Mütenevvi nedenlerden dolayı husule gelen kemik kırıklarının tedavisi sonrası özellikle de ciddi vakalarda fizik tedavi önerilmektedir. Kırık sonrası fizik tedavi ne zaman başlar ve ne kadar sürer gibi sorular aldığımız kadar, kırık sonrası fizik tedavisi nasıl yapılır soruları ile de sıkça karşılaşıyoruz. İşte fizik tedavi hakkında merak edilenler.
Kemiğin hem anatomik hem de fizyolojik açıdan bozulması olarak tanımlayabileceğimiz kırık, mutlaka tedavisi gereken bir sorundur.
Kemik kırıklarında ortaya çıkan sorunlarda çok ciddi boyutlara ulaşabilir. Ağrı ve hareket etmekte zorlanma gibi mütenevvi belirtileri bulunan kırığın, uzmanlarca
tedavi edilmesi gerekir. Genellikle kemik kırıklarında alçılama işlemi uygulanır. Bir takım ilaçlarla kemiğin kendini toparlaması desteklenir ve hastanın yaşadığı şikayetler en aza indirgenir.
Kemik kırığı tedavisi sonrasında da iş bitmiyor. Özellikle de ciddi kırıkların tedavisi sonrası mutlaka fizik tedavi önerilir.
Fizik tedavi sayesinde kemik kırığının rehabilitasyonu (eskiye dönme) sağlanır. Kırık tedavisinde kırık fragmanları birbiri ucuna getirilerek redüksiyon yapıldıktan sonra kırığın durumuna göre eksternal yada internal fiksasyon materyalleri kullanılarak kırık bölgesi immobil hale getirilir. Hatta bazı durumlarda internal fiksasyon materyalleri dahi işe yaramaz, bu durumlarda kemik greftlerine başvurularak kemik kaynaması sağlanır.
Kırık tedavisi sonrası kaymanın engellenmesi için hastaların aşırı ve zor hareketlerden kaçınmaları gerekir. Kırığın yeniden oluşumunu aktive edecek her tür hareketten uzak durulmalıdır. Kırık sonrası ödem ve ağrının azaltması için
TENS uygulaması da bir fizik tedavi yöntemidir. Kırık bölgesine kan akımını artırmak için aktif pasif kontraksiyonlar, izometrik kontraksiyonlarla kas fonksiyonlarını artırmak, koltuk değneği ve baston gibi yardımcı araçların kullanımı tavsiye edilir.
Kaynak:sağlıksiteniz