Kış hastalıklarından korunma yolları

suri

peri
Kayıtlı Üye
23 Aralık 2007
397
2

Kış hastalıklarından korunma yolları

Gripten zatürreye kadar bir çok hastalık riskiyle karşılaştığımız soğuk kış günlerine hazırlanmanın en iyi yollarından biri, check-up yaptırmak.

Kişiye özel hazırlanan check-up programında, temel laboratuvar testleri, radyolojik tetkikler ve gerekirse ileri tetkikler uygulanıyor. Kış mevsiminin uzun sürmesi hastalıklardan korunmak için sıkı önlemler almayı gerektiriyor. Bu önlemleri alabilmek için de, kişinin sağlık risklerine göre check-up yaptırması önem taşıyor. Acıbadem Sağlık Grubu uzmanları, kışın vücudu sağlam tutmanın yollarını anlatırken, check-up programları hakkında da yararlı bilgiler aktardı.

Kış Hastalıkları Neden Olur?

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. M. Engin Çakmakçı, kış mevsiminde en sık karşılaşılan hastalıkların başında; nezle, grip, zatürre, sinüzit, larenjit ve orta kulak ltihabının geldiğini söyledi ve pek çoğumuzun aşina olduğu bu hastalıklar hakkında ilgi verdi:

Grip ve Zatürre: Grip kış mevsiminde genellikle Kasım-Mart ayları arasında daha yaygın hale gelse de, tüm bir yıla yayılabilen bir hastalık. Genç ve sağlıklı bireylerde çok önemli bir sorunu oluşturmıyor ama; yaşlılarda, kronik hastalığı olan bireylerde ve bebeklerde ise hayatı tehdit eden ciddi sağlık sorunu haline gelebiliyor. Belirtiler, genellikle virüsün alınmasından 1-4 gün sonra başlıyor. Ek sorunlara yol açmadıysa genellikle bir hafta içinde de kendiliğinden geçiyor. Gribi önemli hale getiren ise bağışıklık mekanizmasının zayıflamasına bağlı, ek olarak gelişebilecek zatürre, kronik bronşitin alevlenmesi, kulak iltihapları gibi diğer enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkması.

Sinüzit: Bu hastalıkta baş ve yüzde ağrı, burun tıkanıklığı ve sarı yeşil renkte burun akıntısı oluşuyor. Öksürük geniz akıntısı nedeniyle ortaya çıkıyor ve bazen ısrarcı şekilde iyileşmesi uzuyor.

Larenjit: Boğaz ağrısının yanında ses kısıklığı eklenmişse Larenjit olarak adlandırılan ses telleri ve içinde bulunduğu gırtlak iltihapları akla geliyor. Çok ağır iltihaplarda nefes alma güçlükleri ortaya çıkıyor ve acil tedaviye ihtiyaç duyuluyor.

Orta Kulak İltihabi: Orta kulak enfeksiyonları, çoğunlukla nezle grip gibi geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonunun hemen arkasından, orta kulak havalanmasının bozulması ile ortaya çıkıyor. Şiddetli kulak ağrısı ve dolgunluk basınç hissi oluşuyor, kişinin ateşi çıkabiliyor. Kulakta tıkanma oluyor. Hatta orta kulaktaki irin kulak zarını delerek dış kulak yoluna akabiliyor.

Hayatımızın bir döneminde tanıştığımız, vücudumuzu hafif ya da ağır bir şekilde etkileyen bu hastalıklara yakalanmamak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Op. Dr. M. Engin Çakmakçı, kış hastalıklarına karşı riski arttıran etmenlerin başında; aşırı yorgunluk, aşırı sigara alkol tüketimi, yetersiz beslenme, hava kirliliği, bağışıklık direncini kıran ilaç kullanımı ve alerjilerin yanısıra diyabet gibi kronik hastalıkların geldiğini belirtiyor. Bu risk etmenlerine karşı önlem almak şart. Ancak korunmak için sağlığımızın genel durumunu öğrenmekte yarar var. Sağlığımızın genel durumu hakkında ayrıntılı bilgi elde etmenin yolu ise, check-up uygulaması yaptırmaktan geçiyor.

