Kina Tepsisi Izdihami...

yahu niye takılıyosunuz şöyle şeylere anlamam altı üstü bi tepsi kim tutarsa tutsun..
bizim burda da ayrıca abimin kınasın da ille görümce tutar tepsiyi sen tut dediler, kız tarafının kuzeninden biri çok istiyodu al sen tut dedim ne var bunda ..

Ben kinamda kim tepsiyi tuttu bile hatirlamiyorum. Zaten o kadarda önemli birsey degil ki. Komik buluyorum hatta. Insan evlenecek,yuva kuracak ama bir tepsiyi dert ediyor :KK53:

Dogruyu söylemek gerekirse daha cok esinin ailesini kötü görmek ve göstermek icin yol ariyor gibime geldi. Yoksa akli yerinde olan bir insan bir tepsiyi bu kadar büyütmezdi.

Dipnot: Daha yeni o diger atin konusuda senin oldugunu fark ettim. Yukardaki yazdigimda ve altin konusunda yazdigimda yanilmamisim demek. Sen bastan beri esinin ailesini kötü olarak görüyorsun. Sanirim yasin bide genc (20,21) yoksa olgun bir insan böyle seylere coook farkli yaklisirdi.

Son düzenleme:
Benim ablam var ama kına tepsimi yakın arkadaşım getirdi. Ne kv nede onlardan kimse karışmadı kına yakılırken :KK14:

Selam arkadaslar,

anlatacagim olay yüzünden kina cd'me bile bakasim gelmiyor, bakmak isteyenler icin actigimda bile mutfaga cekiliyorum ki o olaylari yine yeniden yasamayayim diye.

Gelelim mevzuya;

Kinamda birsürü detaylar düsündüm, degisiklikler yaptim. Kina tepsisi gibi..
Folklor ekibi ayarladim ve kiz kardesimide forklore dahil edip kinami ADETLERDEKI gibi onun getirmesini istedim. Kina gecemde görümcem "ben tabii bilmiyorum bu olaylari arkada yasaniyor" tutturmus ben alicam diye. Kiz kardesimden almis tepsiyi kiz arkadaslarim müdahele etmis, kiz kardesim onun gibi cazgir olmadigindan vermis eline al diye tabii. Daha sonrasinda kiz kardesim getirdi ALLAHTAN yoksa ciddi anlamda sorunlar yasanilirdi. Ve cd'de görülüyor durmadan o dönerken öndekine arkadakine tepsiyi ne zaman alicam ne zaman vericek diyip suratini asiyor.. Ve sonunda kiz kardesim veriyor elinede rahatliyor.

Kaynanama cd'de izlerken bunlari anlattim ve kendisinin yorumu " O ZAMAN KENDI KINASINDADA KENDI GÖRÜMCESI TUTSUN KARDESI DEGIL. Madem öyle dedi…" ama kendisi yoktu yanimizda.

2 hafta sonra bize geldiklerinde konu acildi ve bana kaynanam NE HIKMETSE onun yaninda "yok kizim bizde adettir görümcesi getirir gelinin kinayi dedi" SIMDI BU YANAR DÖNERLIK DEGILDE NE ?
Bende internetten actim ve gösterdim onlara.. KIZ KARDES VEYA KIZIN KUZENI Getirir diye. Ya kayinvalidemler Manisalilar.. Aranizda manisali varmi örf adet bilen?

Simdi gel gelelimki icim icimi yiyor, yemin ederim geceleri düsünür oldum kizininda dugunu olacak eger bu boyle olmazsa yani görümcesi getirmezse görümcemin Iste o zaman ben cildiririm. Napacagimi bilmiyorum bu olayi nasil unuturum bir bilgim yok. Dugunumdede sorun yasatan görümcemden bana rahat yok ya yok iste. ALLAH onada ettiklerini yasatsin AMIN !

