Kırmızı Kuşak Gereksizliği

İsteyen istediği gibi yapsın. Size ne yahu? Gereksiz buluyor sevmiyorsanız insanların ne düşündüğünü de umursamadan kendi hayatınızı yaşamanız gerekli. Kaldı ki insanlar istediklerini yapabilirler, başkalarının hayatları/anlayışları/gelenekleri sizin ‘özgürlüğünüzü/hürriyetinizi’ kısıtlamadığı sürece karışma/yadırgama hakkınız yok. İşte bu ve bunun gibi zihniyetler yüzünden insanlar rahat yaşayamıyor. Kimisi gelenek olarak yapılan şeyleri yadırgayıp, gereksiz ve yersiz eleştiride bulunur kimisi de aaaa olur mu o gelenek niye yapmamış altında kesin bi şey var diye dedikodu yapıp hadsizlik yapar. Farklı gibi gözükse de ikisi de aynı zihniyet :) ayrıca siz gelinlik de giymemelisiniz. Zira Avrupa kökenli olan bildiğimiz gelinliğin temel anlamı ‘El değmemiş, temiz’ demektir (Bu yüzden beyaz ve tonları kullanılmakta). Türklerde gelinlik bile yok :) Hadi size iyi eleştiriler.

İsteyen istediği gibi yapsın. Size ne yahu? Gereksiz buluyor sevmiyorsanız insanların ne düşündüğünü de umursamadan kendi hayatınızı yaşamanız gerekli. Kaldı ki insanlar istediklerini yapabilirler, başkalarının hayatları/anlayışları/gelenekleri sizin ‘özgürlüğünüzü/hürriyetinizi’ kısıtlamadığı sürece karışma/yadırgama hakkınız yok. İşte bu ve bunun gibi zihniyetler yüzünden insanlar rahat yaşayamıyor. Kimisi gelenek olarak yapılan şeyleri yadırgayıp, gereksiz ve yersiz eleştiride bulunur kimisi de aaaa olur mu o gelenek niye yapmamış altında kesin bi şey var diye dedikodu yapıp hadsizlik yapar. Farklı gibi gözükse de ikisi de aynı zihniyet :) ayrıca siz gelinlik de giymemelisiniz. Zira Avrupa kökenli olan bildiğimiz gelinliğin temel anlamı ‘El değmemiş, temiz’ demektir (Bu yüzden beyaz ve tonları kullanılmakta). Türklerde gelinlik bile yok :) Hadi size iyi eleştiriler.
Haklısınız eleştirmek doğru değil ama bu gelenekler ataerkil toplum yapısına kaynak oluşturuyor. Yoksa bana ne isterse kara kuşak taksın. İnsanların bilincaltına ister istemez bekaret ve kadın bir anlamını yerleştiriyor. Ben bu yüzden karşıyım başörtüyü eleştirseydim o zaman bu dedikleriniz de haklı olurdunuz

Yaa cidden el degmemis demek miymis 🤭 Sasirdim su an. O zaman gercekten konu sahibi arkadasim bu mantikla dusunursek gelinlik de giymemelisiniz.

Yaa cidden el degmemis demek miymis 🤭 Sasirdim su an. O zaman gercekten konu sahibi arkadasim bu mantikla dusunursek gelinlik de giymemelisiniz.
Neyse ki gelinlik hayalimde yok 😂 Sadece beyaz güzel bir elbise giymek isterim o da beyaz elbiseyi başka yerde giyemeyeceğim için 🤭

Oyle deme kiz 😊 Ben her kadina yakistiriyorum gelinligi 🤭 Bence iyiki gelinlikle evleniyoruz 😁
Ya ben de yakistiriyorum giyen giysin yani 🤭 ama ben dügün falan da istemiyorum o yüzden belki de ha gelinlik olmuş ha beyaz elbise ha pembe elbise olmuşş

Ya ben de yakistiriyorum giyen giysin yani 🤭 ama ben dügün falan da istemiyorum o yüzden belki de ha gelinlik olmuş ha beyaz elbise ha pembe elbise olmuşş
Ya oyle tabiki. Su anki aklim olsa dugun falan yapmazdim. Bosa masraf. Nikahla evlenen kik ölmüs sanki biz olcektik. Borc odeyip durduk manyak gibi 🤦‍♀️ Esya falan da bu kadar almazdim. Doldurmusum evi esyayla. Tasinirken eziyet valla insana. Bi yatak odasi bi oturma grubu yetermis. Ben tum odalari eksiksiz dizdim. Bir suru gereksiz mutfak esyasi da cabasi. Israfin dibine vurmusuz o donem. Esim de bende pismaniz valla.
O dugun masrafiyla krallar gibi tatil yapardik anasini yaa 😁😁 Gel gor ki 2 senede zor bitti borcu 😁

