kiralık evin satılması durumunda kiracı hakları?

MeLoDi

LeYLaELaGöZLüBiRÇöLaHuSu!
Kayıtlı Üye
12 Mayıs 2008
16.067
9
206
İzmir
2009 temmuz ayında şu an oturduğumuz evi kiraladık ve 2 yıllık sözleşme yaptık. bu yıl sözleşmemiz sona eriyor. evi kiralarken ev sahibimize, evden memnun kalırsak uzun süre oturmak istediğimizi; eğer ilerde satmayı düşünüyorlarsa evi tutmak istemediğimizi söyledik. ev sahibimiz satmayacaklarını söylediler. bizde evi kiraladık. kiramızı düzenli banka hesabına yatırdık. kira artışımızı kontratta yazıldığı şekilde arttırdık.
geçen sene kasım ayında ev sahibimizin kız kardeşi kapıma gelip evi satacaklarını söyledi. ben o zaman hamileydim. evi emlakçıya verdiler.
eğer ev satılırsa alan kişi bizi ne zaman çıkartabilir? ayrıca küçük bir bebeğim var. ve şu durumda taşınacak maddi gücüm yok.
bu konudaki haklarım neler?
ayrıca ev sahibi bizim taşınma ve depozito ve badana boya masraflarımızı karşılamak zorunda değil mi?
çünkü biz onun sözüne güvenerek evi tuttuk. bu durumda mağdur oluyoruz.
bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim!

burada evi yeni satın alacak kişi satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde noterden ihtarname göndererek evi tahliye etmenizi talep edebilir
tahliye etmezseniz dava açarak tahliyenizi sağlayabilir
bu 1 ay içinde ihtarname göndermezse yeni satın alma nedenine bağlı olarak sizi tahliye edemez
kira sözleşmeniz aynı şartlarla devam eder

cevabınız için teşekkür ederim. ev sözleşme bitiminden önce satılırsa, bize ihtarname gönderirse sözleşmem dolmadan evi boşaltmak zorunda mıyım?

çekilen ihtarname sonrası bize evi ne kadar süre içinde taşımak zorundayız.

ihtarname çekmediği takdirde sözleşme yeniden devam eder demişsiniz, yani 2 sene daha sözleşme devam ediyor,bize çık deme hakına sahip olamaz.

çok soru sordum kusura bakmayın ama haklarımı bilmek istiyorum.
ihtarname çekilmesi durumunda kiracının mağdur olması ve hiçbir hak talep edememsi anlamına geliyor.

satan ve satın alan benim taşınma masraflarını karşılamak zorunda değil mi?

satın alan mahkemeye verirse ne kadar sürer?

internette araştırdığım kadarıyla evi satan alan kişi mahkemeye verse bile kazanması için o evde oturmaya gerçekten ihtiyacı olması gerekiyor. bunu mahkemeye ispatlamak zorunda.

konuya o kadar bakan olmuş, kimsenin bilgisi yok mu arkadaşlar. temmuz sonunda sözleşmem bitiyor.

Sözleşme bitmeden, evi satın alan kişi evi boşaltmanızı kesinlikle isteyemez.Ama sözleşme bitimnden itibaren size noterden evi tahliye etmenizi isteyen bir ihtarname gönderecek ve süre verecektir.Ancak bu süre sonunda çıkmak zorundasınız.Büyük ihtimal bu süre 1 ay olacaktır.İhtarname çekmezse evet doğru anlamışsınız....sözleşme yenilenmiş sayılr ve 2 sene daha uzar.Ama ben muhakkak ihtarname çekileceğini düşünüyorum.İhtarneme çekilirse ve sözleşmeniz biterse zaten hiçbir hakkınız yok.Neticede ev satılmış ve yeni bir sahibi var.Eğer sözleşmeniz bittikten sonra ihtarname çekilmezse , o zaman sizin haklarınız elbette olacaktır.İhtarname çekmek zorundalar unutmayın.

Son düzenleme:

cevabınız için teşekkür ederim. umarım bu ay sonuna kadar satılmaz ve sözleşmem yenilenir.
1 ay içinde ev bulmam ve taşınmam mümkün değil. bebeğim var benim için çok zor bir durum. allah kirada olanlara ev almayı nasip etsin.

Canım ricaedrim:) Bu arada sözleşme bitim tarihinde , ev sahibi sözleşmeyi yenilemezse zaten süre yeniden sizin lehinize başlar.Yani otomotikman 2 yıl uzar.

burada bir yanlış anlama var sanıyorum
yeni ev sahibi satın aldıktan sonra 1 aylık süresi başlar
sizin eski evsahibinizle yaptınız sözleşmenin 2 yıl uzaması mümkün değil satım durumunda

Canım ricaedrim:) Bu arada sözleşme bitim tarihinde , ev sahibi sözleşmeyi yenilemezse zaten süre yeniden sizin lehinize başlar.Yani otomotikman 2 yıl uzar.

burada bir yanlış anlama var sanıyorum
yeni ev sahibi satın aldıktan sonra 1 aylık süresi başlar
sizin eski evsahibinizle yaptınız sözleşmenin 2 yıl uzaması mümkün değil satım durumunda

sözleşme bitimine kadar ev satılmazsa yapılan sözleşme yenilenmek durumunda değil mi?

şöyle bir gelişme oldu. sözleşmeye göre kira artışı enflasyon oranındaydı tefe tüfe ye göre.
ev sahibi zam ile 535 tl oluyor ama siz 500 tl ödeyin zam eylül ayında başlasın demiş.
aslında şöyle bir durum var. bizim evsahibi adam evin kirasını almıyor. biz oğluna ödüyoruz. adamın evinde oğlu oturuyordu onlar başka yere taşındı. biz kirayı oğluna ödüyoruz. onlarda kiracı bizim paramızla onlarda kira ödüyor. oğlu evin satılmasını kesinlikle istemiyor babası satma taraftarı.
biz parayı banka hesabına yatırıyoruz yani elimizde dekont var. üzerinde kira ödemesi diye not düşülüyor.
sözleşme bitiminde tekrar konuşacağız ev sahibi ile. sözleşmeyi yenileyecek mi bilmiyoruz.

ne oldu sözleşme yaptınız mı ev sahıbıyle, satmaktan vaz mı gecmiş sözleşmeyı yenıledıgıne göre y ada ertelemış mi..

ne oldu sözleşme yaptınız mı ev sahıbıyle, satmaktan vaz mı gecmiş sözleşmeyı yenıledıgıne göre y ada ertelemış mi..

sözleşme yapılmadı ama otamatik olarak yenilendi. biz zamlı kirayı ödüyoruz. ev hala satılık ama şu an birşey yok. inşallah satılmaz.

sözleşme yapılmadı ama otamatik olarak yenilendi. biz zamlı kirayı ödüyoruz. ev hala satılık ama şu an birşey yok. inşallah satılmaz.

Eskı ev sahıbınin sana karşı, sözleşme süresi içinde ev satılsa bile, sözleşme süresi bıtene kadar senın evi tahlıye etmeyecegıne ilişkın bir taahhutü yoksa, yeni ev sahıbı sana ıhtar cekıp süre vererek senı evden cıkartabılır, ama boyle bır taahhutü varsa sözleşme süren bıtene kadar, o evde oturmana yeni ev sahıbı katlanmak zorunda dıye hatırlıyorum ben, yanlış hatırlamıyorsam...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…