Kışlıkları Kaldırma Zamanı Geldi..

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.683
601.946
43
blog_image_5442f09ecf4db.jpg

Havalar ısınıyor. Kışlıkları kaldırıp yazlıkları çıkarmanın vakti geldi. Dolaplarda bahar temizliği vakti.

Kışlık giysilerinizi dolaptan çıkarın. Tek tek kontrol edin. Üzerinde lekesi olan kıyafetlerinizi yıkayın. Özellikle parfüm lekesi gibi çok önemsenmeyen lekeler, temizlenmeden kaldırıldığında daha sonra lekeyi çıkarmak daha da zorlaşacaktır. Çıkmayan lekeleri ya da kumaşa zarar vereceğini düşündüğünüz kıyafetlerinizi kuru temizlemeye gönderebilirsiniz.

Giysilerinizin temizliğinden emin olduktan sonra, giysilerinizi kumaşına göre ayırın. Giysilerinizi ipek, yün, süet, deri, pamuk, keten ve sentetik ipek gibi gruplara ayırabilirsiniz. Özellikle yünlü ve ipekli kumaşlar tahtakuruları için iyi bir besin kaynağı olduğundan diğer kıyafetlerin zarar görmemesi için, diğer kıyafetlerden ayrı bir yere kaldırılmalıdır.

Yün ve yün esaslı kıyafetlerin hava alması önemlidir. Bu yüzden bu kıyafetlerinizi kanvas ya da müslin kumaş kutularda saklayabilirsiniz. Bu kutular kıyafetleriniz için yeterli hava sirkülasyonunu gerçekleştirirler.

Kutu yerine askıda kaldırılması gereken kıyafetleri, nem ve koku oluşumunu engellemek için giysi torbaları içinde saklayabilirsiniz. Giysi torbanızın kumaş olmasına özne gösterin. Eğer kumaş torbanız yoksa, onun yerine kıyafetlerinizin üzerine çarşafta serebilirsiniz.
Dolap ve çekmecelerde güve oluşumunu önlemek için, sedir ağacı kokulu oda parfümü kullanabilirsiniz. Sedir ağacı kokusu güveleri çekmecelerden uzak tutar.

Giysilerinizi saklarken, kolalı olarak kaldırmayın. Kola özellikle keten ve sentetik kumaşlara zamanla zarar verir. Ayrıca böcek oluşumunu da hızlandırır.


fsh.jpg

Adım adım ilerleyin
  • Kullanmayacağınız eşyaları bir kenara ayırın.
  • Kullanacağınız eşyaları, kategorilerine göre ayırın.
  • Yatak odası dolaplarında, üst çekmeceler genellikle sığ, alt çekmeceler ise genellikle derin olarak üretilir. Küçük eşyaları, üst çekmecelere koymayı tercih edin. Alt çekmecelere ise, sezonluk olmayan giysilerinizi kaldırın.
  • Bütün çekmeceleri, asitsiz kağıt veya naftalin ile koruyarak, kıyafetlerinizin zarar görmesini önleyin.
  • Grupladığınız giysilerin düzenli durabilmesi için, çekmecelerinizin iç kısımlarına bölmeler ekleyebilirsiniz.
  • Yapı marketlerden, dolap çekmecelerinizin her birinin derinliğine göre kestirebileceğiniz ahşap ayırıcılar satın alabilirsiniz.

    kıyafetler.jpg


  • Bölme oluşturmak için, farklı ebatlarda, hazır kübik ve dikdörtgen kutucuklar da satın alabilirsiniz.
  • Küçük eşyalarınızın düzenlenmesi için uygulayacağınız bölmelere ayırma seçeneği, daha sonraları size zamandan kazandıracağı gibi, estetik bir görüntü de oluşturacaktır.
  • Çorap ve iç çamaşırlarınız düzenlemek için, beş ya da altı küp bölme oluşturursanız, bir bakışta aradığınızı bulabilirsiniz.
  • Çanta ve ayakkabılarınızı da, renk uyumlarına göre, oluşturacağınız el yapımı bölmelerinizde saklayabilirsiniz.
  • Ayakkabılarınızı, koton bezinden çantalarda saklamayı tercih edebilirsiniz.
Yazlık giysiler daha az yer kaplamaktadır. İyi bir organizasyonla giysilerinizin ve dolabınızı hep düzenli olmasını sağlayabilrisiniz.

Kaynak:ev hayat

 
Kışlık giysilerin saklanmasında ideal yöntemler

sweaters-breast-cancer-hot-flashes-northern-virginia.jpg


ize yardımcı olacak küçük ipuçlarını okuyarak, kışlık kıyafetlerinizi hiçbir zarar görmeyecek ve bir sonraki kışa kadar temiz kalacak şekilde saklayabilirsiniz.

Başlarken…

Kışlık giysileri kaldırma işlemine başlamadan önce hepsinin temiz olduğundan emin olun. Parfüm ve deodorant kalıntıları, zaman içerisinde kumaşların renginin solmasına; giysi üzerinde kalan kırıntılar ise, güvelerin gelmesine sebep olur. Bu yüzden depolama işleminden önce yıkanmaları iyi olacaktır.

Giysilerinizi maksimum 21°C sıcaklıkta, az ışık alan ve düşük nemli bir ortamda saklayın. Kuru temizleme torbaları giysilerinizin zaman içerisinde sararmasına ve nem tutmasına sebep olurken, giysileri kolalayarak kaldırmak da böceklenmesine yol açacağından bunları kullanmaktan kaçının.

Depolama yöntemleri giysi gruplarına göre değişiklik gösterir:

  • Montlar
İlk olarak kopmuş düğmeleri dikin, bozuk fermuarları tamir edin ve cepleri boşaltın. Ardından asılabilecek yapıda olanları, kalın tahta askılara asıp, hava geçiren keten bir elbise kılıfının içine koyarak dolaba asın. İçi doldurulmuş kabarık montlarınızı vakum tıkaçlı torbalara koyun. Torbaların içerisinde yarı yarıya bir boşluk yaratmak için montların üzerine iyice bastırın.

  • Kazaklar
En ağırları alta gelecek şekilde kazakları ve süveterleri katlayarak plastik bir kaba yerleştirin. Renklerin birbirine bulaşması ve kazak üstündeki süslerin birbirine takılması ihtimaline karşı, her bir katın arasına kâğıt yerleştirin.

  • Aksesuarlar
Eldivenleri ve gevşek bir biçimde rulo haline getirdiğiniz atkılarınızı plastik bir kovanın içerisine yerleştirin. Şapkaları özel şapka kutularında ya da hava geçiren herhangi bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce içlerini kağıtlarla doldurun. Aksi halde şapkaların şekilleri bozulacaktır.

  • Çizmeler ve ayakkabılar
Kauçuk veya lastik ayakkabıların üzerindeki kirleri sildikten sonra, ayakkabı tabanını da önce tel fırça yardımıyla, ardından ayakkabı fırçasıyla güzelce temizleyin. Temizledikten sonra ayakkabıların içlerine ve üzerine karbonat serpin, şeklini korumak için bacak kısımlarını kâğıtlarla doldurun ve dik duracak şekilde dolaba kaldırın.

Bu yöntemleri uyguladığınızda giysileriniz gelecek kışa kadar temiz bir şekilde bekleyecek ve hiçbir zarar görmeyecektir.
 
X