Kış Boyu Kişiye Özel Check-up

Acıbadem Maslak Hastanesi Check-up Merkezi Sorumlusu Dr. Vedat Mizrahi, günümüzdeki bilinçli kişilerin hastalanmadan önce sağlıkları hakkında bilgi aldıklarını belirtiyor. Böylece olası risklerini en aza indirerek sağlıklarını geliştirmek ve mükemmelleştirmek için çabaladıklarını vurguluyor.

Dr. Mizrahi, riskleri en aza indirebilicek başlıca yolun da check-up uygulamalarından geçtiğini belirterek, “Artık kişiye özel hazırlanan check-up programlarında; öncelikle kişiyi tanımak, yaşam tarzını, beslenmesini, fiziksel aktivite düzeyini, alışkanlıklarını, genetik özelliklerini öğrenmek, genel değerlendirmesini ve fiziksel muayenesini yaptıktan sonra gerekli olan tetkikleri planlayarak uygulamak esastır” diyor. Dr. Mizrahi, check-up programlarında yer alan incelemeler hakkında şu bilgileri veriyor:

 Kan yağları incelemesi
 Kan şekeri ölçümü
 Diyabet göstergelerine bakılması
 Karaciğer ve böbrek fonksiyonları
 Kan hücre sayımları
 İdrar tahlili
 Akciğer görüntülenmesi
 Karın içi organların tetkiki için batın ultrasonografis
 Kalp elektrosu
 Tiroid ve hormon tetkikleri
 Elektrolit ve mineraller
 Kadınlarda meme
 Erkeklerde prostat ile ilgili tetkikler
 Kalp tetkikleri
 Göz ve kulak burun boğaz tetkikleri

En ileri yöntemleri uygularken dahi öncelikle hekim tarafından yapılacak kapsamlı bir muayene önem taşıyor. Ardından kişinin özellikleri ve muayene bulgularına göre uygun check-up programı hazırlanıyor. Bu programlarda temel laboratuvar testleri, radyolojik tetkikler ve gerekirse ileri tetkikler uygulanıyor.

Check-up sonucunda elde edilen bulguların yine check-up hekimi tarafından değerlendirilip kişiye özel öneriler yapıldığını söyleyen Dr. Vedat Mizrahi, “Check-up yaptıracak kişilerin sabah aç karnına gelmeleri istenir. Genellikle iyi organize edilmiş bir check-up programında kişi yarım günde tetkiklerini bitirerek ilk sonuçları elde edebilir” diyor.

Kışın Bağışıklığınızı Güçlendirecek Öneriler

International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, bağışık sistemini destekleyecek; A, C, E vitamini, selenyum, magnezyum, çinko gibi vitamin ve minarellerin bulunduğu besinlere öncelik verilmesi gerektiği belirtiyor.

Dilem İrkin, kış mevsimi boyunca bağışıklığı güçlendirirken kilo almayı engelleyecek öneriler sundu:

- A vitamini yumurtanın sarısı, ciğer, yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Turunçgiller, mandalina, portakal, greyfurt gibi, yeşil yapraklı sebzeler C vitamini içeriyor.

- C vitamini tüketirken meyve suyunu sıkıp, bir saat sürahide bekletirseniz faydası kalmıyor. Aynı şekilde sebze yemeği yaparken sebzeleri birçok parçaya bölüp, ağzı açık pişirmek, saatlerce yıkamak vitamin kaybına neden oluyor.

- E vitamini kurubaklagil, yağ, fındık, fıstık gibi besinlerde bulunuyor. E vitamini kalbi koruyor, antioksidan etkisiyle gıdaların bıraktığı serbest radikaller dediğimiz zararlı bileşenlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.

- Selenyum deniz ürünlerinde ve hayvansal gıdalarda bol bulunuyor.

- Güneşli günlerde biraz dışarı çıkmak, yürüyüş yapmak D vitamini almaya yarıyor.

- Balık zengin bir Omega-3 kaynağıdır. Haftada iki defa balık tüketmek, kızartma değil de ızgarasını yapmak, ızgarada yağ eklememek kilo dengesini sağlıyor.

- Çinko büyüme, gelişme, doku onarımında ve bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir mineral. Çinko süt ve et ürünleri, hayvansal gıdalar ve bitkisel gıdalarda bulunuyor.

- Magnezyum kasların gevşemesi ve bağışıklık sistemi için gerekli oluyor. Tam buğdaydan yapılmış makarna, ekmek magnezyum alımını sağlıyor.
e-kolay netten alıntı


 
güzel bilgiler opuyorumnanaktan
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…