• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kişisel gelişimde NLP teknikleri!....

realist

Nirvana
Kayıtlı Üye
NLP’NİN DOĞUŞU

NLP 1970’li yıllarda dilbilimci John Grinder ve matematikçi Richard Bandler’in çalışmaları ile ortaya çıkmıştır.

NLP’ nin özü modellemedir. Mükemmel performansa sahip olan başarılı kişilerin nasıl bu denli başarılı olabildikleri üzerinde yoğunlaşmışlardır.Tüm insanların belli becerileri var, ancak neden bazı insanlar bu becerilerde mükemmelleşmişlerdir?

Bu iki bilim adamı, çok detaylı olarak, üç ünlü terapistin davranışlarını dikkatle gözlemleyerek modellediler.Bu terapistler,

Satir,Perls ve Erickson’du. Modelleme sonucunda bu üç ünlü kişinin tarzlarının çok farklı olmasına rağmen kullandıkları

kalıpların şaşırtıcı derecede birbirine benzediğini gördüler.

Grinder ve Bandler, bunun ardından başka başarılı insanların da modellerini çıkararak çalışmalarına devam ettiler.

Sonuçta ise diğer insanların da performanslarını geliştirmek, kişiliklerini olumlu yönde değiştirebilmek, iletişim sorunlarını

ortadan kaldırmak için uygulayabilecekleri bir model geliştirerek uygulamaya sundular.

Bugün ise NLP, her düzey ve meslekten kişileri mesleki ve kişisel alanda geliştirme özelliği sayesinde kendini tanıma

ve geliştirmeye ilgili kişiler ve uluslarası şirketler başta olmak üzere gün geçtikçe daha fazla ilgi görmekte ve uygulanmaktadır.



NLP’NİN İLKELERİ

NLP hangi alanda uygulanmak istenirse istensin uygulama esnasında dört temel ilke göz önünde bulundurulmaktadır.Bunlar:

1- Ne istediğinizi bilmelisiniz.Amacınızı ya da elde etmek istediğiniz sonucu açıkça ifade edebilmelisiniz. Bu hedeflerin ölçülebilir

hedefler olmasına dikkat etmelisiniz.

2- Duyusal keskinliğe sahip olmalısınız. Hedefe doğru yaklaşabiliyor musunuz. Kendinizi gözlemleyerek bunu değerlendirin.

3- Davranışlarınız sizi hedefe ulaşmanız konusunda engelliyorsa, bu davranışlarınızı uygun olan davranışlarla değiştirmek için

gerekli esnekliğe sahip olmalısınız.

4- Hedefe ulaşmak için harekete geçmelisiniz.



NLP İLE BAŞARMAK

NLP ile başarmak, başarının özgüvenle geliştiği varsayımından yola çıkar. Özgüveninizi kazanmak için NLP tekniği ile

uygulayabileceğiniz yollar şunlardır:

1- Olumsuz tecrübelerinizden kurtulun.İlk adım olarak size durup dururken başarısızlık duygusu yaratan, güveninizi yitirmenize

yol açan geçmişteki kötü deneyimlerinizi hafızanızdan silin.

2- Kendinizle konuşurken ikinci şahısla konuşuyormuş gibi yapmayın.Kendinizle iletişiminiz çok önemlidir.”Ben başarırım” deyin.

3- Bu günün işini yarına bırakmayın. Şu an yapılması gereken tüm işleri şu an yapın.İşlerinize başlayamamanız ya da başladığınız

işi yarım bırakmanız, başarısızlık korkusundan kaynaklanıyor olabilir. Yarım bıraktığınız işleri bitirmekle işe başlayın.

Bu, kendinize güven duymanıza yardım edecektir.

4- Başarmak istediğiniz şeyi düşünün.Tam olarak ne istiyorsunuz?Bunu dakikalarca düşünerek tam konsantrasyon sağlarsanız,

bunun sizi olumlu bir ruh haline soktuğunu göreceksiniz.

5- Başardığınız şeyleri düşünün ve bunları nasıl başardığınız üzerine kafa yorun. Hatta bunları başkalarına anlatın. Daha önce başarıya

ulaşmanıza yarayan yöntem şimdi de işinize yarayabilir.

6- Başarılı insanlar genellikle çözüm odaklı düşünürler. Sorunlarınızı gözünüzde büyüttükçe sorunlar daha da içinden çıkılmaz bir hal alır.

Sizin durumunuza uygun birini düşünün.O sorununu nasıl çözmüş? Bu yönteme odaklanın.