Kınayı kim getirir, kim yakar hiç umrumda olmadı benim. Hep içimden geleni yaptım. Nişanı erkek tarafından erkek bir akraba takar denir mesela benim çok sevdiğim biricik dayım taktı nişanımızı çünkü öyle istedim. Kınayı eşimin yeğeni getirdi (kendi yeğenim kadar severim), kayınvalidem altınımı koydu avucuma, ablam da kınamı yaktı. Yani yok gelenektir görümce yakar, yok bilmemnedir hiç uygulamadım. Kendim nasıl mutlu olacaksam onu yaptım şükür en büyük desteği de kayınvalidemden gördüm. Düğünde de yine ben ne istersem o oldu. O yüzden görümcenizin yaptığı ciddi bir ayıp. O sizin kına geceniz. Siz ne isterseniz o olmak zorunda.

Kına tepsisini görümce falan tutmaz. O görümceler her şeye burunlarını sokmasınlar bir kere, zaten çoğu eş kavgaları onlar yüzünden çıkıyor kaynana-görümce, 2 adım geride dursunlar bakayım. Kızın kınasında kızın yengesi tutar, yada istediği biri tutar hem de yakar. Görümceler kına tepsisini tutmayı çok istiyorlarsa yapsınlar kardeşlerine davullu zurnalı kına gecesi yaksınlar yakabildikleri kadar kına. Gelmişim 25-30 yaşına, kına gecem olacak, yıllardır hayalini kurduğum akrabam elime kınamı yakamayacakta görümce adı verilen heryere burnunu sokan gökten inme akrabalık bağım bulunmayan şahıs yakacak. Ben izin vermedim açıkcası. Lütfen görümce olanlarda üstlerine alınmasınlar, benim düşüncem bu:)

Kına tepsisini görümce falan tutmaz. O görümceler her şeye burunlarını sokmasınlar bir kere, zaten çoğu eş kavgaları onlar yüzünden çıkıyor kaynana-görümce, 2 adım geride dursunlar bakayım. Kızın kınasında kızın yengesi tutar, yada istediği biri tutar hem de yakar. Görümceler kına tepsisini tutmayı çok istiyorlarsa yapsınlar kardeşlerine davullu zurnalı kına gecesi yaksınlar yakabildikleri kadar kına. Gelmişim 25-30 yaşına, kına gecem olacak, yıllardır hayalini kurduğum akrabam elime kınamı yakamayacakta görümce adı verilen heryere burnunu sokan gökten inme akrabalık bağım bulunmayan şahıs yakacak. Ben izin vermedim açıkcası. Lütfen görümce olanlarda üstlerine alınmasınlar, benim düşüncem bu:)

Sizin gareziniz gorumcelere mi, yoksa objektif yorum mu yaptiniz anlayamadim. Direk "o gorumceler..." diye azarlar gibi girince...
Altinlari takilari isterken, nisaniydi, bohcasiydi aldirirken kimse "gokten inme insan ne munasebet bana birseyler alacak da takacak" demiyor, ama kinaya gelince nasil da yabanci oluyorlar. Ne kadar ironik bir durum. :KK14:
Soylemeden edemedim.

Bizdede kinayi erkek tarafı yaktığı icin tepsiyi gorumce taşır hatta kız tarafı getirirse kinayi kendi kinasini kendileri yaktı diye laf olur
Hem bu kadar kafanızda buyutecek ne var anlamiyorum

İleride Allah yaşatmasın ama çok büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Böyle eften püften sebeplerle çıldırma noktasına gelebiliyorsanız o zaman ne yaparsınız düşünemiyorum.

Nisan, kina, dugun, gelenek, gorenek, orfler hepsi ilkel kabile yasantisini cagristirmistir bana. Kadin cinayetlerinde, dayakta ve kadinin degersizlestirilmesinde bu b.ktan geleneklerin ciddi payi oldugunu düşünüyorum.
Kendi kinamda Allah'im bu ne sacmalik diye bitis anini iple cekmisimdir. Iki defa evlendim dugun cd ortada yok. Abimin bi arkadasi cekmis de hic merak edip istemedim.
Neyse demem o ki abartmayin bu kadar. Fazla anlamlar yuklemeyin. Ulke olarak uzulecegimiz zibilyon tane sorun var.
Mesela 3 gündür sehir eskiyasi tarafinda yumruklanip öldürülen çekici şoförü aklindan gitmiyor. Karisi ve yetim kalmis cocuklarini dusunup kahroluyorum.
Allah size baska dert vermesin. Zira kesinlikle bas edemezsiniz.

kınayı görümce yakar diye bişi yok kına kız tarafına aittir kız kıme isterse ona yaktırır...