Ya oyle tabiki. Su anki aklim olsa dugun falan yapmazdim. Bosa masraf. Nikahla evlenen kik ölmüs sanki biz olcektik. Borc odeyip durduk manyak gibi 🤦‍♀️ Esya falan da bu kadar almazdim. Doldurmusum evi esyayla. Tasinirken eziyet valla insana. Bi yatak odasi bi oturma grubu yetermis. Ben tum odalari eksiksiz dizdim. Bir suru gereksiz mutfak esyasi da cabasi. Israfin dibine vurmusuz o donem. Esim de bende pismaniz valla.
O dugun masrafiyla krallar gibi tatil yapardik anasini yaa 😁😁 Gel gor ki 2 senede zor bitti borcu 😁
Ya evett insallah evlenirken bu hatalara düşmeyeceğim. Zaten cok esyayı sevmem az ama kullanışlı olacak. Ama insanın yeni ev düzerken her seyden alası geliyor sanırım 🤭

Ya evett insallah evlenirken bu hatalara düşmeyeceğim. Zaten cok esyayı sevmem az ama kullanışlı olacak. Ama insanın yeni ev düzerken her seyden alası geliyor sanırım 🤭
Benim sanssizligim yakin arkadaslarimla ayni zamanda evlenmem oldu 😁 Gelin whatsapp grubu kurunca gaza cabuk geliniyor 😁

Neyse ki gelinlik hayalimde yok 😂 Sadece beyaz güzel bir elbise giymek isterim o da beyaz elbiseyi başka yerde giyemeyeceğim için 🤭
Maalesef bazı şeyler yanlış biliniyor, beyaz gelinlik dünyada moda olmadan evvel her ülkenin gelinleri kendi geleneklerine göre gelin kıyafeti giyermiş, misal bizde kırmızı bindallı vardı, ki daha da eski dönemde biz gayet pembe, mor, sarı renkli gelin elbiseleri giyermişiz ama duvak mutlaka kırmızı olurmuş, sonra 16. yüzyılda İngiliz kraliyet ailesinde gerçekleşen bir düğünde gelin beyaz giymiş, yüksek ihtimal gösterişli güzel bir elbiseydi, ki düğünde kraliyet ailesine ait olunca basın beyazın saflık ve masumiyeti, bekareti temsil ettiğini yazıp durmuş, basının etkisiyle gelinler beyaz gelinlik giymeye başlamış zira saf, masum ve bakire olduklarını beyazla tescillemeleri gerektiği düşüncesine itilmişler muhtemelen, bir nevi toplumsal baskı:)))

Kırmızı kuşakta bekaret simgesi değildir, gerçeği gayret kuşağıdır, kızın evlendiği evde gayretli olması, çalışkan olması için takılır, aslında gelenekte o kuşağın ucuna kızın babası altın vb harçlık iliştirir, babadan kızına son harçlık anlamında, 3 defa bele dolanıp sonra bağlanması da gelinin gittiği yere bereket ve uğur getirdiğine inanıldığı için yapılan bir şeydir.

Bekaret anlamı da sonradan ilave edilmiş, aynı beyaz gelinliğe saflık, masumiyet ve bekaret anlamı yüklendiği gibi, oysa Eski Yunanlılarda beyaz kutlama rengi, 16. yüzyıldan itibaren gelinliklerde beyaz kullanılmasının temeli kutlama rengi olması, ondan önce beyazın b'si yokmuş, bir tek eski Mısır'da gelinler beyaz kabarık keten elbiseler giyermiş:)

Özellikle gelinlik dahil kıyafetler bunların içinde iç giyimde var, aslında kadınlar arasında moda olsun yayılsın diye toplumların hassasiyetlerine göre anlamlandırılıp piyasaya sürülmüş, moda olup dünyaya yayılırken yüklenilen anlamları kıyafet modasından daha sıkı sarıldığımız, geleneklerimize bile dahil ettiğimiz tabular, olmazsa olmazlarımız, olmazsa ayıplanacağımız davranış biçimi haline gelmiş.