7- Yapacağınız egzersizler, size enerji olarak geri dönecektir.Duyu organlarımızın da enerjiye ihtiyacı vardır.Spor yaptığınızda seratonin

ve endorfin hormonlarınızdaki artış, kendinizi iyi hissetmeniz ve bu enerjinizi dışarı yansıtmanız açısından önemlidir.

8- İstediğiniz şeyi, olmuş gibi hayal edin.Belirsiz bir gelecekte değil şu anda yapıyorum deyin.Bu mesaj, alt bilincinizi harekete geçirecek

ve amacınıza yönelik harekete davet edecektir. Siz farkında bile olmayacaksınız.

9- Seçtiğiniz renkler sizi anlatıyor.Giysilerinize dikkat edin.Giysilerinizde canlı renkler hakimse, enerjinizin ve kendinize olan güveninizin

arttığını hissedeceksiniz.

10- Hayır demeyi öğrenin.Kimse size istemediğiniz bir şeyi yaptıramaz. Sizi üzen, sizi olumsuz ruh haline sürükleyen insanlarla olan

ilişkinizi gözden geçirin. Bu kişilerle iletişim kurmak sizden sürekli bir şeyler götürecektir.

11- Amacınıza ulaştığınızı hayal edin. Bu durumda neler yapacağınızı,elde edeceklerinizi, bir gününüzün nasıl geçeceğini sanki olmuş gibi

hayal edin.Bunu hayalinizde yaşayın.

12- Sizi başarısızlığa iten davranış kalıplarınızı gözden geçirin. Bunları ortadan kaldırmak için formüller geliştirin.

13- Olumsuz düşünceler,olumsuz kelimeler beyninizde yer ederek, orada beslenir.Sonuç olarak olumsuzluğu artarak size geri döner.Kötü bir

kelime kullanıldığında ona yüklenen anlam da bilince çağırılır. Yavaş yavaş bu kelimenin ve anlamının hayatımıza yer etmesi riski vardır.

Bu nedenle her ne olursa olsun olumsuz bir kelimeyi düşünmemeye çalışın.

14- Hayatınızda eksikliğini hissettiğiniz şeye odaklanın.Hayatınızı yönlendirin.Olumlu ve başarıya kanalize olmuş bir ruh hali size enerji ve mutluluğu da beraberinde getirecektir.

NLP ve GERÇEKLİK HARİTALARI

Dünyayı algılamak ve öğrenmek için duyu organlarımızı kullanırız.Dünya üzerinde bize sunulan her şeyi öğrenmemiz,hatta algılamamız olanaksızdır.Bu nedenle neleri içeri alacağımıza karar veren bir mekanizmamız yani algılama filtrelerimiz vardır.

Algılama filtreleri bireyseldir ve kişiye özgüdür.Herkesin kendi deneyimlerine,varsayımlarına, yetişme tarzına,inançlarına göre değişir. Filtreler değiştirilerek, dünyayı ve olayları algılayışımız da değiştirilebilir.

İnsanlarla iletişim kurma aşamasında haritalar kullanılır.Haritalar herkesin kendi kişisel gerçekliğini bize yansıtır.Etkili iletişim esnasında başkalarının haritalarını anlamak ve anlayış göstermek zorundayız. İnsanların, çok farklı dünya haritalarına sahip olduklarını aklımızdan çıkarmamalıyız.
 

NLP ve ETKİLİ İLETİŞİM

İletişim diğer insanlarla her türlü sözlü ve sözsüz etkileşim kurmaktır. En az iki insanı gerektiren dinamik bir süreçtir.

Tanımlarken, sözlü ve sözsüz etkileşim terimini kullandığımıza dikkat ediniz.İletişim, söylenen sözlerden çok daha fazlasını içerir.Araştırmalara göre iletişim, %55 oranında beden dili, %38 oranında ses tonu ve ancak %7 oranında söylenen sözlerden oluşmaktadır. Oranlar elbette ki tam olarak böyle olmayabilir.Ancak anlaşılan şu ki, karşı tarafa anlatmak istediğimizi ulaştırırken ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimiz önem kazanmaktadır.

NLP ile ETKİLİ İLETİŞİMDE ÜÇ ADIM

1. Hedef belirleyin. İletişim kurarken ne elde etmek istediğinizi belirleyin. Bu sayede daha etkili olabilirsiniz.

2. Karşı tarafın sizi tam olarak anladığından emin olun. İnsanların düşünceleri ve duyguları, davranışlarına yansır. Bunu anlamak için tüm duyularınızı açın.Karşınızdaki kişinin, duruşu, nefes alış verişi, bakışları, el ve ayak hareketleri, yüz ifadesi, ses tonu ve konuşma tarzı, size nasıl bir tepki verdiğini anlamanız için ipuçları ile doludur.

