Kismet mi?

öncelikle kadere iman şarttır yani kadere iman imanın 6 şartından biridir bu sebepten kadere inanmıyorum derken çok iyi düşünmek lazım allah muhafaza imanımızdan oluruz rabbim esırgesn
kiminle evlenecegımız sabıttır yani önceden bellidir bır hadis serif de nakedilr ki bir adam efendimize gelip falanca kadınla evlenmesi için kendisine dua etmesini ister efendimiz de ona der ki ben melekler ve hatta işte herkes diyelim dua etse bile sen kaderınde yazılandan başkasıyla evlenemezsın
insan hayatında 3 şey sabıttır yanı ezelden takdır edılmıştır
1 rızkımız sabıttır ister haramdan uğraşın ister helalden uğrasın rızk değişmez aynıdır
2 ne zaman nerede öleceğimiz sabittir değişmez
3 kıminle evleneceğimiz sabıttır değişmez
amma velakın hocalarımızdan duanın kaderı değiştirebilceğini duydum
sadaka ömrü uzatır denılıyor yalan söylemek rızkı noksanlastırır denılıyor buna dair bır dönem bende cok araştırdım bildiklerim bunlar

Nasip kısmet canım O seni buluyor emin ol

ortaokulda din hocamız, herkesin kaderi olduğunu fakat bunu yönlendirebilmek için karşımıza zaman zaman iyi veya kötü şansların çıktığını söylemişti. Yani doğum ve ölüm gibi değişmeyen şeylerin yanında seçebileceğimiz yolların olduğunu belirtmişti.. O zamanlar çok mantıklı gelmişti bana, aslında hala da mantıklı geliyor :KK9:

Azıcık makul olanlar böyle anlatıyor ama yine eşim çocuğum öleceğim zaman belli ise çabalarım diğer ayrıntılar için olur

Yemek yemezsem ölürüm eşim çocuğum olmaz o zaman kaderin buymuş dersiniz şimdi de kaderin evlendiğin kişi imiş der geçeriz

Özellikle ölüm vs belli ise doktora ambulansa vs niye yatırım yapılıyor

Ömrü bitmişse ölür zaten yoksa Yaşar deyip yol kenarındaki yaralıya da yardım etmeyelim hem o zaman biz değil belki başkasının kaderinde ona yardım yazılıdır

Bu böyle gider akıl seçicilik evlilik vs için vardır

Konu sahibi biraz doğaya çıkıp hayvanlara baksanız onların bile seçicilik olduklarını bazı vasıfları aradıklarını görürsünüz

En basit haliyle olay söyle
Allah evlilik olgusunu ve duygusunu yaratmış.
Kadın ve erkeği yaratmış.
İnsanları yaratmış.
İyi ve kötü düşünce ve davranışları yaratmış.
Sözün özü gerekli her şeyi yaratmış.
Bize de akıl vermiş.
Tercihlerine göre evleniyor ve sonuçlarına katlanıyorsun.
Şunuda unutmayalım mutluluk karßıdan alınmaz. Kişi mutluluğu ve mutsuzluģu içinde taşır.

Onceden yazilmistir, evlenecegimiz tarih, adam, vs bellidir laflarina inanmam. Insanin kendi iradesini, aklini, secme yetisini kullanabilecegi konularda kaderci degilim. Allah akil vermis kullanalim diye. Hersey kaderse kimse bosanmasin, ya da dogru adami bulabilmek icin ugrasmasin, kocasina kaderine razi olsun.

Evlenmek istiyorsan sosyal ortamlara gir, tanis, gorus. Kader kismet diye yillarca evinde bekleyen kizlar var. Sonra buralarda agliyorlar evlenemedikleri icin, az gormedim. Birilerinin kendilerini kapali kapilar arkasinda kesfetmesini bekliyorlar, kader diyerek. Boyle olma. :)
Seçim olduğuna inanıyorum ama sosyal ortamlara girip de hayatının aşkını bulan bir kişi bile yok etrafımda. =) işten eve evden işe takılanlar çok güzel beraberlikler yaşarken, çok ortamı olan arkadaşlarım da akrabalarım da aşk mevzusunda istediklerine ulaşamıyorlar. O yüzden kısmet burada devreye giriyor. Karşına çıkacak olan adamlar belli ama seçim senin. Biri evde otursa bile hayatına birinin girmesi gerekiyorsa onu dışarı çıkartacak bir şey meydana gelecektir.

