“Kıskançlık”, kişinin, eşinin veya sevgilisinin onu aldattığından şüphelendiğinde hissettiği tedirginlik ve ümitsizliğin adıdır. Kıskançlık, birisinin onun “mülkiyeti” olan bir şeyi veya birisini elinden almaya çalıştığını hissettiğinde deneyimlediği oldukça karmaşık bir duygudur. İnsanlar ayrıca başkalarının sahip olduğu başarılar veya mülkiyetlerle ilgili olarak da kıskançlık veya gıpta hissedebilirler.
İki tür kıskançlık söz konusudur: “sağlıklı kıskançlık”, birisinin eşine veya sevgilisine karşı hissettiği normal bir kıskançlık türüdür. Ancak aynı zamanda sağlıksız kıskançlık olarak da bilinen “patolojik kıskançlık” da mevcuttur. Aşağıda her ikisini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
Normal Kıskançlık
Bu birisinin eşini veya sevgilisini elinden kaybetmekten endişe ettiğinde hissettiği türdeki kıskançlıktır. Bu tür kıskançlık genel olarak kanıtlara dayanır, ancak pişman edici sonuçlar doğuran veya başkalarını inciten eylemlere başvurmayı gerektirmeden iletişim vasıtasıyla kolayca çözümlenebilir.
Patolojik veya Sağlıksız Kıskançlık
Bu tür kıskançlık genel olarak güvensiz olan ve kendisini gerçekten sevilmeye layık görmeyen, bir tür duygusal dengesizliğe sahip insanlar tarafından hissedilir. Bu insanlar komplekse sahiptir ve düşmanlık beslerler. Bu tür kıskançlık oldukça zarar vericidir ve genelde trajediyle sonuçlanır.
İki Tür Kıskançlık Arasındaki Farklar
Bu iki kıskançlık türü arasında büyük bir fark vardır. Birinci türdeki kıskançlığa sahip olanlar şeffaflık isterken ve kıskançlık duydukları kişiden saygı talep ederken (birlikte huzurlu bir hayata sahip olmak için), ikinci türde kıskançlığa sahip olanlar oldukça hararetlidir. Onlar kıskançlık duydukları kişiden adeta hapiste kalmalarını ve bırakın başkasıyla arkadaş olmalarını, başkasına bakmalarını dahi istemezler. Bu, gün içerisinde yaptıkları her şey hakkında ayrıntılı bir rapor istemeye kadar varabilir.
Bu insanlar, sevgililerinin bir başkasıyla birlikte olduğuna dair kanıtlar bulma konusunda saplantıya sahip olabilirler. Sevgililerinin ceplerini, cep telefonlarını karıştırabilirler ve hatta şüphelerini teyit etmek için dedektif bile tutabilirler. Patolojik veya sağlıksız kıskançlığa sahip insanlar oldukça bencil ve kaba olabilirler.
Bunun bir hastalık olması ve o şekilde tedavi edilmesinin gerekmesi nedeniyle, bu türdeki kıskançlığa sahip olan ancak bu duygulardan kurtulmak isteyen insanların çoğunun özel bir tedaviden geçmesi gerekir.
Gıpta: Bir Başka Patolojik Kıskançlık?
Gıpta sıkça kıskançlıkla karıştırılabilir, ancak bunlar aslında oldukça farklı duygulardır. Bu nedenle, zihinsel ve duygusal sağlığınız için oldukça zararlı olan davranışları düzeltmek için bu farkları tanımayı öğrenmek oldukça önemlidir.
Gıpta sahip olmak isteğiniz bir şey veya birisiyle ilgili olarak beslediğiniz duygularken, kıskançlık zaten sahip olduğunuz bir şeyi veya birisini kaybetmeyle ilişkili duygulardır. İş yeriyle ilgili olarak, gıpta ile karışık patolojik kıskançlığa sıkça rastlanır. Bu sevdiğinize karşı hissettiğiniz kıskançlıktan daha tehlikeli bir tür kıskançlıktır.
Gıpta ve kıskançlık hem bunu hissedenler, hem de buna maruz kalanlar için hoşnutsuzluk ve olumsuzluğu tahrik eden duygulardır.
“Gıpta eden insanlar” aşağıda anılan belirli karakteristiklere sahiptir:
- Siz başarılı olduğunuzda size karşı davranışlarında değişiklik söz konusu olur.
- Sürekli sizi karalamaya çalışırlar.
- Sürekli olarak sizin kusurlarınızı bulmaya çalışırlar ve sizi eleştirirler.
- İronik yorumlarda bulunurlar ve alaycı davranırlar.
- Siz bir başarı elde ettiğinizde görmezden gelirler.
Kıskançlık veya Gıptanın Sağlık Üzerine Etkileri
Kıskançlık veya gıptadan bahsettiğimizde, duygulardan ve hislerden bahsetmekteyiz. Bu nedenle bundan muzdarip insanlar bunu içlerinde derinlerde beslerler ve asla huzuru veya mutluluğu tam olarak tadamazlar.
Bu tür bir duygu hem bundan muzdarip olan, hem de buna maruz kalan kişi için tamamen yıkıcı olur. Bundan hem kadınlar, hem de erkekler etkilenir. Hatta ortada anlaşılabilir bir neden yokken kıskançlık duyan kişinin bu hisleri beslediği kişiye saldırdıkları durumlar bile görülmüştür.
Patolojik Gıpta veya Kıskançlık Nasıl Önlenir?
Bunlar bebeklikten itibaren ailede öğretilmesi gereken değerlerdir. Çocuklara her zaman başkalarına karşı saygılı olmak öğretilmelidir. Çocuklarımızı doğru bir şekilde eğitirsek, ruhlarında veya kalplerinde asla gıpta veya egoizmle ilişkili duygular beslemeyeceklerdir.
Patolojik kıskançlık bir hastalık olduğundan, bu konuyla ilgili olarak bir uzmana görünmeniz gerekir. Kişinin hasta olduğunun farkına varması durumunda tedaviye erken başlamak çok daha kolay olacaktır, çünkü bu hastalık insanın onarması kolay olmayan pek çok hata yapmasına neden olur.
Kaynak:sağlığa bir adım