Mesela beyaz gelinlik gibi, beyaz yerine siyah giyersek garip garip bakarlar, mutlaka kabarık olmalı, mutlaka bol işlemeli olmalı:))

Kimse bu gelinliklere bakmaz, kırmızı olanı kına kıyafeti nişan elbisesi sanırlar, siyah olana evlenmeye mi gidiyor mateme mi denir ama ikisi de aslında gelinlik.

IMG_0287.webp
IMG_0288.webp

Kırmızı kuşakta bekaret simgesi değildir, gerçeği gayret kuşağıdır, kızın evlendiği evde gayretli olması, çalışkan olması için takılır, aslında gelenekte o kuşağın ucuna kızın babası altın vb harçlık iliştirir, babadan kızına son harçlık anlamında, 3 defa bele dolanıp sonra bağlanması da gelinin gittiği yere bereket ve uğur getirdiğine inanıldığı için yapılan bir şeydir.
Kalemine sağlık abla😃 ben yazmaya geliyodum ki senin yazını okudum 😊😘

Çoğu insan bekaret anlamını taşıdığını bilse de aslı farklıymış. Kırmızı kuşak, geleneklerine sahip çıkmaktır. Kırmızı kuşak takan gelin, ataları gibi bir ev kadını olacağına söz vermiş demektir. Ayrıca eski zamanlar da Türk bayrağı rengi için beyaz gelinliğe kırmızı kuşak bağlarlarmış tarih hocam söylemişti zamanın da
:)
..
Hatta Orta Anadolu’da bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” da denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir..
Mor kuşak, resmiyeti simgeler, bu yüzden saraylarda olan düğünlerde bu kuşak tercih edilir.
Gri kuşak, özgüveni simgeler. Kendi kararı ile evlendiğini ve kendine güvendiğini göstermek isteyen gelinlerin tercih ettiği bir renktir.
Pembe kuşak, romantizmi simgeler, aşkla bağlı olduğu kişiye sadakatini göstermek için seçilen bir renktir. internette buldum bunları
:D

Evden cikarken ben kimin taktigini hic hatirlamiyorum .. salona gelince gorumcem cikarttirmisti ama .. bizde boyle adetler yok ben takmamistim sacma yobaz geri kafali hareketler bla bla bi suru dirdir..

Bekaret kavramina gelirsek olay bi kusak mi yani neler okuduk burda..diktirenler mi? Acaba hamile kalirmiyim diye konu acanlar mi? Ters iliskiden bile hamile kalmaktan soz edenler var..

Bir kusak parcasina bu kadar anlam yuklemek her halti yesemde yinede telli duvakli gelin olurum mantigi tasir o zaman.kusak gelinligin bir makyaji oluvermis gunumuz evliliklerde.

Arkadaslar yeni evlenen bir arkadaşım var. Her neyse instagraminda göedüm düğün boyunca beline kirmizi kuşak takmış bana inanilmaz saçma geldi. Ben zaten bu tarz organizasyonlari da sevmem ileride sade bir nikahla evlenmeyi hayal ediyorum fakat yani çok yadırgadım bunu.Hadi gelinliği şaşalı törenleri anladım adettendir. Fakat kirmizi kuşak ne ya,kime neyi kanıtlıyorlsr. Bazı mallarda da defolu ürün damgası oluyor. Bunu takarak kendini "alınıp satılabilen mal" "defolu değilim" yerinize koymak.Kendisine saygısı olan bunu takmamalı diye düşünüyorum. Türkiye de yasiyoruz evet bekaret kavrami maalesef önemli ama bu sadece evlenecek kisiler arasindadır ne gerek var cümle aleme duyurmaya
Ay anlamını bilmiyordum düğünden sonra öğrendim bende tüm düğünde takmıştım çıkarmayı unutmusum canım çok sıkıldı anlamını öğrenince çok kötü hissettiğim kendimi kadınlar bu kadar asalanmamali

kırmızı kuşağın anlamını çok geç öğrendim, birçok kişinin de o anlamda taktığını düşünmüyorum. sonuçta yerleşmiş bir kültür, adet. insanlar genelde o anlamda kullanıyor hatta geçen yıllarda renkli kuşak renkli çiçek modası çıktı, insanlar mavi kurdeleler mor kurdeleler taktı, bi anlam yüklemek amaçlı değil o gelinlikte bir kuşak olsun amaç :) sen hoşlanmıyorsun ama belki arkadaşının hoşuna gitmiştir kırmızı kuşak

Back
X