3. İletişim sonunda gerçekten istediğiniz tepkiyi alamadıysanız, yöntem değiştirmek için esnek olun.



NLP ve UYUM

Karşınızdaki kişi ile etkili bir iletişim kurabilmeniz için, o kişiye anlaşıldığı duygusunu hissettirmeniz gerekir. Bu o kişiyle aynı fikirde olduğunuz anlamına gelmez. Etkili bir iletişim için uyum yeteneğini kazanmış olmak çok önemlidir.

İletişim halinde olduğunuz kişinin beden dili ve ses tonuna ayak uydurarak uyum yaratabilirsiniz.Böylece karşınızdaki kişi onunla aynı tarafta olduğunuzu hisseder ve etkili iletişim için gerekli olan güven ortamı sağlanmış olur.

İletişim esnasında kendinizi karşınızdaki kişinin deneyimlerine göre ayarlama anlamına gelen bu işlem “ahenk” adını alır. İletişim sanatı, ahenkle karşınızdaki kişiye ayak uydurmak ve sonra yavaş yavaş onu amaçladığınız noktaya doğru getirmek demektir.

NLP ve TEMSİL SİSTEMLERİ

Deneyimlerimizi algılarken beş duyumuzu kullanırız. Deneyimlerimizi kendimize karşı temsil erken de beş duyumuzu kullanırız.

Bunun için ise “temsil sistemleri” adı verilen NLP terimi kullanılır.



Görme Görsel G

Duyma İşitsel İ

Dokunma Dokunsal D

Koklama Kokusal K

Tatma Tatsal T


Her temsil sistemi bir ağın bölümüdür. Herkesin temsil sistemi farklıdır. Öğrencilere okul hayatının nasıl bir şey olduğunu sorarsanız, biri sınıfların dizaynından, biri gürültülü olduğundan, biri kitap silgi kokusundan bahsedebilir.

NLP tekniğinde, kendinizin ve başkalarının temsil sistemlerini tanımak ve onları nasıl kullandıklarını bilmek, gelişim yönünde çok iyi bir başlangıçtır. Güçlü ve zayıf yanların tanınmasına yardımcı olur. Güçlü yanlar, genellikle en çok kullanılan temsil sistemiyken, zayıf yanlar en az kullanılanlardır.

NLP ve KULLANILAN DİL

Kullanılan dil, aynı zamanda insanların nasıl düşündüğünü yani gerçeklik haritasını da ifade eder. Tüm temsil sistemlerini kullanmak, dil kullanımını da zenginleştirir. Karşınızdaki insanın hangi dili kullandığını dinleyerek dil tercihlerini anlarsanız, onun kullandığı dile eşleme yaparak uyum sağlayabilirsiniz. Bu konuda şu örnekleri verebiliriz:

GÖRSEL

Öyle görünüyor ki. Farklı bir açı.Dış görünüme bakarsak.İleri görüşlü.Bunu tekrar inceleyelim. Kör nokta.Yakından bakıldığında…

İŞİTSEL

Konuyu daha önce tartışmıştık.Konuşalım.Kelimesi kelimesine. Kulaklarını tıkamak.

DOKUNSAL

Anlamı yakalayın. Tam isabet. Teması sürdürelim. Daha derine inmek gerekir.

KOKUSAL-TATSAL

Zevk meselesi. Acı reçete. Tadı damağımda.

NLP ve GÖZLE ERİŞİM İPUÇLARI

Göz hareketleri, karşınızdaki kişinin düşünme süreçleri hakkında çok fazla ipucu içerir.Çünkü insanlar gözlerini, kullandıkları temsil sistemine göre hareket ettirir. Şöyle ki;

Görsel düşünen kişiler, genellikle yukarı, işitsel düşünenler karşıya, dokunsal düşünen kişiler ise aşağıya bakar.

NLP ve ÇIKTILARI BELİRLEME

Amacınızı net ve kesin olarak belirlerseniz, elde etmeniz de kolaylaşır. Ne istediğinizi ayrıntılı olarak düşünün ve tasarlayın. Ne istediğinizi kesin bir çerçeveye oturtmak önemlidir.

Herhangi bir sorunu, sonuç haline getirebilmek için; İstemediğin şey yerine ne isterdin? sorusunu ya da Yapamayacağın şeyi yaparsan ne olur? Sorusunu sorun.

