Bebek Beslenmesi Kış aylarında bebek cildini nasıl korumalı?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.909
49
bebek.jpg


“Bebek ve erişkin cildi arasında yapısal ve fonksiyonel olarak önemli farklar bulunmaktadır.

Bebeklerin derisinin elastin lifleri doğumdan sonra gelişmeye başlar ve erişkine benzer yapıya ancak 3 yaşında ulaşır. Bu nedenle bebek cildi çok daha hassastır. İrritasyon ve fiziksel hasara çok daha kolay maruz kalır. Bebek temizlik ürünlerini seçerken bu özellikler göz önünde bulundurulup yumuşak formüllü olanlar tercih edilmelidir. Bir bebeğin gözleri saçı ve derisi kadar hassastır. Yenidoğanların gözyaşı salgıları henüz başlamadığından zararlı maddelere karşı gözleri savunmasızdır. Bu nedenle bebek temizlik ürünleri sabun içermemelidir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

– Banyodan sonra bebeğinizin cildini mutlaka nemlendirmelisiniz.
– Şeçeceğiniz ürünler alkol, paraben içermemeli, parfümsüz olmalıdır.
– Giysilerini yıkarken yine kokusuz, yumuşak formüller kullanmalı, çift durulama yapılmalıdır.
– Bebeğinizin bütün giysilerini mutlaka ütülemelisiniz.
– Seçeceğiniz giysiler mutlaka pamuklu olmalıdır.

Ortamın ısısı ve nemi de bebeğinizin cildini etkiler.

Ortamın ısısı 19 – 24 C arasında, nemi ise % 40 -50 arasında olmalıdır. Soğuk kış günlerinde bebeğinizin cildini soğuk hasarına karşı korumalısınız. Açık havaya çıkmadan yüzüne koruyucu krem kullanmalısınız. Kış aylarında soğuk alerjisi olanlarda egzamaya karşı çinkolu ürünler tercih edilmelidir. Soğuk alerjisinde bebeğinizin cildinde kızarıklık, pullanma ve sulanma gözlersiniz. Bebek cildinin sağlığında beslenme de önemli rol oynar. Bebeklere yeterli sıvı verilmeli, asitli, alerjenik gıdalar (narenciye, fındık, fıstık, ceviz, bal) verilmemelidir. Yaşa göre beslenme kurallarına dikkat edilmelidir. Asitli, alerjen gıdalar bebeklerde pişiğe de neden olur. Kış aylarında bebeklerinizi soğuktan korumak için üst üste yünlü, polar giysiler giydirirseniz, isilik ve egzamadan kurtaramazsınız. Yine kış aylarında bebeklerinizi haftada 3 kezden az yıkamayınız. Yıkadığınız ortamı 30 C’ye kadar ısıtıp banyodan sonra 2 saat içinde ısıyı yavaş yavaş azaltırsanız, bebeğinize kışın da temiz ve sağlıklı bakabilirsiniz.

Anne ve Babalara Pratik Öneriler

1. Ciltteki çoğu lekelerin ve izlerin doğumu izleyen bir iki hafta içerisinde kaybolacağını aklınızdan çıkarmayın.

2. Bebeğinizin bulunduğu ortamın hijyenik şartlarına ve bebeğinizin bakımında temizliğe önem verin.

3. Bebeğinizin cilt bakımında kullandığınız ürünlerin hipoalerjik, pH değerleri nötral ve yumuşak formüllü olmasına dikkat edin.

4. Bebeğinizin cildini her zaman bebe yağı veya nemlendirici kremle nemlendirir.

5. Gereken tek şey cildi ılık suyla yıkamaktır.

6. Banyo sırasında alkali sabun içermeyen banyo köpüğü veya yumuşak formüllü bebe sabunu kullanın.

7. Gerçek göz yakmayan formüllü şampuan kullanın. Bebek gözünü kapayamayacağı için gözüne kaçacak şampuan, banyoyu sevmemesine yol açabilir.

8. Alt temizliğinde su ve pamuk veya temizleme losyonu kullanarak tüm kirlilik ve yağsı atıkları bebeğinizin cildinden tamamen temizleyin.

9. Konakları zorlayarak çıkarmamaya dikkat edin.

10. Bebeğin giysilerini deterjan ile yıkamayın. Sabun tozlarını tercih edin. Bol suyla durulayın ve mutlaka ütüleyin.

11. Sık sık altını değiştirerek cildin idrar ve dışkı ile uzun süre temasını önleyin. Yeni doğan döneminde bebeğin gece altını değiştirmeme, böylece uykusunu bölmeyip buna alıştırmamak gibi, bebeğin bakımına yardımcı olan yaşlıların genç annelere önerdikleri, tembellik kokan yaklaşımlar vardır. 6-8 saat gibi uzun süre idrar veya dışkı ile temas eden cilt ileri derecede kızarmakta, üzerine binen bakteri ve mantarlarla her idrar değdiğinde bebek canı çok yanarak uzun süre ağlamaktadır. Bu tip pişiklerin tedavisi uzun süre almaktadır. Bebeğin altı her 2-3 saatte bir değiştirilmeli, her seferinde ılık suyla yıkanarak kurulanmalı, kısa süre altı açık bırakılıp havalandırılmalı, iyice kuruduğu görüldükten sonra bebek yağı ince bir tabaka şeklinde sürülüp kapatılmalıdır.

12. Emici özelliği fazla olan malzemelerden yapılmış bezleri kullanınız.

13. Anne sütü almayan, ek gıdalara geçmiş çocuklarda günlük su gereksiniminin karşılanması, cildin doğal nemini korumakta önemlidir.

14. Bebeklerin cildinde, cildi güneşe karşı koruyan ”melanin” adlı doğal koruyucu pigmentler henüz oluşmamışlardır. Bu nedenle 1 yaşın altındaki bebeği doğrudan güneş ışığından korumalıyız. Bebeği güneşten korumak için kapalı giysiler giydiriniz, şapka takınız. Korumada aşırıya kaçmak, bebeğin güneşin yararlı ve bebekler için gerekli D vitamini metabolizması üzerindeki etkisinden faydalanmasını önler.