkan bir bant uygulanır. Parmak ucu ile kıymık batan alan ovulur ve hafifçe bastırılır. Otuz saniye kadar bekledikten sonra bant ciltten çekilir. Bu kıymığın çıkmasını sağlayacaktır.

3. Kıymık batmasını çıkarmak için alkol sürülen cımbız:
Öncelikle cımbız alkol ile sterilize edilir. Ardından bu cımbız ile kıymığın ucundan tutulur ve hafifçe dışarı doğru çekilir. Bu uygulama kıymık deriye tamamen gömülü olmadığında yapılabilir.



4. İğne:

Bazı durumlarda kıymık deriye tamamen gömülü olabilir. Bu durumda cımbızla çekilemeyeceği için iğne kullanılması önerilir. İğne alkol ya da kolonya ile iyice sterilize edilir. Ardından iğnenin ucu ile kıymığın battığı yerdeki ölü dış deri tabakası kazınır. Kıymığa ulaşılmaya çalışılır. Ancak iğne yöntemi acıya ve ağrıya neden olabilir. Bu nedenle çok önerilen bir çözüm değildir.

5. Kıymık batmasına patates:

Çiğ patates bir dilimleri kıymık üzerine yerleştirilir. Ardından patates dilimi aşağıya doğru hafifçe bastırılır. Eğer kıymığın ucu dışarda ise patates takılarak deriden çıkacaktır.

6. Yapıştırıcı:

Kıymık görünür durumdaysa tutkal sürülerek beklenir. Ardından kuruyan tutkal ciltte soyulur. Soyulurken eğer kıymık dışarda ise tutkal ile birlikte deriden çıkacaktır.



7. Kıymık nasıl çıkartılır?

Hidrojen peroksit, ellerde ve ayaklarda olan kıymıklardan kurtulmak için kullanılabilir. Biraz hidrojen peroksit kıymık batan yere ve çevresine sürülür. Alanda hafif bir şişme oluşur. Bu şişmeyle birlikte kıymık derinin dışına daha çok yakınlaşır ve cımbızla kolaylıkla çekilir.

8. Kıymık batmasına yumurta:

Bir yumurta kırılır ve sarısı da beyazı da bir kaba boşaltılır. Önemli olan yumurtanın kabuğudur. Yumurta kabuğu kıymık batan bölgeye yerleştirilir ve biraz baskı uygulanır. Kıymığın çıkmasını kolaylaştırır ve cildi kayganlaştırarak deriden kıymığında kolay çıkmasını sağlar.

9. Sülfat yani epsom tuzu:

Bir tutam epsom tuzu yara bandının yapışkan tarafına yerleştirilir.
Yara bandı kıymık batan bölgeye uygulanır. Bir süre bekletildikten sonra bant yana itilerek cilde baskı uygulanır. Kıymık daha kolay bir şekilde cımbızla alınabilir.

10. Kıymık batması için sirke:
Beyaz sirke etkilenen bölgede yaklaşık yarım saat bekletilebilir. Epsom tuzu gibi sirke de cildin kazınmasını ve kıymığın çıkmasını kolaylaştırır. Cildi yumuşatır.

Hangi metot kullanılırsa kullanılsın kıymık batan bölge mutlaka antiseptik sabun ve su ile temizlenmelidir. Kıymık çıktıktan sonra alanın temizlenmesi oldukça önemlidir. Olası enfeksiyonlar ancak bu şekilde önlenebilir. Alanın iyice temizlenmesi ve iyileşme sürecinin hızlanması için etkilenen alan üzerine az miktarda hidrojen peroksit uygulanabilir.​

Kıymık batması oldukça acı veren bir durumdur. Kıymığın mutlaka çıkarılması gerekir. Eğer kıymık parçası büyükse ya da derinin çok altına battıysa bir doktordan yardım alınabilir.


Kaynak: Bitkisel Çözümler ve Tedavi Yolları​
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…