Bana teyzem yakmisti, kinayi kayinvalide karar tepsiyi o hazirlar bildigim
Ustelik kina kiz tarafinin yapacagi birsey oldugundan kiz tarafinin adeti gecerlidir
Birsey oldugunda kina kiz tarafinin usulune goredir bizde kiz kardes kuzen ya da teyze yakar deyip kapatin

Sizin gareziniz gorumcelere mi, yoksa objektif yorum mu yaptiniz anlayamadim. Direk "o gorumceler..." diye azarlar gibi girince...
Altinlari takilari isterken, nisaniydi, bohcasiydi aldirirken kimse "gokten inme insan ne munasebet bana birseyler alacak da takacak" demiyor, ama kinaya gelince nasil da yabanci oluyorlar. Ne kadar ironik bir durum. :KK14:
Soylemeden edemedim.

Dilediğinizi söyleyebilirsiniz. Benim lafım sizin bahsettiğiniz taşın altına elini koyan görümcelere değil. Fesatlık peşinde koşup, gelinlerini kıskanan görümcelere. Ayrıca altını takıyı bohçayı hangi görümce alıyor? Burda birçok konuda, ailelerden birşey beklemeyin evlilik çağına gelen insanlar kendi alacaklarını kendileri almalı diye yorumlar yapılmıyor mu? Hatta bir çok çift beraber kredi çekip altınlarını kendileri alıyor, aileler ellerinden geleni yaparlarsa yapıyor yapmıyorlarsa da manevi olarak bulunuyorlar. Eh bu durumda da görümceye laf düşmüyor bence. Kınaya gelince ben söyleyeceğimi söyledim, kına evini kız yapıyorsa kızın istediği yakar, illan görümce kına yakmak istiyorsa kursunlar kına gecesini kardeşlerine yapsınlar kınalarını, ellerini tutan yok ki... Ayrıca benim garezim kimselere değil, görümcelerede değil. Gelin olacak bir genç kızın ilerde CD sini izlemesine engel olan insanlara. Tutun ki erkeğe kına gecesi yapılıyor gelinin ablası kınayı ben yakıcam diye hop oturup hop kalkıyor, erkek tarafı ne der? Sizin için ironik bir durum olabilir ancak BDV de kaynanam dedikodumu yaptı, kaynım şunu dedi, görümce belası diye birsürü konu neden oluyor bir düşünün... Gelinlerde hata yok mu elbette olabilir, ancak konu bir genç kızın kınasıysa evet tekrar söylüyorum görümce atılmasın ortalığa bir geride dursun.

Tüm sorunlar görümce ve kayınvalideden çıkıyor çünkü bugüne kadar "nişan yüzüğümü benim amcam takacaktı senin dayın taktı" gibi sebeplerle sorun çıkaran erkek görmedim daha...

Nikah/düğün öncesi gelinler hassas olur sinirler gergin olur ve ufacık şeylere takılır biliyorum ana sizinki cidden fazla olmuş. Şimdiden bu kadar ufak şeylere takılır ve arayı bozarsanız çok mutsuz olursunuz.

Demek ki sorunun büyük bir kısmı ailelerden değil gelin adaylarının bakış açılarından kaynaklanıyor...

Olabilir, başkası için önemli olamayan bir şey onun için önemli olabilir. İlerde fotoğraflara baktığında atıyorum yüzüğü takarken dedesini görmek isteyebilir. Zaten kadınlar erkeklere göre daha ayrıntıcı değil midir? :) Bu arada alıntı yapıldığı için cevap verme hakkı doğuyor ve konu sahibi arkadaşım konusu haricinde ilerleme oluyor. Konu sahibi kusura bakma lütfen :KK66:

X