Kader Allah'ın ezeli ve edebi herseyi bilmesidir.Buna kuşku yok.
irade ise iki turludur.
cüzi irade: insanların secimlerinde kaza ve kader sinirlarinda ozgur iradeleridir.
külli irade:Allah'ın belirledigi kader.
Yani siz cüzi iradenizle bir muradı talep eden olabilirsiniz.Bu murada ol diyecek olan yine Allahtır tabiki.Biriyle evlenmeyi dilediniz iradenizle.Olup olmaması tabiki Allah'ın elinde.Ama fiili gerceklestirme iradesi sizde.
Ve bazende sizin istediginiz dişinda gelişir olaylar.Mesela basiretim baglandi,hic birsey diyemedim seklinde gelişen bir evlilik diyelim.Allah'ın sizin için karsiniza cikardigi bir sinav evliliginizde olabilir.iyi bir evliligininiz varsa sükredecek misiniz? Kotuyse sabredecek misiniz? Ben boyle biliyorum.Umarim anlatabilmişimdir.:)

iletiniz ne farklı söylediğiniz ne farklı o_O
"Yarabbim büyüksün..."
Niye farklı olsun ki ben kadere inanmıyorum diye töbe Allah a da mı inanmıyorum benim Söylemek istediğim şey Herşeyin insanın elinde olduğu.Tabikide Allah önceden biliyor Herşeyi,ama bu demek değil ki oturup tamam benim kaderim böyle diyelim

Niye farklı olsun ki ben kadere inanmıyorum diye töbe Allah a da mı inanmıyorum benim Söylemek istediğim şey Herşeyin insanın elinde olduğu.Tabikide Allah önceden biliyor Herşeyi,ama bu demek değil ki oturup tamam benim kaderim böyle diyelim
Kader imanın şartlarından o yüzden
Allah'ın önceden olacakları bilmesi evet aslında inanıyorsunuz ama kaderi farklı bir kelime gibi algılıyorsunuz anladığım kadarıyla :)

Kısmet veya kader her ne ise...Bizim tamamen irademiz dışında olan bir husus değil,yoksa aklımızın olması gibi bir özelliğimiz olmazdı. Yaptıklarımız ve niyetlerimiz herşeyi şekillendiriyor. Sizin yaşantınız,birikimleriniz,dualarınız,kimi zaman eğitiminiz, bazen güzel bir niyetiniz,verdiğiniz bir sadaka, yaptığınız bir iyilik vs.sizin yaşayacaklarınızı hiç şüphesiz etkiliyor. Yoksa robottan,melekten,diğer aklı olmayan canlılardan farkımız kalmazdı.

Kader aslında ''bizim istediğimiz birşeyi Yaratıcı'nın istemesidir.Bizde başlıyor olay.Yoksa ''ben istemedim ki,Allah böyle yaptı ''diye tüm sorumluluğu,suçu veya yükü üzerimizden atma kolaycılığına kaçarız.Bu da insana en güzel bahane olur.

Seçim olduğuna inanıyorum ama sosyal ortamlara girip de hayatının aşkını bulan bir kişi bile yok etrafımda. =) işten eve evden işe takılanlar çok güzel beraberlikler yaşarken, çok ortamı olan arkadaşlarım da akrabalarım da aşk mevzusunda istediklerine ulaşamıyorlar. O yüzden kısmet burada devreye giriyor. Karşına çıkacak olan adamlar belli ama seçim senin. Biri evde otursa bile hayatına birinin girmesi gerekiyorsa onu dışarı çıkartacak bir şey meydana gelecektir.

Ben de tami tamina buna inaniyorum.

Karsimiza cikan kisiler kaderden, ama secmek tabi ki bizim irademiz. Karsima kimse cikmiyorsa kimi seceyim , boyle bir durumda irade soz konusu olamaz.

Dansa giden, kursa giden vs arkadaslarim var, istedikleri gibi biri karsilarina cikmiyor. Ote yandan baska bir arkadasim is icin gittigi yerde birine hic hesapta yokken asik oldu, simdi evleniyor.

Ask ve evlilik kader bence.

Kader imanın şartlarından o yüzden
Allah'ın önceden olacakları bilmesi evet aslında inanıyorsunuz ama kaderi farklı bir kelime gibi algılıyorsunuz anladığım kadarıyla :)
Bence siz farklı düşünüyorsunuz diyorsunuz ki Kader Allah'ın önceden Herşeyi bilmesi ama bizim söylediğimiz şey çok farklı çünki insanlar yaptıkları Yaşadıkları kendi seçimlerini "kaderimde varmış" diye kestirip atıyor bu Yüzden kadere inanmıyorum çünkü Herşeyi kendimiz yapıyoruz Allah bize o yetkiyi vermiş ki ahirette yargılıyor bilmem anlatabildim mi.!

X