Kişisel Gelişim Nerede Başlar?
Belirli bir kalıba sığdırılamayan kişisel gelişim konusunda farklı düşünceler ortaya atılmaktadır. Her şeyin başı olan özgüven ve tutarlılığın oluşturulmasında şart olan da kişisel gelişimdir. Kişisel gelişim total de başarıyı hedeflemeyi sağlamaktadır. Yaygın olarak kişisel gelişim kendini her açıdan geliştirmek, yetiştirmek kavramı olarak tanımlanmaktadır. Çevresel, kültürel açıdan bakıldığında kişisel gelişim süreci olmazsa olmaz bir süreci ifade etmektedir.
Ne işe Yarar?
Bu sürede amaç kendini tanımak ve geliştirmektir. Kişinin kendine olan öz farkındalığı gelişim sürecinin başlamasının ön koşullarından birisidir. Kişisel gelişim sürecinin ilk evresi aile ortamında başlamaktadır. Kişiliğin gelişmeye başlaması çocuk yaştan itibaren olan bir süreç olduğu için ilk adım aileye aittir. Aile içerisinde kişisel gelişim sürecine adım atan bireyler daha sonra eğitim alacakları yaşa geldiklerinde sosyal çevre ile bütünleşmeye başladıklarında süreç hız kazanmaktadır.
Girilen sosyal ve kültürel ortamlarda sıkışıp kalmak bu süreçte karşılaşılacak krizler ortaya çıkarmaktadır ve bu krizleri fırsata çevirmekte yine o kişinin elindedir. Fırsat sürecinde kişi artık ne istediğini, neyi nasıl planladığını biliyorsa ve bunlara çok net bir şekilde cevap verebiliyorsa istediğinin yarısını elde etmiş olacaktır. Elbette kişisel gelişim sürecinde bu işlevi birtakım tekniklerle sağlayan bazı kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumlardan kişisel gelişim için yardım alınabilmektedir. Bu durumun en doğru tekniği yine kişinin kendi karar verdiği içinde bulunduğu duruma iyi gelen ona uyum sağlayabilen tekniktir. Başla ve bitir sürecinin istenildiği gibi sonuçlanması kişileri mutlu sona ulaştırmaktadır.
Nasıl Gerçekleştirilir?
Kişi kendine artık ne istediğini sağlam bir şekilde sorabiliyorsa kişisel gelişimini başlatmanın ilk adımı atmıştır. Motivasyon, öz güven, sistematik çalışma ile artık uçsuz bucaksız bir yola çıkılmıştır. Sosyalleşmek, bol bol kitap okumak, online eğitimlere katılmak, keyif alabileceği şeyleri yapmaya başlanması kendini geliştirmek anlamını taşımaktadır. İstemek, tutarlılık ve özgüven ile başlayan süreç, akabinde iç benliğin keşfedilmesi kişiyi sonuca ulaştırmaktadır. İstenilenin net olması, bununla ilgili yolların nasıl açıldığı, mucize zannedilen şeyin nasıl kolaylıkla gerçekleşebileceğini kişi kavrayabilir hale gelecektir. Her bireyin kişisel gelişim yolculuğu farklı olarak görülse de mevcut olan aşama ne yapmak istiyorum? evrensel sorusundan geçmektedir.