İyi tasarımlanmış bir sonuç biraz esneklik gerektirebilir.Amacınız o an ulaşamayacağınız kadar büyükse, küçük parçalara bölerek adım adım sonuca yaklaşmak daha uygundur.

NLP ve DİLDE PEŞİN HÜKÜMLER

Peşin hükümler, konuşmacının hiç istemediği şekilde dinleyiciyi etkileyebilir.”Eğer”,”ama” ve “denemek” sözcükleri özellikle konuşurken dikkat edilmesi gereken sözcüklerdir. Şöyle ki;


Eğer sözcüğü, önünüzde seçenekler olduğunu anlatır. Bu nedenle, bu sözcüğü karşınızdaki kişiye seçenekler sunarken kullanmalısınız. Böyle bir durum söz konusu değilse zaman sözcüğünü kullanmak uygun olur.

ÖRNEK: “ Bu hafta gelebilirseniz…” yerine “Bu hafta geldiğiniz zaman…”

Denemek sözcüğünü kullandığınızda başarısızlık çağrışımı yaparsınız.Başarı şansını artırmak için bu kelimeyi kullanabilirsiniz. Bunun dışındaki durumlarda, yapmak kelimesini kullanmanız daha uygun olacaktır.



ÖRNEK: “Bu işi bu akşam bir kez daha deneyelim…” yerine ”Bu işi bu akşam yapalım.”

Ama sözcüğü, bir önceki cümleyi etkisiz hale getirir.Yanlış kullanıldığında dinleyicide direnç oluşması ihtimali yüksektir. Bu nedenle ama sözcüğü yerine ve sözcüğünü kullanmak daha uygun sonuç verecektir.



ÖRNEK: “ Çalışmalarınızı inceledim ama…” yerine “Çalışmalarınızı inceledim ve..”

NLP ve USTALIK

NLP, ustalık ya da mükemmel olmak kavramlarını, herkesin sahip olduğu özellikler olarak görür. Herkesin yaşamında başkaları tarafından mükemmel ya da ancak ustaların yapabileceği bir şey olarak görülen davranışlar ya da başarılar vardır. Bir şeyi doğal olarak yapan bir çok insan, belki de bunu ne kadar iyi yaptığının farkında bile olmadan yapmaktadır. Hiç deneme bile yapmadan bir şeyi ilk defasında çok iyi yapan bu insanları hepimiz çevremizde görüyoruz. Belki bu kişilerden biri de bizizdir.

Ustalık ya da mükemmelliğin bazı ortak özellikleri vardır. Öncelikle bu tarz davranışta bulunan insanlar bunu bilinçli olarak yapmazlar. Bunun yanında, usta olduğu şeyi insanlar sadece güvenle öylesine,düşünmeden yaparlar. Bilinçsiz Yeterlilik dediğimiz olay budur.Sanki bu düzeye gelmiş olan insanlar her şeyi çok kolay yapmaktadırlar. En iyi performansın sergilendiği davranışlar için insanların düşünmesi gerekmez. Usta olmak deneme yapmaktan vazgeçmektir.Üçüncü ortak özellik ise usta olunan konuların, sanki o kişinin düşünme stratejisiymiş gibi görünmesidir. Nasıl yaptığını bilmese bile bu insanlar, görme,işitme ve dokunma sistemlerini kullanarak, mükemmel stratejiler geliştirebilirler.Herkes istediği konuda usta olabilir.İnsanlar düşünme biçimlerini daha iyi anladığında, yaşamlarının hangi alanında ustalaşmak istediklerine kendileri karar verebilirler.

NLP ve BAŞARIYI ENGELLEYENLER

İnsanların mükemmel olmasını engelleyen en önemli şey inançlarıdır. Eğer yapmaya başladığınız şeyin sonucu etkileyecek akla yatkın bir dış faktör yoksa, problem mutlaka sizin kafanızda, inançlarınızdadır.Herkesin geçmişte mükemmel yaptığı, işlerin mükemmel gittiği ve başardığı işler vardır. Sorun, bu başarıyı yineleyeceğimize inanmayışımızdadır. NLP teknikleri, zaten yapabildiğiniz şeylerin sürekliliğini sağlamanızı, aynı zamanda bu başarınızı başka alanlara da aktarmanızı sağlar.
kaynak(boğaziçi eğitim merkezi)
 
Son düzenleme:
ben çok severim bu tür konuları onun için hiç sıkılmadan okudum baya emek vermişsin paylaşımın için saol
 
Back
X